Peram Saham-Saham Ini 5 Tahun Lepas, Sekarang Pulangan Lebih 100%

“Bro, kalaulah aku ada power macam Dr Strange dan boleh putar balik masa ke 5 tahun yang lepas, pasti aku takkan lepaskan peluang untuk beli saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% ni.”

Tapi 5 tahun lepas, masih ramai belum ambil tahu. Masih ramai ingat melabur saham ni haram. Akaun CDS pun tak tahu apa bendanya. Dulu memang susah nak belajar pasal semua ni.

Tetapi alhamdulillah sejak beberapa tahun ini banyak pihak bertungkus-lumus berusaha memandaikan masyarakat. Pihak berautoriti seperti Bursa Malaysia pun nampak semakin aktif dengan pelbagai program anjuran mereka. Antara seminar yang mendapat kerjasama dari Bursa Malaysia dan popular serta sentiasa ‘full house’ buat masa ini adalah Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy.

Alhamdulillah, kini masyarakat khususnya Bumiputera mula faham tentang peluang pelaburan yang sah dan patuh syariah ini. Jom kita tengok senarai saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% kalau dibeli 5 tahun yang lalu:

1. Lay Hong – 652.3%

Sumber: Bursa Malaysia

2. Ajinomoto (Malaysia) – 472.1%

Sumber: Bursa Malaysia

3. GHL Systems – 414.7%

Sumber: Bursa Malaysia

4. HeveaBoard – 347.1%

Sumber: Bursa Malaysia

5. My E.G. Services – 277.4%

Sumber: Bursa Malaysia

6. Padini Holdings – 244.4%

Sumber: Bursa Malaysia

Jenama di bawah PADINI HOLDINGS termasuklah PADINI, PADINI Authentics, PDI, P & CO, Seed, Miki, Vincci, dan Brands Outlet. Tahun lepas kami ada terbitkan satu artikel tentang PADINI HOLDINGS – 8 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Saham Padini. Ramai tahu shopping di kedai PADINI malangnya ramai tidak memiliki saham syarikat ini. Ini contohhhhh, kami tak suruh beli.

7. QL Resources – 200.2%

Sumber: Bursa Malaysia

8. Time dotCom – 139.4%

Sumber: Bursa Malaysia

9. Petron Malaysia Refining & Marketing (PetronM) – 135.3%

Sumber: Bursa Malaysia

10. GD Express Carrier (GDEX) – 129.5%

Sumber: Bursa Malaysia

11. Nestle (Malaysia) – 117.4%

Sumber: Bursa Malaysia

12. Syarikat Takaful Malaysia Keluarga – 115.9%

Sumber: Bursa Malaysia

13. Fraser & Neave Holdings (F&N) – 108.5%

Sumber: Bursa Malaysia

Sekarang dah faham kenapa mereka yang berduit terutamanya rakan-rakan bangsa lain makin bertambah-tambah duit mereka? Salah satunya adalah mereka tak simpan duit tetapi dilaburkan di tempat yang betul. Orang kita ada duit tetapi lebur dalam skim cepat kaya!

Amacam? Boleh bertahan tak peram selama 5 tahun. Berbaloi tak pulangan atau ROI dekat atas ni? Ke dah tak tahan?

Jangan risau, masih belum terlambat untuk belajar.

Saham Yang Mempunyai Fundamental Yang Bagus Amat Sesuai Diperam

Kalau nak tahu, saham-saham yang boleh beri pulangan yang lumayan untuk jangka masa yang panjang seperti 5 tahun – perlu ada Fundamental yang kuat. Kalau tak percaya, cuba buat Fundamental Analysis terhadap semua saham-saham di atas. Mesti angka-angka Fundamental mereka sangat memberangsangkan.

Selain daripada itu, syarikat perlu memperolehi pendapatan yang meningkat saban tahun. Keuntungan juga turut meningkat saban tahun. Bila pendapatan dan keuntungan meningkat setiap tahun, minat pelabur juga akan meningkat sama. Ini baru peningkatan daripada segi harga saham, belum dikira keuntungan yang diperolehi dalam bentuk dividen lagi.

Untuk dapatkan senarai di atas, kita perlu gunakan Screener. Dan ada Screener yang bernama Beginner Stocks. Bukan setakat boleh tahu pulangan untuk 5 tahun, nak tahu pulangan untuk 10 tahun pun boleh. Ada saham yang boleh beri pulangan sampai 1200% untuk 10 tahun pun ada tau.


SEMINAR LABUR SAHAM

Apapun kami ucapkan tahniah kepada mereka yang sudah ada ilmu sebab mereka tahu mengkaji dahulu dari segi ilmu Fundamental dan juga Teknikal dimana mereka tahu waktu yang sesuai untuk membeli dan menjual saham.

Buat mereka yang belum terlibat dan belum ada ilmu saham yang betul teruskan membaca.

Nak belajar lagi? Tak faham apa yang kami cerita dekat atas ni? Kami syorkan untuk hadir Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy. Memang berbaloi. Percayalah ini bukan seminar acah-acah preview. Kami sendiri dah pergi banyak kali, berasap kepala! Siap boleh buka akaun saham (CDS) semasa seminar.

Dengar sendiri secara live dari speaker Tuan Hj Mohd Asri apa kena buat, apa jangan buat supaya dapat maksimumkan keuntungan dan minimumkan kerugian. Maklumlah ini bukan skim cepat kaya, jadi untung rugi itu pasti.

Program ini adalah eksklusif untuk anda yang “ZERO”, sentiasa SIBUK tetapi ingin tambah pendapatan pasif melalui pelaburan saham yang PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia. Program ini adalah dengan kerjasama bersama Bursa Malaysia, BursaMarketPlace, Bank Pelaburan (Bank mana? RAHSIA) & Pusat Pungutan Zakat MAIWP. Haa nampak…? So confirm ini bukan calang-calang seminar. Daftar segera di www.asriahmadacademy.com

Kalau kita beri peluang dan masa untuk diri kita mendatangi ilmu, inshaAllah ilmu akan lebih mudah nak datang. Tapi kalau kita sombong, bukan ilmu saja yang tak nak dekat, malah rezeki pun menjauh. Walllahualam…

Dengar apa kata mereka yang sudah berguru dengan Tuan Hj Mohd Asri

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Minyak Dunia Meningkat, Harga Saham Syarikat Oil & Gas Juga Meningkat

2018 baru saja berusia sebulan, kita dapat lihat yang harga minyak dunia semakin meningkat. Ini adalah berikutan harga minyak yang berlegar-legar di sekitar $50 – $60 US Dolar pada tahun 2016.

Kini harga minyak mula mencapai paras $70 US Dolar dan dijangkakan akan terus meningkat berikutan kata sepakat daripada Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan negara pengeluar lain untuk terus mengurangkan bekalan sehingga Mac 2018.

Sumber: MacroTrends

Paras paling tinggi yang pernah dicatatkan adalah pada Jun 2008 dengan harga $157 US Dolar, sebelum menjunam ke paras terendah iaitu pada $29 US Dolar pada Januari 2016.

Apa Kesannya Kepada Harga Saham Oil & Gas?

Sebelum itu, kita kena tahu dulu tiga sub-industri dalam oil & gas terlebih dahulu: Upstream, Midstream dan Downstream.

Rasanya, kalau berdasarkan gambar di atas dah boleh ada sedikit idea kan? Kalau nak tahu dengan lebih lanjut mengenai industri oil & gas ini, sila baca Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat.

Saham-Saham Upstream

1. Deleum

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.94

Harga 30 Januari 2018: RM1.05

Kenaikan: RM0.11 atau 11.7%

2. UMW Oil & Gas

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.33

Harga 30 Januari 2018: RM0.33

Kenaikan: RM0 atau 0%

3. Hibiscus

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.93

Harga 30 Januari 2018: RM0.98

Kenaikan: RM0.05 atau 5.4%

Saham-Saham Midstream

1. Alam Maritim

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.18

Harga 30 Januari 2018: RM0.17

Kerugian: RM0.01 atau 5.6%

2. Bumi Armada

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.76

Harga 30 Januari 2018: RM0.85

Kenaikan: RM0.09 atau 11.8%

3. Dayang

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM0.71

Harga 30 Januari 2018: RM0.81

Kenaikan: RM0.10 atau 14.1%

Saham-Saham Downstream

1. Dialog

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM2.50

Harga 30 Januari 2018: RM2.56

Kenaikan: RM0.06 atau 2.4%

2. Petron

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM13.90

Harga 30 Januari 2018: RM11.52

Kerugian: RM2.38 atau 17.1%

3. Petronas Dagangan

 

Sumber: Bursa Marketplace

Harga 2 Januari 2018: RM24.36

Harga 30 Januari 2018: RM24.62

Kenaikan: RM0.26 atau 1.1%

Permulaan 2018 Yang Baik Bagi Syarikat Oil & Gas

Mungkinkah saham-saham oil & gas kembali ke zaman kegemilangan mereka? Boleh jadi, selagi mana harga minyak dunia meningkat sepanjang tahun ini.

Tapi harus diingat, walaupun harga minyak naik bukan semua saham berkaitan oil & gas naik. Pasti ada juga saham-saham yang mencatat penurunan harga saham, walaupun keseluruhan industri oil & gas dilihat sedang naik secara berjemaah.

Maka untunglah kepada yang tidak hanya mengeluh ketika harga minyak naik tetapi mengambil peluang tersebut untuk buat duit.

Sebelum nak melabur dalam pasaran saham, kenalah ada ilmu dulu. Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat.

Iklan

Pulangan Sehingga 400%? Kalaulah Aku Melabur Dalam Syarikat Ini Tahun Lepas

Semua sedia maklum untung dan rugi dalam pasaran saham tu perkara biasa. Paling penting kena belajar macam mana nak minimakan kerugian dan maksimumkan keuntungan.

Ada “waktu-waktu” harga saham-saham di pasaran saham Bursa Malaysia akan naik meroket.

Sebab apa?

Baca 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Bagi mereka yang sudah ada ilmunya pasti tidak akan terlepas peluang ini. Dalam contoh kali ini ada yang harganya naik sehingga 400%.

“Eh, tak masuk akal lah boleh dapat pulangan sampai 400% setahun?
“Macam menipu je…

Eh, kalau tak percaya, boleh scroll dan baca sampai habis.

Tahniah kepada anda yang telah ada akaun saham (CDS) dan melabur dalam saham syarikat-syarikat ini.

11 Saham Syarikat Yang Paling Untung Untuk Setahun

#1. VisDynamics Holdings Berhad (VIS)

Sumber: Bursa Marketplace

Visdynamics mengeluarkan peralatan untuk pemasangan dan ujian semikonduktor. Kalau nak tahu semikonduktor ni benda wajib digunakan dalam komputer dan smartphone. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.22 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.16 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 427.27% setahun

Bayangkan minima pembelian cuma 100 unit. Maknanya kalau beli 10,000 unit

Kos = RM0.22 x 10,000 = RM2,200
Untung = RM1.11 x 10,000 = RM11,100 – RM2,200 = RM8,900

(*Pengiraan tidak termasuk brokerage fee)

Huh, kos baru RM2,200? Jauh lebih murah dari harga iPhone. Amacam?

#2. JHM Consolidation Berhad (JHM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.62 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.04 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.42 seunit
Peningkatan: 390.32% setahun

#3. MMS Ventures Berhad (MMSV)

Sumber: Bursa Marketplace

MMS Ventures menghasilkan peralatan ujian dan pemeriksaan untuk LED, juga merupakan komponen wajib ada dalam smartphone dan peralatan elektronik. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.64 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.84 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.20 seunit
Peningkatan: 187.5% setahun

#4. ViTrox Corporation Berhad (VITROX)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.82 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM4.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.78 seunit
Peningkatan: 152.75% setahun

#5. Aemulus Holdings Berhad (AEMULUS)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.26 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM0.62 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.36 seunit
Peningkatan: 138.46% setahun

#6. KESM Industries Berhad (KESM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.92 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM16.82 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM8.90 seunit
Peningkatan: 112.37% setahun

#7. Malaysian Pacific Industries Berhad (MPI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.79 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM14.10 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM6.31 seunit
Peningkatan: 81% setahun

#8. UCHI Technologies Berhad (UCHITEC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.68 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.82 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.14 seunit
Peningkatan: 67.86% setahun

#9. Globetronics Technology Berhad (GTRONIC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM3.76 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM6.30 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.54 seunit
Peningkatan: 67.55% setahun

#10. Inari Amertron Berhad (INARI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.66 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 56.63% setahun

#11. Unisem (M) Berhad (UNISEM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM2.53 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.89 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.36 seunit
Peningkatan: 53.75% setahun

Ada 6 Saham Syarikat Yang Untung Lebih Daripada 100% Untuk Tempoh Setahun

Orang kita masih sibuk bergaduh mempersoalkan kenapa dividen dari buku biru hanya 6-7% setahun (walaupun TAK RUGI tetapi tak untung banyak). Itu tandanya masih ramai di luar sana belum miliki walau satu saham syarikat di Bursa Malaysia.

Tahu tak anda kesemua saham syarikat yang dalam contoh ini adalah tersenarai sebagai patuh Syariah di pasaran saham Bursa Malaysia. Keseluruhan sehingga hari ini ada 676 saham syarikat yang diisytiharkan syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti.

“Kenapa tak viral pun berita sebegini…?”

Berita-berita tentang pergerakan harga saham ini sentiasa disiarkan di bahagian bisnes akhbar-akhbar berbahasa Jawa (baca English), jadi sudah tentu orang yang jarang-jarang membeleknya akan ketinggalan.

Tahniah kepada yang berjaya meraih pulangan melalui saham-saham ini. Jangan pula lupa membayar zakat saham sebanyak 2.5% daripada keuntungan yang diperolehi tadi.

Kami tak suruh anda beli saham-saham di atas ni ya….Ini hanya contoh bertujuan pendidikan.

Ilmu Itu Penting Sebelum Mula Melabur

Soalan popular tentang saham

Bangkitlah bangsaku….

Bagi yang zero dan belum terlibat dalam pelaburan saham, kami syorkan supaya anda mula dengan melabur dalam ILMU terlebih dahulu. Ramai yang asalnya tak tahu apa-apa dah mula belajar, kalau tak percaya tengok sahaja seminar anjuran Mentor Saham #1 Malaysia tu asyik FULL HOUSE je.

Belum terlambat bro.

Bursa Malaysia tak lari mana….Ada 676 saham patuh syariah lain yang kita boleh kita perhatikan.

  1. Nak tahu saham apa yang bagus untuk dibeli (What to buy?) – Boleh rujuk artikel Fundamental Analysis
  2. Nak tahu bila masa sesuai untuk beli saham (When to buy?) – Boleh rujuk artikel Technical Analysis

Masa terbaik untuk mula melabur adalah 10 tahun lepas. Masa kedua terbaik adalah sekarang!

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Iklan

Lima Catalyst Utama Pelabur Dalam dan Luar Negara Minggu Ini (23-27 September 2019)

Perkembangan dalam isu geopolitik global dan rundingan perdagangan Amerika Syarikat dan China akan menjadi perhatian penting pada minggu ini berikutan kesukaran indeks saham global untuk membuat kenaikan.

Bank pusat Amerika Syarikat telah memotong kadar faedah Fed Fund Rate buat kali kedua pada Khamis (19 September 2019) lalu. Namun, formasi undian menunjukkan tiga daripada ahli pengundi tidak bersetuju untuk menurunkan kadar faedah yang mana menunjukkan perbezaan di kalangan ahli Federal Open Market Committee (FOMC).

Pada awal pembukaan pasaran hari Isnin (23 September 2019), kebanyakan indeks saham Asia meleset dengan pelabur sedang menunggu perkembangan lebih jelas dalam rundingan AS-China. Pasaran minyak mentah pula menokok 1% berikutan ketegangan di Timur Tengah.

Penganalisa melihat situasi pasaran masih goyah dengan rusuhan berterusan di Hong Kong, ketegangan di antara Iran-Arab Saudi-AS dan juga ketidaktentuan perdagangan global.

Indeks utama Asia pada separuh dagangan hari Isnin, menunjukkan indeks blue-chip China CSI300 susut sehingga 1.49%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng susut 0.80%. Bagi pasaran Asia Tenggara, Indeks Komposit Kuala Lumpur turut susut 0.26% di mana indeks negara-negara jiran turut merudum pada penutupan pasaran hari Isnin.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Rundingan Dagangan AS-China

Timbalan perunding perdagangan dari kedua-dua negara AS-China menyambung rundingan buat pertama kali sejak hampir dua bulan lalu. Fokus mereka adalah untuk menyediakan asas kepada rundingan peringkat tertinggi pada awal Oktober hadapan. Adakah mereka akan dapat mencapai persafahaman di sebalik perbezaan yang ada?

Hasil rundingan menunjukkan perkembangan positif dengan kedua-dua wakil perunding telah mengeluarkan kenyataan. Wakil dari Amerika Syarikat menggambarkan rundingan selama dua hari bersama China adalah produktif dan menambah bahawa rundingan yang dirancang pada bulan hadapan akan diteruskan.

Pihak China pula mengatakan rundingan itu adalah konstruktif dan juga menganggap perbincangan yang baik bagi merancang rundingan peringkat tertinggi pada awal Oktober 2019.

Walaupun rundingan dua hari itu dilihat positif, namun masih belum cukup meyakinkan pasaran untuk kedua negara mencapai perjanjian dalam masa terdekat.

Hal ini mungkin disebabkan perkembangan yang berlaku pada Jumaat (20 September 2019) apabila wakil China membatalkan lawatan ke ladang di Montana dan Nebraska.

2. Tumpuan Kepada Isu Brexit

Pasaran Eropah pada minggu ini akan tertumpu kepada pengumuman Mahkamah UK tentang penggantungan Parlimen. Mahkamah dijangka akan mengemukakan keputusan sama ada penggantungan Parlimen oleh Perdana Menteri Boris Johnson, adalah sah atau sebaliknya.

Tindakan Boris menggantung Parlimen adalah untuk menggagalkan usaha melanjutkan tarikh keluar UK dari Kesatuan Eropah (EU). Jika mahkamah berpihak kepada Parlimen, ini akan memberikan lebih banyak masa kepada pembangkang untuk menentang tarikh Brexit pada 31 Oktober 2019.

Pasaran juga akan menunggu sama ada Boris Johnson berjaya memeterai perjanjian dengan EU walaupun potensinya agak kecil. Komen terbaru oleh Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean Claude Juncker memberi sedikit harapan dalam perjanjian Brexit sehingga menyebabkan matawang Sterling melonjak ke paras tertinggi sejak bulan Julai 2019.

3. Data Ekonomi Amerika Syarikat

Data ekonomi AS penting untuk diperhatikan ketika ini, untuk pelabur melihat kesan daripada perang dagang dengan China khususnya kepada data seperti pertumbuhan ekonomi dan inflasi. Minggu ini terdapat beberapa data penting yang akan dikeluarkan termasuklah pertumbuhan ekonomi pada hari Khamis (26 September 2019).

Bacaan akhir pertumbuhan KDNK kali ini dijangka mengejutkan pasaran selepas bacaan awal mencatat bacaan sebanyak 2%. Dua komponen daripada pertumbuhan yang akan dilihat adalah aspek perbelanjaan pengguna dan juga pelaburan oleh perniagaan.

Data tempahan barangan tahan lama (durable goods) pula akan dikeluarkan pada hari Jumaat (27 September 2019). Data ini penting kerana tempahan barangan seperti mesin dilihat sebagai satu aspek pelaburan oleh syarikat yang menggambarkan keadaan semasa perniagaan ketika ini.

Satu lagi data penting adalah data inflasi iaitu laporan perbelanjaan penggunaan peribadi (Core PCE Price Index). Bacaan data ini dikatakan sebagai data inflasi keutamaan The Fed, kerana fokusnya terhadap perbelanjaan pengguna di Amerika Syarikat. Ia juga akan dikeluarkan pada hari Jumaat (27 September 2019).

4. Indeks Sektor Ekonomi PMI

Kebimbangan terhadap situasi terkini ekonomi Zon-Eropah, adalah sebab mengapa European Central Bank (ECB) memulakan semula pelonggaran kuantitatif (QE) dan juga menurunkan kadar faedah pada minggu lalu.

Bacaan indeks PMI penting kerana ia adalah indikasi awal tentang keadaan semasa kesihatan ekonomi. Tinjauan PMI ini dibuat terhadap perniagaan dan juga pengurus pembelian yang mana sering terkesan lebih awal kepada perubahan ekonomi.

Mario Draghi menggesa Zon-Eropah pada minggu lalu untuk berbelanja bagi melihat perkembangan dalam pertumbuhan ekonomi. Bacaan positif indeks PMI pada hari Isnin (23 September 2019) sudah tentu melegakan pasaran Eropah tetapi bacaan negatif akan memaksa kerajaan-kerajaan Eropah mengembangkan fiskal di negara masing-masing.

5. Tumpuan Pasaran Malaysia

Pelabur antarabangsa menjadi penjual bersih di Bursa Malaysia pada minggu lalu, menjual ekuiti tempatan bernilai RM79.4 juta di antara 17 hingga 19 September. Ia berbanding belian bersih asing RM247.1 juta yang dicatatkan dalam tempoh sama pada minggu sebelumnya.

Penganalisis MIDF Amanah Investment Bank Bhd Research (MIDF Research), Adam M Rahim, berkata jualan itu telah menjadikan aliran keluar bersih asing setakat ini dari Malaysia kekal melebihi RM7.0 bilion.

Bursa Malaysia dibuka bercampur-campur pada hari Isnin memandangkan pelabur global menanti arah baharu sementara menimbang ketidakpastian berterusan dalam pasaran global.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cnbc.com/2019/09/20/as-stocks-reach-for-new-highs-markets-could-be-swayed-by-fed-speakers.html
  2. https://www.investing.com/news/economy/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-1983302
  3. https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-stock-futures-gain-on-better-trade-tone-oil-climbs-1983487
  4. https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-stock-futures-gain-on-better-trade-tone-oil-climbs-1983487
  5. https://www.marketwatch.com/story/dow-and-sp-500-set-to-test-record-highs-as-trump-administration-said-to-exempt-china-products-from-tariffs-2019-09-20
  6. https://www.chicagotribune.com/business/sns-tns-bc-weekahead-20190920-story.html
  7. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-22/yuan-gains-yen-slips-as-trade-talks-progress-markets-wrap?cmpid=socialflow-facebook-markets&utm_campaign=socialflow-organic&utm_content=markets&utm_medium=social&utm_source=facebook
  8. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/09/23/foreign-investors-turn-net-sellers-again
  9. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/09/23/klci-dips-in-early-trade-fgv-up-in-active-trade

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Mari Berkenalan Dengan MR DIY Yang Katanya Nak IPO Tahun Ini Bagi Mengumpul RM2.1 Bilion

Bila sebut saja nama MR. D.I.Y ni, mesti semua orang pernah beli barangan daripada kedai mereka kan? Kalau tak pernah beli tu, mesti pernah nampak atau dengar akan nama MR DIY ni punyalah.

Dan menurut kepada berita yang disiarkan Bloomberg yang bertarikh 3 Januari 2019, MR DIY ini sedang mempertimbangkan untuk menyenaraikan syarikat mereka di Bursa Malaysia bagi mengumpul dana sebanyak $500 juta US Dolar atau bersamaan dengan RM2.1 bilion.

Sekali Imbas MR DIY

Sumber: Laman Web MR DIY

Wow, sedar tak sedar MR DIY kini mempunyai 415 buah kedai di seluruh Malaysia. Mereka menawarkan lebih daripada 20,000 produk berlainan dengan harga yang sangat berpatutan.

Bukan itu sahaja, MR DIY juga mempunyai kedai di serata Asia Tenggara. Di Thailand mereka ada 100 buah kedai, Indonesia pula ada 31 buah kedai. Itu tak termasuk kedai-kedai di Brunei, Singapura dan Filipina.

Asal-Usul MR DIY

Mesti ramai yang tak tahu sejarah MR DIY ni. Kedai pertama mereka dibuka di Jalan Tunku Abdul Rahman pada Julai 2005. Tak tahulah masih wujud atau tidak kedai ini, macam tak pernah nampak je.

Kalau tengok dalam gambar di atas, memang dahulunya MR DIY banyak jual perkakas hardware – tak sama macam sekarang.

Siapa Di Sebalik MR DIY Ni?

MR. D.I.Y. Trading Sdn Bhd

Lot 1851-A & 1851-B, Jalan KPB 6, Kawasan Perindustrian Balakong
43300 Seri Kembangan, Selangor D.E, Malaysia.\
Careline : +603-8961 1338
(8.30 am – 5.30 pm, Isnin – Jumaat)

Tak banyak maklumat yang ada berkenaan MR DIY yang boleh diperolehi di Internet. Apa yang kami dapat tahu ialah Pengarah Urusan mereka bernama Y Y Tan. Dan syarikat MR DIY ini mendapat suntikan dana daripada firma ekuiti persendirian iaitu Creador.

Pengarah Urusan MR DIY, Encik Y Y Tan dengan CEO Creador, Encik Brahmal Vasudevan

Kredit Gambar: NST

Siapa Pula Creador?

 

Sumber: Laman Web Creador

Creador merupakan sebuah firma ekuiti persendirian yang banyak melabur ke dalam syarikat-syarikat berpotensi di Asia.

Ia juga mempunyai pejabat di India, Indonesia dan Mauritius.

Creador Banyak Melabur Dalam Syarikat Malaysia

Sumber: Wikipedia

Creador juga melabur ke dalam Old Town White Coffee, Bonia, GHL Systems, CTOS Data System, ASIAMET Education Group dan 7-Eleven.

Ambil Peluang Beli IPO

Katanya MR DIY merancang untuk mengadakan IPO dalam tahun 2019 ini juga. Sama-sama kita nantikan.

Rebut peluang keemasan untuk beli IPO syarikat yang baru nak disenaraikan, boleh rujuk Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!