Peram Saham-Saham Ini 5 Tahun Lepas, Sekarang Pulangan Lebih 100%

“Bro, kalaulah aku ada power macam Dr Strange dan boleh putar balik masa ke 5 tahun yang lepas, pasti aku takkan lepaskan peluang untuk beli saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% ni.”

Tapi 5 tahun lepas, masih ramai belum ambil tahu. Masih ramai ingat melabur saham ni haram. Akaun CDS pun tak tahu apa bendanya. Dulu memang susah nak belajar pasal semua ni.

Tetapi alhamdulillah sejak beberapa tahun ini banyak pihak bertungkus-lumus berusaha memandaikan masyarakat. Pihak berautoriti seperti Bursa Malaysia pun nampak semakin aktif dengan pelbagai program anjuran mereka. Antara seminar yang mendapat kerjasama dari Bursa Malaysia dan popular serta sentiasa ‘full house’ buat masa ini adalah Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy.

Alhamdulillah, kini masyarakat khususnya Bumiputera mula faham tentang peluang pelaburan yang sah dan patuh syariah ini. Jom kita tengok senarai saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% kalau dibeli 5 tahun yang lalu:

1. Lay Hong – 652.3%

Sumber: Bursa Malaysia

2. Ajinomoto (Malaysia) – 472.1%

Sumber: Bursa Malaysia

3. GHL Systems – 414.7%

Sumber: Bursa Malaysia

4. HeveaBoard – 347.1%

Sumber: Bursa Malaysia

5. My E.G. Services – 277.4%

Sumber: Bursa Malaysia

6. Padini Holdings – 244.4%

Sumber: Bursa Malaysia

Jenama di bawah PADINI HOLDINGS termasuklah PADINI, PADINI Authentics, PDI, P & CO, Seed, Miki, Vincci, dan Brands Outlet. Tahun lepas kami ada terbitkan satu artikel tentang PADINI HOLDINGS – 8 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Saham Padini. Ramai tahu shopping di kedai PADINI malangnya ramai tidak memiliki saham syarikat ini. Ini contohhhhh, kami tak suruh beli.

7. QL Resources – 200.2%

Sumber: Bursa Malaysia

8. Time dotCom – 139.4%

Sumber: Bursa Malaysia

9. Petron Malaysia Refining & Marketing (PetronM) – 135.3%

Sumber: Bursa Malaysia

10. GD Express Carrier (GDEX) – 129.5%

Sumber: Bursa Malaysia

11. Nestle (Malaysia) – 117.4%

Sumber: Bursa Malaysia

12. Syarikat Takaful Malaysia Keluarga – 115.9%

Sumber: Bursa Malaysia

13. Fraser & Neave Holdings (F&N) – 108.5%

Sumber: Bursa Malaysia

Sekarang dah faham kenapa mereka yang berduit terutamanya rakan-rakan bangsa lain makin bertambah-tambah duit mereka? Salah satunya adalah mereka tak simpan duit tetapi dilaburkan di tempat yang betul. Orang kita ada duit tetapi lebur dalam skim cepat kaya!

Amacam? Boleh bertahan tak peram selama 5 tahun. Berbaloi tak pulangan atau ROI dekat atas ni? Ke dah tak tahan?

Jangan risau, masih belum terlambat untuk belajar.

Saham Yang Mempunyai Fundamental Yang Bagus Amat Sesuai Diperam

Kalau nak tahu, saham-saham yang boleh beri pulangan yang lumayan untuk jangka masa yang panjang seperti 5 tahun – perlu ada Fundamental yang kuat. Kalau tak percaya, cuba buat Fundamental Analysis terhadap semua saham-saham di atas. Mesti angka-angka Fundamental mereka sangat memberangsangkan.

Selain daripada itu, syarikat perlu memperolehi pendapatan yang meningkat saban tahun. Keuntungan juga turut meningkat saban tahun. Bila pendapatan dan keuntungan meningkat setiap tahun, minat pelabur juga akan meningkat sama. Ini baru peningkatan daripada segi harga saham, belum dikira keuntungan yang diperolehi dalam bentuk dividen lagi.

Untuk dapatkan senarai di atas, kita perlu gunakan Screener. Dan ada Screener yang bernama Beginner Stocks. Bukan setakat boleh tahu pulangan untuk 5 tahun, nak tahu pulangan untuk 10 tahun pun boleh. Ada saham yang boleh beri pulangan sampai 1200% untuk 10 tahun pun ada tau.


SEMINAR LABUR SAHAM

Apapun kami ucapkan tahniah kepada mereka yang sudah ada ilmu sebab mereka tahu mengkaji dahulu dari segi ilmu Fundamental dan juga Teknikal dimana mereka tahu waktu yang sesuai untuk membeli dan menjual saham.

Buat mereka yang belum terlibat dan belum ada ilmu saham yang betul teruskan membaca.

Nak belajar lagi? Tak faham apa yang kami cerita dekat atas ni? Kami syorkan untuk hadir Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy. Memang berbaloi. Percayalah ini bukan seminar acah-acah preview. Kami sendiri dah pergi banyak kali, berasap kepala! Siap boleh buka akaun saham (CDS) semasa seminar.

Dengar sendiri secara live dari speaker Tuan Hj Mohd Asri apa kena buat, apa jangan buat supaya dapat maksimumkan keuntungan dan minimumkan kerugian. Maklumlah ini bukan skim cepat kaya, jadi untung rugi itu pasti.

Program ini adalah eksklusif untuk anda yang “ZERO”, sentiasa SIBUK tetapi ingin tambah pendapatan pasif melalui pelaburan saham yang PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia. Program ini adalah dengan kerjasama bersama Bursa Malaysia, BursaMarketPlace, Bank Pelaburan (Bank mana? RAHSIA) & Pusat Pungutan Zakat MAIWP. Haa nampak…? So confirm ini bukan calang-calang seminar. Daftar segera di www.asriahmadacademy.com

Kalau kita beri peluang dan masa untuk diri kita mendatangi ilmu, inshaAllah ilmu akan lebih mudah nak datang. Tapi kalau kita sombong, bukan ilmu saja yang tak nak dekat, malah rezeki pun menjauh. Walllahualam…

Dengar apa kata mereka yang sudah berguru dengan Tuan Hj Mohd Asri

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur