Coretan Berkenaan Tokoh Ilmuwan Datuk Dr Daud Bakar, Pandangan Al Faqir

Bagi mereka yang tidak mengenali beliau, Datuk Dr. Mohd Daud merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors, sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia. Beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan banyak lagi.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Jom dengarkan coretan daripada Ustaz Fauwaz Fadzil mengenai tokoh kewangan hebat ini.

Saya bersyukur kepada Allah Taala sentiasa memberi peluang kepada saya mengenali tokoh ilmuan yang besar dan mempelajari ilmu daripada mereka.

Di antara tokoh besar yang saya mengenali dengan dekat dan dapat menimba ilmu daripadanya walaupun beberapa kali dan membaca buku bukunya adalah al faqih al usuli al mufakkir al Islami dato Dr Daud Bakar حفظه الله.

Dahulu sering saya menulis tokoh tokoh ilmuan diruangan majalah al Ustaz yang mana saya menjadi ketua editornya. Namun majalah sudah tiada. Maka cukup saya menulis di sini sebagai tatapan dan coretan.

Sepanjang pergaulan saya yang baru berusia dua tahun dengan dato Dr Daud saya dapati beliau seorang yang faqih terutama fiqh muamalat , ekonomi Islam yang mungkin sedikit kewujudan dibumi Malaysia bahkan di negara negara Islam.

Ketajaman berfikir, keberanian memberi pandangan di antara keistimewaan Dato Dr Daud. Diantara sifat yang mengagumkan saya adalah tawaduk dan mesra yang menjadikan beliau besar lagi di mata saya.

Tokoh sebegini adalah satu nikmat kepada kita kerana kita boleh mengambil pandangan dan fatwanya yang dipercayai dan beliau dianggap thiqah pada pandangan dan penyampaian ilmu oleh beliau seperti perawi hadis yang terdapat thiqah dan tidak thiqah.

Saya melihat Dr Daud seperti sheikh Mustafa Al Zarqa yang begitu hebat di dalam bidang ilmu waqi di zamannya walaupun imamah Shiekh Zarqa ini hebat di dalam fiqh Hanafi dan fikh Turath namun Dr Daud dengan konsep datanya yang beliau terlibat secara langsung di dalam penggunaannya walaupun dari sudut penerokaan fikh mazhab Syafie Dato Dr tidak menerokainya seperti sheikh Zarqa menerokai mazhabnya Hanafi secara kefahaman saya ketika saya menginterview beliau untuk majalah al Ustaz. Namun beliau adalah faqih yang unik kerana beberapa faktor:

1. Beliau menguasa bahasa Arab dan bahasa Inggeris.
2. Beliau menguasai undang undang
3. Beliau memahami ilmu ilmu semasa
4. Beliau menguasai fikh Islam dan usul fikh
5. Beliau terlibat secara langsung di dalam industri dan perniagaan.

Ruh tajdid fiqhi yang wujud pada diri Dr menjadikan beliau sentiasa dihadapan dikalangan ulama Malaysia.

Walaupun disini cara penggunaan saya berbeza dengan guru saya di mana saya lebih suka kepada penggunaan kalimah fiqh dan saidi Dr Daud lebih gemar kepada penggunaan Syariah. Khilaf ini hanya berbeza dari sudut maudu’ dan natijah sepertimana ulama berbeza pandangan ketika meletakkan kalimah Al ilmu dan ma’rifah pada definisi fiqh.

Sifat penyayangnya adalah sifat yang melengkapkan Dato sebagai alim syarie seperti yang disebut oleh al Khatib al Bagdadi di dalam kitab al faqih wa al mutafaqih.

Kekuatan usul fiqh yang pada beliau menjadikan beliau sentiasa terpandu dan terurus sebagai seorang pakar Syariah. Beliau adalah faqih dan usuli yang bergerak dan seorang pemikir yang luar biasa.

Beliau juga beriman dengan konsep kekuatan minda yang menjadikan beliau lebih kehadapan dibarisan ulama. Al aql ini sering disalah fahami perananya sehingga terdapat ilmuan yang kurang minat dengan kekuatan aqal. Beliau lebih dekat kepada madrasah Ibnu Ruysdi Al Hafid di dalam isu penggunaan akal.

Di antara perkara yang menjadikan Dato dekat dihati saya berbanding ulama lain di Malaysia dan mudahan saya pun dekat dihatinya adalah ruh taisir di dalam fatwa dan penyampaian serta keimanan tinggi kepada aqal. Beliau begitu terserlah di dalam dua perkara ini.

Banyak lagi keistimewaan yang boleh kita coret berkenaan dengan guru kita ini yang wajib kita mengambil istifadah daripadanya samada melalui ceramah atau buku dan penulisannya. Saya bertuah menjadi pengedit tulisan beliau dalam al ustaz dan buku beliau “Membumikan Syariah” walaupun syaa tidak layak mengeditknya بمثله لا يقرأ.

Namun cukup sekadar ini saya coretkan seperti kata pepatah arab “ ما يكفي من القلادة في العنق” seperi sebuah kalung yang cukup membalut leher.

Mudah mudahan Allah Taala memberikan kesihatan dan umur yang panjang kepada guru kita dan memperbanyakkan sepertinya.

Sumber: FB Fauwaz Fadzil

Industri Pelaburan Dan AI Berpisah Tiada

Yang terkini, Datuk Dr Mohd Daud Bakar akan bersama-sama dengan ikon pelaburan saham, Tuan Haji Mohd Asri di Seminar Berani Melabur : Artificial Intelligence (AI) yang akan diadakan pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam.

Dah tiba masanya untuk kita melabur saham dengan trend terbaru iaitu teknologi AI. Sampai bila nak guna cara manual? Pelabur lama dan newbies sesuai untuk datang.

Boleh klik sini untuk mendaftar -> http://bit.ly/SeminarBeraniMelaburAI-2019


Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar itu nanti. Ia adalah sejenis algoritma-trading yang dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi, sesuai untuk para pedagang dan pelabur (rasanya tak sesuai untuk newbie).

Nak tahu saham apa untuk Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat untung dalam masa sehari atau 2-3 hari.

Atau nak tahu saham mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan mereka yang nak simpan dan peram? Jangan risau, kami juga ada pilihan saham yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih pulangan.

Amacam, best tak? Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details > http://bit.ly/speedsaham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Industri berkaitan aeroangkasa bakal memberi pulangan yang sangat lumayan kepada pemain yang ada di dalam bidang tersebut. Sebelum ini, teknologi pembuatan roket yang berupaya untuk menghantar manusia ke angkasa lepas hanya dimiliki oleh dua negara sahaja.

Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang pertama di dunia menghantar manusia ke angkasa lepas. Oleh kerana hanya dua negara ini sahaja yang mempunyai kepakaran di dalam teknologi roket yang melibatkan aeroangkasa, kos untuk menghasilkan teknologi ini sangat tinggi.

Rusia pula menghantar para angkasawan mereka menggunakan roket Soyuz yang mana teknologi roket ini sudah terkenal lebih murah dan juga terbukti selamat untuk membawa manusia ke angkasa lepas berbanding dengan Amerika Syarikat.

Sebelum ini, mereka membangunkan program Space Shuttle yang mempunyai kos operasi yang sangat tinggi sehingga menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menghentikannya pada tahun 2011.

Sejak dari itu, pihak NASA (National Aeronautics and Space Administration) tidak lagi menghantar angkasawan mereka melalui roket buatan sendiri. Sebaliknya hanya membayar kepada pihak Rusia bagi membawa angkasawan negara mereka ke Stesen Angkasa Lepas (ISS).

