Kerana Hartanah, Pengutip Sampah Kini Seorang Jutawan

Dilahirkan dalam keluarga yang miskin bukan penghalang untuk Azlan Al-Amin berjaya dalam hidup. Biarpun mempunyai 21 adik-beradik dan dikatakan sebagai keluarga termiskin di Besut, rezeki Allah siapa yang tahu.

5 orang adik-beradiknya telah meninggal dunia dan mereka sekeluarga meneruskan hidup seperti biasa. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Itulah yang mendorong Azlan untuk membantu keluarganya mencari rezeki.

Menjadi Pengutip Sampah Bagi Menampung Kehidupan

Belajar pun tidaklah tinggi, tiada lagi pekerjaan yang boleh dilakukan melainkan mengutip sampah pada ketika itu. Selepas tamat persekolahan, Azlan mula mengutip sampah.

Amat menyedihkan ibunya apabila melihat ulat-ulat sampah keluar dari kasut dan kocek baju yang dipakainya. Selepas itu, Azlan juga pernah menjadi kelindan lori sehingga pernah diuji dengan kemalangan yang hampir meragut nyawanya.

Berhijrah Dan Bawa Diri, Kehidupan Mula Berubah

Ada yang mengatakan, untuk berjaya kita perlulah berhijrah. Mungkin dengan cara itu, kita akan lakukan sesuatu dan tidak duduk pada tempat yang sama atau zon yang sama seperti sebelumnya.

Setelah nekad meninggalkan kampung halaman, Azlan telah bertemu dengan Cikgu Halim yang menjadi titik perubahannya pada ketika itu.

Cabaran Bermula Sebagai Ejen Hartanah

Permulaan beliau sebagai ejen hartanah penuh dengan liku-liku yang mencabar. Hanya bermodalkan RM50 dan meminjam kereta buruk, Azlan melakukan kerja-kerja seperti mengedar risalah promosi lot tanah dan ke sana-sini memasarkan hartanah yang perlu dijual.

Sehingga kejayaan pertamanya dalam menjual 2 lot tanah dan mendapat pendapatan RM4,000 sebagai komisen.

Jika dibandingkan dengan pendapatannya mengutip sampah satu masa dahulu, pastinya amat jauh beza sekali jumlahnya. Beliau percaya akan keuntungan menjadi ejen hartanah sekiranya bersungguh-sungguh berusaha melakukannya.

Kepercayaan itu terbukti, dengan kesungguhan yang dilakukan, beliau berjaya memperoleh RM500,000 dalam tempoh 6 bulan.

Punca Keberkatan Rezeki

Sebagai hamba Allah, pasti akan ada ujian. Azlan membantu membiayai yuran universiti adiknya dan melupakan hasrat untuk membeli kereta. Dengan menggunakan motor sahaja, puluhan ribu yang dijananya ketika itu hasil daripada jualan hartanah. 

Tidak menggunakan wang tersebut membeli kereta, beliau menggunakannya bagi membina rumah untuk ibu dan ayahnya serta membantu membiayai pengajian 18 orang pelajar miskin dari Kemboja ketika itu.

Dengan sedekah dan keikhlasan, itulah punca berkatnya rezeki beliau. Apabila rezeki berkat dan suci asbab sedekah, lebih mudah lagi urusan dipermudahkan dan rezeki bertambah.

Kini, beliau telah menubuhkan syarikat sendiri dan mempunyai hartanah sendiri. Walaupun dugaan demi dugaan berlaku, beliau mengorak langkah dengan penuh hati-hati dan menyerahkan segalanya kepada Allah SWT.

Pelbagai projek perumahan dan pembinaan hartanah bernilai ratusan hingga jutaan ringgit di Kelantan dan Terengganu adalah milik beliau.  Sesungguhnya Allah SWT sebaik-baik perancang dan penentu.

Siapa Kata Ejen Hartanah Susah Nak Berjaya?

Bayangkanlah, beliau hanya seorang pengutip sampah, apalah sangat ilmu yang ada ketika bermula. Yakinlah dengan apa yang anda lakukan, usahalah setinggi langit dan tawakallah sepenuhnya kepada Allah SWT.

Dengan usaha, doa dan tawakal; kita pasti akan berjaya juga suatu hari nanti.

Sumber RujukanBookCafe

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!