Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Januari 2021

Indeks FBM KLCI mencatatkan permulaan yang agak menyedihkan apabila turun sebanyak 3.87% pada bulan Januari. Ini sekaligus telah menyebabkan banyak saham-saham yang jatuh.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Januari 2021 ini, semoga kita dijauhkan daripada terbeli.

Sumber: iSaham Screener

1. DGB Asia

Sumber: Bursa Marketplace

2. PNE PCB

Sumber: Bursa Marketplace

3. Acme Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Vizione Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Widad Group

Sumber: Bursa Marketplace

6. Parkson Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Leader Steel Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Kumpulan Jetson

Sumber: Bursa Marketplace

9. PDZ Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Protasco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Semuanya Penny Stock

Apabila pasaran saham dalam keadaan menurun, maka banyaklah saham yang akan jatuh. Lebih-lebih lagi saham penny stock, yang bersifat cepat naik dan cepat turun.

Dahlah kita beli penny stock, beli pula syarikat yang sedang mengalami kerugian. Harga saham naik sebab apa, kita pun tak tahu. Terikut-ikut orang lain beli.

Sebab itulah kita kena ada Trading Plan sebelum nak beli mana-mana saham, dan Cut Loss apabila saham tersebut tak menjadi seperti yang kita jangkakan.

Takut-takut sekiranya kita sekali rugi besar, terus tinggalkan dunia pelaburan saham kerana kecewa dan kehilangan modal yang besar.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Januari 2021 ini adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Anda sedang mencari ilmu pelaburan dan perdagangan SAHAM dari asas (atau zero) sampai boleh beli jual dengan pengetahuan fundamental, teknikal dan sentimen yang komprehensif?

Bahasa mudahnya, kita belajar dari kosong step-by-step!

Buat julung kalinya, kami memperkenalkan

WEBINAR SENANG SAHAM 2.0 bersama speaker:

Tuan Eza Ezamie
COO Majalah Labur

&

Tuan Iqbal Ilias
Technical Analyst (MSTA / CFTe)

#Hari 1 : 27 Februari 2021 
Sabtu, 9 pagi – 5 petang

#Hari 2 : 28 Februari 2021 
Ahad, 9 pagi – 5 petang

#Hari 3 : 1 Mac 2021 
Isnin, 9 pagi – 5 petang

Ini adalah kelas intensif. Ini bukan kelas preview. Mana ada kelas preview sampai 3 hari? 

Kita belajar slow slow dari rumah melalui aplikasi ZOOM.

Daftar sekarang di -> Webinar Senang Saham

Kenapa SENANG SAHAM

Sebab saham ni dia senang untung dan senang rugi. Lepas belajar 3 hari nanti bukan kata boleh terus pandai. Benda ni perlu praktis. Sekurang-kurangnya tuan-tuan dah ada ilmunya. Ada duit tetapi tiada ilmu, tak jadi apa. Bila ada ilmu, banyak benda boleh dihasilkan. Tetapi kalau takut dan fobia dengan rugi janganlah terlibat dengan pasaran saham.

Kita akan belajar deep…

FUNDAMENTAL ANALISIS
TEKNIKAL ANALISIS

SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Nak invest untuk long term?
Kami tunjukkan. 

Nak trade untuk cari duit tepi?
Kami tunjukkan. 

Nak beli saham sejam dua lepas tu jual?
Juga kami tunjukkan.

Daftar sekarang di -> Webinar Senang Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM