Anda Peminat Sushi King? Rupanya Saham Syarikat Mereka Tersenarai di Bursa Malaysia

Jenama Sushi King sudah tidak asing lagi dalam kalangan peminat sushi tempatan. Setiap kali mereka mengadakan Promosi Sushi King Bonanza, pastinya outlet berkenaan sesak dipenuhi orang ramai.

Tahukah anda Sushi King sebenarnya merupakan jenama buatan Malaysia?

Ia diasaskan oleh Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi seorang usahawan yang berasal dari Nanao, Jepun. Beliau telah jatuh cinta dengan Malaysia dan membuat keputusan untuk membina empayar bisnesnya di sini.

Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi, founder Sushi King

Sushi King membuka outlet pertama mereka di Kuala Lumpur pada 1995. Idea untuk memperkenalkan sushi kepada rakyat Malaysia sebenarnya diusulkan oleh pemilik pasaraya Yaohan Malaysia yang terletak di The Mall (kini dikenali sebagai Sunway Putra Mall). Beliau mencabar Dr Konishi pada ketika itu kerana Konishi seorang yang mempunyai semangat juang yang tinggi dan tidak pernah mengatakan tidak.

Dr Konishi berjaya meyakinkan Ahli Lembaga Pengarah syarikatnya, Texchem dan berjanji untuk menutup operasi bisnes dalam masa 9 bulan jika bisnes ini tidak mendapat sambutan. Agak mengejutkan, ketika hari pertama outlet Sushi King dibuka, orang ramai beratur sepanjang 50 meter!

Menyedari akan potensi makanan halal, Sushi King berusaha untuk mendapatkan sijil halal sejak tahun 2000 dan pada tahun 2016, mereka berjaya memperolehi status halal. Bermula dengan sebuah outlet dan kini mereka sudah berkembang melebihi 100 cawangan di sekitar Lembah Klang dan kebanyakan bandar-bandar utama seluruh Malaysia.

Texchem Resources Yang Disenaraikan Di Bursa Malaysia, Tak Patuh Syariah

Parent company kepada Sushi King Sdn Bhd ialah Texchem Resources Berhad. Texchem merupakan syarikat dalam sektor Industrial Products dan Services. Mula tersenarai di Papan Kedua (Second Board) KLSE pada tahun 1993 dan pada Jun 2001 ia ditukar penyeneraian ke Papan Utama (Main Board) Bursa Malaysia.

Texchem diasaskan oleh Dr Konishi sendiri pada 1973 yang juga merupakan Group Executive Chairman. Syarikat ini bermula dengan menjalankan perniagaan berasaskan textile chemical dan kemudian berkembang kepada pebagai perniagaan lain. Empat teras perniagaan utama mereka dalam kategori Restoran, Perindustrian , Pemakanan & Kejuruteraan Polymer.

Penerangan lanjut mengenai setiap division seperti berikut:

  1. Industrial division – This division is involved in the marketing, sales and distribution of industrial raw materials, manufacturing of textile auxiliaries and chemicals and provision of analysis solutions on laboratory services.
  2. Food division – This division is involved in integrated seafood operations and exports seafood products including frozen seafood, fresh seafood, value-added seafood, Sashimi grade seafood, Surimi, Surimi-based products, fishmeal and dried seafood to international market.
  3. Restaurant division – This division is involved in the operation of a range of restaurant brands catering for diverse market segments including, Sushi King, Miraku, , Goku Raku Ramen, Tim Ho Wan, Yoshinoya, Hanamaru Udon, and Doutor Coffee.
  4. Polymer engineering division – This division is involved in design, tooling, production and sale of thermoforming packaging products, extruded plastic sheets, polymer compounds, precision injection moulded trays/parts and mould.

Seperti yang kami beritahu awal tadi, saham Texchem tak patuh Syariah. Walaupun tak boleh beli, tapi anda masih boleh jadikan syarikat ini untuk tujuan kajian saham. Sejak tahun 2015, keuntungan tahunan syarikat semakin berkurang tapi mereka tetap memberikan pulangan dividen yang stabil pada kadar 10 sen kepada pemegang saham syarikat.

Sumber Rujukan: Forbes Asia

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Syarikat Berkaitan Aeroangkasa Yang Ada Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, teknologi berkaitan dengan aeroangkasa berkembang dengan pantas. Teknologi yang melibatkan roket ini, telah menarik minat kuasa besar dunia pada ketika itu iaitu Amerika Syarikat dan juga Soviet Union.

Teknologi roket ini berasal daripada teknologi tentera Nazi. Selepas kekalahan Nazi dalam Perang Dunia Kedua, ramai saintis Nazi telah dibawa ke Amerika Syarikat dan sebahagian yang lain ke Soviet Union.

Pada pertengahan era 1950-an, ianya merupakan dekad permulaan di antara dua kuasa besar dunia ini dalam membangunkan teknologi roket bagi menguasai ruang angkasa pada waktu tersebut.

Pada dekad 1960-an pula, kedua-dua negara ini berlumba-lumba pula dalam menghasilkan roket untuk dilancarkan ke angkasa lepas.

Kini semuanya sudah berubah. Banyak syarikat terutamanya di Amerika Syarikat telah dibenarkan menghasilkan roket untuk dilancarkan ke orbit bumi. Tahun lepas, industri ini telah menyumbang sebanyak $420 bilion walaupun berdepan dengan krisis pandemik.

Di antara syarikat yang terkenal di dalam industri aeroangkasa buat masa ini adalah Space X, namun sahamnya tidak tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mari kita lihat 5 senarai syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa yang ada di dalam pasaran saham.

1. Virgin Galactic (SPCE)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasakan oleh Richard Branson. Matlamat utama syarikat ini diasaskan adalah untuk membawa pelancong mengembara ke angakasa lepas.

Syarikat ini telah membuat perjanjian dengan pihak NASA untuk membawa pelancong ke International Space Station (ISS). Pesaing utama bagi syarikat ini adalah Blue Origin yang dimiliki oleh Jeff Bezos, yang turut menyediakan perkhidmatan untuk membawa pelancong ke angkasa lepas.

Setakat hari ini, Virgin Galactic masih belum berjaya melancarkan roket mereka dengan selamat ke angkasa lepas.

2. Boeing (BA)

Kredit Gambar: Business Insider

Walaupun syarikat ini berdepan dengan kontroversi pada dekad terakhir, di mana dua buah kapal terbang buatan mereka telah terhempas dalam tempoh setahun. Ini menyebabkan harga saham jatuh dengan ketara ditambah pula dengan krisis pandemik dunia yang berlaku sekarang, ia menjadikan Boeing berada dalam keadaan tidak menentu.

Boeing merupakan syarikat yang terlibat di dalam Projek Apollo. Syarikat ini telah mendapat kontrak untuk membina enjin roket Saturn V dari NASA. Dengan pengalaman yang cukup tinggi dalam industri aeroangkasa, Boeing dilihat sebagai salah sebuah syarikat yang bakal memberi cabaran yang sengit dalam industri aeroangkasa ini.

3. Northrop Grumman (NOC)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini merupakan syarikat yang terkenal dalam menghasilkan pesawat pengebom stealth. Pada tahun lepas, Northrop Grumman berjaya memperolehi pendapatan sebanyak USD30 bilion.

Di antara produk terkenal yang dibangunkan oleh mereka di dalam industri aeroangkasa adalah sistem roket Cygnus. Ianya merupakan roket yang membawa bekalan makanan dan peralatan kepada angkasawan yang berada di ISS.

Syarikat ini jugalah yang membangunkan teleskop James Webb Space Telescope yang bakal menggantikan teleskop Hubble.

4. Lockheed Martin (LMT)

Kredit Gambar: Business Insider

Lockheed Martin merupakan syarikat yang paling terkenal dalam menghasilkan jet pejuang untuk negara Amerika Syarikat. Mereka juga merupakan syarikat pengeluar utama di dalam industri pertahanan di Amerika Syarikat.

Oleh yang demikian, syarikat ini merupakan yang paling berkembang maju dan sering mendapat pelbagai kontrak ketenteraan daripada kerajaan Amerika Syarikat. Saham syarikat Lockheed Martin adalah yang termahal berbanding dengan saham syarikat yang lain di dalam industri pertahanan.

5. Procure Space ETF (UFO)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasaskan oleh Andrew Chanin yang menggunakan kaedah ETF dalam melakukan pelaburan terhadap mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Dijangkakan industri aeroangkasa ini bakal bernilai USD1 trilion dalam sedekad yang akan datang.

Disebabkan industri ini bakal memberi pulangan yang lumayan, Procure Space ETF mula melabur ke dalam mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Di antara kriteria yang ditetapkan bagi memilih syarikat untuk dilaburkan adalah, mereka perlu menjana keuntungan sebanyak 50% daripada industri aeroangkasa.

Antara syarikat terkenal yang menjadi pilihan saham untuk syarikat ini adalah Boeing, Iridium Communications, Airbus dan Maxar.

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!