Proton Catat Jualan Tertinggi, Saham DRB-Hicom Steady Naik

SUBANG JAYA: PROTON terus mengukuhkan kedudukan sebagai pesaing dalam industri automotif tempatan apabila mencatat angka jualan tertinggi dalam tempoh 46 bulan, pada Mei.

Sebanyak 10,611 unit kereta dijual pada bulan lalu, peningkatan sebanyak 51.3 peratus berbanding April, sekali gus mendorong pertumbuhan jualan keseluruhan bagi lima bulan pertama tahun ini kepada lebih 70 peratus berbanding tempoh sama pada 2018.

Kenderaan utiliti sukan (SUV) pertamanya, Proton X70 kekal menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan kukuh itu apabila sebanyak 2,439 unit dijual pada Mei dan secara keseluruhan, sebanyak 13,572 unit diserahkan kepada pelanggan dalam tempoh

lima bulan pertama tahun ini.

Keberkesanan penawaran ciri-ciri pintar pada model PROTON yang lain juga jelas dilihat dalam jualan bulan pertama Proton Persona dan Iriz 2019, yang mana Persona mengakhiri bulan berkenaan dengan jualan sebanyak 2,972 unit manakala Iriz berjaya memperoleh jualan mengagumkan iaitu sebanyak 940 unit.

Ia adalah angka tertinggi setakat ini selama tempoh lebih dua tahun.

Dengan hampir 4,000 unit terjual, angka jualan untuk kedua-dua model baharu ini mencapai sebanyak 36 peratus daripada keseluruhan jualan PROTON dan lebih 10,000 tempahan diterima setakat ini.

Selain tiga model dengan ciri-ciri pintar, satu lagi model yang menunjukkan kenaikan semula jualan adalah Proton Saga.

Model yang masih kekal berada dalam rangkaian syarikat selama 34 tahun, jualan Saga melepasi 3,000 unit untuk bulan kedua berturut-turut.

Dengan jualan sebanyak 3,610 unit pada Mei 2019, jualan Saga meningkat sebanyak 41 peratus secara keseluruhan dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Dr Li Chunrong, berkata syarikat berharap dapat mengakhiri keseluruhan jualan di tempat kedua dalam bulan kedua berturut-turut apabila angka jualan industri keseluruhan dikongsi oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA) dan yakin dapat mengekalkan prestasi jualan yang mantap sepanjang tahun.

Iklan

“Bagi Jun, syarikat akan menumpukan usaha menaikkan jumlah jualan Exora disamping terus meningkatkan jualan model-model lain.

“Syarikat juga akan menambah lebih banyak cawangan 3S/4S untuk terus menjadi yang pertama memiliki jumlah rangkaian terbanyak berbanding pesaing lain,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata strategi PROTON bagi separuh kedua tahun ini adalah untuk terus meningkatkan jualan syarikat dengan memperkenalkan model sedia ada yang ditambahbaik serta meningkatkan pengalaman pelanggan dengan membuka lebih banyak cawangan 3S/4S.

Sumber: BH Online

Prestasi Harga Saham DRB-Hicom

Terbaik harga saham DRB-Hicom yang telah meningkat naik 15.43% bagi tempoh setahun yang lalu.

Prestasi Kewangan DRB-Hicom

Sumber: Malaysia Stock Biz

Kewangan syarikat ada menunjukkan peningkatan dari setiap suku (3 bulan) ke setiap suku (3 bulan) yang berikutnya.

Top 10 Pemegang Saham DRB-Hicom

Banyak nama besar pelabur institusi tempatan dan antarabangsa dalam DRB-Hicom ni. Kita ada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Tabung Haji, Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), Norges dan Vanguard

Tapi siapa pula Etika Strategi Sdn Bhd yang memegang hampir 56% saham syarikat?

Tidak lain dan tidak bukan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari adalah orangnya. Beliau merupakan di antara orang terkaya di Malaysia.

Sumber: Forbes

Kalau nak tahu, dalam artikel Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia, kami siap ada industri khusus untuk Tan Sri Syed Mokhtar; di Mana Pos Malaysia, DRB-Hicom dan MMC Corporation terletak di bawah pemilikan beliau.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Technical Analysis: Volume Analysis

Volume merupakan indicator yang penting dalam ilmu technical analysis dan amat mudah untuk difahami. Terdapat dua jenis volume yang boleh kita lihat, sama ada volume bagi keseluruhan pasaran saham atau pun volume bagi saham tertentu.

Indicator ini mewakili jumlah unit saham yang didagangkan dalam jangka masa yang tertentu bergantung pada time frame yang digunakan. Selain menggunakan indicator seperti Moving Average dan Relative Strength Index bagi membantu untuk membuat keputusan pelaburan, pelabur juga perlu mengambil kira jumlah saham yang didagangkan.

Baca: Ilmu Technical Analysis: Relative Strength Index (RSI)

Antara cara mudah untuk menggunakan indicator volume adalah seperti berikut.

Breakout Dengan Volume

Indicator volume ini boleh membantu pelabur mengelakkan diri dari membuat belian dalam situasi false breakout. False breakout adalah situasi dimana harga saham membuat pergerakan melepasi paras resistance pada satu candle dan memberi petunjuk breakout.

Walaubagaimanapun, momentum pergerakan tersebut tidak bertahan dengan lama dan harga saham kemudiannya bergerak kembali kebawah paras resistance. Pergerakan breakout dengan jumlah volume yang tinggi mempunyai momentum dan kebarangkalian yang lebih tinggi untuk harga saham terus kekal berada di atas paras resistance yang telah dilepasi.

Pengesahan Perubahan Trend

Indicator volume juga dapat membantu pelabur dalam mengenal pasti perubahan trend. Indicator ini akan menunjukkan peningkatan jumlah volume apabila trend harga saham berubah dari downtrend kepada uptrend.

Dengan menggunakan indicator volume, pelabur akan dapat membezakan antara pergerakan price correction ataupun price reversal. Volume yang tinggi sewaktu perubahan trend juga akan menarik minat lebih ramai pelabur lain dan secara tidak langsung dapat mengukuhkan pergerakan trend tersebut.

Perkara ini juga boleh digunakan bagi harga saham yang sedang berada dalam keadaan uptrend dan mula menunjukkan jumlah volume yang berkurangan. Ini boleh membawa maksud bahawa momentum kenaikan harga saham tersebut semakin berkurangan dan berkemungkinan bakal melakukan reversal.

Mungkin ramai pelabur yang tidak pernah merujuk kepada indicator volume sebelum ini. Ianya boleh dijadikan confirmation indicator dalam membuat keputusan dan mudah untuk dipelajari.

Diharapkan indicator ini dapat membantu para pelabur untuk membuat keputusan yang lebih tepat dan dapat membantu untuk meningkatkan keuntungan.

Nak Kejar Saham Yang Bakal Naik?

Masih ingat tak masa orang berebut-rebut beli saham TOPGLOV, saham-saham lain yang satu geng dengan dia (yang harga jauh lebih murah) pun tiba-tiba meroket naik jugak cuma lambat sikiiiit je. Adusss mesti ramai yang tertinggal keretapi kan? Tulah, kan dah melepasss!

Haa, itu contoh saham sektor glove. So, macam mana dengan saham dekat sektor lain?? Dekat mana nak carik senarai dia?

Iklan

Jangan tertinggal keretapi lagi.

Jadi khusus untuk follower kami, memperkenalkan e-book Leaders and Laggards.

Kalau nak tahu rahsia satu kaunter jalan, kaunter lain pun ikut jalan sekali, dapatkan eBook Leaders and Laggards -> http://thekapital.my/eBookLeadersAndLaggards

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

✅ Apa itu Leader?

✅ Apa itu Laggard?

✅ Cara nak kenal pasti saham Leader dan Laggard

✅ Contoh-contoh case study Leader naik dulu, Laggard naik kemudian

✅ Contoh case study yang tak jadi, Leader dah naik tapi Laggard tak naik-naik

✅ Contoh case study Leader turun dulu, Laggard turun kemudian

Bukan itu sahaja, turut dikongsikan senarai Leader dan Laggard bagi industri-industri sarung tangan (glove), penjagaan kesihatan (healthcare), pembinaan (construction), tenaga (oil & gas), teknologi dan banyak lagi.

Dapatkan eBook Leaders and Laggards -> http://thekapital.my/eBookLeadersAndLaggards

Iklan

Lagi Satu IPO Baru Dibuka – DPI Holdings Berhad

*Update Terkini – IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities (Boleh rujuk di hujung artikel)

Baru-baru ini, lagi satu IPO bakal disenaraikan di Bursa Malaysia iaitu DPI Holdings Berhad.

Sumber: Bursa Malaysia

Kalau ikut maklumat di atas, tarikh tutup nak apply IPO adalah pada hari Selasa 18 Disember 2018. Dan syarikat bakal disenaraikan pada hari Isnin 7 Januari 2019.

Dan ada beberapa cara nak mohon IPO tersebut.

1. Apply IPO Melalui Maybank2U

Nak perincian yang lebih? Atau cara apply IPO guna website baru Maybank, boleh rujuk Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Menggunakan Maybank2U (TERKINI).

Apply IPO Melalui CIMB Clicks

Ambil Tahu Siapa DPI Holdings Berhad Ni Sebelum Apply IPO

Eh jap, jangan main apply je dulu IPO syarikat DPI ni. Tengok dulu kewangan syarikat, siapa pemilik syarikat, syarikat buat apa, syarikat jual barang apa, dan banyak lagi.

Setiap syarikat yang nak disenaraikan, perlu disertakan sekali dengan prospektus. Baru kita boleh tahu serba sedikit tentang syarikat DPI Holdings ni.

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 1).pdf 

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 2).pdf 

Berkenalan Dengan DPI Holdings Berhad

Sumber: DPI

DPI telah ditubuhkan pada tahun 1975 lagi. Kemudian pada tahun 1982 pula, mereka telah menghasilkan cat yang dimuatkan dalam tin untuk kegunaan orang ramai.

Perjalanan selama lebih daripada 35 tahun telah menjadikan DPI nama yang dipercayai dengan lebih daripada 300 warna dan 700 lebih pengedar dan peruncit di seluruh Malaysia.

Iklan

Ahli Lembaga Pengarah DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 19

Produk Keluaran DPI

Sumber: DPI

Model Perniagaan DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 99

Kewangan Syarikat DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 100-101

Sumber: Prospektus mukasurat 191-192

Boleh Beli Ke IPO DPI Holdings Berhad Ni?

Terpulang kepada masing-masing, ada yang guna strategi beli IPO dan jual hari pertama ia disenaraikan. Boleh rujuk Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari,

Ada pula yang tak suka IPO ni, sebab mereka perlu buat Analisa Teknikal atau Technical Analysis terlebih dahulu. Kena tengok carta dulu, baru boleh buat keputusan nak beli atau tidak.

Maka terpulanglah kepada anda untuk menilainya sendiri.

IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities

Oleh itu kita sebagai orang Islam, jangan pula pergi beli ya saham DPI ni.

Iklan

Ilmu Technical Analysis : Bagaimana “Gap” Boleh Berlaku

Ini bukan cerita baju jenama GAP ya. Semenjak akhir-akhir ini terlalu banyak saham syarikat yang mengalami Gap dalam chart pattern mereka, tetapi sudahkah anda memahaminya? Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, emosi para pedagang dan pelabur menyumbang dalam pembentukan gap, disebabkan oleh volatility pasaran saham.

Sebelum kita membincangkannya dengan lebih lanjut berkenaan dengan gap, jom kita berkenalan dulu dengannya

Apa Itu Gap?

Gap ialah chart pattern yang kelihatan sama ada melompat ke atas atau jatuh ke bawah daripada kedudukan candle sebelumnya dan membentuk ruang kosong (Gap) di antara dua candle tersebut. Yang mana pada ketika itu, tiada transaksi pindah milik berlaku.

Gap ini berlaku kerana keterujaan market menerima sesuatu berita, menyebabkan wujudnya ketidakseimbangan di antara buy dan sell, sehingga ada sesetengah trader sanggup untuk membelinya pada harga yang lebih tinggi.

Ianya seringkali terjadi apabila berita yang diterima setelah pasaran saham tutup. Bergantung kepada jenis gap, kemungkinan ianya menunjukkan indikator permulaan trend baru atau ‘reversal’ bagi trend sebelumnya.

Sebagai contoh, Gap yang berlaku pada saham Netflix pada 15 Januari 2019, selepas syarikat tersebut mengisytiharkan kenaikan harga terhadap langganan bulanan.

Kredit: Investopedia

Chart pattern Gap mudah ditentukan tetapi sukar untuk menentukan jenis pattern Gap. Jom kita berkenalan pula dengan beberapa jenis Gap yang ada.

1. Common Gap

Common Gap Ialah Gap sementara yang akan ditutup semua dalam beberapa hari. Ianya sering terjadi disebabkan oleh berita split issue, berita dividen, berita right issue dan sebagainya.

Volume mungkin akan meningkat pada hari berlakunya common Gap, tetapi pada hari-hari seterusnya volume akan mula berkurangan oleh kerana kurangnya emosi pada berita tersebut, maka harga atau chart pattern akan menutupi semua jurang Gap tersebut.

Common Gap lebih cenderung menjadi sebahagian daripada Gap yang sering terjadi disebabkan oleh aktiviti perdagangan secara biasa. Biasa berlaku pada stock-stock yang sideway atau stock-stock yang tiada trend yang jelas,

Sama seperti contoh di bawah.

Kredit: Investopedia

2. Breakaway Gap

Breakaway Gap terjadi sewaktu price melonjak keluar dari sideway pattern dan ianya adalah tanda-tanda permulaan trend baru sama ada upside breakaway atau downside breakaway.

Iklan

Breakaway Gap menunjukkan terdapat emosi perubahan yang sangat besar terhadap sesuatu berita, yang memberi petanda dorongan tekanan menaik atau menurun yang kuat. Jadi, semakin lama sesebuah stock itu berada dalam keadaan sideway, semakin kuat bentuk trend baru akan terhasil.

Kredit: TradingSetupsReview

3. Continuation Gap

Nama lain bagi Continuation Gap adalah Runaway Gap. Ianya berlaku di tengah-tengah corak trend. Psikologi disebalik Runaway Gap adalah trader yang terlepas atau tidak masuk pada awal pergerakan trend.

Apakah perbezaan di antara Breakaway Gap dengan Continuation (Runaway) Gap?

Breakway Gap hanya berlaku selepas sideway dan menjadi permulaan untuk trend baru, manakalah Runaway Gap berlaku di tengah-tengah trend, seperti  apa yang terjadi pada saham Apple di bawah.

Secara umumnya, Gap berlaku apabila harga membuat lonjakan ketara sama ada ke atas atau ke bawah mengikut bentuk trend semasa. Gap jenis ini yang paling banyak dilihat pada chart, berlaku semasa bull market atau bear market dan dicirikan oleh perubahan harga yang ketara ke arah trend semasa.

4. Exhaustion Gap

Exhaustion Gap berbeza dengan Breakaway Gap atau Continuation Gap, yang mana ianya tidak menyebabkan harga meneruskan lagi kenaikan, sebaliknya harga mula menutupi Gap dan mengubah membentuk trend baru.

Psikologi di sebalik Exhaustion Gap adalah hanya kerana sekumpulan trader cuba menggunakan sisa kekuatan mereka yang terakhir untuk menolak harga meneruskan kenaikan yang sekian lama dilihat merosot.

Exhaustion Gap ini boleh dipanggil sebagai penghujung trend kerana hanya muncul pada hujung trend sebelum membuat perubahan trend. Kita boleh lihat seperti chat pattern di bawah.

Kredit: Investopedia

Namun perlu di ingatkan, chart pattern Gap ini tidak akan terbentuk sekiranya berita yang diterima ketika market sedang berlansung. Ianya akan terbentuk pada Intraday chart dan ini akan mengakibatkan candle pada hari tersebut akan terbentuk lebih panjang daripada hari sebelumnya.

Seperti berita yang dikeluarkan AirAsia pada 20 Mac 2020 berkenaan Ahli Lembaga Pengarah mereka.

Kekurangan Gap

Terdapat batasan had dalam mengenalpasti Gap walupun Gap mudah ditemui di dalam chart. Kesilapan yang jelas adalah keupayaan seseorang untuk mengenal pasti kepelbagaian jenis Gap yang berlaku.

Sekiranya Gap tersebut disalah tafsir, ia boleh mengakibat kerugian kepada para pelabur dan pedagang. Oleh itu pastikan kita betul-betul kenalpasti Gap dan jenis-jenis Gap yang berbeza.

Sumber Rujukan: Investopedia

Iklan

6 Broker Saham Paling Aktif Di Media Sosial

Bagi mereka yang dah terlibat dalam pelaburan saham, pastinya ramai yang buka akaun CDS dengan beberapa broker. Teknik yang biasa digunakan adalah satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa panjang, satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa sederhana dan satu lagi akaun CDS untuk trade kaunter jangka masa pendek atau intraday.

Tapi sebelum itu, jom kita berkenalan dengan broker-broker Islamik yang ada di Bursa Malaysia beserta dengan akaun media sosial mereka.

Baca: Perbezaan Akaun CDS Islamik dan Konvensional

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Sumber: List of Islamic Brokers Bursa Malaysia

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala “Full-fledged” broker adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Jom kita tengok syarikat broker mana yang aktif di media sosial:

1. Affin Hwang Investment Bank Berhad

Laman Web: https://affinhwang.com/

Facebook: https://www.facebook.com/AffinHwangCapital/

Instagram: https://www.instagram.com/affinhwangcapital/

Twitter: https://twitter.com/affinhwangcap

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/affin-hwang-capital/

Kesemua laman media sosial Affin Hwang seolah-olah mempunyai content yang sama. Bila ada update di Facebook, maka update yang sama akan muncul di akaun media sosial mereka yang lain.

2. Alliance Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.allianceoneinvest.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.facebook.com/AllianceBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.instagram.com/alliancebankmalaysia/

Twitter: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://twitter.com/AllianceBankMY

LinkedIn: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.linkedin.com/company/alliance-bank-malaysia-berhad/

Alliance Investment tidak aktif langsung di media sosial, sekadar menumpang akaun Alliance Bank.

3. AmInvestment Bank Berhad

Laman Web: https://www.amequities.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.facebook.com/AmBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.instagram.com/ambankmy/

Twitter: https://twitter.com/amesecurities, tapi tidak pernah tweet apa-apa.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aminvestment-bank-berhad-malaysia-/, tapi tidak pernah membuat sebarang posting.

AmInvestment pun tidak berapa nak aktif di media sosial, sekadar menumpang akaun milik AmBank.

4. BIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.bisonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/BIMBSecurities/, update hampir setiap hari termasuk Analisa Teknikal

Instagram: https://www.instagram.com/bimbsecurities/

Twitter: https://twitter.com/BIMBSecurities

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bimb-securities-sdn-bhd/

BIMB Securities (anak syarikat Bank Islam) sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada saja update di Facebook dan Twitter. Mereka juga sering dijadikan tempat rujukan untuk mengetahui status patuh syariah bagi saham-saham yang baru nak IPO.

5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.itradecimb.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/itradeislamicmy/

Instagram: https://www.instagram.com/cgscimbmy/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cgscimbmy/, tapi dah lama tidak dikemaskini.

CGS-CIMB Securities sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

6. Hong Leong Investment Bank

Laman Web: https://www.hlebroking.com/

Facebook: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.facebook.com/HLBMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.instagram.com/hongleongbankmy/

Twitter: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://twitter.com/MYHongLeong

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hong-leong-investment-bank/, tapi tak pernah update

Hong Leong Investment tidak aktif di media sosial.

7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.interpac.com.my/

Facebook: Tiada
Instagram: Tiada
Twitter: Tiada
LinkedIn: Tiada

Inter-Pacific Securities memang tidak aktif langsung di media sosial.

8. Kenanga Investment Bank Berhad

Laman Web: https://kenanga.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/KenangaGroup/

Instagram: https://www.instagram.com/kenangagroupofficial/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kenanga/

Kenanga Investment Bank aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham dan futures yang dianjurkan mereka.

Iklan

9. Malacca Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.mplusonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/mplusonline

Instagram: https://www.instagram.com/mplusonline/

Twitter: https://twitter.com/MplusOnline, tapi sudah lama tidak dikemaskini.

LinkedIn: Tiada

Malacca Securities yang juga dikenali sebagai M-Plus aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

10. Maybank Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.maybank2u.com.my/Investment-bank/en/index.page

Facebook: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.facebook.com/Maybank

Instagram: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.instagram.com/mymaybank

Twitter: https://twitter.com/MaybankInvest

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maybankinvestment, tetapi tidak pernah ada kemaskini.

Maybank Investment juga tidak berapa aktif di media sosial.

11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.midf.com.my/index.php/en/what-we-do-en/midf-investment-banking

Facebook: https://www.facebook.com/MIDFGroup/

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/MIDFGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/midf-berhad/

MIDF Amanah Investment kurang aktif di media sosial, hanya banyak update di Facebook.

12. Public Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.publicinvestbank.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Public-Bank-Berhad/277915305558566, hanya ada laman tidak rasmi Public Bank, tiada untuk Public Investment Bank.

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/public-bank/

Tak sangka syarikat sebesar Public Bank yang tersenarai di FBM KLCI tidak mempunyai laman Facebook mereka sendiri.

13. RHB Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.rhbinvest.com/

Facebook: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.facebook.com/RHBGroup/

Instagram: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.instagram.com/rhbgroup/

Twitter: Tiada, hanya ada RHB Bank https://twitter.com/RHBGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rhb-bank/

Nampaknya RHB Investment Bank tidak aktif di media sosial. Tetapi kami dapati posting berkaitan aktiviti mereka ada di akaun RHB Group.

14. TA Securities Holdings Berhad

Laman Web: http://www.tasecurities.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ta-securities-holdings/

Nampaknya TA Securities tidak aktif di media sosial.

15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.utrade.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/UOBKayHianMalaysia/

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/uob-kay-hian/

UOB Kay Hian hanya aktif di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham yang dianjurkan.

16. KAF Equities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.kaf.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/KAF_investment, tapi tiada tweet

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kaf-investment-bank/

KAF Equities nampaknya hanya aktif di LinkedIn.

6 Broker Yang Paling Aktif Di Bursa Malaysia

1. Affin Hwang
2. BIMB Securities
3. CGS-CIMB Securities
4. Kenanga Investment
5. Malacca Securities
6. UOB Kay Hian

Semoga lebih banyak syarikat broker bakal aktif di media sosial. Maklumlah, zaman sekarang anak-anak muda pastinya memerlukan capaian kepada maklumat yang pantas dan mudah.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!