Tingkatkan Keuntungan Saham Melalui Strategi FUNPIT

Bila melibatkan diri dalam saham, semua orang pasti ingin dapatkan keuntungan. Tapi kita perlu sedar pelaburan pasti untung tanpa rugi itu hanya janji manis di mulut para scammers yang nak membaham duit anda. Untuk membuat untung dalam saham tak susah sebab cabaran yang lebih besar ialah bagaimana untuk kekal konsisten dalam membuat keuntungan.

Anda beruntung kerana admin Empayar Saham sudi berkongsi ilmu melalui video berdurasi selama 1 jam lebih. Kami kupaskan kandungan video ini kepada beberapa poin penting. Mengikut beliau, para traders sukar untuk kekalkan keuntungan secara konsisten kerana terlalu bergantung kepada teknik.

Melalui pengalaman dan bacaan, beliau telah memformulasikan proses atau strategi yang boleh digunakan untuk anda tingkatkan winning rate (kebarangkalian anda untuk membuat keuntungan) dalam trading. Stategi yang dinamakan sebagai Funnel Of Profitable Trade (FUNPIT) adalah merupakan susun atur aktiviti yang anda kena lalui untuk anda dapatkan profit.

Market

Sebelum anda decide untuk masuk dalam market pada hari tersebut, pastikan market tak ‘demam’. Sebagai pelabur runcit modal kita tak banyak, tetapi  nilai pasaran harian berbillion ringgit. Kalau market jatuh pada hari tersebut, sebagus mana pun trading set up anda kebarangkalian harga saham untuk jatuh sangat tinggi kerana sentiment buruk akan menarik harga kebawah.

Sektor / Tema

Pastikan kaunter yang anda pilih dalam kategori sektor/ tema yang tengah bullish.  Ketika video ini dirakamkan (Ogos 2017)  sektor teknologi dan industry masih lagi menjadi pilihan. Jadi pelabur runcit akan kejar dimana kebanyakan lubuk  duit berada.

Elakkan masuk dalam sektor yang tak popular sebab kalau anda masuk dalam sektor yang lembap, modal anda untuk berkembang juga akan lembap nak naik. Sebagai contoh sektor property sedang mengalami kelembapan disebabkan oleh lambakan rumah ‘mampu tengok’ dan bukannya rumah mampu milik.

Bagi yang malas membaca, cara paling mudah untuk anda tahu sektor yang hot adalah melalui trading platform.  Pilih untuk ‘filter by sector’, mana sektor yang paling banyak hijau, itulah sektor yang bullish.

Uptrend

Sebaik-baiknya pilih kaunter yang uptrend sebab keberangkalain untuk membuat keuntungan  jauh lebih tinggi berbanding  trade dalam kaunter downtrend dan sideways.  Penta, sentiasa mecipta new high.

Tak dinafikan memang ada orang yang boleh membuat keuntungan walaupun kaunter sedang downtrend. Tapi jika anda masih setahun jagung dan belum betul-betul faham turun naik market, ada banyak lagi kaunter uptrend yang anda boleh pilih. Kenapa nak perjudikan nasib trade dalam kaunter yang sedang downtrend atau sideway?.

Syarikat

Bagi traders, tidak perlu tekankan sangat dari sudut fundamental seperti gearing ratio, price to earning, dan sebagainya. Cukup sekadar mengetahui kaunter yang anda pilih itu sedang mencatatkan keuntungan. Cara paling mudah anda boleh semak di laman web malaysiastockbiz. Performance company dinilai melalui keuntungan yang terhasil. Bila profit meningkat, harga saham akan turut menaik.

Contoh kaunter mengalami kerugian :  HB Global Limited (HBGLOB) sebaliknya sedang mengalami kerugian akibat penyakit SARS. Akibatnya, ternakan terpaksa dihapuskan dan syarikat sedang mengalami kerugian.

Catalyst / Pemangkin

Catalyst adalah merupakan penggerak. Untuk sesuatu harga saham bergerak keatas ia mesti bersebab.  Some body must have pushing the price. Persoalannya, siapa yang menggerakkan harga dan bagaimana mereka membuat demikian? Dalam pasaran saham terdapat market mover yang terdiri daripada para pelabur institusi, sindiket, atau jerung. Mereka adalah yang pertama akan masuk dalam pasaran dan mula membeli ketika harga saham masih rendah.

Contoh catalyst yang akan menggerakkan harga pasaran ialah aktiviti corporate exercise seperti share buyback, right issue, stock split, bonus issue. Sesuatu syarikat menjalankan corporate exercise untuk menjana wang dari pasaran dan aktiviti sebegini selalunya akan menggerakkan harga saham terbabit.

Selain itu, news juga merupakan salah satu catalyst yang akan meggerakkan harga saham.

Price

  • Price Range: Sebaik-baiknya, pedagang dinasihatkan untuk membeli kaunter yang berharga 20 sen dan keatas. Ini kerana bagi syarikat yang harganya dibawah 20 sen, rata-rata kaunter berikut bermasalah dari sudut fundamental.
  • Price Movement: Seeloknya juga pilih kaunter yang pergerakannya senang diramal. Contoh seperti IQ Group

Price movement yang sekata dan senang diramal pergerakannya

Pergerakan naik turun yang todak sekata dan sukar diramal

  • Candle shape: Pilik bentuk candle yang dinamik, dimana ia berubah-ubah. Ini kerana kebarangkalian untuk teknikal analisis menjadi jika candle tersebut bersifat dinamik. Candle yang berubah-ubah ini menunjukkan wujudnya buy sell ataupun minat pembelian dan penjualan.

Contoh kaunter yang mempunyai candle yang perlu dielakkan: Kamdar, Bornoil

Volume

Sebelum anda mula trade, jika lihat kenaikan harga saham pastikan juga volume turut aktif. Selalunya volume bergerak mengikut trend, jika trend menaik volume juga akan turut meningkat. ini menunjukkan semakin tinggi harga semakin menarik minat orang ingin membeli. Terdapat juga kes dimana harga saham menaik tapi tak disertai dengan volume. Jika ini berlaku, elakkan daripada membeli kaunter tersebut.

Support

Support menunjukkan harga sokongan sesuatu saham apabila ia tidak akan jatuh ke bawah lagi. Digalakkan untuk membeli saham ketika signal buy at support kerana harga pada ketika itu lebih murah berbanding jika anda beli ketika breakout.

Confirmation

Menggunakan indicator yang bersesuaian untuk pengesahan sama ada harga saham akan menaik atau menurun.

Contoh penggunaan indicator RSI yang akan menunjukkan buy signal ketika menceceah 30 atau 50 dan sell signal ketika mencecah 70.

Money Management

Merujuk kepada berapa banyak wang yang anda perlu allocate untuk pelaburan atau perdagangan dalam saham. Jangan masukkan semua wang yang anda ada dalam satu kaunter. Amalkan diversification untuk mengawal risiko.

Money management juga menitik beratkan risk reward ratio atau nisbah risiko yang menunjukkan nisbah kerugian yang ditetapkan kepada nisbah keuntungan yang diharapkan. Kebanyakan trader menggunapakai nisbah 1:2 atau 1:3

Kesimpulannya disini, teknik semata-mata tidak akan menjamin konsistensi dalam menjana keuntungan saham. Jadi anda  perlu menguasai psychology, mempunyai trading plan dan money management untuk berjaya.

Kredit Video: Empayar Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: