Teori 90/90/90- Apa Yang Kita Perlu Tahu Sebagai Seorang Pelabur Dan Pedagang

Pernah dengar tak teori 90/90/90 ni? Kalau tak pernah dengar, jom kita ambil tahu teori penting ini yang dipopularkan oleh Anton Kreil.

Teori 90/90/90 ini sangat terkenal di kalangan para pelabur dan pedagang saham, pedagang mata wang dan sebagainya di Amerika Syarikat. Dalam bahasa mudahnya, ‘Daripada 100 orang Trader dan Investor, 90 orang akan kehilangan 90% wang pelaburan mereka dalam tempoh 90 hari.’.

Agak pahit untuk ditelan tetapi inilah realitinya tentang dunia pelaburan dan perdagangan saham.

Analoginya seperti ini, bayangkan anda melihat sekumpulan pemain golf, mereka mempunyai semua kelengkapan yang lengkap bak pemain golf professional. Di antaranya adalah yuran kelab golf (RM5,000), kasut (RM2,000), topi (RM500) serta peralatan lain yang mahal-mahal belaka. Namun apabila salah seorang daripada mereka menghayun dan hanya kena angin..

Rakan-rakan yang lain akan ketawa sambil berkata ‘Cuba lagi bro, kau boleh!!!’.

Mereka mempunyai semua peralatan untuk berjaya, namun ia tidak menjanjikan apa-apa kejayaan seperti seorang pemain golf professional.

Kenapa tak beli peralatan golf terpakai yang jauh lebih murah, belajar terlebih dahulu untuk menjadi seorang pemain golf yang baik, berlatih dengan bersungguh-sungguh dan bermula di driving range, kemudian barulah boleh beraksi dengan gayanya.

Invest in yourself. Your knowledge is the engine of your wealth – Paul Clitheroe

Jika berbalik semula kepada teori 90/90/90 tadi, sebelum kita nak masuk ke dalam bidang Trading dan Investing, seeloknya carilah ilmu terlebih dahulu. Kemudian berlatih dengan melakukan paper trade sehingga dapat cara tersendiri untuk menjadi seorang trader atau investor yang berjaya. Memetik kata-kata Peter Lynch: “Investing without research is like playing stud Poker and never looking at the cards”.

Rajinkanlah diri untuk membaca buku-buku berkaitan saham, buku-buku berkaitan kewangan dan pelaburan, dan pergi menuntut ilmu dengan Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia. Bila dah penuh ilmu di dada, latihan dan persediaan rapi telah pun dibuat, barulah kita betul-betul bersedia untuk menghadapi dunia trading saham ni. Tetapi usah menidakkan teknik dan cara orang lain pulak.

Kalau tak, jadilah kita sebahagian daripada statistik teori 90/90/90 ini. Bila dah gagal, salahkan orang lain pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: