Tingkatkan Keuntungan Saham Melalui Strategi FUNPIT

Bila melibatkan diri dalam saham, semua orang pasti ingin dapatkan keuntungan. Tapi kita perlu sedar pelaburan pasti untung tanpa rugi itu hanya janji manis di mulut para scammers yang nak membaham duit anda. Untuk membuat untung dalam saham tak susah sebab cabaran yang lebih besar ialah bagaimana untuk kekal konsisten dalam membuat keuntungan.

Anda beruntung kerana admin Empayar Saham sudi berkongsi ilmu melalui video berdurasi selama 1 jam lebih. Kami kupaskan kandungan video ini kepada beberapa poin penting. Mengikut beliau, para traders sukar untuk kekalkan keuntungan secara konsisten kerana terlalu bergantung kepada teknik.

Melalui pengalaman dan bacaan, beliau telah memformulasikan proses atau strategi yang boleh digunakan untuk anda tingkatkan winning rate (kebarangkalian anda untuk membuat keuntungan) dalam trading. Stategi yang dinamakan sebagai Funnel Of Profitable Trade (FUNPIT) adalah merupakan susun atur aktiviti yang anda kena lalui untuk anda dapatkan profit.

Market

Sebelum anda decide untuk masuk dalam market pada hari tersebut, pastikan market tak ‘demam’. Sebagai pelabur runcit modal kita tak banyak, tetapi  nilai pasaran harian berbillion ringgit. Kalau market jatuh pada hari tersebut, sebagus mana pun trading set up anda kebarangkalian harga saham untuk jatuh sangat tinggi kerana sentiment buruk akan menarik harga kebawah.

Sektor / Tema

Pastikan kaunter yang anda pilih dalam kategori sektor/ tema yang tengah bullish.  Ketika video ini dirakamkan (Ogos 2017)  sektor teknologi dan industry masih lagi menjadi pilihan. Jadi pelabur runcit akan kejar dimana kebanyakan lubuk  duit berada.

Elakkan masuk dalam sektor yang tak popular sebab kalau anda masuk dalam sektor yang lembap, modal anda untuk berkembang juga akan lembap nak naik. Sebagai contoh sektor property sedang mengalami kelembapan disebabkan oleh lambakan rumah ‘mampu tengok’ dan bukannya rumah mampu milik.

Bagi yang malas membaca, cara paling mudah untuk anda tahu sektor yang hot adalah melalui trading platform.  Pilih untuk ‘filter by sector’, mana sektor yang paling banyak hijau, itulah sektor yang bullish.

Uptrend

Sebaik-baiknya pilih kaunter yang uptrend sebab keberangkalain untuk membuat keuntungan  jauh lebih tinggi berbanding  trade dalam kaunter downtrend dan sideways.  Penta, sentiasa mecipta new high.

Tak dinafikan memang ada orang yang boleh membuat keuntungan walaupun kaunter sedang downtrend. Tapi jika anda masih setahun jagung dan belum betul-betul faham turun naik market, ada banyak lagi kaunter uptrend yang anda boleh pilih. Kenapa nak perjudikan nasib trade dalam kaunter yang sedang downtrend atau sideway?.

Syarikat

Bagi traders, tidak perlu tekankan sangat dari sudut fundamental seperti gearing ratio, price to earning, dan sebagainya. Cukup sekadar mengetahui kaunter yang anda pilih itu sedang mencatatkan keuntungan. Cara paling mudah anda boleh semak di laman web malaysiastockbiz. Performance company dinilai melalui keuntungan yang terhasil. Bila profit meningkat, harga saham akan turut menaik.

Contoh kaunter mengalami kerugian :  HB Global Limited (HBGLOB) sebaliknya sedang mengalami kerugian akibat penyakit SARS. Akibatnya, ternakan terpaksa dihapuskan dan syarikat sedang mengalami kerugian.

Catalyst / Pemangkin

Catalyst adalah merupakan penggerak. Untuk sesuatu harga saham bergerak keatas ia mesti bersebab.  Some body must have pushing the price. Persoalannya, siapa yang menggerakkan harga dan bagaimana mereka membuat demikian? Dalam pasaran saham terdapat market mover yang terdiri daripada para pelabur institusi, sindiket, atau jerung. Mereka adalah yang pertama akan masuk dalam pasaran dan mula membeli ketika harga saham masih rendah.

Contoh catalyst yang akan menggerakkan harga pasaran ialah aktiviti corporate exercise seperti share buyback, right issue, stock split, bonus issue. Sesuatu syarikat menjalankan corporate exercise untuk menjana wang dari pasaran dan aktiviti sebegini selalunya akan menggerakkan harga saham terbabit.

Selain itu, news juga merupakan salah satu catalyst yang akan meggerakkan harga saham.

Price

  • Price Range: Sebaik-baiknya, pedagang dinasihatkan untuk membeli kaunter yang berharga 20 sen dan keatas. Ini kerana bagi syarikat yang harganya dibawah 20 sen, rata-rata kaunter berikut bermasalah dari sudut fundamental.
  • Price Movement: Seeloknya juga pilih kaunter yang pergerakannya senang diramal. Contoh seperti IQ Group

Price movement yang sekata dan senang diramal pergerakannya

Pergerakan naik turun yang todak sekata dan sukar diramal

  • Candle shape: Pilik bentuk candle yang dinamik, dimana ia berubah-ubah. Ini kerana kebarangkalian untuk teknikal analisis menjadi jika candle tersebut bersifat dinamik. Candle yang berubah-ubah ini menunjukkan wujudnya buy sell ataupun minat pembelian dan penjualan.

Contoh kaunter yang mempunyai candle yang perlu dielakkan: Kamdar, Bornoil

Volume

Sebelum anda mula trade, jika lihat kenaikan harga saham pastikan juga volume turut aktif. Selalunya volume bergerak mengikut trend, jika trend menaik volume juga akan turut meningkat. ini menunjukkan semakin tinggi harga semakin menarik minat orang ingin membeli. Terdapat juga kes dimana harga saham menaik tapi tak disertai dengan volume. Jika ini berlaku, elakkan daripada membeli kaunter tersebut.

Support

Support menunjukkan harga sokongan sesuatu saham apabila ia tidak akan jatuh ke bawah lagi. Digalakkan untuk membeli saham ketika signal buy at support kerana harga pada ketika itu lebih murah berbanding jika anda beli ketika breakout.

Confirmation

Menggunakan indicator yang bersesuaian untuk pengesahan sama ada harga saham akan menaik atau menurun.

Contoh penggunaan indicator RSI yang akan menunjukkan buy signal ketika menceceah 30 atau 50 dan sell signal ketika mencecah 70.

Money Management

Merujuk kepada berapa banyak wang yang anda perlu allocate untuk pelaburan atau perdagangan dalam saham. Jangan masukkan semua wang yang anda ada dalam satu kaunter. Amalkan diversification untuk mengawal risiko.

Money management juga menitik beratkan risk reward ratio atau nisbah risiko yang menunjukkan nisbah kerugian yang ditetapkan kepada nisbah keuntungan yang diharapkan. Kebanyakan trader menggunapakai nisbah 1:2 atau 1:3

Kesimpulannya disini, teknik semata-mata tidak akan menjamin konsistensi dalam menjana keuntungan saham. Jadi anda  perlu menguasai psychology, mempunyai trading plan dan money management untuk berjaya.

Kredit Video: Empayar Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 24 November 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Ada beberapa nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 31 syarikat kini sudah diklasifikasi sebagai patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Cloudpoint, Daythree Digital, Edelteq, KGW, Minox International, MST Golf, Radium Development, Skyworld Development, SSF Home dan Synergy House.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023 adalah seperti UCrest, Advance Synergy dan Impiana Hotels .

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini.

Jumlah keseluruhan yang terkeluar daripada senarai patuh syariah ada sebanyak 26 syarikat. Contohnya Advancecon, Pansar dan SCGM Berhad.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

808 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Bilangan Sekuriti Daripada Mei 2023 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee