Saham-Saham Yang Dimiliki Parti MCA

Lebih kurang dua minggu sahaja lagi sebelum PRU-15 akan diadakan.

Tarikh pengundian pilihan raya umum ke-15 telah pun kita ketahui setelah diumumkan baru-baru ini.

Debaran semakin terasa kerana tarikh tersebut semakin hampir.

Seperti yang telah ditetapkan, hari penamaan calon adalah pada 5 November 2022 dan hari pengundian adalah 19 November 2022. Oleh itu, kita sebagai rakyat Malaysia mempunyai waktu yang cukup untuk merancang perjalanan kita pulang ke kawasan masing-masing untuk mengundi kelak.

TARIKH-TARIKH PENTING PILIHAN RAYA UMUM KE-15 (PRU-15) - Laman Web MKN
Sumber: RTM

Dalam salah satu artikel terdahulu, kami pernah kongsikan saham-saham yang dimiliki oleh Raja-Raha Melayu. Menarik untuk kita ketahui bahawa Raja-Raja Melayu turut mengambil peluang terlibat dalam pelaburan saham untuk memiliki syarikat tersenarai di Bursa Malaysia.

Baca: Saham-Saham Ini Dimiliki Oleh Raja-Raja Melayu

Namun dalam artikel kali ini, kami ingin kongsikan saham-saham yang dimiliki oleh salah sebuah parti politik di Malaysia. Parti ini merupakan salah satu parti komponen utama Barisan Nasional. 

Parti politik tersebut adalah Malaysian Chinese Association sebuah parti politik yang ditubuhkan pada tahun 1949. 

Malaysian Chinese Association

Jom kita lihat beberapa syarikat tersenarai yang dimiliki oleh MCA.

1. Star Media Group Berhad (STAR)

Sumber: Bursa Marketplace

Star Media Group Berhad (STAR) merupakan salah sebuah syarikat yang dimiliki oleh MCA malah parti ini merupakan pemegang saham utama STAR.

Setakat 18 Ogos 2022, MCA memiliki 42.42% saham STAR. Siapa juga yang tidak kenal dengan syarikat Star Media Group Berhad. Jika anda tidak kenal, kami pasti anda pernah dengar surat khabar The Star.

The Star merupakan akhbar harian berbahasa Inggeris di Malaysia yang terkenal sebagai surat khabar Bahasa Inggeris yang terbesar di Malaysia dari jumlah pembaca. 

Pada tahun 2010, MCA membeli 42% pegangan STAR dengan nilai RM1.28 bilion. Harga seunit saham STAR dibeli pada harga RM4.09. Saham tersebut dibeli melalui sebuah anak syarikat MCA iaitu Huaren Holdings Sdn Bhd. 

Sumber: The Star

Nilai RM1.28 bilion yang dikeluarkan oleh MCA untuk membeli STAR suatu ketika dahulu boleh dianggap agak terlalu tinggi kerana nilai semasanya hanyalah RM221.57 juta. 

Sumber: malaysiastock.biz

Walaubagaimanapun, STAR sebenarnya menjadi punca pendapatan MCA dengan parti tersebut menerima dividen sebanyak RM349.71 juta sepanjang tempoh 2013 sehingga 2017. Parti ini dilihat mengekalkan pegangan dalam syarikat media ini bagi tujuan mendapatkan pulangan dividen. 

2. Pecca Group Berhad (Pecca)

Sumber:  Bursa Marketplace

Pecca Group Berhad adalah sebuah syarikat di bawah kategori servis dan produk industri. Syarikat ini berbeza sama sekali dengan syarikat sebelum ini,STAR yang perniagaannya berlandaskan media. 

Syarikat ini beroperasi dalam 4 segmen iaitu automotif, penjagaan kesihatan, penerbangan dan perabot. 

Segmen automotif terlibat dalam mencantikkan pembuatan, pengedaran, dan pemasangan sarung kerusi kenderaan serta sarung aksesori. Segmen penjagaan kesihatan terlibat dalam pembuatan dan pengedaran produk penjagaan kesihatan. 

Segmen penerbangan terlibat dalam penyediaan servis pembuatan, pembaikan, pengubahsuaian, pengedaran dan pemasangan sarung kerusi pesawat dan mengubahsuai bahagian pesawat. Segmen perabot termasuklah pembuatan kulit perabot dan membekalkan sarung kerusi perabot. 

Pecca Group mempunyai tiga anak syarikat iaitu Pecca Leather Sdn Bhd (PLeather), Pecca Leather Aviation Services Sdn Bhd (PAviation) dan Everest Empire Sdn Bhd.

