4 Tips Menabung Bagi Mereka Yang Susah Nak Menyimpan

Ramai di antara kita yang menghadapi masalah untuk menyimpan, tambah-tambah lagi bagi mereka yang suka berbelanja. Pelbagai alasan diberikan, duit gaji tak cukup la, banyak hutang nak kena settle la, dan bermacam-macam lagi.

Kali ini kami ingin kongsikan beberapa tips yang boleh kita gunakan agar dapat memaksa diri untuk menabung.

1. Anggap Ia Sama Seperti Perbelanjaan Wajib

Bila dah dapat gaji, anda mesti akan terus settlekan bayaran yang penting dahulu seperti bil utiliti, hutang PTPTN, hutang kereta, rumah dan sebagainya. Lakukan perkara yang sama juga untuk simpanan.

Sebelum membelanjakan duit gaji, ambil sedikit untuk tujuan saving. Kita digalakkan untuk menyimpan di antara 20-30% daripada jumlah gaji bulanan.

Cara ini lebih efektif berbanding membelanjakan terlebih dahulu gaji dan kemudian menyimpan baki yang ada. Itu pun kalau ada. Sebab kadang-kadang baru  tengah bulan, duit gaji pun dah tinggal ciput dan cukup-cukup makan, sementara menunggu gaji baru masuk.

2. Akaun Khas Untuk Simpanan

Boleh dikatakan semua orang mesti pernah mengalami situasi di mana kita gunakan wang simpanan untuk kononnya tujuan kecemasan, padahal sebenarnya nak beli kasut baru. Jadi salah satu cara terbaik untuk mengelakkan masalah ini adalah dengan membuat satu akaun khas seperti deposit tetap atau fixed deposit.

Ini bagi memastikan kita tidak dapat mengeluarkan duit simpanan tersebut sesuka hati. Ini kerana dalam akaun simpanan tetap, kita hanya boleh mengeluarkan duit tersebut setelah cukup waktu matangnya iaitu mungkin 1 bulan, 3 bulan, setengah tahun dan sebagainya.

Kalau kita keluarkan juga duit daripada simpanan tetap, kita mungkin tidak akan dapat merasai kadar faedah. Kan rugi?

Baca juga Kelebihan Dan Kelemahan Simpanan Fixed Deposit.

3. Tunggu Sebelum Membeli

Untuk mengelak daripada membeli sesuatu yang tidak diperlukan, apa kata kita sabar dengan menetapkan waktu menunggu. Maksudnya, katakanlah anda teringin beg tangan baru, cuba bersabar untuk tempoh seminggu ke dua minggu.

Kalau keinginan tersebut masih kuat, maka teruskan niat untuk membelinya.

Tapi beli pun sebab ada duit lebih, bukan dengan cara berhutang atau swipe kad kredit pula.

Jemput baca Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

4. Cabaran Bersama Rakan-rakan

Bagi mereka yang sukakan cabaran, apa kata kita ajak mana-mana rakan kita untuk sama-sama menyimpan. Cabar diri dan rakan kita untuk menyimpan sejumlah tertentu dalam satu tempoh masa yang ditetapkan. Lihat siapa yang berjaya menjadi penyimpan yang baik.

Dengan cara ini, kita akan jadi lebih bersemangat dan tidak berasa keseorangan dalam usaha membuat simpanan.

Sebenarnya terdapat pelbagai lagi cara yang boleh digunakan untuk menggalakkan diri menabung. Semua ini bergantung kepada kreativiti dan disiplin masing-masing.

Sumber Rujukan: RinggitPlus

Sabar, jangan pergi lagi, teruskan membaca untuk dapatkan tips-tips yang power berikutnya:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Perkara Yang Boleh Dibuat Untuk Memudahkan Urusan Pasangan Atau Waris

Setiap manusia akan melalui proses kematian, sama ada lambat atau cepat. Apabila kita meninggal dunia, kita akan meninggalkan waris iaitu pasangan suami atau isteri dan anak-anak.

Oleh itu, amatlah penting untuk kita membuat persediaan. Lebih-lebih lagi bagi seorang suami, kerana setiap orang pasti menginginkan waris kita hidup selesa dan teratur walaupun selepas ketiadaan ketua keluarga.

Berikut adalah 5 perkara yang boleh dibuat sebagai persediaan:

1. Khairat Kematian

Ramai di kalangan kita yang mengambil mudah perkara ini. Apabila seseorang meninggal dunia, terdapat kos pengurusan yang perlu disediakan seperti menggali kubur, papan liang lahad, batu nisan, mandi jenazah, perkhidmatan van jenazah, dan kelengkapan peralatan jenazah bagi tujuan kafan.

Disebabkan itu, kita digalakkan untuk mengambil khairat kematian.

Khairat Kematian ditubuhkan bagi memberi bantuan kewangan kepada waris ahli- ahli atau tanggungan ahli apabila berlaku kematian dan membantu mengelolakan pengurusan jenazah serta hal-hal yang berkaitan mulai dari mandian, kafan, solat jenazah sehinggalah pengkebumian secara teratur dan berkesan.

Kita boleh bertanyakan berkenaan khairat kematian kepada surau atau masjid berhampiran tempat tinggal kita. Hukum berkhairat adalah Fardhu Kifayah.

2. Senaraikan Aset

Buat satu senarai aset sama ada akaun simpanan, akaun pelaburan, dan hartanah. Pastikan pasangan kita tahu berapa jenis akaun simpanan yang kita ada, duit dilaburkan ke mana, atau pun jika ada mengambil sebarang manfaat takaful.

Ini untuk memudahkan pasangan kita membuat proses tuntutan aset apabila kita sudah meninggal dunia.

3. Senaraikan Hutang

Bukan sahaja aset, hutang juga perlu diambil perhatian. Senaraikan semua hutang sama ada hutang dengan bank atau hutang dengan manusia. Ini untuk memudahkan pasangan membuat bayaran balik hutang apabila kita sudah meninggal dunia.

Surah al-Baqarah ayat 282 dengan jelas menyatakan sebarang transaksi muamalat yang tidak menggunakan tunai, perlu dicatat dengan terperinci. Ini menunjukkan betapa pentingnya hutang tersebut dibayar.

4. Takaful

Terdapat pelbagai jenis produk takaful yang ditawarkan di pasaran. Jika berkemampuan, carumlah takaful supaya waris akan mendapat pampasan apabila kita sudah meninggal dunia kelak. Terutamanya kepada mereka mempunyai anak kecil atau isteri yang tidak bekerja.

Sekurang-kurangnya waris dapat menggunakan pampasan tersebut untuk meneruskan kelangsungan hidup, sementara mendapatkan pekerjaan tetap atau boleh menggunakan pampasan tersebut sebagai modal perniagaan.

5. Wasiat

Aset dan hutang telah disenaraikan, tetapi jika dibuat secara sistematik adalah lebih baik. Jika kita ada bajet, kita boleh buat penulisan wasiat.

Wasiat adalah di mana kita melantik seorang wasi (pentadbir) untuk mengurus aset dan hutang kita apabila kita meninggal dunia kelak.

Amanah Raya Berhad dan As-Salihin Trustee Berhad adalah contoh wasi yang boleh dilantik untuk penulisan wasiat.

Kesimpulannya, mengurus dan merancang harta adalah sangat digalakkan dalam Islam supaya waris yang ditinggalkan dapat meneruskan kelangsungan hidup walaupun ketua keluarga telah meninggal dunia.

Mudahkanlah mereka dalam membuat apa-apa proses tuntutan supaya ia tidak mengambil masa yang panjang.

Sekian, semoga bermanfaat dan dipermudahkan segala urusan.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Bank Negara Malaysia Turunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Kepada 2.5% Bagi Merancakkan Ekonomi

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.50 peratus. Dengan itu, kadar koridor tertinggi dan terendah bagi OPR masing-masing diturunkan kepada 2.75 peratus dan 2.25 peratus. 

Keadaan ekonomi global telah merosot dalam tempoh kebelakangan ini. Wabak COVID-19 yang sedang menular telah mengganggu aktiviti pengeluaran dan aktiviti yang berkaitan dengan perjalanan, terutamanya di rantau ini. Hal ini juga telah mendorong kepada kegiatan penghindaran risiko yang lebih ketara, lantas mengakibatkan keadaan kewangan menjadi lebih ketat dan mendadak semula volatiliti pasaran kewangan.

Risiko kepada prospek pertumbuhan global telah meningkat, terutamanya dalam tempoh terdekat. Walau bagaimanapun, beberapa negara telah melaksanakan tindak balas dasar.  Dengan jangkaan pelaksanaan beberapa langkah dasar, tindakan ini dijangka boleh mengurangkan impak ke atas ekonomi akibat wabak COVID-19.

Ekonomi Malaysia meningkat pada kadar yang sederhana sebanyak 4.3% pada tahun 2019. Pertumbuhan pada masa akan datang, khususnya pada suku pertama, akan terjejas oleh wabak COVID-19 terutamanya dalam sektor yang berkaitan pelancongan dan sektor perkilangan. Kelemahan dalam sektor pertanian juga dijangka berterusan pada suku pertama.

Pada tahun 2020, aktiviti sektor swasta dan sektor awam dijangka terus menyokong pertumbuhan. Perbelanjaan isi rumah diunjurkan berkembang pada kadar yang lebih perlahan dalam keadaan pertumbuhan pekerjaan dan pendapatan yang sederhana. Aktiviti pelaburan dijangka mencatatkan pemulihan yang sederhana, disokong oleh projek-projek sektor awam dan swasta yang baharu dan sedang dilaksanakan.

Pakej rangsangan ekonomi 2020 juga akan menyediakan sokongan kepada kegiatan ekonomi. Walaupun pertumbuhan dalam negeri dijangka bertambah baik secara beransur-ansur pada separuh tahun kedua, terdapat risiko pertumbuhan menjadi lebih perlahan yang berpunca terutamanya daripada sifat evolusi dan kesan berpanjangan daripada wabak COVID-19 serta kelemahan yang berterusan dalam sektor yang berkaitan komoditi.

Pada tahun 2020, inflasi keseluruhan dijangka mencatatkan purata lebih tinggi tetapi kekal pada kadar yang sederhana. Trajektori inflasi keseluruhan akan bergantung pada perkembangan harga minyak dan komoditi sedunia serta masa pemansuhan harga siling bagi harga runcit bahan api domestik. Inflasi asas dijangka lebih sederhana, dalam keadaan tekanan permintaan yang terhad meskipun kegiatan ekonomi terus berkembang.

Pengurangan dalam OPR bertujuan untuk menyediakan persekitaran monetari yang lebih akomodatif bagi menyokong jangkaan pertumbuhan ekonomi yang bertambah baik dalam keadaan harga yang stabil. MPC akan terus memantau dan menilai imbangan risiko berhubung dengan prospek pertumbuhan domestik dan inflasi.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Apa itu OPR?

Overnight Policy Rate (OPR) atau Kadar Dasar Semalaman adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman di antara bank. Untuk makluman, bank juga membuat pinjaman di antara satu sama lain.

Pendeposit membuat simpanan di bank dan bank akan menggunakan semula duit tersebut bagi tujuan memberikan pinjaman. Apabila pendeposit mengeluarkan duit secara mendadak dan bank kekurangan tunai, bank akan membuat pinjaman daripada bank lain dan dikenakan faedah.

4 Kesan Positif Penurunan OPR Kepada Orang Awam Dan Ekonomi

1. Faedah Pinjaman Turun

Memandangkan kadar asas pinjaman telah dikurangkan, peminjam hartanah sebenarnya menikmati penurunan ansuran bulanan membolehkan mereka mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan.

2. Galak Akses Pembiayaan Pinjaman

Langkah menurunkan OPR ini merupakan satu galakan dan peluang untuk ramai individu membuat permohonan pembiayaan pinjaman hartanah kerana kadar faedah telah diturunkan.

Dengan kemudahan akses pembiayaan pinjaman, maka lebih banyak rakyat Malaysia yang akan menggunakan peluang ini untuk membeli hartanah.

3. Rangsangan Ekonomi

Jawatankuasa Dasar Monetari mengambil langkah proaktif dalam meningkatkan bekalan wang di dalam negara.

Dengan penurunan OPR ini, ekonomi negara dijangka akan lebih terangsang kerana rakyat kini memperoleh lebih banyak wang untuk di belanjakan.

4. Industri Hartanah

Jualan hartanah akan meningkat kerana akses pembiayaan pinjaman hartanah menjadi lebih mudah dan kadar faedah turut telah dikurangkan.

Langkah dan galakan Bank Negara Malaysia ini sedikit sebanyak membantu pemaju hartanah menjual unit hartanah mereka dengan lebih mudah dan cepat.

Iklan

Perlukah Pasangan Yang Berkahwin Gabungkan Kewangan Mereka? Ambil Tahu 3 Kelebihan dan 3 Kekurangan Ini

Beberapa bulan yang lalu, negara dikejutkan dengan sebuah berita yang agak kelakar namun amat serius: Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat YB Hannah Yeoh menyatakan kebimbangannya terhadap kes-kes cerai (bawah lima tahun) yang semakin meningkat saban hari.

Berita itu memaparkan pelbagai punca perceraian yang kelakar dan tak munasabah, contohnya seperti punggung isteri menggerutu, perbezaan fahaman politik, pasangan tidur berdengkur, berebut rancangan televisyen, dan pasangan bangun tidur lewat.

Selain daripada itu, terdapat juga punca-punca perceraian yang berkaitan dengan kewangan, seperti isteri meminta set persalinan 30 jenis warna untuk baju, seluar, dan aksesori; gaji suami lebih rendah; pasangan gemar membeli-belah; dan suami kedekut.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali dalam Utusan Online, kebanyakan pasangan muda yang berusia 30 tahun ke bawah bercerai kerana kurang persediaan dalam memikul tanggungjawab berumah tangga terutama membabitkan soal kewangan.

Pada dasarnya, kebanyakan pasangan muda memilih untuk berpisah selepas mereka gagal menangani krisis kewangan dengan baik. Bagi anda yang baru berkahwin (dengan usia perkahwinan kurang lima tahun), mungkin anda masih belum terbiasa dalam soal pengurusan kewangan rumahtangga.

Terdapat pakar kewangan yang menyatakan pasangan berkahwin digalakkan untuk menggabungkan kewangan mereka. Tapi sebelum anda pergi membuka akaun bank bersama (joint bank account), jom tengok tiga kelebihan dan tiga kekurangan dalam menggabungkan kewangan dalam rumahtangga.

Disebabkan setiap pasangan mempunyai keadaan kewangan dan gaya hidup yang berbeza, mungkin penggabungan kewangan tidak sesuai bagi semua orang. Lihat keadaan anda dan pasangan anda, serta buat pertimbangan yang sewajarnya:

Kelebihan Menggabungkan Kewangan

1. Para isteri lebih terpelihara dari segi kewangan

Bagi golongan isteri, mereka mungkin lebih terpelihara dari segi kewangan jika membuat akaun bank bersama. Ini kerana wanita selalunya akan mengalami ‘gangguan’ dalam pendapatan mereka apabila mereka berhenti kerja bagi menjaga anak di rumah.

Dengan adanya akaun bank bersama, para isteri boleh menggunakan wang yang ada pada bila-bila masa untuk membeli keperluan rumah atau anak, tanpa perlu sering meminta kepada suami. Ini juga sekaligus memudahkan pihak suami.

2. Memudahkan anda dalam urusan tertentu

Sumber Gambar: Pixabay

Dalam hal permohonan pembiayaan atau pinjaman baru di mana pasangan anda turut menandatanganinya bersama (co-signer), anda mempunyai peluang yang lebih cerah untuk mendapatkan kadar faedah yang rendah serta terma yang lebih baik sekiranya pasangan anda mempunyai skor kredit yang tinggi.

Selain daripada itu, sekiranya pasangan anda meninggal dunia, anda tidak perlu bersusah-payah dalam mendapatkan hak anda. Anda juga tidak perlu merujuk kepada wasiat atau berdepan dengan sistem perundangan bagi menuntut wang itu kerana anda ialah pemilik bersama.

Ini sekaligus menyelamatkan anda daripada perebutan harta yang sering terjadi dalam keluarga.

3. Mengajar anda untuk sama-sama selesaikan masalah

Sumber Gambar: Pixabay

Mempunyai akaun bank bersama boleh mengajar anda untuk bertolak ansur dan menggalakkan kedua-dua pihak untuk bekerjasama bagi menyelesaikan krisis kewangan yang melanda. Ini dapat mengajar anda dan pasangan untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan mengenai wang, yang merupakan suatu topik sensitif.

Komunikasi yang baik boleh mengukuhkan lagi hubungan anda bersama, bukan hanya kewangan semata-mata.

Kekurangan Menggabungkan Kewangan

4. Perbelanjaan anda menjadi semakin terhad

Sumber Gambar: Pixabay

Bagi anda yang gemar berbelanja, anda tidak boleh bebas berbelanja seperti anda masih bujang. Perkahwinan menambah tanggungjawab, dan bagi menunaikan tangungjawab yang ada; perbelanjaan anda juga menjadi semakin terhad, tidak kira bagi suami atau isteri.

Keutamaan harus diberikan kepada pembayaran bil dan perbelanjaan rumah serta anak-anak. Sekiranya anda terlalu boros berbelanja, pasangan anda boleh mengetahuinya dengan mudah melalui akaun bank bersama, dan ini boleh menyebabkan berlakunya pertengkaran.

5. Boleh menjadi punca suami isteri bertengkar

Berbalik kepada point nombor 4 tadi, pasangan boleh bertengkar sekiranya salah seorang tidak bertanggungjawab dalam pengurusan wang. Selain itu juga, jika salah seorang merupakan jenis yang kedekut dan terlalu berkira, ini akan menyebabkan tekanan perasaan kepada pasangannya.

Bagi anda yang mempunyai pasangan yang terlalu berkira dan tak mahu bertolak ansur, sebaiknya lupakan saja rancangan untuk membuka akaun bank bersama. Golongan jenis berkira dan kedekut selalunya juga gemar mengungkit. Jadi demi kebaikan anda, lupakan saja. Cari penyelesaian lain yang sewajarnya.

6. Kesukaran dalam menguruskan wang atau kehilangan wang apabila berlaku perceraian

Sekiranya berlaku perceraian, kemungkinan anda akan berdepan dengan kesukaran dalam membahagikan wang yang telah dikumpul bersama. Tambahan lagi, setiap pasangan mempunyai hak untuk mengeluarkan wang dan menutup akaun itu tanpa persetujuan pihak yang lain.

Bagi mereka yang mempunyai pasangan yang tidak adil atau berniat jahat, anda berisiko tinggi untuk kehilangan semua wang yang ada (jika bekas pasangan anda telah membuat pengeluaran terlebih dahulu).

Buat perbincangan mengenai pengurusan kewangan dengan pasangan

Menggabungkan kewangan bukanlah perkara yang wajib bagi setiap pasangan yang telah berkahwin. Terdapat banyak jalan lain yang boleh membantu anda menguruskan wang, sekaligus mengukuhkan kewangan anda dan pasangan.

Berikut merupakan beberapa perkara penting yang anda berdua boleh lakukan:

Adakan perbincangan mengenai kewangan

Setiap pasangan akan berhadapan dengan krisis kewangan pada bila-bila masa, jadi sebaiknya buatlah persediaan yang wajar. Ajak pasangan anda untuk menilai situasi kewangan masing-masing.

Adakah anda atau pasangan anda mempunyai hutang kad kredit atau pinjaman? Adakah masing-masing mempunyai simpanan yang cukup dan pelan persaraan yang memuaskan? Adakah anda berdua dibebani banyak hutang?

Pastikan pasangan anda juga tahu akan keadaan kewangan anda. Tanya pasangan anda mengenai gaya pengurusan kewangannya.

Lihat jika akaun bank bersama memberi lebih manfaat atau tidak

Selain daripada enam point utama yang disenaraikan, bincangkan lagi kebaikan dan keburukan yang ada sekiranya anda berdua membuka akaun bank bersama.

Sertai bengkel pengurusan kewangan bagi pasangan berkahwin yang dianjurkan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN)

Bagi mengatasi kadar perceraian yang semakin meningkat, kerajaan telah mengambil beberapa langkah untuk mengukuhkan perkahwinan dan institusi keluarga. Disebabkan masalah kewangan merupakan salah satu punca utama perceraian, program-program berkaitan pengurusan kewangan telah banyak dianjurkan.

Contohnya, LPPKN menawarkan program Smart Start (untuk mendidik pasangan yang berkahwin di bawah lima tahun dalam menubuhkan rumahtangga) dan Belanja Pintar (untuk mendidik mereka tentang pengurusan kewangan yang baik untuk isi rumah).

Anda juga boleh belajar mengenai pengurusan kewangan rumahtangga secara dalam talian dan percuma pada bila-bila masa.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Ramai Wanita Yang Teraniaya Dalam Perkahwinan, Terutamanya Dalam Bentuk Kewangan

Wanita sering teraniaya dalam sesebuah institusi perkahwinan. Lebih parah apabila isteri tersebut tidak bekerja dan hanya bergantung harap kepada suami semata-mata.

Kalau dapat suami yang bertanggungjawab, Alhamdulillah. Namun, kita harus berdepan dengan realiti bukan semua orang sebegitu.

Jom kita dengar kupasan Puan Noraini Othman mengenai topik panas ini.

Bermacam-Macam Kes Yang Berlaku

Ramai yang masih bergelar isteri yang sah tapi tidak diberi nafkah.

Yang digantung tidak bertali, yang sudah berpisah, sudahlah tidak diberi nafkah, wang ringgit, barang kemas isteri ditagih sekali.

Ah, sungguh durjana lelaki seperti ini. Apakah layak ianya dipanggil sebagai lelaki???

Dalam bahagian faraid, isteri mendapat bahagian yang paling sedikit tapi itu tidak bermakna Islam merendahkan martabat wanita.

Wanita Adalah Mulia Di Sisi Islam

Malah Islam mengangkat darjat wanita dengan memerintah anak-anak taat kepada ibu 3 kali lebih daripada bapa.

Tiada seorang lelaki pun yang Allah kurniakan rahim untuk mengandungkan dan melahirkan seorang manusia lainnya.

Juga dikhabarkan juga, lelaki pasti tidak sanggup menahan sakit bersalin.

Ya Allah, hebatnya kita wanita.

Walaupun dalam faraid isteri hanya mendapat bahagian 1/8, itu jika monogami dan jika berpoligami 1/16, beristeri 3, 1/24 dan yang beristeri 4, 1/32.

Kira-kiranya begini jika diambil jumlah RM100 ribu untuk memudahkan:

Monogami 1/8 : RM12500
Poligami 1/16 : RM6250
3 orang isteri 1/24 : RM4,166.67
4 orang isteri 1/32 : RM3125.

Nampak sedikit sangat kan.

Ilmu Kewangan Sangat Penting

Namun begitu, wanita perlu bijak mempersiapkan diri dengan ilmu kewangan.

1 pesanan saya, bab kewangan pastikan jika suami perlukan bantuan, rekodkan. Kemudian minta semula. Bukan berkira tapi kita mahu beritahu bahawa tanggungjawab suami itu besar. Bukan tak sayang suami tapi isteri perlu ada back up plan juga. Kena sayang diri sendiri dahulu jika tidak mahu perkara tidak diingini berlaku, sekurang-kurangnya kita telah bersedia.

Ujian Allah tak kira masa.

Tak cukup plan A, sediakan plan B. Jangan risau, tak jadi plan B, ada plan C sampai Z.

Bahagian faraid wanita ini sedikit sebab kekurangan yang lain perlu dibantu oleh waris faraid sebelah suami turutan bermula daripada bapa kepada suami iaitu bapa mertua isteri.

Jika bapa sebelah suami tidak mampu maka adik beradik lelaki sebelah suami perlu bertanggungjawab memastikan urusan kewangan keluarga isteri yang kematian suami tadi cukup.

Ramai Yang Tak Tahu Atau Mempunyai Tanggapan Yang Salah

Di Malaysia juga ada hak Harta Sepencarian yang boleh dituntut sehingga 50% namun perlu ada pembuktian.

Dokumen Deklarasi Harta Sepencarian juga ada di Malaysia. Dokumen ini disarankan semua wanita buat seawal fasa honeymoon lagi. Semasa dalam tempoh inilah senangnya para suami menyerahkan harta tanpa banyak bicara dan wanita menggunakan kuasa pujuk rayu.

Kebanyakan wanita hanya mahu mengambil tindakan hanya setelah berlaku krisis rumahtangga, ini menyukarkan proses selanjutnya.

Namun begitu masih ada jalan yang boleh diusahakan asalkan jangan patah semangat.

Jadilah wanita yang celik Pusaka.

Kredit: FB Noraini Othman

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!