Tingkatkan Keuntungan Saham Melalui Strategi FUNPIT

Bila melibatkan diri dalam saham, semua orang pasti ingin dapatkan keuntungan. Tapi kita perlu sedar pelaburan pasti untung tanpa rugi itu hanya janji manis di mulut para scammers yang nak membaham duit anda. Untuk membuat untung dalam saham tak susah sebab cabaran yang lebih besar ialah bagaimana untuk kekal konsisten dalam membuat keuntungan.

Anda beruntung kerana admin Empayar Saham sudi berkongsi ilmu melalui video berdurasi selama 1 jam lebih. Kami kupaskan kandungan video ini kepada beberapa poin penting. Mengikut beliau, para traders sukar untuk kekalkan keuntungan secara konsisten kerana terlalu bergantung kepada teknik.

Melalui pengalaman dan bacaan, beliau telah memformulasikan proses atau strategi yang boleh digunakan untuk anda tingkatkan winning rate (kebarangkalian anda untuk membuat keuntungan) dalam trading. Stategi yang dinamakan sebagai Funnel Of Profitable Trade (FUNPIT) adalah merupakan susun atur aktiviti yang anda kena lalui untuk anda dapatkan profit.

Market

Sebelum anda decide untuk masuk dalam market pada hari tersebut, pastikan market tak ‘demam’. Sebagai pelabur runcit modal kita tak banyak, tetapi  nilai pasaran harian berbillion ringgit. Kalau market jatuh pada hari tersebut, sebagus mana pun trading set up anda kebarangkalian harga saham untuk jatuh sangat tinggi kerana sentiment buruk akan menarik harga kebawah.

Sektor / Tema

Pastikan kaunter yang anda pilih dalam kategori sektor/ tema yang tengah bullish.  Ketika video ini dirakamkan (Ogos 2017)  sektor teknologi dan industry masih lagi menjadi pilihan. Jadi pelabur runcit akan kejar dimana kebanyakan lubuk  duit berada.

Elakkan masuk dalam sektor yang tak popular sebab kalau anda masuk dalam sektor yang lembap, modal anda untuk berkembang juga akan lembap nak naik. Sebagai contoh sektor property sedang mengalami kelembapan disebabkan oleh lambakan rumah ‘mampu tengok’ dan bukannya rumah mampu milik.

Bagi yang malas membaca, cara paling mudah untuk anda tahu sektor yang hot adalah melalui trading platform.  Pilih untuk ‘filter by sector’, mana sektor yang paling banyak hijau, itulah sektor yang bullish.

Uptrend

Sebaik-baiknya pilih kaunter yang uptrend sebab keberangkalain untuk membuat keuntungan  jauh lebih tinggi berbanding  trade dalam kaunter downtrend dan sideways.  Penta, sentiasa mecipta new high.

Tak dinafikan memang ada orang yang boleh membuat keuntungan walaupun kaunter sedang downtrend. Tapi jika anda masih setahun jagung dan belum betul-betul faham turun naik market, ada banyak lagi kaunter uptrend yang anda boleh pilih. Kenapa nak perjudikan nasib trade dalam kaunter yang sedang downtrend atau sideway?.

Syarikat

Bagi traders, tidak perlu tekankan sangat dari sudut fundamental seperti gearing ratio, price to earning, dan sebagainya. Cukup sekadar mengetahui kaunter yang anda pilih itu sedang mencatatkan keuntungan. Cara paling mudah anda boleh semak di laman web malaysiastockbiz. Performance company dinilai melalui keuntungan yang terhasil. Bila profit meningkat, harga saham akan turut menaik.

Contoh kaunter mengalami kerugian :  HB Global Limited (HBGLOB) sebaliknya sedang mengalami kerugian akibat penyakit SARS. Akibatnya, ternakan terpaksa dihapuskan dan syarikat sedang mengalami kerugian.

Catalyst / Pemangkin

Catalyst adalah merupakan penggerak. Untuk sesuatu harga saham bergerak keatas ia mesti bersebab.  Some body must have pushing the price. Persoalannya, siapa yang menggerakkan harga dan bagaimana mereka membuat demikian? Dalam pasaran saham terdapat market mover yang terdiri daripada para pelabur institusi, sindiket, atau jerung. Mereka adalah yang pertama akan masuk dalam pasaran dan mula membeli ketika harga saham masih rendah.

Contoh catalyst yang akan menggerakkan harga pasaran ialah aktiviti corporate exercise seperti share buyback, right issue, stock split, bonus issue. Sesuatu syarikat menjalankan corporate exercise untuk menjana wang dari pasaran dan aktiviti sebegini selalunya akan menggerakkan harga saham terbabit.

Selain itu, news juga merupakan salah satu catalyst yang akan meggerakkan harga saham.

Price

  • Price Range: Sebaik-baiknya, pedagang dinasihatkan untuk membeli kaunter yang berharga 20 sen dan keatas. Ini kerana bagi syarikat yang harganya dibawah 20 sen, rata-rata kaunter berikut bermasalah dari sudut fundamental.
  • Price Movement: Seeloknya juga pilih kaunter yang pergerakannya senang diramal. Contoh seperti IQ Group

Price movement yang sekata dan senang diramal pergerakannya

Pergerakan naik turun yang todak sekata dan sukar diramal

  • Candle shape: Pilik bentuk candle yang dinamik, dimana ia berubah-ubah. Ini kerana kebarangkalian untuk teknikal analisis menjadi jika candle tersebut bersifat dinamik. Candle yang berubah-ubah ini menunjukkan wujudnya buy sell ataupun minat pembelian dan penjualan.

Contoh kaunter yang mempunyai candle yang perlu dielakkan: Kamdar, Bornoil

Volume

Sebelum anda mula trade, jika lihat kenaikan harga saham pastikan juga volume turut aktif. Selalunya volume bergerak mengikut trend, jika trend menaik volume juga akan turut meningkat. ini menunjukkan semakin tinggi harga semakin menarik minat orang ingin membeli. Terdapat juga kes dimana harga saham menaik tapi tak disertai dengan volume. Jika ini berlaku, elakkan daripada membeli kaunter tersebut.

Support

Support menunjukkan harga sokongan sesuatu saham apabila ia tidak akan jatuh ke bawah lagi. Digalakkan untuk membeli saham ketika signal buy at support kerana harga pada ketika itu lebih murah berbanding jika anda beli ketika breakout.

Confirmation

Menggunakan indicator yang bersesuaian untuk pengesahan sama ada harga saham akan menaik atau menurun.

Contoh penggunaan indicator RSI yang akan menunjukkan buy signal ketika menceceah 30 atau 50 dan sell signal ketika mencecah 70.

Money Management

Merujuk kepada berapa banyak wang yang anda perlu allocate untuk pelaburan atau perdagangan dalam saham. Jangan masukkan semua wang yang anda ada dalam satu kaunter. Amalkan diversification untuk mengawal risiko.

Money management juga menitik beratkan risk reward ratio atau nisbah risiko yang menunjukkan nisbah kerugian yang ditetapkan kepada nisbah keuntungan yang diharapkan. Kebanyakan trader menggunapakai nisbah 1:2 atau 1:3

Kesimpulannya disini, teknik semata-mata tidak akan menjamin konsistensi dalam menjana keuntungan saham. Jadi anda  perlu menguasai psychology, mempunyai trading plan dan money management untuk berjaya.

Kredit Video: Empayar Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.