Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Tahukah anda bahawa broker saham yang ada di Malaysia adalah dipantau dan berdaftar dengan Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti.

Jadi, kepada anda yang ingin memulakan pelaburan, hati-hati dalam memilih broker saham anda. Nak tahu broker mana yang berdaftar? Jom kami kongsikan kepada anda 16 syarikat broker patuh syariah di Malaysia.

Anda boleh melayari laman web Bursa Malaysia, kemudian tekan tab Trade, di bahagian Trading Resources, pilih Brokers for Equities.

Laman ini akan menayangkan kepada anda senarai broker yang berdaftar dengan Bursa Malaysia.

Kami senaraikan pula, 16 syarikat broker patuh syariah untuk rujukan pelabur dan bakal pelabur semua.

1. Affin Hwang Investment Bank Berhad

2. Alliance Investment Bank Berhad

3. AmInvestment Bank Berhad

4. BIMB Securities Sdn Bhd

5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd

6. Hong Leong Investment Bank

7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd

8. Kenanga Investment Bank Berhad

9. Malacca Securities Sdn Bhd

10. Maybank Investment Bank Berhad

11. Amanah Investment Bank Berhad

12. Public Investment Bank Berhad

13. RHB Investment Bank Berhad

14. TA Securities Holdings Berhad

15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd

16. KAF Equities Sdn Bhd

Nak lebih senang, boleh rujuk kepada video yang telah kami sediakan.

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda “Zero” tentang pelaburan saham, ayuh sertai program – program percuma anjuran bersama Bursa Malaysia. Daftar sekarang di 

Jadi, kepada mereka yang terutamanya Muslim, boleh pertimbangkan untuk memulakan pelaburan saham anda bersama broker-broker patuh syariah yang ada di Malaysia.

Selamat melabur!

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA