Terbaik, Lelaki Ini Hadiahkan Saham Sebagai Mas Kahwin Isteri

Biasanya wang tunai digunakan sebagai mas kahwin untuk diberikan kepada pihak pengantin perempuan. Namun berbeza dengan Zaga Kusumaprabu yang telah menghadiahkan saham sebagai mas kahwin kepada isterinya yang bernama Bellawati Dityasari. 

Menurut sumber, majlis perkahwinan mereka telah berlangsung pada 23 Ogos 2019 yang lalu.

Biasanya pihak perempuan pasti inginkan wang tunai, rantai, gelang, anting-anting dan macam-macam lagi barangan yang bernilai untuk dijadikan sebagai mas kahwin.

Menurut Zaga, pemberian tersebut adalah permintaan Bellawati, bakal pengantin perempuan yang menginginkan mas kahwin saham tersebut.

Hantaran Saham Mas Kahwin

Hantaran saham yang telah diberikan oleh Zaga kepada Bellawati adalah bernilai RM985.44 atau sebanyak Rp3,338498. Mas kahwin tersebut akan digunakan oleh Bellawati dalam pelaburan jangka masa yang lama.

Kisah perkahwinan tersebut viral apabila tersebar gambar pasangan tersebut memegang dokumen saham yang dicetak dan diletakkan di dalam bingkai gambar.

Bellawati mengatakan bahawa pada mulanya dia hanya inginkan mas kahwin 1 lot saham blue-chip sahaja. Namun dia tidak menyangka suaminya telah memberi mas kahwin sebanyak 23 lot saham blue-chip kepadanya.

Kenapa Inginkan Mas Kahwin Saham?

Bila ditanya kenapa mahukan saham sebagai mas kawin, Bellawati mengatakan bahawa mas kahwin saham ini mempunyai nilai yang akan bertambah dari tahun ke tahun sekiranya diuruskan dengan baik.

Selain itu, Bellawati berniat ingin menyampaikan kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya saham untuk pelaburan.

Pada mulanya, Bellawati mahukan Zaga mengajar ilmu saham. Jadi kerana tarikh perkahwinannya sudah dekat, beliau telah memilih saham sebagai mas kahwinnya. Beliau percaya bahawa saham tersebut bakal membantunya pada hari mendatang.

Dengan saham juga, akan wujud sikap suka menabung apabila wang tersebut kian bertambah.

Dalam akaun Instagramnya, Bellawati telah membuat satu kenyataan mengenai kenapa beliau memilih saham. Beliau turut menyebut bahawa untuk mengelakkan berlakunya inflasi. 

Menurutnya juga, emas bukan pilihannya adalah kerana nilainya ada naik turunnya. Namun saham boleh digunakan sebagai pelaburan jangka masa panjang.

Kesimpulannya, ramai orang kaya kini telah memilih mas kahwin saham sebagai pilihan. Jadi, ia bukan lagi sesuatu yang pelik lagi.

Mungkin selepas ini anda dan pasangan juga patut mencuba mas kahwin saham ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee