Konsep Mudah Faham Berkenaan Saham Dan Bursa Malaysia

Saham IPO

Anda baru nak berjinak-jinak dalam pelaburan saham? Jom kita dengarkan penjelasan Tuan Azmi Mohd Amin, seorang remisier dengan Maybank Investment Bank.

Masih ada sebilangan besar golongan yang masih tidak jelas mengenai pasaran saham. Ada yang bekerja dengan syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia pun, cuma tahu bahawa mereka boleh menjual saham apabila saham itu dimasukkan ke dalam akaun CDS sekiranya syarikat memberikan saham kepada pekerja.

Ini adalah penerangan secara ringkas kepada mereka yang masih tidak faham mengenai konsep saham dan Bursa Malaysia.

Pasaran saham adalah tempat di mana saham syarikat dibeli dan dijual. Ia memberikan syarikat akses untuk mendapatkan modal perniagaan dan memberikan pelabur peluang untuk memiliki saham syarikat dan menikmati keuntungan daripada prestasi syarikat di masa hadapan.

Anda hanya boleh membeli saham menerusi pasaran saham seperti Bursa Malaysia, di mana saham dibeli dan dijual mengikut peraturan dan garis panduan yang ketat. Ada lebih daripada 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan pelaburan kepada pelabur tempatan dan global.

Syarikat tersenarai sama ada dalam pasaran Main Market, ACE Market atau pun LEAP Market. Nak tahu apa perbezaannya, boleh rujuk Papan Utama, Papan Ace & LEAP di Bursa Malaysia.

Pasaran saham dicipta oleh syarikat-syarikat yang ingin meningkatkan modal untuk perniagaan mereka. Semua syarikat memerlukan modal bagi mencari peluang mengembangkan perniagaan.  Kebanyakan syarikat yang baru memulakan perniagaan selalunya susah untuk mencari modal. Salah satu cara untuk mendapatkan modal ini adalah dengan mengapungkan syarikat mereka di pasaran saham.

Ini melibatkan proses menjual sebahagian saham syarikat kepada pelabur individu dan pelabur institusi yang mana mereka bebas berdagang saham syarikat di pasaran terbuka. Untuk membeli saham syarikat yang baru tersenarai ini mesti melalui IPO atau Initial Public Offering. Boleh rujuk Jom Berkenalan Dengan IPO untuk tahu lebih lanjut.

Apabila IPO dikeluarkan, anda boleh dapatkan salinan prospektus dan menghantar permohonan saham yang lengkap. Ada 3 saluran untuk mendapatkan IPO iaitu saluran pelabur terpilih, saluran MITI dan saluran awam. Atau pun anda boleh juga membeli saham tersebut di pasaran terbuka apabila ia diapungkan dalam Bursa Malaysia. Anda juga boleh mendapatkan maklumat IPO daripada broker saham anda.

Syarikat yang dah tersenarai dalam Bursa Malaysia pun masih boleh mendapatkan modal tambahan dengan menawarkan pelabur mereka peluang untuk menambah pegangan saham dalam syarikat. Sebagai contoh, syarikat tersebut boleh menawarkan 1 saham tambahan pada harga RM0.20 untuk setiap 5 saham yang pelabur miliki.

Apabila anda membeli saham syarikat, anda juga adalah merupakan sebahagian pemilik syarikat. Jadi bagi mereka yang bekerja dalam syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia dan mendapat saham syarikat, mereka bukan sahaja pekerja malah sebahagian pemilik syarikat tersebut.

Apabila syarikat menjana keuntungan, selalunya pelabur akan dapat berkongsi keuntungan tersebut dalam bentuk dividen. Kalau nak tahu besar ke kecil nilai syarikat, kita perlu darabkan jumlah saham yang dikeluarkan dengan harga pasaran.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari ilmu IPO, boleh sertai Kelas Radar Saham di mana saya akan bongkarkan rahsia memohon IPO pada 3 saluran tersebut. Pada bulan Julai, saya bakal mengembara ke Kuantan pada 27 Julai 2019. Kelas di Dataran Maybank pula dijalankan seperti biasa pada 20 Julai 2019.

Hubungi saya segera di 0164469288! Pengambilan adalah terhad. Boleh singgah di FB Azmi Mohd Amin Stockbroker untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: