5 Apps dan Web Seorang Pelabur Saham Global Perlu Tahu

Alhamdulillah, semakin ramai yang berminat nak menceburi pelaburan saham di peringkat antarabangsa. Bagi membantu kita berdepan dengan cabaran pasaran saham global, jom kita dengar tips daripada Stallion Brothers mengenai 5 aplikasi telefon pintar dan laman web seorang pelabur global perlu tahu.

Gunakan Kelebihan Yang Kita Ada

Pelabur dan Internet memang tak boleh berpisah sebab internet ni macam makanan ruji untuk pelabur hari ni. Connection yang laju memang sangatlah penting bila nak trade. Kalau perlahan macam siput, memang koyak emosi. So, Stallion nak nasihatkan korang gunakan telco yang laju di lokasi yang korang selalu berada.

Lepas ada connection yang laju, pastikan Gadget anda berada pada tahap terbaik. Feedback dari student setakat ni, APPLE & HUAWEI adalah jenama paling consistent untuk TRADE menggunakan gadget. Sekarang, banyak BROKER dah ada APPs. Jadi, trade pakai gadget pon dah ok.

Selepas dah ada Internet connection yang laju dan gadget yang sesuai, korang kenalah melawat Website atau Apps yang Stallion suggest ni. Semua adalah percuma dan sangat informative! Sebelum tidur tu rajin-rajinlah scroll website ni untuk ambil mood melabur.

1. INVESTING.COM

Investing.com ni adalah ibu segala website untuk pelabur sebab kita boleh jumpa pasaran saham seluruh dunia kat situ. Dari sebesar-besar United States sampai lah sekecil-kecil Malaysia semua ada.

Dalam website ni, pergerakan saham adalah LIVE dan banyak berita terbaru ada dalam tu. Semua ni diberikan secara PERCUMA!

2. CNBC

CNBC ni adalah antara Website atau Apps yang paling berguna untuk pelabur bagi mendapatkan news yang telah diolah dengan pantas dan mudah. Kebanyakan information dalam ni adalah mudah difahami dan berbentuk ringkas.

So kalau tengah sibuk tapi masih nak tahu apa update terbaru tentang saham, CNBC adalah yang terbaik!

3. IDEAL RATINGS

Ini adalah Website yang digunakan untuk semak status shariah saham di pasaran global. Dah dapat idea nak beli apa, terus semak status kat sini. Lepas tu, baru buat kajian lebih terperinci dari segi TA atau FA.

Tips untuk guna apps ini, jangan pilih lokasi masa register atau switch on button maps kat phone korang bila guna apps ni. Sebabnya, nanti korang tak boleh akses stocks U.S.. Dia bagi list saham Bursa Malaysia je.

4. TWITTER

Selagi Donald Trump ni President of United States, korang semua WAJIB ada account Twitter sebab Donald Trump memang suka buat statement yang panas melalui Twitter.

Setiap ayat yang dikeluarkan boleh memberi impak yang besar kepada pasaran saham dunia.

5. FACEBOOK

Yang ini memang ramai yang ada, tapi tak ramai gunakan dengan sebaiknya. Daripada sibuk layan baca komen sambil makan popcorn lebih baik korang follow posting ilmiah.

Sebenarnya ada banyak lagi website yang tersangatlah padu untuk pelabur global sebagai guidance untuk membeli dan menjual tapi memerlukan tutorial untuk anda follow step by step. Okay, masa program Seminar Melabur Saham Global nanti, Stallion akan tunjuk website yang lebih padu dan tutorial kepada anda!

Sumber: Stallion Brothers

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet