Konsep 3R Dalam Saham

Hujung minggu yang lalu, Asri Ahmad Academy telah mengadakan “Revision Mega” di Hotel Tenera, Bangi. Dan salah seorang daripada speaker yang dijemput untuk berkongsi ilmu adalah Tuan Nazarry Rosli yang mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam industri pelaburan saham.

Beliau merupakan Penasihat Malaysian Association of Technical Analysts (MATA), Ahli Panel Finance Accreditation Agency (FAA), Pengerusi Koperasi Pelabur Bumiputera PRIMA dan banyak lagi.

Yang menariknya adalah konsep 3R yang dikongsikan beliau iaitu:

  • Real
  • Realistic
  • Reality

Apa benda 3R ni? Jom kita tengok dengan lebih mendalam.

1. Real

Untuk berjaya dalam pasaran saham, kita kena ada pengalaman dan ilmu. Cari dulu ilmu, belajar daripada pelbagai sumber, dan timba pengalaman dalam jual beli saham.

Ada kalanya kita untung besar, dan adakalanya kita rugi besar. Untung rugi adalah perkara biasa dalam saham.

Dan kebanyakan daripada newbies yang baru setahun jagung dalam pasaran saham, akan tewas dalam pasaran saham. Berbanding mereka yang sudah berpengalaman, pastinya mereka inilah yang betul-betul buat duit dalam pasaran saham.

Jadi jangan patah semangat kalau rugi pada awalnya, anggaplah ia sebagai pengajaran yang bermakna. Sebab itulah kita disarankan untuk melabur guna duit yang sanggup kita lebur, dan bukannya duit yang kita perlu gunakan untuk bayar itu ini.

2. Realistic

Kita kena realistik dalam pelaburan saham, iaitu adakah saham boleh dijadikan sebagai pendapatan bulanan atau harian?

Jawapannya adalah tidak realistik, kerana ada kala untung dan ada kala rugi. Sanggupkah kita berdepan dengan kerugian untuk beberapa lama?

Berapa tinggi pulangan yang diinginkan? 5% sebulan? 10% setahun?

Tak salah untuk kita tetapkan target bulanan atau tahunan, namun realistiknya tak selalu kita akan capai target yang diinginkan.

Nak jadi full-time trader? Boleh, tapi tak ramai yang mampu melalui proses jatuh tergolek terlentang dan mampu bangkit semula.

Saham kan umpama perniagaan. Perniagaan pun pada kebiasaannya akan struggle pada awalnya.

3. Reality

Kita harus berpijak di bumi yang nyata, dan samada kita sedar atau tidak, realitinya adalah:

Pasaran Dipengaruhi Sentimen

Dalam analisa teknikal ada 3 rukun iaitu:
Market action discounts everything
Price move in trend
History repeats itself

Pastikan guna indikator RSI dan Stochastic untuk tahu samada saham sedang dalam fasa Oversold atau Overbought. Kerana apabila Oversold adalah masa untuk kita beli pada harga diskaun setelah harga saham melalui tekanan jualan yang kuat

Manakala Overbought adalah masa untuk kita jual apabila telah terlalu ramai orang membeli saham tersebut dan tunggu masa untuk berlakunya lelongan besar-besaran bagi mereka yang dah memperolehi keuntungan.

Pergerakan Harga Tak Diduga

Harga saham boleh jatuh merudum tanpa kita sangka. Begitu juga sebaliknya, harga saham boleh naik meroket tanpa kita bersedia.

Persepsi Dan Tipu Muslihat

Kita kena awas dengan sindiket, jangan terpedaya dengan mereka. Mereka ini sangat terkenal dengan Pump and Dump.

3 Tips Tuan Nazarry Rosli

Di penghujung ucapan, beliau memberikan tips berikut:

1. Cari Ilmu

Carilah ilmu sebanyak mungkin, zaman sekarang semuanya ada di hujung jari. Ada yang berbayar dan ada juga yang percuma.

2. Hanya Gunakan Wang Lebihan

Berapa ramai yang telah kehilangan duit yang banyak sehingga rumah dan kereta terpaksa dilelong. Pastikan segala perbelanjaan bulanan dah mencukupi terlebih dahulu.

Sesuai sangat dengan konsep: Simpan, Belanja, Labur.

Jangan juga guna kontra untuk melabur, sebaliknya gunalah wang yang kita ada.

Kalau ada RM1,000, labur guna duit RM1,000 tadi. Kalau modal yang kecil pun kita tak boleh gandakan, jangan harap kita boleh gandakan dengan modal yang besar.

3. Pendapatan Tambahan / MSI (Multiple Source of Income)

Pastikan kita pelbagaikan sumber pendapatan. Seperti kebanyakan sifu saham, mereka merupakan remisier (dapat komisyen setiap kali pelanggan mereka jual beli saham), mereka juga pelabur dan pedagang (untung melalui jual beli saham), ada yang buat kelas saham dan ada juga yang mengeluarkan buku saham.

Akhir sekali, penting bagi seseorang untuk ada Trading Plan sebelum nak beli sesuatu saham. “Plan your trade and trade your plan”.

Video Rujukan:
https://www.facebook.com/hj.mohdasriahmad/videos/552172408704119

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jangkaan Pakar Ekonomi Jadi Kenyataan, Indikator Pasaran Bon Amerika Syarikat Cetus Kebimbangan

Media kewangan dunia dibanjiri dengan isu pasaran bon Amerika Syarikat yang dikatakan telah menunjukkan tanda-tanda awal kelembapan ekonomi. Keluk hasil (yield-curve) indikator yang boleh diharapkan dalam meramalkan kemelesetan ekonomi, telah membuat penyongsangan atau terbalik pada Jumaat (22 Mac 2019).

Keluk-hasil adalah graf yang menunjukkan hasil daripada pegangan bon kerajaan Amerika Syarikat yang terdiri daripada bon jangka pendek sehinggalah bon jangka panjang seperti bon 1 bulan sehingga 30 tahun. Biasanya, bon jangka pendek mempunyai hasil yang rendah berbanding bon jangka panjang. Hasil di sini bermaksud hasil pelaburan (kadar faedah) daripada pegangan bon tersebut.

Penyongsangan Keluk-Hasil (Inverted Yield-Curve)

Inverted yield-curve (Keluk hasil-bon yang terbalik) menunjukkan situasi di mana hasil pulangan bon jangka pendek adalah lebih banyak daripada hasil pulangan bon jangka panjang. Hal ini hanya berlaku beberapa kali sahaja dalam sejarah kewangan dunia dan sering diikuti dengan kemelesetan ekonomi.

Daripada segi perspektif ekonomi ‘Inverted yield-curve‘ adalah satu keadaan yang menarik untuk dibincangkan kerana menunjukkan apa yang sedang difikirkan oleh pelabur pada ketika ini.

Impaknya sangat signifikan dan dapat kita lihat pada Jumaat lalu (22 Mac 2019) di mana berlakunya kejatuhan besar pasaran saham Wall Street sehingga memberi kesan kepada pasaran Asia pada Isnin (25 Mac 2019) di mana indeks Nikkei jatuh sehingga 3%. Majoriti indeks saham Asia berada dalam lautan merah dengan FBMKLCI pula merekodkan penurunan lebih daripada 1% pada hari Isnin.

Untuk pengetahuan anda, buat pertama kalinya perbezaan antara hasil-bon 3 bulan AS dan hasil-bon 10 tahun AS menjadi positif pada Jumaat lepas. Inilah yang dipanggil sebagai ‘Inverted Yield Curve’ yang menunjukkan potensi berlakunya kemelesetan ekonomi jika ia kekal terbalik dalam jangka masa yang lama.

Pelabur ketika ini tertumpu kepada pasaran bon yang menyebabkan hasil-bon (bond-yield) jatuh secara mendadak disebabkan permintaan yang tinggi kepada bon jangka panjang. Ia dilihat sebagai langkah untuk mendapatkan bon pada kadar semasa yang dilihat mungkin akan menurun di masa hadapan. Ini juga bermakna, pasaran mula menyerap (price-in) kemungkinan untuk Federal Reserve (Bank Pusat Amerika Syarikat) menurunkan kadar faedah.

Keadaan seperti ini bukan sahaja memberi impak kepada pasaran saham, tetapi juga kepada pengguna di luar sana. Sebagai contoh, pembelian rumah yang menggunakan kadar boleh-ubah akan mendapati kadar faedah pinjaman yang dikenakan kepada mereka dikemaskini berdasarkan kadar faedah jangka pendek.

Apabila kadar faedah jangka pendek lebih tinggi daripada kadar faedah jangka panjang, bayaran pinjaman mengikut kadar boleh-ubah cenderung untuk meningkat. Apabila perkara ini terjadi pinjaman dengan kadar tetap dilihat lebih menarik oleh pengguna.

Penganalisis Ekonomi Telah Menjangka Penyongsangan Keluk-Hasil Sejak Disember 2018

Risiko kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat dalam tempoh dua tahun akan datang meningkat kepada 40% berdasarkan tinjauan yang dijalankan oleh Reuters. Ianya berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh Reuters pada Disember 2018 terhadap penganalisis ekonomi yang turut melihat jangkaan kenaikan kadar faedah Federal Reserve yang berkurangan pada tahun 2019. Ia ternyata berlaku apabila Fed menunjukkan kemungkinan tiada kenaikan kadar faedah pada tahun ini.

Tinjauan yang dibuat oleh Reuters melibatkan 500 golongan professional yang terdiri daripada penganalisis ekonomi dan pengurus dana. Mereka juga berpendapat momentum ekonomi di Amerika Syarikat telah mencapai paras tertinggi dan berkemungkinan akan mula merosot dalam masa terdekat.

Berdasarkan tinjauan yang dibuat pada Disember 2018 ini, keluk hasil bon kerajaan AS diramalkan untuk bergerak songsang, iaitu kira-kira enam bulan akan datang dan kemelesetan ekonomi pula dijangka berlaku setahun selepas itu. Ironinya, keluk-hasil telah bergerak songsang lebih awal daripada tempoh enam bulan tersebut.

Adakah Amerika Syarikat Bakal Berdepan Dengan Kemelesetan Ekonomi?

Perbandingan Keluk Hasil 3 Bulan – 10 Tahun Amerika Syarikat

Sumber: Trading View

Mari kita lihat penyongsangan yang pernah berlaku pada Julai 2006, iaitu 17 bulan sebelum tercetusnya kemelesetan ekonomi “The Great Recession“. Perbezaan di antara hasil bon 10 tahun berbanding bon 3 bulan jatuh sehingga ke paras -60 mata asas pada awal tahun 2007. Situasi yang sama berlaku di mana keluk-hasil menyongsang lapan bulan sebelum bermulanya kemelesetan pada Mac 2001, di mana perbezaan hasil bon jatuh ke paras -100 mata asas pada lewat tahun 2000.

Jika dilihat kepada penyongsangan yang baru berlaku, perbezaan hasil bon setakat pada Isnin (25 Mac 2019) berada di paras -5 mata asas dan kini semakin menurun kepada -0.045 mata asas setakat pada sesi Asia hari Rabu (27 Mac 2019). Dalam kata lain, darjah penyongsangan keluk-hasil ketika ini tidaklah seteruk yang berlaku ketika tahun 2000 dan 2006.

Untuk menjadi satu petunjuk yang kuat kepada kemelesetan ekonomi, keluk hasil perlu kekal terbalik dalam tempoh beberapa bulan. Sama-sama kita perhatikan keluk ini dari masa ke semasa..

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Tahun 2017

Jangan ingat untung je dalam pelaburan saham ni, sebab setiap pelaburan ada risikonya tersendiri. Jom kita tengok sendiri senarai saham-saham yang rugi teruk sepanjang 2017.

Majoriti daripada syarikat yang tersenarai dalam top 10 saham paling rugi untuk tahun 2017 adalah daripada industri oil & gas.

Kenapa?

Sebab harga minyak yang jatuh teruk dan kos yang meningkat secara keseluruhannya. Banyak projek baru terpaksa diberhentikan, dan ini sedikit sebanyak menyumbang kepada kerugian syarikat.

Kalau kita tengok kepada prestasi syarikat, ada yang rugi sampai ratusan juta ringgit, berbilion ringgit pun ada (UMW Oil & Gas). Sebab itu sebelum membuat pelaburan, kita kena kaji dan kaji dulu. Boleh baca Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat, sebab ada juga syarikat yang sahamnya naik lebih daripada 200%, tetapi kenapa ada syarikat yang rugi banyak?

Malah, ada syarikat yang bermasalah sehingga diberikan status PN17 iaitu Bursa Malaysia akan mengkategorikan syarikat ini di bawah status pemerhatian. Syarikat boleh jadi bermasalah dari sudut kewangan, mempunyai laporan kewangan yang tidak tepat, pihak pengurusan yang bermasalah, dan indikator yang paling penting adalah syarikat tersebut mengalami kerugian yang teruk. Boleh juga tengok-tengok Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia untuk tahu lebih lanjut.

Dalam Pelaburan Saham, Rugi Itu Pasti

Kalau nak tahu, pelaburan saham ini pasti rugi. Tetapi bila untung memang lumayan. Itu kalau kita tidak belajar mengenali syarikat-syarikat yang berpotensi berdasarkan Fundamental Analysis yang kuat, dan juga tidak melakukan Technical Analysis untuk tahu masa terbaik jual beli sesuatu saham. Insyaallah dengan melakukan kedua-dua perkara ini, kita dapat meminimakan kerugian.

  1. Goodway Integrated Industries
  2. Perisai Petroleum Teknologi
  3. UMW Oil & Gas Corporation
  4. Sapura Energy (Dulu dikenali sebagai SapuraKencana Petroleum)
  5. Barakah Offshore Petroleum
  6. Anzo Holdings
  7. Dolphin International
  8. Mycron Steel
  9. Karex
  10. Alam Maritim Resources

Iklan

Pengkelasan Sektor Saham Menggunakan Sistem GICS, Ada 11 Sektor Kesemuanya

Ekonomi sesebuah negara itu dibahagikan kepada beberapa industri seperti perlombongan, pertanian, pembuatan, perbankan dan sebagainya. Semua syarikat di seluruh dunia tergolong dalam salah satu dari sektor-sektor ini, yang juga digunapakai untuk mengkelaskan syarikat-syarikat tersebut dalam indeks saham. Sistem pengklasifikasian sektor yang paling popular dan banyak digunapakai di dunia ialah GICS, atau nama panjangnya Global Industry Classification System.

Penganalisis-penganalisis saham amat bergantung kepada sistem ini untuk melakukan perbandingan antara syarikat dan mengkaji trend-trend terkini dalam sektor tersebut. Contohnya syarikat Maxis dan Digi diletakkan dalam kelompok yang sama iaitu Servis Komunikasi (Communication Services) kerana bisnes utama mereka ialah menawarkan servis komunikasi kepada pelanggan.

Seseorang penganalisis mungkin hendak membandingkan nisbah P/E antara keduanya kerana ingin melihat syarikat mana yang lebih murah harga sahamnya. Perbandingan ini adil kerana kedua-duanya syarikat yang menawarkan servis yang sama.

Tak adillah sekiranya Maxis dibandingkan dengan syarikat Public Bank yang diklasifikasikan sebagai Kewangan (Financials), kan? Selain itu, syarikat-syarikat ini juga dikaitkan dengan teknologi pemindahan data terbaru yang pantas iaitu 5G.

Tambahan lagi, sistem ini membolehkan pengurus-pengurus dana dan pelabur-pelabur menyusun strategi. Sebagai contoh, mungkin kelembapan ekonomi membuatkan pelabur cuba mengelak dari melabur dalam sektor yang sensitif kepada kesihatan ekonomi (cyclical sectors) seperti sektor Kewangan dan melabur dalam sektor yang lebih stabil (defensive sectors) seperti Kesihatan.

Mereka akan menggunakan sistem klasifikasi ini untuk mencari saham yang mereka perlu awasi mengikut kitaran ekonomi.

Dalam indeks MSCI (Morgan Stanley Capital International) Malaysia IMI (Investable Market Index), kita boleh lihat bahawa indeks saham Malaysia didominasi oleh sektor kewangan, kerana sektor kewangan Malaysia yang agak besar berbanding sektor lain. Ia diduduki oleh syarikat-syarikat seperti Maybank, CIMB, Public Bank, dan lain-lain.

Carta 1: Pecahan MSCI Malaysia IMI menurut GICS pada penghujung September 2019

Sumber: MSCI

Terdapat 11 sektor dalam GICS, tetapi untuk memampankan lagi sistem ini, setiap sektor GICS mempunyai lebih banyak lagi pecahan di bawahnya supaya semua jenis syarikat dapat diklasifikasikan dengan tepat.

Contohnya di bawah sektor Teknologi Maklumat, terdapat cabang seperti Perisian & Servis serta Perkakasan Teknologi & Peralatan.

Gambar 1: Cabang-cabang di bawah sektor Teknologi Maklumat menurut GICS

Sumber: S&P Global Intelligence & MSCI

Jom kita berkenalan dengan 11 sektor yang ada seperti berikut:

Sektor 1: Kewangan / Financials

Sektor Kewangan meliputi syarikat-syarikat yang terlibat dalam pengurusan wang. Ia termasuklah bank, penyedia insurans, pemberi pinjaman mikro, dan pemberi kad kredit.

Sektor ini biasanya antara yang terbesar dalam mana-mana indeks kerana ia adalah tulang belakang ekonomi. Semua pengurus dana akan sentiasa mengawasi sektor ini dengan teliti kerana sektor Perbankan selalunya menjadi kayu ukur kepesatan atau kelembapan sesebuah ekonomi pada sesuatu masa.

Contoh saham yang berada di bawah kategori ini adalah Maybank, CIMB dan Syarikat Takaful Malaysia.

Sektor 2: Keperluan Pengguna / Consumer Staples

Sektor ini terdiri daripada syarikat-syarikat yang membekalkan barangan seharian kepada pengguna, contohnya makanan dan minuman, bahan mentah dalam makanan, barangan rumah seperti sabun basuh, dan lain-lain yang digunakan setiap hari dalam kehidupan.

Sektor ini bersifat defensif dan mampu bertahan dalam krisis ekonomi kerana menyediakan barangan yang diperlukan oleh rakyat tanpa mengira keadaan ekonomi bagus atau tidak. Kalau Malaysia mengalami krisis pun, kita semua masih perlu makan, bukan?

Sebab itulah syarikat seperti Nestle dan F&N masih dapat bertahan walaupun Malaysia menghadapi krisis ekonomi.

Sektor 3: Utiliti / Utilities

Sektor Utiliti merupakan sektor pembekal elektrik, air, dan gas kepada kawasan perumahan, kawasan komersil, stesen janakuasa dan kilang-kilang. Ini merupakan salah satu sektor yang bersifat defensif kerana selain sentiasa ada permintaan untuk elektrik dan air, syarikat-syarikat utiliti juga lazimnya memberikan dividend yield yang lebih tinggi dari sektor-sektor lain.

Contohnya, Petronas Gas menawarkan dividen yield setinggi 4.4% berbanding purata MSCI Malaysia IMI yang memberikan dividend yield sebanyak 3.4%.

Sektor 4: Perindustrian / Industrials

Sektor Perindustrian merupakan tulang belakang ekonomi, dan boleh dikatakan sektor ini antara sektor terbesar dalam sesebuah negara terutamanya negara membangun.

Sektor Perindustrian termasuklah pembuat dan pengedar barang modal (capital goods) seperti barang-barang berkaitan pengangkutan, pembinaan bangunan dan infrastruktur, barang-barang elektrikal, dan mesin-mesin.

Di Malaysia, mereka ini terdiri daripada syarikat-syarikat seperti MISC, Sime Darby dan Gamuda.

Sektor 5: Servis Komunikasi / Communication Services

Sektor Servis Komunikasi merupakan sektor terbaru yang dicipta oleh GICS untuk menggantikan sektor Telekomunikasi, memandangkan banyak jenis komunikasi pada masa kini berlaku bukan sahaja melalui telefon sahaja, malah platform-platform lain juga banyak digunakan.

Sektor ini menggabungkan syarikat-syarikat yang menyediakan servis komunikasi tanpa wayar & berwayar dengan syarikat-syarikat yang menawarkan servis media dan hiburan.

Di Amerika Syarikat, kita akan menjumpai banyak jenis syarikat di bawah kategori ini seperti Verizon, Facebook, dan Netflix. Di Malaysia pula, kita Maxis, Axiata dan TimeDotCom.

Sektor 6: Kesihatan / Health Care

Sektor Kesihatan terdiri daripada syarikat-syarikat yang mengendalikan hospital, membekalkan ubat-ubatan, mesin, serta kajian dan teknologi perubatan.

Di Malaysia, IHH mengendalikan hospital-hospital seperti Hospital Gleneagles dan Hospital Pantai.

Hartalega pula merupakan di antara pembekal sarung tangan perubatan yang terbesar di dunia, manakala Pharmaniaga membekalkan ubat-ubatan ke seluruh Malaysia.

Sektor 7: Pilihan Pengguna / Consumer Discretionary

Sektor Pilihan Pengguna ini mirip sektor Keperluan Pengguna kerana syarikat-syarikat ini menjual barangan yang dibeli oleh pengguna terakhir, tetapi barangan tersebut lebih bersifat kepada “kemahuan” dari “keperluan”.

Maka pengguna boleh memilih untuk membelinya atau tidak. Contohnya syarikat automotif, barangan rekreasi, dan fesyen.

Di Malaysia, kita mempunyai syarikat seperti Padini yang menjual pakaian, Bermaz Auto yang menjual kereta Mazda, dan Genting Malaysia yang mengendalikan taman tema dan pusat membeli-belah.

Sektor 8: Tenaga / Energy

Sektor Tenaga melibatkan syarikat-syarikat penggerudian, pengekstrakan, dan pemprosesan sumber asli seperti minyak mentah dan arang batu. Negara Malaysia amat kaya dengan sumber asli, iaitu minyak mentah dan gas asli.

Walaupun sumber asli memainkan peranan penting dalam ekonomi kita, tetapi sektor ini tidak terlalu besar dalam indeks saham kerana banyak antara syarikat-syarikat ini tidak memilih untuk IPO.

Contoh syarikat besar yang tersenarai ialah Dialog Group, pengusaha terminal penyimpanan hasil petroleum dan Sapura Energy yang menyediakan pelbagai perkhidmatan upstream minyak mentah.

Sektor 9: Bahan Mentah / Materials

Sektor Bahan Mentah mengumpulkan syarikat-syarikat yang mengekstrak dan memproses bahan mentah untuk kegunaan syarikat lain. Lazimnya, bahan-bahan ini datangnya dari komoditi-komoditi seperti gas asli dan minyak mentah, membuatkan harganya agak sensitif kepada harga komoditi. 

Contoh syarikat yang tergolong dalam kategori ini ialah Petronas Chemicals dan Press Metal Aluminium.

Sektor 10: Hartanah / Real Estate

Syarikat-syarikat berkaitan hartanah sudah tentulah tergolong dalam Sektor Hartanah. Mereka ini termasuklah syarikat pembangun hartanah sama ada untuk perumahan atau komersil, serta pengurus hartanah dan juga syarikat amanah pelaburan hartanah (REITs).

Contoh syarikat hartanah yang boleh ditemui dalam pasaran saham Malaysia adalah Sime Darby Property dan SP Setia.

Sektor 11: Teknologi Maklumat / Information Technology

Malaysia juga mempunyai sektor Teknologi Maklumat yang pesat membangun. Syarikat-syarikat yang berada dalam kategori ini selalunya menawarkan perkhidmatan berkaitan perkomputeran, internet, e-dagang, semikonduktor, dan komponen-komponen elektronik.

Di Malaysia, Inari Amertron menawarkan perkhidmatan memproses komponen-komponen semikonduktor manakala MyEG menawarkan perkhidmatan atas talian seperti memperbaharui cukai jalan, memeriksa saman, membayar zakat dan sebagainya.

Sektor ini sering menjadi tumpuan pelabur kerana sering mencatatkan pertumbuhan yang pesat setiap tahun.

Sekarang dah tahu banyaknya sektor yang wujud, kita perlu pilih sektor yang sedang ‘panas’ atau dengan permintaan yang tinggi, dan kena sentiasa ‘up-to-date’ dengan mengikuti perkembangan semasa.

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Iklan

PM Umum Berita Baik Untuk Pelabur Saham di Bursa Malaysia

Berita baik untuk pelabur-pelabur saham dan bakal-bakal pelabur saham di Bursa Malaysia!

Baru-baru ini Perdana Menteri kita Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak pada acara World Capital Market Symposium 2018 (WCMS 2018) yang diadakan di Mandarin Oriental, Kuala Lumpur; telah hadir untuk memberikan Ucaptama (keynote address).

Sumber: WorldCapitalMarketsSymposium.org

Perhimpunan para ilmuan dan cendekiawan dunia pasaran modal ini turut membariskan:

  • Jin Liqun, Presiden & Pengerusi, Asian Infrastructure Investment Bank
  • Sir David Tweedie, Pengerusi, International Valuation Standards Council dan Bekas Pengerusi, International Accounting Standards Board
  • Douglas Flint, Bekas Pengerusi Kumpulan, HSBC
  • Dato’ Sri Nazir Razak, Pengerusi, CIMB Group
  • Tan Sri Datuk Wira Azman Mokhtar, Pengarah Urusan, Khazanah Nasional Berhad
  • Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif, Amanie Group

Dan berikut merupakan sebahagian daripada teks ucapan Perdana Menteri kita yang menyentuh perihal pelabur saham di Malaysia:

Sumber: NajibRazak.com

Nampak panjang bukan? Tapi yang penting yang perlu kita ambil kira sebagai pelabur runcit adalah:

1. Duti Setem Untuk Syarikat-Syarikat Small Cap Dan Mid Cap Dikecualikan Selama 3 Tahun Bermula Mac 2018

Jimat sedikit daripada segi kos untuk jual beli saham di maka market capitalization berada di bawah RM1 bilion

2. Syarat-Syarat Margin Financing Akan Dilonggarkan

Tetapi kita sebagai pelabur Islam yang melabur dalam syarikat patuh Syariah dan yang mempunyai akaun CDS Islamik disarankan guna duit sendiri untuk melabur. Takut jatuh haram pula pelaburan kita

3. Intraday Short Selling Akan Dibenarkan

Kalau ikut definisi, kita jual beli saham atas angin (pinjam daripada broker) dan samada saham itu naik atau turun pada hari yang kita beli tersebut – kita wajib menjualnya semula kepada broker. Macam tak patuh Syariah, tapi kita tunggu keputusan daripada Majlis Penasihat Syariah berkenaan hal ini.

4. Kategori Pelabur Baru Yang Dikenali Sebagai ‘Trading Specialists’ Akan Diperkenalkan

Kurang pasti apakah yang dimaksudkan dengan Trading Specialist ini, kalau ada nanti kami update.

5. Program Insentif Berdasarkan Volume Akan Diperkenalkan

Rasanya program ini akan menggalakkan kita membeli saham dalam volume yang lebih tinggi. Mungkin dapat rebat atau diskaun sebab kita beli secara pukal, barangkali konsep sama seperti kita beli air sekarton lebih murah daripada kita beli air sebotol

6. Pelabur Baru Akan Dikecualikan Daripada Bayaran Trading Dan Clearing Selama 6 Bulan

Buat pelabur baru, anda dapat jimat sedikit daripada segi kos jual beli saham. Tapi adakah pelabur baru mengikut MyKad yang berdaftar dengan Bursa Malaysia atau pelabur yang baru buat akaun CDS yang baru? Sama-sama kita tunggu garis panduan tersebut.

7. Pelabur Global Kini Lebih Mudah Beli Saham Di Singapura

Berita ini baik buat pelabur-pelabur yang baru nak berjinak-jinak dengan saham global, mulakan dulu dengan trading di Bursa Singapura yang dikenali sebagai Singapore Exchange (SGX).

Mula Melabur Hari Ini

Dengan pengumuman terbaru ini, semuanya pasti menggembirakan pelabur-pelabur di Bursa Malaysia. Dapat jimat sedikit daripada segi kos jual beli saham dan lepas ni beli saham secara pukal pun dapat diskaun.

Dalam keadaan pasaran yang tengah downtrend, sudah pasti berita baik ini dapat menceriakan kembali suasana dan mengembalikan keyakinan pelabur.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!