Pada ketika itu, hanya roket Soyuz sahaja yang merupakan satu-satunya jalan untuk ke ISS. Peningkatan kos yang semakin tinggi dari tahun ke tahun telah menyebabkan NASA mula membuka kontrak mereka kepada syarikat aeroangkasa di negaranya bagi menjimatkan kos menghantar angkasawan ke ISS.

Hasilnya, dua buah syarikat berjaya mendapat kontrak dari NASA ini iaitu Boeing dan juga SpaceX.

Boeing VS SpaceX

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-SpaceX-Tewaskan-Boieng-Di-Dalam-Perlumbaan-Angkasa-Lepas2.jpg
Kredit Gambar: Space

Boeing merupakan syarikat yang tidak asing lagi dalam menjalinkan kerjasama dengan NASA di dalam pembangunan roket untuk ke angkasa lepas. Boeing merupakan salah sebuah syarikat yang membina enjin roket Apollo ketika membawa misi utama negara tersebut ke bulan pada akhir tahun 1960-an.

SpaceX pula merupakan syarikat yang baru jika dibandingkan dengan Boeing, yang jauh lebih berpenglaman di dalam menghasilkan roket dan peralatan untuk industri aeroangkasa. Ianya telah diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

Beliau mengasaskan SpaceX apabila pihak Rusia enggan menjual roket untuk membawa manusia ke stesen angkasa lepas. Elon Musk yang kecewa dan kemudian kembali ke Amerika Syarikat untuk membina roket mereka sendiri.

Selepas kejadian tersebut, Elon Musk tidak lagi menoleh ke belakang untuk membina roket bagi membawa manusia ke angkasa lepas.

Jika dibandingkan dengan Boeing, SpaceX banyak kekurangan pada peringkat awalnya daripada segi kepakaran dan juga kewangan. Boeing  merupakan syarikat penerbangan terbesar di dunia pada ketika itu, dengan kedudukan kewangan yang lebih kukuh jika dibandingkan dengan SpaceX.

Keuntungan yang diperolehi oleh Boeing telah disalurkan bagi tunjuan untuk membangunkan roket berbanding dengan SpaceX yang menggunakan duit peribadi Elon Musk pada permulaan perjalanan syarikat tersebut.

Bagaimana SpaceX Berjaya Tewaskan Boeing?

Walaupun kelebihan memihak kepada Boein, itu tidak dapat menghalang Elon Musk daripada terus mengejar impiannya. Kedua-dua syarikat ini berlumba membina roket generasi baru, dengan SpaceX memberi nama Dragon manakala Boeing dengan nama Starliner.

Roket generasi baru ini dibina menggunakan kontrak yang diberi oleh NASA bagi mengurangkan kebergantungan kepada Rusia. Boeing mendapat sebanyak USD4.3 bilion berbanding dengan SpaceX yang hanya dapat USD2.5 bilion ketika kontrak ini diberikan.

Kredit Gambar: Evolving Science

Pada tahun lepas, SpaceX telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS dan secara rasminya telah menewaskan Boeing di dalam perlumbaan tersebut. Boeing mengalami masalah di dalam pelancaran roket buatan mereka apabila perisian untuk mengawal roket tidak berfungsi seperti sepatutnya.

Dengan masalah teknikal yang dihadapai oleh Boeing, mereka terpaksa mengubah hampir keseluruhan program mereka untuk menjayakan misi ini. Dengan kelewatan tersebut, mereka telah ditewaskan oleh SpaceX dalam menghantar angkasawan NASA ke ISS.

Pengajarannya, walaupun syarikat yang dibina oleh Elon Musk pada mulanya dipandang lekeh oleh pesaing mereka kerana tidak mempunyai pengalaman di dalam bidang aeroangkasa; tetapi mereka akhirnya berjaya dengan semangat jitu dan sikap tidak mudah putus asa.

Sumber Rujukan:

Saham SpaceX mungkin tidak disenaraikan di pasaran saham, namun saham Tesla yang juga dimiliki oleh Elon Musk boleh kita beli di Wall Street.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!