Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2021

Cepat betul masa berlalu, sedar tak sedar kita dah pun masuk ke bulan Februari. Sebelum kita tengok senarai Top 10, ambil tahu dulu apa yang terjadi di pasaran saham Malaysia.

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI 4 Januari 2021: 1,629.00 Mata

Indeks FBM KLCI 29 Januari 2021 Paras Terendah Bulan Januari: 1,560.50 Mata

Indeks FBM KLCI 14 Januari 2021 Paras Tertinggi Bulan Januari: 1,646.20 Mata

Indeks FBM KLCI 29 Januari 2021: 1,566.00 Mata

Penurunan Sebulan: -63.00 Mata atau -3.87%

Bursa Malaysia bermula dengan kejatuhan pada tahun 2021 ini, disebabkan oleh perlaksanaan PKP 2.0 dan pengisytiharan darurat. Pasaran saham jadi tak menentu dan banyak saham-saham yang jatuh merudum.

Namun, itu tidak bermakna kita tidak berupaya untuk meraih keuntungan, tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2021:

Sumber: Screener iSaham

1. Eng Kah Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

2. Central Global

Sumber: Bursa Marketplace

3. Cheetah Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Kobay Technology

Sumber: Bursa Marketplace

5. Paragon Union

Sumber: Bursa Marketplace

6. Sarawak Consolidated Industries

Sumber: Bursa Marketplace

7. Cymao Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Multi-Usage Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. Toyo Ventures

Sumber: Bursa Marketplace

10. MMS Ventures

Sumber: Bursa Marketplace

Ada Penny Stock, Ada Juga Saham RM1 Ke Atas

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2021 di atas dihiasi dengan saham-saham penny stock dan saham yang berharga RM1 ke atas. Walaupun pasaran saham kelihatan sedang jatuh, namun masih ada yang mencatatkan kenaikan yang baik.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Anda sedang mencari ilmu pelaburan dan perdagangan SAHAM dari asas (atau zero) sampai boleh beli jual dengan pengetahuan fundamental, teknikal dan sentimen yang komprehensif?

Bahasa mudahnya, kita belajar dari kosong step-by-step!

Buat julung kalinya, kami memperkenalkan

WEBINAR SENANG SAHAM 2.0 bersama speaker:

Tuan Eza Ezamie
COO Majalah Labur

&

Tuan Iqbal Ilias
Technical Analyst (MSTA / CFTe)

#Hari 1 : 27 Februari 2021 
Sabtu, 9 pagi – 5 petang

#Hari 2 : 28 Februari 2021 
Ahad, 9 pagi – 5 petang

#Hari 3 : 1 Mac 2021 
Isnin, 9 pagi – 5 petang

Ini adalah kelas intensif. Ini bukan kelas preview. Mana ada kelas preview sampai 3 hari? 

Kita belajar slow slow dari rumah melalui aplikasi ZOOM.

Daftar sekarang di -> Webinar Senang Saham

Kenapa SENANG SAHAM

Sebab saham ni dia senang untung dan senang rugi. Lepas belajar 3 hari nanti bukan kata boleh terus pandai. Benda ni perlu praktis. Sekurang-kurangnya tuan-tuan dah ada ilmunya. Ada duit tetapi tiada ilmu, tak jadi apa. Bila ada ilmu, banyak benda boleh dihasilkan. Tetapi kalau takut dan fobia dengan rugi janganlah terlibat dengan pasaran saham.

Kita akan belajar deep…

FUNDAMENTAL ANALISIS
TEKNIKAL ANALISIS

SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Nak invest untuk long term?
Kami tunjukkan. 

Nak trade untuk cari duit tepi?
Kami tunjukkan. 

Nak beli saham sejam dua lepas tu jual?
Juga kami tunjukkan.

Daftar sekarang di -> Webinar Senang Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: