Konsep Mudah Faham Berkenaan Saham Dan Bursa Malaysia

Saham IPO

Anda baru nak berjinak-jinak dalam pelaburan saham? Jom kita dengarkan penjelasan Tuan Azmi Mohd Amin, seorang remisier dengan Maybank Investment Bank.

Masih ada sebilangan besar golongan yang masih tidak jelas mengenai pasaran saham. Ada yang bekerja dengan syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia pun, cuma tahu bahawa mereka boleh menjual saham apabila saham itu dimasukkan ke dalam akaun CDS sekiranya syarikat memberikan saham kepada pekerja.

Ini adalah penerangan secara ringkas kepada mereka yang masih tidak faham mengenai konsep saham dan Bursa Malaysia.

Pasaran saham adalah tempat di mana saham syarikat dibeli dan dijual. Ia memberikan syarikat akses untuk mendapatkan modal perniagaan dan memberikan pelabur peluang untuk memiliki saham syarikat dan menikmati keuntungan daripada prestasi syarikat di masa hadapan.

Anda hanya boleh membeli saham menerusi pasaran saham seperti Bursa Malaysia, di mana saham dibeli dan dijual mengikut peraturan dan garis panduan yang ketat. Ada lebih daripada 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan pelaburan kepada pelabur tempatan dan global.

Syarikat tersenarai sama ada dalam pasaran Main Market, ACE Market atau pun LEAP Market. Nak tahu apa perbezaannya, boleh rujuk Papan Utama, Papan Ace & LEAP di Bursa Malaysia.

Pasaran saham dicipta oleh syarikat-syarikat yang ingin meningkatkan modal untuk perniagaan mereka. Semua syarikat memerlukan modal bagi mencari peluang mengembangkan perniagaan.  Kebanyakan syarikat yang baru memulakan perniagaan selalunya susah untuk mencari modal. Salah satu cara untuk mendapatkan modal ini adalah dengan mengapungkan syarikat mereka di pasaran saham.

Ini melibatkan proses menjual sebahagian saham syarikat kepada pelabur individu dan pelabur institusi yang mana mereka bebas berdagang saham syarikat di pasaran terbuka. Untuk membeli saham syarikat yang baru tersenarai ini mesti melalui IPO atau Initial Public Offering. Boleh rujuk Jom Berkenalan Dengan IPO untuk tahu lebih lanjut.

Apabila IPO dikeluarkan, anda boleh dapatkan salinan prospektus dan menghantar permohonan saham yang lengkap. Ada 3 saluran untuk mendapatkan IPO iaitu saluran pelabur terpilih, saluran MITI dan saluran awam. Atau pun anda boleh juga membeli saham tersebut di pasaran terbuka apabila ia diapungkan dalam Bursa Malaysia. Anda juga boleh mendapatkan maklumat IPO daripada broker saham anda.

Syarikat yang dah tersenarai dalam Bursa Malaysia pun masih boleh mendapatkan modal tambahan dengan menawarkan pelabur mereka peluang untuk menambah pegangan saham dalam syarikat. Sebagai contoh, syarikat tersebut boleh menawarkan 1 saham tambahan pada harga RM0.20 untuk setiap 5 saham yang pelabur miliki.

Apabila anda membeli saham syarikat, anda juga adalah merupakan sebahagian pemilik syarikat. Jadi bagi mereka yang bekerja dalam syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia dan mendapat saham syarikat, mereka bukan sahaja pekerja malah sebahagian pemilik syarikat tersebut.

Apabila syarikat menjana keuntungan, selalunya pelabur akan dapat berkongsi keuntungan tersebut dalam bentuk dividen. Kalau nak tahu besar ke kecil nilai syarikat, kita perlu darabkan jumlah saham yang dikeluarkan dengan harga pasaran.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari ilmu IPO, boleh sertai Kelas Radar Saham di mana saya akan bongkarkan rahsia memohon IPO pada 3 saluran tersebut. Pada bulan Julai, saya bakal mengembara ke Kuantan pada 27 Julai 2019. Kelas di Dataran Maybank pula dijalankan seperti biasa pada 20 Julai 2019.

Hubungi saya segera di 0164469288! Pengambilan adalah terhad. Boleh singgah di FB Azmi Mohd Amin Stockbroker untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: