Pengenalan Kepada Sektor Dan Industri Dalam Saham

Sering kali istilah ini mengelirukan para pelabur, lebih-lebih lagi jika kita masih baru dalam bidang ini. Apakah makna sebenar sektor dan industri ini, dan mengapa ia sangat penting untuk difahami oleh para pelabur dan pedagang saham?

Secara ringkasnya kita boleh mendefinisikan:

Sektor adalah sekumpulan industri yang saling berkaitan

Manakala industri atau dikenali juga sebagai sub-sektor ialah, sebuah kategori atau pengkelasan aktiviti perniagaan yang menjadi sebahagian daripada fungsi ekonomi berlaku.

Melabur ke dalam sektor dan industri boleh memberi dua perspektif dan hasil yang berbeza, walaupun ianya hampir membawa maksud atau tujuan yang sama.

Contohnya Healthcare (penjagaan kesihatan) adalah contoh bagi sektor. Manakala di dalam sektor Healthcare, kita boleh pecahkannya kepada beberapa industri atau sub-sektor seperti farmaseutikal, insurans kesihatan, pengeluar peralatan perubatan, dan sebagainya.

Tak tahu nak pilih sektor atau industri mana yang tengah ‘hot’? Ada ke ‘news’ atau ‘catalyst’ yang bakal keluar yang bakal melonjakkan sesuatu sektor atau industri tersebut? Atau sebaliknya, adakah sesuatu ‘bakal muncul’ yang bakal menyebabkan sesuatu sektor atau industri itu jatuh merudum?

Pada kebiasaannya, industri boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu industri kitaran dan industri pertahanan. Ianya diterjemahkan melalui kepentingan dan keperluan industri tersebut kepada masyarakat dan pengguna pada ketika itu dan pada masa akan datang.

Sektor Kitaran

Sektor yang bergantung kepada kenaikan dan kejatuhan ekonomi.  Dengan kata lain, jika ekonomi dan pasaran saham berjalan lancar dan mempunyai perkembangan positif; maka para pengguna dan pelabur yakin dan cenderung untuk membelanjakan serta melabur lebih banyak wang daripada kebiasaan.

Sektor hartanah, automotif dan perbankan adalah contoh terbaik yang mengambarkan industri kitaran. Kita hanya perlu membayangkan diri kita sendiri dan cerminan berjuta-juta pengguna yang lain.

Apabila ekonomi negara berada dalam keadaan baik, maka pendapatan dan perbelanjaan akan meningkat. Seterusnya apabila kewangan kita semakin meningkat, kita lebih cenderung untuk berbelanja lebih banyak dan terhadap barang yang mewah dan mahal.

Apabila kita merasa kukuh dengan tahap kewangan, kita tidak takut untuk menanggung komitmen hutang yang lebih tinggi, seperti bayaran ansuran kereta, rumah dan sebagainya.

Namun bagaimana jika ekonomi sedang jatuh dan kegawatan ekonomi berlaku? Ianya akan menjadi berlawanan dengan situasi tadi, secara tidak langsung industri kitaran juga akan mengalami nasib yang serupa.

Kita akan berdepan pendapatan yang berkurang, sekaligus mengakibatkan perbelanjaan juga berkurang. Kita juga akan kurang habiskan duit terhadap barang mewah dan mahal.

Contoh terbaik yang berlaku semasa wabak Covid-19 melanda dunia, harga minyak mentah merudum – tapi adakah kita akan guna minyak untuk berjalan-jalan? Isi minyak kereta pun tak mampu nak habiskan dalam masa sebulan, kerana lebih banyak masa dihabiskan di rumah.

Begitu juga sektor penerbangan, pelancongan dan perhotelan. Dalam suasana tidak menentu, pastinya industri-industri ini akan terjejas teruk disebabkan kekurangan permintaan daripada orang ramai.

Sektor Pertahanan

Seterusnya kita ada sektor pertahanan, yang menghasilkan barang atau memberi perkhidmatan yang diperlukan tidak kira keadaan ekonomi. Permintaan akan sentiasa ada walaupun ekonomi naik atau turun.

Contoh yang terbaik bagi menggambarkan sektor pertahanan adalah F&B (makanan dan minuman), utiliti, penjagaan kesihatan dan sebagainya.

Samada ekonomi baik atau gawat, kita perlu makan, kita perlu guna elektrik dan kita perlukan Internet untuk meneruskan kehidupan.

Kesimpulannya, dalam situasi ekonomi yang merudum dan tidak menentu, sektor pertahanan cenderung untuk mengalahkan kenaikan sektor kitaran. Ini kerana permintaan pengguna sentiasa ada, manakala sektor kitaran akan mengalami permintaan yang turun naik seiring dengan situasi ekonomi dan pasaran saham semasa.

Manakala dalam situasi ekonomi dan pasaran saham yang baik, sektor kitaran akan sentiasa mendahului atau mengatasi sektor pertahanan. Ini kerana permintaan pengguna akan sentiasa meningkat manakala industri pertahanan akan berada di paras normal, kerana adalah mustahil permintaan akan berlipat kali ganda, contohnya makanan. Tidak semestinya nafsu pemakanan akan meningkat tinggi apabila ekonomi dunia sedang meningkat naik.

Dan kebiasaanya harga saham bagi ‘leader’ sesuatu sektor akan naik dulu, diikuti dengan harga saham mereka yang ‘laggard’.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

QSR Brands Nak Disenaraikan Di Bursa Malaysia

QSR Brands (M) Holdings Bhd, pengendali restoran KFC dan Pizza Hut di Malaysia akan meneruskan untuk penyenaraian saham mereka di Bursa Malaysia melalui Initial Public Offering (IPO). Bagi yang tak tahu apa itu IPO, boleh rujuk artikel Jom Berkenalan Dengan IPO.

Menurut draf prospectus yang dihantar kepada Suruhanjaya Sekuriti semalam, QSR Brands menawarkan sejumlah 1.465 bilion saham melalui IPO.

Sumber: Securities Commission

Boleh juga muat turun prospektus tersebut di sini. – fail PDF 26.6MB
Perolehan daripada IPO tersebut akan digunakan untuk pengembangan perniagaan KFC dan Pizza Hut di seluruh negara dalam tempoh 12 bulan.

Syarikat dijangkakan akan mempunyai market cap sebanyak RM6 bilion sebaik sahaja IPO dijalankan.

Setakat hari ini, QSR Brands mengendali 810 cawangan KFC dan 467 cawangan Pizza Hut di Malaysia, Singapura, Kemboja dan Brunei.

Perniagaan restoran menyumbang sebanyak RM4 bilion atau 87% daripada jumlah pendapatan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017. Keuntungan bersih bagi FY17 adalah sebanyak RM182.98 juta, dengan perolehan sebanyak RM4.56 bilion.

QSR Brands juga bercadang untuk memberi dividen sebanyak 30% ke 50% daripada keuntungan bersih tahunan sebagai dividen kepada para pelabur.

Sumber Rujukan: The Star Online

Rebutlah Peluang Beli IPO

Kenapa nak kena beli IPO ni? Sebab kalau ikut sejarah, sebanyak 10 IPO yang disenaraikan pada tahun 2017, 7 saham mencatatkan keuntungan dan 3 mencatatkan kerugian. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari.

Jangan lupa baca:

Iklan

Senarai Buku-Buku Kalau Nak Belajar Pasal Pelaburan Saham

“Semua buku melabur saham dalam English je, yang tulis dalam Bahasa Melayu takde ke?”

Banyak buku saham yang diterbitkan dalam Bahasa Melayu. Cuba baca buku-buku berikut kalau anda jenis suka membaca. Ianya ditulis oleh remisier berlesen dan pakar-pakar dalam bidang pelaburan saham, jadi belajarlah daripada mereka yang berpengalaman dan telah terbukti berjaya.

Jangan takut untuk bermula!

Mudahnya Pelaburan Saham : 101 Sebab Mengapa Perlu Melabur Dalam Pasaran Saham

 

Penulis: Mohd Asri Ahmad & Roslinah Laikoi

Setelah membaca buku ini, anda pasti tiada alasan lagi untuk tidak terlibat dengan pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Buku ini ditulis bagi menjawab 1001 alasan masyarakat kita untuk tidak teribat dalam pelaburan saham. Sebagai contoh kita sedia maklum masyarakat kita sering dimitoskan dengan pelbagai cerita dongeng yang mengatakan bahawa melabur saham hanya untuk orang kaya sahaja. Terlibat dengan saham ni rugi, susah dan sebagainya.

Oleh yang demikian, buku ini mengupas 101 sebab mengapa perlu melabur dalam pasaran saham. Pembaca pasti akan terbuka mata hati dan minda untuk menghadiri mana-mana majlis ilmu berkaitan dengan saham.

Semoga apa yang cuba disampaikan dalam buku ini, memberi idea dan inspirasi untuk anda mula terlibat dalam pasaran saham.

Hubungi terus hotline Asri Ahmad Academy di 017-660 0570

Kenali Asas Candlestick

Penulis: Mohd Asri Ahmad & Adibah Musa

Pelajari teknik berdagang menggunakan candlestick untuk menganalisa pasaran (ilmu yang wajib untuk pedagang yang ingin memaksimakan keuntungan). Buku ini akan menjawab persoalan What to Buy? When to Buy? dan When to Sell?

Kami difahamkan buku ini telah 3 kali diulang cetak. Wah, laku keras nampaknya. Boleh dibeli secara online di sini.

Petua Pelabur Tersohor

Penulis: Razali Razman

Satu cara yang amat berkesan untuk belajar tentang pelaburan saham ialah dengan membaca dan mengkaji pelaburan para pelabur yang berjaya mencatatkan rekod pencapaian luar biasa. Mereka telah menjana pulangan yang lumayan untuk diri sendiri dan juga pelabur mereka.

Kesemua pelabur yang dipaparkan dalam buku ini merupakan pelabur jangka panjang berasaskan fundamental, iaitu berasaskan kekuatan perniagaan dan bukan pedagang jangka pendek yang menggunakan analisis teknikal.

Buku ini membolehkan pelabur kecil memanfaatkan kepakaran dan kebijaksanaan Warren Buffett, Ken Fisher, Peter Lynch, Benjamin Graham, Philip Fisher, John Templeton, Jim Rogers, John Neff, Walter Schloss dan John Bogle dalam membuat penilaian dan pemilihan saham.

Pelajari:

  • Teknik pelaburan Warren Buffett
  • Apakah 10 jalan umum yang dikemukakan oleh Ken Fisher untuk membina kekayaan
  • Apakah prinsip asas pelaburan Peter Lynch
  • Apakah yang Benjamin Graham maksudkan dengan margin keselamatan
  • 15 faktor penilaian oleh Philip Fisher apabila memilih saham
  • Peraturan yang boleh dianggap paling relevan oleh John Templeton untuk pelabur pada masa kini.

Jutawan Saham: Panduan Pelaburan Saham # 1 dengan Menggunakan Dagangan Swing

Penulis: Azizi Ali & Bill Wermine

Buku yang mudah dan ringkas ini akan membantu anda mempelajari cara untuk menjana wang daripada saham. Dengan pelbagai carta harga, senarai, contoh serta penjelasan yang mudah difahami, ia sesuai digunakan oleh sesiapa di pasaran, termasuk broker, penganalisa, pengurus dana, pelabur dan pedagang.

Panduan Lengkap Pelaburan Saham

Penulis: Nor Akmar

Tema buku setebal 224 mukasurat ini adalah lebih kepada ‘what is’ & ‘how to’. Sangat sesuai kepada semua yang terlibat dalam pasaran saham tidak kira pelabur baru atau yang lama. Jika anda ada jodoh membeli buku ini, tolong guna sampai lunyai kerana buku ini digarap untuk menjadi sebuah buku latih tubi dan catatan mengenai saham.

Pelajari:

  • Asas teknikal & fundamental yang perlu di ketahui sebelum mula melabur.
  • 10 cerita kisah benar pelaburan yang boleh di jadikan teladan
  • 10 kisah orang pelabur tersohor dunia yang perlu anda kenali

The Intelligent Investor

Penulis: Benjamin Graham

Benjamin Graham merupakan sifu kepada pelabur terkenal Warren Buffett. Beliau merupakan pengasas kepada prinsip Value Investing.

Pelajari:

  • Prinsip instrinsic value, margin of safety
  • Perbezaan antara aktiviti pelaburan dengan aktiviti spekulasi

Boleh dapatkan buku ini secara online di MPHOnline.com

Iklan

Ambil Tahu 15 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Scientex

Ditubuhkan pada 1968, Scientex Berhad kini adalah sebuah syarikat yang menjana pendapatan daripada dua jenis perniagaan yang berbeza, iaitu pembungkusan plastik dan pembinaan hartanah.

Ia adalah salah satu saham yang digemari oleh ‘value investor’ atau pun ‘growth investor’ di Malaysia kerana Scientex telah mengaut keuntungan tahunan yang meningkat. Oleh yang demikian, market capitalization-nya telah meningkat daripada RM 135.7 juta pada tahun 2009 kepada RM 4.47 bilion pada hari ini, 28 Disember 2018.

Tak lama yang lalu, Scientex telah menerbitkan laporan tahunan 2018. Maka, di sini, saya ingin memberi ‘update’ mengenai prestasi kewangan Scientex, rancangan untuk perkembangan, dan memperkenalkan metrik penilaian untuk menilaikan saham Scientex secara objektif.

Jom kita tengok 15 perkara yang anda perlu tahu tentang Scientex sebelum nak melabur ke dalamnya.

Pembungkusan Plastik

1. Strategi Perkembangan

Dalam tempoh 10 tahun lepas, Scientex telah mencapai perkembangan secara mendadak kerana ia telah membeli anak-anak syarikat dan ambil inisiatif untuk menambah pengeluaran kapasiti kilang-kilang diperolehi daripada pembelian anak-anak syarikat tersebut. Di sini, saya akan beri senarai anak-anak syarikat utama yang dibeli oleh Scientex:

Anak Syarikat Saham Tarikh Pembelian Harga Pembelian (RM Juta)
Scientex Packaging Film Sdn Bhd 100% 14/6/2010 99.34
Scientex Tsukasa (Vietnam) Co. Ltd 75% 16/7/2010 10.85
Great Wall Plastic Industries Bhd 100% 8/1/2013 283.20
Scientex Great Wall Sdn Bhd 100% 13/2/2014 39.00
Scientex Advance Sdn Bhd 100% 11/8/2015 58.00
Klang Hock Plastic Industries Sdn Bhd 100% 2/5/2018 190.00

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

2. Kapasiti Pengeluaran

Pada 2009, Scientex berupaya mengeluarkan sebanyak 100,000 metrik ton (MT) stretch films, custom films dan specialty films setiap tahun. Ia telah berjaya menambahkan pengeluaran kapasiti ke 450,000 MT pada 2018, 4.5 kali ganda kapasitinya 10 tahun lalu.

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

3. Prestasi Kewangan 

Maka, segmen ini telah mencapai pertumbuhan perolehan dan keuntungan segmen secara mendadak. Perolehannya meningkat daripada RM 428.4 juta pada tahun 2009 kepada RM 1.90 bilion pada tahun 2018. Ini telah menyebabkan keuntungan segmen meningkat daripada RM 21.8 juta pada tahun 2009 kepada RM 126.9 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

Pembinaan Hartanah

4. Penambahan ‘Land Bank’

Scientex mula membina rumah pada 1995 untuk mempelbagaikan pendapatannya. Setakat ini, ia telah menyerahkan sebanyak 17,000 rumah di negeri Johor dan Melaka. Sejak lima tahun yang lalu, ia telah menambahkan inisiatif pembelian tanah kerana Scientex berniat untuk bina dan serah sebanyak 50,000 rumah kediaman pada 2028.

Di sini, saya beri senarai tanah-tanah utama dan terkini yang telah dibelikan oleh Scientex:

Lokasi Tanah Tahun Pembelian Saiz (Ekar) Harga Pembelian (RM Juta)
Pulai, Johor 2016 322.86 232.21
Pulai, Johor 2016 10.52 8.77
Durian Tunggal, Melaka 2017 197.40 45.70
Pulai, Johor 2017 2.89 2.01
 

Hulu Kinta, Perak

 

2017

Plot 1 – 14.38 /

Plot 2 – 55.00

 

70.27

Pulai, Johor 2018 335.57 293.80
Rawang, Selangor 2018 65.33 87.94
Kulai, Johor 2018 121.20 127.37

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

5. Prestasi Kewangan

Sama sepertidengan pembungkusan plastik, segmen pembinaan rumah bagi Scientex juga mencatat prestasi kewangan yang cemerlang. Ia menjana peningkatan perolehan yang mendadak daripada RM 81.3 juta pada tahun 2009 kepada RM 722.2 juta pada tahun 2018. Ini telah menyumbang kepada penambahan keuntungan segmennya daripada RM 20.7 juta pada tahun 2009 kepada RM 237.5 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

Pencapaian Keseluruhan

6. Keuntungan

Scientex telah mencapai pertumbuhan perolehan sebanyak 20.0%, daripada RM 509.7 juta pada tahun 2009 kepada RM 2.63 bilion pada tahun 2018. Dalam tempoh 10 tahun tersebut, Scientex menambahkan keuntungan bersih daripada RM 37.5 juta pada tahun 2009 kepada RM 289.8 juta pada tahun 2018. Pertumbuhan adalah sebanyak 25.5% dalam tempoh 10 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

7. Return on Equity (ROE)

Scientex telah mencapai 10-Tahun ROE Purata sebanyak 16.58% setiap tahun. Ini bermaksud, ia menjana keuntungan bersih sejumlah RM 16.58 daripada setiap RM 100 dalam ekuiti pemegang saham di dalam masa 10 tahun tersebut.

Nota:
ROE = (Untung Bersih / Ekuiti Pemegang Saham) x 100%

8. Pengaliran Tunai

Dari tahun 2009 sehingga 2018, Scientex telah menjana sebanyak RM 1.97 bilion aliran tunai operasi. Ia telah membayar RM 784.7 juta bagi CAPEX, iaitu Capital Expenditures, RM 663.8 juta bagi pembelian anak-anak syarikat dan RM 882.5 juta bagi pembelian tanah.

Pada tempoh 10 tahun itu, ia telah memberi RM 417.1 juta dividen kepada pemegang sahamnya. Ini membuktikan bahawa Scientex adalah syarikat yang bijaksana dari segi penjanaan dan pelaburan aliran tunai untuk mengaut keuntungan yang meningkat secara konsisten.

Sumber: Laporan Tahunan Scientex Bhd

Pelan Pertumbuhan

9. Fasa 2 – Scientex Phoenix, USA

Scientex telah memulakan operasi kilang Fasa 1 – Scientex Phoenix di Amerika Syarikat pada Mac 2018. Ia mempunyai pengeluaran kapasiti sebanyak 30,000 MT setahun. Kini, Scientex sedang bina kilang Fasa 2.

Setelah ia mula berfungsi, Scientex Phoenix akan menambahkan kapasiti tahunan daripada 30,000 MT kepada 60,000 MT.

10. Penambahan Land Bank

Pada 15 Ogos 2018, Scientex telah membeli dua plot tanah terletak di Durian Tunggal, Melaka dengan harga sebanyak RM 68.2 juta. Ia akan digunakan untuk pembangunan hartanah pada masa akan datang.

11. Pelaburan 42% Saham Daibochi

Pada 11 November 2018, Scientex membeli 42.41% pegangan saham di dalam Daibochi dengan harga RM 222.5 juta. Daibochi mempunyai dua kilang pembungkusan plastik di Melaka dan 60.0% saham Daibochi Myanmar yang mempunyai satu kilang pembungkusan plastik di Myanmar.

Penilaian Saham

12. P/E Ratio

Pada 28 Disember 2018, harga saham Scientex ialah RM 9.14. Earnings per share (EPS) bagi Scientex ialah RM 0.596. Oleh itu, P/E Ratio terkini bagi Scientex ialah 15.34, berdekatan dengan P/E Ratio tertinggi dalam masa 10 tahun.

Nota: P/E Ratio = (Harga Saham / (EPS))

13. PEG Ratio

Dari Nota 6, pertumbuhan Scientex dari segi keuntungan bersih ialah 25.5%. Oleh itu, bagi Scientex, PEG Ratio terkini ialah 0.60.

Nota: PEG Ratio = ((P/E Ratio) / CAGR Keuntungan Bersih)

14. P/B Ratio

Pada 31 Julai 2018, Scientex mempunyai sebanyak RM 3.61 dalam aset bersih. Maka, P/B Ratio terkini-nya ialah 2.53, berdekatan dengan P/B  Ratio tertinggi dalam masa 10 tahun.

Nota: P/B Ratio = (Harga Saham / Aset Bersih)

15. Kadar Dividen

Pada 2018, Scientex telah memberi dividen sebanyak RM 0.20 bagi setiap unit saham. Maka, kadar dividen bagi Scientex ialah 2.19% jikalau Scientex dapat meneruskan pembayaran dividen RM 0.20 pada masa hadapan.

Sudut Pandangan

Scientex telah menyumbangkan pertumbuhan perolehan, keuntungan bersih, dan pembayaran dividen kepada pemegang sahamnya dalam masa 10 tahun.

Buat masa kini, daripada segi penilaian, Scientex berdekatan rekod tertinggi P/E dan P/B Ratio tetapi mempunyai PEG Ratio bawah 1.0. Kadar dividen 2.19% adalah kurang daripada 3.0% jika saya meletak duit di dalam akaun fixed deposit pada hari ini. Maka, apakah kesimpulan saya? Beli atau lepaskan?

Saya rasa, ini bergantung pada kamu, apakah metrik penilaian yang kamu ingin pakai? Kalau kamu ingin melabur untuk dividen, terdapatlah ramai saham lagi yang berupaya memberi kadar dividen yang lebih lumayan. Tetapi, kalau kamu pakai PEG Ratio, mungkin kamu akan menimbang Scientex dengan teliti kerana PEG Ratio-nya bawah 1.0 – bermaksud saham-nya masih murah.

Kesimpulannya, pelaburan Scientex ini bukan untuk semua orang. Ini bergantung dari segi pelan pelaburan secara individu. Jikalau ‘confused’, janganlah melabur tapi lebih penting, buatlah perancangan pelaburan peribadi terlebih dahulu barulah melabur.

Selamat Melabur!

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Artikel ini pada asalnya telah diterbitkan di dalam Bahasa Inggeris di The Fifth Person.

Iklan

Orang Kita Takut Dengan Saham ‘Mahal’

Biasanya kalau ikut definisi, saham mahal adalah saham-saham yang berharga di atas RM1.00. Bunyinya macam kelakar bukan?

Sayangnya pelabur saham di Bursa Malaysia berpendapat saham yang harganya atas RM1.00 sudah cukup mahal. Tetapi itulah realiti pelabur runcit yang ada di Bursa Malaysia.

Mereka lebih cenderung membeli saham yang bawah RM1.00 (harga sen-sen), boleh beli banyak-banyak katanya.

Sumber : BursaMarketPlace

Gambar di atas adalah contoh saham patuh syariah yang berharga lebih RM1. Mengungguli carta adalah saham Nestle, baru RM148 seunit. Mahal ke? Eleh, dulu masa harga dia RM50 pun kata mahal juga.

Semasa artikel ini ditulis, jika mengikut screener BursaMarketplace, saham patuh syariah yang berharga bawah RM1 ada sebanyak 447 saham. Paling murah berharga RM0.015.

Ramai yang kami jumpa akan cakap

“Bro, modal aku kecik, kalau saham tu mahal tak boleh beli banyak pula”

Paling pelik, mereka yang ada duit juga tak nak beli saham ‘mahal’.

“Eh bro, saham harga RM1.00 kau kata mahal. Tak ada modal. Tapi saham harga 2 sen kau pulun beli sampai 100,000 unit”

Mengikut pemerhatian kami, ramai terikut-ikut dengan fahaman ini sebab:

1. Kawan cakap buat apa beli saham mahal, banyak lagi yang murah.
2. Duit sememangnya tak cukup nak beli.
3. Kalau beli saham yang mahal, dapat beli sedikit saja (unit).

Katakan anda mempunyai pegangan pada saham A pada harga RM10.00 dan saham B pada harga RM0.50. Kedua-dua saham mengalami kejatuhan harga yang sama iaitu 10 sen pada hari tersebut.

Saham A

Harga beli = RM10.00
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM10.00 – RM0.10 = RM9.90
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM10.00) x 100% = 1%

Saham B

Harga beli = RM0.50
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM0.50 – RM0.10 = RM0.40 sen
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM0.50) x 100% = 20%

Sebenarnya mana satu yang rugi lebih banyak?

Kita kena ubah persepsi saham bahawa saham RM0.05 tidak murah, saham harga RM10 pula sebenarnya tidak mahal. Risiko beli saham RM0.05 tidak sama dengan risiko saham RM10.

*Kemahalan atau kemurahan saham tu sebenarnya kena guna nisbah P/E. InshaAllah ada masa di artikel seterusnya kita cerita pasal nisbah P/E.

Beli Saham Bukan Ikut Harga Mahal Atau Murah

Pulak dah, habis tu nak tengok apa?

Sebenarnya kita tidak boleh kata saham itu murah atau mahal dengan melihat harga sahamnya sahaja. Juga tidak berapa bijak kalau melabur semata-mata hanya tengok harga saham.

Benda pertama yang patut para pelabur (jangka panjang) perlu lihat adalah sama ada prestasi keuntungan saham tu konsisten atau tidak.

Lagi satu, matlamat untuk melabur kita berbeza-beza.

Ada yang nak pulangan 10% setahun.
Ada yang nak pulangan 30% setahun.

Jadi apa bezanya saham murah atau mahal sekiranya kita boleh mencapai objektif pelaburan yang diinginkan?

Baca lagi : Nak Beli Saham Mahal Atau Murah? Fahamkan Contoh Ini

Pesan Guru:

“Melabur dengan ilmu, bukan soal modal kecil atau besar, cari saham-saham yang mahal yang berpotensi bagus, in 10 days you should hit 10%” Hj Mohd Asri

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!