5 Apps dan Web Seorang Pelabur Saham Global Perlu Tahu

Alhamdulillah, semakin ramai yang berminat nak menceburi pelaburan saham di peringkat antarabangsa. Bagi membantu kita berdepan dengan cabaran pasaran saham global, jom kita dengar tips daripada Stallion Brothers mengenai 5 aplikasi telefon pintar dan laman web seorang pelabur global perlu tahu.

Gunakan Kelebihan Yang Kita Ada

Pelabur dan Internet memang tak boleh berpisah sebab internet ni macam makanan ruji untuk pelabur hari ni. Connection yang laju memang sangatlah penting bila nak trade. Kalau perlahan macam siput, memang koyak emosi. So, Stallion nak nasihatkan korang gunakan telco yang laju di lokasi yang korang selalu berada.

Lepas ada connection yang laju, pastikan Gadget anda berada pada tahap terbaik. Feedback dari student setakat ni, APPLE & HUAWEI adalah jenama paling consistent untuk TRADE menggunakan gadget. Sekarang, banyak BROKER dah ada APPs. Jadi, trade pakai gadget pon dah ok.

Selepas dah ada Internet connection yang laju dan gadget yang sesuai, korang kenalah melawat Website atau Apps yang Stallion suggest ni. Semua adalah percuma dan sangat informative! Sebelum tidur tu rajin-rajinlah scroll website ni untuk ambil mood melabur.

1. INVESTING.COM

Investing.com ni adalah ibu segala website untuk pelabur sebab kita boleh jumpa pasaran saham seluruh dunia kat situ. Dari sebesar-besar United States sampai lah sekecil-kecil Malaysia semua ada.

Dalam website ni, pergerakan saham adalah LIVE dan banyak berita terbaru ada dalam tu. Semua ni diberikan secara PERCUMA!

2. CNBC

CNBC ni adalah antara Website atau Apps yang paling berguna untuk pelabur bagi mendapatkan news yang telah diolah dengan pantas dan mudah. Kebanyakan information dalam ni adalah mudah difahami dan berbentuk ringkas.

So kalau tengah sibuk tapi masih nak tahu apa update terbaru tentang saham, CNBC adalah yang terbaik!

3. IDEAL RATINGS

Ini adalah Website yang digunakan untuk semak status shariah saham di pasaran global. Dah dapat idea nak beli apa, terus semak status kat sini. Lepas tu, baru buat kajian lebih terperinci dari segi TA atau FA.

Tips untuk guna apps ini, jangan pilih lokasi masa register atau switch on button maps kat phone korang bila guna apps ni. Sebabnya, nanti korang tak boleh akses stocks U.S.. Dia bagi list saham Bursa Malaysia je.

4. TWITTER

Selagi Donald Trump ni President of United States, korang semua WAJIB ada account Twitter sebab Donald Trump memang suka buat statement yang panas melalui Twitter.

Setiap ayat yang dikeluarkan boleh memberi impak yang besar kepada pasaran saham dunia.

5. FACEBOOK

Yang ini memang ramai yang ada, tapi tak ramai gunakan dengan sebaiknya. Daripada sibuk layan baca komen sambil makan popcorn lebih baik korang follow posting ilmiah.

Sebenarnya ada banyak lagi website yang tersangatlah padu untuk pelabur global sebagai guidance untuk membeli dan menjual tapi memerlukan tutorial untuk anda follow step by step. Okay, masa program Seminar Melabur Saham Global nanti, Stallion akan tunjuk website yang lebih padu dan tutorial kepada anda!

Sumber: Stallion Brothers

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rakuten Trade Menambah Baik Khidmat Dagangan A.S. Dengan Kemudahan Mata Wang Asing

KUALA LUMPUR, 29 Ogos 2022 – Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade), sebuah syarikat yang menggugat pasaran, telah melancarkan perkhidmatan Pasaran Asing yang telah ditambah baik, termasuk menyediakan manfaat kemudahan mata wang asing.

Para pelabur kini boleh menukar dana dengan mudah antara MYR dan USD menerusi aplikasi iSpeed.my dan platform web. Pertukaran dibuat dalam masa sebenar, pada kadar kompetitif yang biasanya lebih baik daripada kebanyakan bank dan tanpa sebarang caj FX tambahan yang dikenakan ke atas urus niaga pertukaran mata wang.

Langkah membangunkan platform Pasaran Asing ditambah baik bertujuan untuk meningkatkan pengalaman berdagang di pasaran A.S dan menarik perhatian lebih ramai pelabur digital yang sebelum ini mempunyai pilihan broker yang terhad. Oleh itu, ramai pelabur membuat keputusan untuk mendaftar dengan broker luar negara untuk melabur dalam pasaran A.S.

Dengan pelancaran kemudahan ini, pelabur kini mempunyai lebih pilihan dan fleksibiliti untuk berdagang dalam MYR atau USD pada yuran broker yang rendah, iaitu RM7-RM100 atau USD1.88 – USD25.

Menurut En. Kazumasa Mise, CEO (Ketua Pegawai Eksekutif) Rakuten Trade, “Hampir 25,000 akaun perdagangan A.S telah diaktifkan menerusi Rakuten Trade sejak kami memperkenalkan perkhidmatan ini pada bulan Januari 2022. Kemudahan ini juga menjadi pemangkin bagi pelabur baharu untuk menguji strategi perdagangan di Bursa Malaysia sebelum mempelbagaikan operasi ke pasaran A.S. Setakat ini, lebih daripada 85% pelanggan Rakuten Trade berurus niaga di Bursa Malaysia dahulu sebelum menceburi ke pasaran A.S. Hasilnya, Rakuten Trade terus mencatatkan pertumbuhan perdagangan yang lebih kukuh di NYSE (Bursa Saham New York) dan NASDAQ.”

En. Mise menyambung, “Dengan wujudnya wealthtechyang semakin pantas diterima pakai, Rakuten Trade akan terus mempelopori industri dan menambah baik pengalaman pengguna, menyediakan akses digital yang lebih baik kepada segmen pelanggan sebelum ini yang kurang diberi perhatian.”

Sempena dengan pelancaran ini, Rakuten Trade mengumumkan Kempen Jual Beli & Menangi Saham Google, yang memberikan ganjaran sehingga 5,000 mata RT atau rebat yuran broker bernilai RM50. Bagi mereka yang membuat keputusan berdagang dan mengekalkan baki tunai dalam USD, akan berpeluang memenangi satu daripada 50 saham Google*.

Dengan memanfaatkan kemajuan teknologi, Rakuten Trade bersedia untuk memperluaskan perkhidmatan mereka dengan menyediakan akses ke pasaran Hong Kong. Baru-baru ini, Rakuten Trade telah mengumumkan penambahbaikan Program Ganjaran yang memberi pelabur lebih banyak cara untuk berdagang dengan yuran broker percuma.

Setakat pada 31 Julai 2022, Rakuten Trade telah mengaktifkan lebih daripada 250,000 akaun perdagangan dan mengendalikan urus niaga bernilai lebih daripada RM105 bilion di Bursa Malaysia sejak hari pertama perniagaan manakala aset pelanggan yang dipegang di bawah amanah hampir mencecah RM3.5 bilion.

Untuk maklumat lanjut mengenai Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my.