Mudahnya Buka Akaun Saham

Mudah saja buka akaun CDS saham ini. Modal juga murah saja RM10.

Tapi, masih ramai yang tak tahu nak bermula kan?

Lagi-lagi perempuan, mereka punya overthinking dan takut tu lebih sikit.

Akhirnya tak buat langsung.

Apa Itu CDS?

Ianya singkatan kepada Central Depository System. Ingin bermula melabur dalam pasaran saham, anda perlu buka akaun CDS.

Ini pengalaman penulis sendiri nak kongsi pandangan dan pemahaman daripada seorang perempuan.

1. Mana Nak Buka Akaun CDS?

Di investment bank boleh, nak buka dengan Dealer, Remisier atau Marketing Representative yang mewakili syarikat broker pun boleh. Tapi pastikan mereka ini betul-betul genuine dan berlesen ya.

Dalam kes saya, saya berurusan deal dengan Marketing Representative untuk buka akaun, mereka beri link dan saya perlu isikan secara online

2. Apa Nak Buat Selepas Itu?

Pihak yang mewakili syarikat broker akan call, WhatsApp atau email untuk pengesahan.

Dalam kes saya, mereka WhatsApp dan saya perlu isi detail peribadi di link yang diberi. Dokumen yang diperlukan untuk dihantar adalah:

1. Salinan kad pengenalan – 4 keping

2. Penyata akaun bank – 4 keping

3. RM10 transfer online ke syarikat pengendali

4. Borang yang telah diisi

Ada yang beri kembali ke bank, broker atau pos kembali ke syarikat pengendali.

3. Buka Akaun CDS

Dalam beberapa hari boleh lihat emel dan akaun CDS kita pun dah siap.

4. Masukkan Deposit

Cukup mudah untuk masukkan deposit ke dalam akun, tekan bahagian payment dan teruskan dengan pemindahan.

Boleh bayar secara manual atau pindahan melalui FPX.

Saya guna FPX saja. Minimum RM1,000 dan maksimum RM30,000.

5.Boleh Pilih Kaunter Untuk Dibeli

Lebih mudah jika download apps M+ di handphone, senang nak tengok dan boleh susun kaunter kegemaran atau nak tengok Top 30 kaunter dan boleh mula beli saham pertama anda.

Akhir sekali bolehlah tekan BUY saham yang dikehendaki berserta unit.

Saya tamak sebab teruja, beli sampai 4 kaunter terus.

Lepas itu semuanya loss, itu tindakan BUY tanpa ilmu.

Sebelum nak melabur saham, laburlah dulu ke dalam ilmu. Barulah kita dapat tingkatkan keuntungan dan minimumkan kerugian.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Zaman sekarang ni, nak buka akaun CDS secara online saja pun boleh. Tak perlu isi borang, tak perlu walk-in ke mana-mana cawangan broker atau investment bank.

Sangat mudah, tapi disebabkan permohonan untuk buka akaun adalah tinggi; ada juga yang terpaksa tunggu 2-3 bulan baru akaun CDS siap.

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee