4 Tips Menabung Bagi Mereka Yang Susah Nak Menyimpan

Ramai di antara kita yang menghadapi masalah untuk menyimpan, tambah-tambah lagi bagi mereka yang suka berbelanja. Pelbagai alasan diberikan, duit gaji tak cukup la, banyak hutang nak kena settle la, dan bermacam-macam lagi.

Kali ini kami ingin kongsikan beberapa tips yang boleh kita gunakan agar dapat memaksa diri untuk menabung.

1. Anggap Ia Sama Seperti Perbelanjaan Wajib

Bila dah dapat gaji, anda mesti akan terus settlekan bayaran yang penting dahulu seperti bil utiliti, hutang PTPTN, hutang kereta, rumah dan sebagainya. Lakukan perkara yang sama juga untuk simpanan.

Sebelum membelanjakan duit gaji, ambil sedikit untuk tujuan saving. Kita digalakkan untuk menyimpan di antara 20-30% daripada jumlah gaji bulanan.

Cara ini lebih efektif berbanding membelanjakan terlebih dahulu gaji dan kemudian menyimpan baki yang ada. Itu pun kalau ada. Sebab kadang-kadang baru  tengah bulan, duit gaji pun dah tinggal ciput dan cukup-cukup makan, sementara menunggu gaji baru masuk.

2. Akaun Khas Untuk Simpanan

Boleh dikatakan semua orang mesti pernah mengalami situasi di mana kita gunakan wang simpanan untuk kononnya tujuan kecemasan, padahal sebenarnya nak beli kasut baru. Jadi salah satu cara terbaik untuk mengelakkan masalah ini adalah dengan membuat satu akaun khas seperti deposit tetap atau fixed deposit.

Ini bagi memastikan kita tidak dapat mengeluarkan duit simpanan tersebut sesuka hati. Ini kerana dalam akaun simpanan tetap, kita hanya boleh mengeluarkan duit tersebut setelah cukup waktu matangnya iaitu mungkin 1 bulan, 3 bulan, setengah tahun dan sebagainya.

Kalau kita keluarkan juga duit daripada simpanan tetap, kita mungkin tidak akan dapat merasai kadar faedah. Kan rugi?

Baca juga Kelebihan Dan Kelemahan Simpanan Fixed Deposit.

3. Tunggu Sebelum Membeli

Untuk mengelak daripada membeli sesuatu yang tidak diperlukan, apa kata kita sabar dengan menetapkan waktu menunggu. Maksudnya, katakanlah anda teringin beg tangan baru, cuba bersabar untuk tempoh seminggu ke dua minggu.

Kalau keinginan tersebut masih kuat, maka teruskan niat untuk membelinya.

Tapi beli pun sebab ada duit lebih, bukan dengan cara berhutang atau swipe kad kredit pula.

Jemput baca Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

4. Cabaran Bersama Rakan-rakan

Bagi mereka yang sukakan cabaran, apa kata kita ajak mana-mana rakan kita untuk sama-sama menyimpan. Cabar diri dan rakan kita untuk menyimpan sejumlah tertentu dalam satu tempoh masa yang ditetapkan. Lihat siapa yang berjaya menjadi penyimpan yang baik.

Dengan cara ini, kita akan jadi lebih bersemangat dan tidak berasa keseorangan dalam usaha membuat simpanan.

Sebenarnya terdapat pelbagai lagi cara yang boleh digunakan untuk menggalakkan diri menabung. Semua ini bergantung kepada kreativiti dan disiplin masing-masing.

Sumber Rujukan: RinggitPlus

Sabar, jangan pergi lagi, teruskan membaca untuk dapatkan tips-tips yang power berikutnya:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Keuntungan Bank-Bank Islam Di Malaysia?

Kalau sebelum ini kita dah tengok bank-bank konvensional di Malaysia untung sampai berbilion Ringgit setiap tahun, jom kita tengok pula berapa keuntungan yang diperolehi oleh bank-bank Islam yang ada di Malaysia bagi tahun kewangan 2018 / 2019.

Untuk makluman semua, buat masa ini terdapat 16 buah bank Islam menurut laman web Bank Negara Malaysia (BNM).

1. Affin Islamic Bank Berhad

Sumber: Affin Islamic 2018 Annual Report

Affin Islamic Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM112.4 juta bagi tahun 2018.

2. Alliance Islamic Bank Berhad

Sumber: Alliance Islamic Financial Statement 2019

Alliance Islamic Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM115.8 juta bagi tahun 2019.

3. AmBank Islamic Berhad

Sumber: AmBank Group Financial Report 2019

AmBank Islamic Bank telah mencatatkan pendapatan sebanyak RM820.1 juta dan keuntungan bersih sebanyak RM311.8 juta bagi tahun 2019.

4. Bank Islam Malaysia Berhad

Sumber: BIMB Financial Statements 2018

BIMB Holdings telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM801.4 juta bagi tahun 2018.

5. Bank Muamalat Malaysia Berhad

Sumber: BMMB Annual Report 2019

Bank Muamalat Malaysia telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM179.4 juta bagi tahun 2019.

6. CIMB Islamic Bank Berhad

Sumber: CIMB Islamic Full Audited Financial Statements 2019

CIMB Islamic Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM788.0 juta bagi tahun 2019.

7. Hong Leong Islamic Bank Berhad

Sumber: Hong Leong Islamic Bank Annual Report 2019

Hong Leong Islamic Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM333 juta bagi tahun 2019.

8. MBSB Bank Berhad

Sumber: MBSB Audited Financial Statements for Financial Year Ended 31 December 2018

MBSB Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM383.8 juta bagi tahun 2018.

9. Maybank Islamic Berhad

Sumber: Maybank Islamic Financial Statements FY2019

Maybank Islamic telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM2.5 bilion bagi tahun 2019.

10. Public Islamic Bank Berhad

Sumber: Public Islamic 2019 Financial Statement

Public Islamic telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM492.1 juta bagi tahun 2019.

11. RHB Islamic Bank Berhad

Sumber: RHB Islamic Annual Report 2018

RHB Islamic telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM434.8 juta bagi tahun 2018.

12. Al Rajhi Banking & Investment Corporation (Malaysia) Berhad

Sumber: Al Rajhi Bank Financial Statements For The Financial Year Ended 31 December 2018

Al Rajhi Bank telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM11.7 juta bagi tahun 2018.

13. HSBC Amanah Malaysia Berhad

Sumber: HSBC Amanah Year End Results 2018

HSBC Amanah telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM162.7 juta bagi tahun 2018.

14. Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad

Sumber: KFH Malaysia Annual Report 2018

Kuwait Finance House Malaysia telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.9 juta bagi tahun 2018.

15. OCBC Al-Amin Bank Berhad

Sumber: OCBC Al-Amin Reports & Financial Statements 31 December 2019

OCBC Al-Amin telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM164.4 juta bagi tahun 2019.

16. Standard Chartered Saadiq Berhad

Sumber: Standard Chartered Saadiq Full Year Financial Results 2018

Standard Chartered Saadiq telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM42.9 juta bagi tahun 2018.

Top 3 Keuntungan Bersih Bank Islam Di Malaysia

Kalau ikut kepada ranking, maka:

  1. Maybank Islamic: RM2.5 bilion bagi tahun 2019
  2. BIMB Holdings: RM801.4 juta bagi tahun 2018
  3. CIMB Islamic Bank: RM788.0 juta bagi tahun 2019

Hanya BIMB Holdings yang disenaraikan di Bursa Malaysia dan ianya patuh Syariah. Maybank dan CIMB juga disenaraikan di pasaran saham, namun ianya tak patuh Syariah.

Sumber: Trading View

Namun harga saham BIMB telah jatuh sebanyak 21.40% bagi tempoh setahun yang lalu. Namun sebulan dua ini kelihatan ia telah membuat rebound yang cantik.

Iklan

PM: Khazanah Nasional Perlu Kembali Ke Perniagaan Teras

Khazanah Nasional Bhd telah terkeluar daripada perniagaan teras mereka dengan melabur dalam terlalu banyak perkara, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Idea asalnya adalah Khazanah hanya perlu membeli saham yang belum diambil (taken up)…tetapi kini mereka telah melabur dalam banyak perkara.

“Mereka patut lepaskan apa yang di luar perniagaan teras mereka,” katanya dalam wawancara bersama radio BFM hari ini.

Khazanah adalah syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) yang ditubuhkan pada 1993, iaitu ketika kali pertama Mahathir sebagai perdana menteri.

Memandangkan ia adalah GLIC, Mahathir berkata kerajaan juga akan mendapat manfaat daripada penjualan saham aset oleh Khazanah dalam mana-mana bidang yang bukan sebahagian perniagaan terasnya.

Ketika ditanya tentang kebimbangan GLIC semakin terlibat dalam sektor swasta, beliau berkata ia tidak akan berlaku selagi GLIC kekal dengan perniagaan teras mereka.

“Ia berlaku kerana mereka tidak mengekalkan perniagaan teras yang mereka sepatutnya terlibat,” katanya lagi.

Mutakhir ini Khazanah melepaskan pegangannya dalam banyak syarikat, antaranya menjual 16 peratus saham dalam IHH Healthcare kepada Mitsui & Co dengan nilai RM8.42 bilion pada November 2018.

Akhir Julai lalu, usahasama syarikat itu dengan syarikat pelaburan Singapura, Temasek, juga mengumumkan akan menjual pejabat dan unit runcit dalam pembangunan hartanah di Singapura.

Dalam wawancara itu, perdana menteri juga ditanya berkenaan kemelesetan ekonomi yang mungkin akan berlaku dan bagaimana negara merancang untuk menghadapinya.

Negara ini jika diuruskan dengan baik boleh mengelak daripada kemelesetan. Kita pernah diserang sebelum ini dan keluar daripadanya.

“Kami merasakan kami ada orang yang amat sedar dengan perkara ini (dan) tahu beberapa cara untuk mengelak kemerosotan dalam ekonomi,” katanya lagi.

Sumber: MalaysiaKini

Prestasi Khazanah Meningkat Naik Berbanding Tahun Lalu

Tengok saja pegangan saham Khazanah terhadap syarikat-syarikat terkemuka seperti di atas. Banyak juga syarikat yang tersenarai di pasaran saham. Apabila pasaran saham Malaysia dan antarabangsa tak ‘perform’, maka besarlah kerugian yang dialami Khazanah.

Kalau sebelum ini Khazanah untung sebanyak RM2.9 bilion pada tahun 2017, jatuh merudum pula sehingga kerugian RM6.3 bilion pada tahun 2018. Nak tahu lebih lanjut, kena baca Khazanah Nasional Berhad Mencatatkan Kerugian Pertama Sejak Tahun 2005.

Kalau tahun 2018 merupakan tahun yang teruk, terbaru KWSP dan Khazanah Catat Pendapatan Dividen Yang Meningkat Pada Tahun 2019 Berbanding Tahun Lalu. Diharapkan ekonomi dan pasaran saham akan kembali pulih.

Iklan

Jauhi 4 Kesilapan Ini Ketika Usia Menjangkau 30 Tahun

Sekarang kita berusia 30-an dan sedang menuju ke alam yang berbeza. Malah, kita pastinya sudah stabil di dalam kerjaya dan kewangan sendiri dan keluarga. Ada yang sudah mempunyai anak-anak yang meningkat besar, dan merancang untuk masa depan bersama-sama orang yang disayangi.

Dengan begitu banyak kerja dan impian yang ingin kita capai dalam kehidupan, dikhuatiri banyak juga kesilapan yang kita lakukan.

Oleh itu, penting untuk kita mengelakkan kesilapan berikut apabila menjangkau usia 30 tahun.

Kesilapan #1: Mempunyai hutang kad kredit yang banyak

Kad kredit diibaratkan penyelesaian apabila kita hanya memerlukan sedikit bantuan tambahan kewangan untuk membeli barangan sebelum terima gaji berikutnya. Kad kredit boleh menjadi alat yang berguna untuk membantu kita dapatkan mata atau ganjaran.

Namun kad kredit juga boleh menjerut kita, jika kita tidak berhati-hati. Ramai yang dah swipe kad kredit lalu hanya membuat pembayaran minimum setiap bulan, maka hutang pun bertambah dengan cepat sekali.

Boleh rujuk sini mengenai 7 Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Menguntungkan.

Kesilapan #2: Tidak mempelbagaikan pendapatan

Kebanyakan kita setia kepada kerjaya kita atau majikan untuk satu tempoh masa. Kita mencurahkan semua masa dan usaha untuk berada di comfort zone tempat kerja kita.

Namun kita harus sedar bahawa kita perlu mempelbagaikan pendapatan sekiranya sesuatu berlaku dan kita tidak lagi dapat bergantung kepada pendapatan utama kita.

Jadikan ianya sebagai peluang untuk meluaskan minat kita atau meneroka bidang yang berbeza. Terdapat banyak cara untuk membina kerjaya kedua.

Dengan adanya lebih daripada satu sumber pendapatan, bermakna lebih banyak wang untuk kita labur dan simpan untuk masa depan.

Sila baca 10 Idea Menyeronokkan Untuk Menjana Pendapatan Mengikut Personaliti.

Kesilapan #3: Tidak menyimpan wang untuk perbelanjaan yang akan datang

Sedang kita sibuk simpan dalam akaun persaraan, jangan lupa untuk “mengetepikan” wang untuk perbelanjaan lain yang besar. Suatu hari nanti kita pastinya ingin memiliki sebuah rumah, beli kereta baru, berjalan-jalan mengelilingi dunia atau hantar anak-anak ke kolej atau universiti.

Matlamat utama ini datang dengan tag harga besar, jadi kalau tak buat persediaan yang cukup, memang kita akan berdepan dengan kesukaran. Plan lebih awal dengan menyimpan lebihan wang yang akan digunakan untuk perbelanjaan besar ini.

Jemput tengok 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah.

Kesilapan #4: Mengharapkan taraf hidup melebihi jangkauan

Kebanyakan daripada kita yang menginjak usia 30-an, pastinya mengimpikan taraf hidup yang meningkat seiring dengan umur kita. Berangan nak ada rumah besar, kereta besar, dan sebagainya.

Tetapi kadangkala, realitinya adalah jauh daripada sangkaan kita. Jika begitu, kita perlu kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan pendapatan. Jika terpaksa rendahkan ‘expectation’ kita, maka lakukanlah.

Cuba follow cara Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

Iklan

Bitcoin HARUS Untuk Melawan Inflasi Dan Jual Beli Barangan Sebenar

Alhamdulillah, dapat juga kita dengar kupasan daripada pakar kewangan Islam iaitu Dr Zaharuddin Abd Rahman yang bersiaran secara langsung di kaca TV baru-baru ini. Ianya bertujuan untuk merungkai persoalan yang sering bermain di minda orang ramai, tatkala harga Bitcoin telah mencecah paras $20,000 US Dolar berbanding hanya $1,000 pada awal tahun 2017.

Jom kita ikuti bersama, semoga beroleh manfaat.

NOTA RINGKAS: BITCOIN DAN WANG VIRTUAL

Selesai siaran langsung ulas topik bitcoin tetapi dek kerana masa terlalu pendek, dan ulasan juga tertakluk kepada soalan moderator banyak juga point penting tidak sempat disebut malah sehingga tersasul salah sebut harga semasa bitcoin juga.

Apapun semoga bermanfaat. Insha allah akan ulas khusus dalam video asing nanti.

Ringkasan yang sempat disebut hasil catatan beberapa pihak di media sosial dan saya edit sedikit agar tepati maksud saya yang tidak sempat disebut:-

  1. Bitcoin boleh dianggap sebagai wang walaupun ia bukan ‘legal tender’. Hal ini juga boleh dibaca dari kitab fiqh silam malah terdapat pengharaman menurut mazhab Hanbali khususnya bagi sesebuah kerajaan untuk membatalkan wang yang digunapakai oleh rakyatnya. sama ada hasil ciptaan pemerintah sebelum itu ataupun wang persendirian yang valid di sisi sesuatu komuniti. Panjang lagi huraian bab ini cuma tidak sesuai di ruang ini buat masa ini.
  2. Bitcoin juga disebut sebagai virtual currency menurut IMF. Boleh mainkan fungsi hampir serupa dengan wang kertas yang dikenali sebagai mata wang fiat.
  3. Mata wang fiat dan mata wang digital masing-masing tiada nilai instrinsik. Namun masih layak dianggap wang dalam dunia moden apabila ia mencukupi beberapa ciri wang yang disebut oleh ramai ulama silam dan moden.
  4. Bezanya, mata wang fiat dicipta oleh kerajaan dan nilainya berdasarkan banyak faktor ekonomi sesebuah negara dan juga demand supply.
  5. Manakala mata wang digital (bitcoin etc) dicipta oleh pihak ‘anonymous’ & nilainya juga melalui demand and supply. Cuma penciptaan terhad kepada 21 juta unit sahaja dan ini menjadikan nilainya hanya bergantung kepada demand supply dan keyakinan ramai terhadap sistemnya.
  6. Harus memiliki Bitcoin untuk simpan nilai dan melawan inflasi. Namun WAJIB TAHU risiko nilai sedia ada mungkin ‘burst’ seperti buih yang menngkat sangat tinggi dalam tempoh sangat cepat akhirnya meletup dan kerugian teruk adalah risiko juga.
  7. Harus memiliki Bitcoin untuk membeli barang kerana ada kedai yang menerima bitcoin sebagai bayaran.
  8. Pastikan beli bitcoin di exchange yang sah untuk mengelakkan ditipu. Tidak punyai info yang cukup berkenaan tempat membelinya serta kredibilitinya adalah suatu gharar yang MESTI dielakkan.
  9. Bitcoin melalui proses ‘penempaan’ (mining) yang ketat dengan teknologi ‘block chain’ yang mengikat setiap transaksi juga berdasarkan formula mathematik yang sukar dirosakkan atau ditipu. Ditambah lagi ‘distributed public ledger’ yang telus di antara pihak miner. Setakat pengkajian saya, tiada unsur gharar yang besar di sini. Juga terdapat teknik yang berfungsi seperti digital signature bagi setiap transaksi yang begitu rumit ditiru.
  10. Namun, unsur gharar boleh wujud jika tiada yang tepat dikeluarkan oleh exchange. Dan jika ditipu oleh pihak yang mendakwa menjual bitcoin atau menyediakan e-wallet bitcoin, tidak diketahui tempat untuk membuat aduan.
  11. Hukum hakam ketika penggunaan bitcoin sama seperti mata wang lain. hukum riba’ terpakai dalam urusan bitcoin JIKA TIDAK menepati contohnya syarat TUKARAN secara spot, pinjaman dengan faedah etc.
  12. DITEGAH & TIDAK HARUS memperdagangkan bitcoin untuk mendapat keuntungan dari perbezaan nilai secara spekulasi seperti forex trading. Keadah mendpat wang dengan cara terbabit TIDAK KAITAN dengan pertumbuhan real economy, serta ia bakal menjadikan wang sebagai komoditi dan bercanggah dengan tegahan riba yang tidak membenarkan wang disewakan kerana manfaatnya dengan pulangan wang.
  13. Bitcoin berisiko menjadi ‘tool’ scammer seperti emas, duit kertas dan lain-lain yang digunakan untuk menipu orang awam melalui skim-skim janji untung cepat kaya. WAJIBLAH jauhi SKIM sebegini.
  14. Bitcoin juga besar kemungkinan dijadikan sumber pembayaran penjenayah yang ingin melepasi tapisan kerajaan ketika memindahkan pembayaran. Justeru, itu mungkin menjadikan pihak berkuasa bimbang dengan wang digital ini dan perlu mengawalnya di dalam negara ini.Ini juga menjadikan risiko berurusan dengan bitcoin bertambah.
  15. Bitcoin digelar sebagai speculative asset yang belum stabil nilai sebenarnya dan memerlukan masa untuk lebih stabil, atas sebab itu, ia sangat berisiko tinggi.

NOTA TAMBAHAN

PERLU JELAS BACA catatan saya, kebiasaannya penyokong tegar bitcoin memerlukan pendapat HARUS BITCOIN agar mereka boleh hebahkan dan terus berdagang dan terus menerus berdagang serta berspekulasi atas kenaikan nilai bitcoin yang fluctuate (turun naik), PERLU JELAS, saya TIDAK BERSETUJU dengan hal terbabit.

Justeru jangan ‘spin’ nota dan kenyataan saya kepada hal yang tidak saya persetujui. dan jangan terpedaya dengan mereka yang cuba meyakinkan kalian kononnya saya meluluskannya.

Saya hanya hadkan keharuskan kepada a) simpan nilai b) jadikannya sebagai medium of exchange bagi transkasi pembelian barangan sebenar.

Itu pun dengan syarat telah pastikan ‘gharar’ dikecilkan pada maklumat tempat beli dan tempat jual serta walet adalah dari syarikat yang valid dan berdaftar.

Juga telah pastikan risiko nilai bitcoin jatuh dan lain-lain risiko lain sanggup ditanggung.

Sumber: FB Dr Zaharuddin Abd Rahman

Bitcoin Bukan Sejenis Pelaburan & Menjurus Kepada Scam

Sebelum ini juga kami telah berkongsi berkenaan dengan Bitcoin, dan ternyata ianya bukan sejenis pelaburan dan ada juga yang menjurus kepada scam.

Terpulanglah kepada anda untuk menilai sendiri baik buruk Bitcoin tersebut. Tiada tempat untuk anda mengadu sekiranya anda kerugian atau mata wang digital anda dicuri oleh pihak tidak bertanggungjawab, seperti mana yang berlaku baru-baru ini: Maafkan Kami, RM261 Juta Bitcoin Hilang Dicuri.

Tepuk dada, tanya selera.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!