Sumber: malaysiastock.biz

MCA turut membuat pembelian saham Pecca melalui syarikat yang turut dimilikinya iaitu Huaren Holdings Sdn Bhd. MCA melalui Huaren Holdings Sdn Bhd memiliki 6.33% pegangan di dalam saham Pecca.

Untuk pengetahuan anda, kedua-dua saham syarikat di atas adalah patuh syariah.

Bagaimana pula dengan anda? Dalam portfolio anda ada saham syarikat yang dipegang oleh parti MCA?

Peringatan kepada semua pembaca, tidak kisahlah parti mana yang akan menang, apa yang penting adalah kita sebagai rakyat Malaysia perlu menunaikan tanggungjawab kita untuk turut serta mengundi. Ia merupakan hak kita sebagai rakyat Malaysia untuk memilih pemimpin yang kita yakin dapat membawa negara kita ke arah yang lebih baik. 

Sumber:

  1. New Straits Times
  2. Bursa Market Place
  3. The Star

Penafian: Segala perkongsian adalah untuk sebagai contoh dan untuk tujuan pendidikan sahaja. Ini BUKAN nasihat atau cadangan pelaburanKeputusan untuk melabur saham adalah tanggungjawab sendiri. Trade at your own risk.

Tak Sempat Monitor Saham Hari-Hari? Kami Ada Solusi!

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia, PRIBUMI Lancar Indeks Zakat Pertama Di Dunia

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd dan Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI) melancarkan Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI (PBMZI), indeks khusus baharu yang diwujudkan untuk menggalakkan lebih kesedaran dalam kalangan syarikat senaraian awam (PLC) yang memilih untuk menerima guna amalan zakat korporat.

Pengerusi bursa Tan Sri Abdul Wahid Omar berkata pelancaran Indeks Zakat — yang pertama di dunia — bertujuan menghargai penerbit tersenarai yang membayar zakat dan menggalakkan sumbangan zakat yang lebih besar daripada banyak PLC.

“Pada masa ini, Indeks Zakat mempunyai 27 konstituen melibatkan pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan kewangan, utiliti telekomunikasi, hartanah, perladangan, teknologi, penjagaan kesihatan, pengangkutan, produk pengguna dan tenaga,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Indeks Zakat di sini hari ini.

Beliau berkata PBMZI menjejaki prestasi 200 syarikat utama yang disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia serta memenuhi kriteria kelayakan khusus, iaitu syarikat menguntungkan yang melaksanakan sumbangan zakat korporat.

“Syarikat yang disenarai pendek kemudiannya akan menjalani saringan teliti untuk memastikan mereka tiada kontroversi ketara yang diketahui sebelum dianggap layak untuk dimasukkan dalam indeks itu,” katanya sambil memaklumkan PLC yang layak dipertimbangkan dalam indeks itu adalah berdasarkan permodalan pasaran.

Abdul Wahid melahirkan keyakinan bahawa jumlah konstituen akan meningkat pada masa hadapan.

“Kami akan mengadakan kajian separuh tahunan bagi konstituen PBMZI pada Jun dan Disember. Diharap, kita akan mempunyai lebih banyak syarikat yang akan menjadi sebahagian daripadanya dan apabila mereka membayar zakat, mereka akan disenaraikan dalam indeks ini,” katanya.

Beliau berkata idea PRIBUMI dan Bursa Malaysia untuk bekerjasama dalam Indeks Zakat adalah susulan kesedaran kedua-dua pihak terhadap impak berpotensi yang boleh diberikan kepada peningkatan sumbangan syarikat pembayar zakat dalam ekonomi.

“Memanfaatkan keupayaan dalaman kami untuk menganalisis dan menghitung indeks, Indeks Zakat adalah usaha sulung kami dalam indeks khusus ini, mengembangkan keupayaan kami untuk menyediakan pelabur alat untuk mengesan strategi dan mandat pelaburan tertentu,” katanya.

Beliau berkata Indeks Zakat diselaraskan hampir kepada tonggak sosial alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan selari dengan objektif meluas Maqasid al-Shariah, yang menggalakkan keadilan sosial dan kesaksamaan ekonomi.

“Dengan mengetengahkan syarikat menguntungkan yang secara aktif memenuhi kewajipan zakat, Indeks Zakat bertujuan menarik pelabur yang mempunyai kesedaran sosial, justeru meningkatkan penyertaan pasaran dan mengukuhkan status Malaysia sebagai hab kewangan Islam global,” katanya

Sumbangan zakat daripada 27 PLC pada masa ini yang disertakan dalam Indeks Zakat berjumlah RM233 juta pada tahun lepas, meningkat daripada RM197 juta pada 2022 dan RM142 juta pada 2021.

— BERNAMA