Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Oktober 2021

Pasaran saham dilihat seperti akan naik sepanjang bulan lepas, namun ianya tak berjaya untuk ditutup di atas paras resistance 1,600 mata.

Walaupun kebenaran merentasi negeri telah dilaksanakan dan orang ramai mula menjalani kehidupan seperti biasa, namun Bursa Malaysia turun semula.

Jom kita sama-sama lihat senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2021 ini, agar dijauhkan daripada kerugian besar.

1. BRAHIM’S HOLDINGS BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

2. SARAWAK CONSOLIDATED INDUSTRIES BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

3. PDZ HOLDINGS BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

4. Cheetah Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. BINTAI KINDEN CORPORATION BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

6. LKL INTERNATIONAL BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

7. TAFI INDUSTRIES BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

8. ALAM MARITIM RESOURCES BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

9. ENCORP BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

10. GREEN ENERGY TECH SOLUTION GLOBAL BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

Senarai Yang Rugi Dipenuhi Saham Penny Stock

Macam biasa, saham-saham di bawah RM1 atau penny stock menghiasi Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2021 ini.

Nak beli saham ‘murah’ boleh, tapi memerlukan ilmu yang tinggi. Nak untung cepat boleh, nak rugi cepat pun boleh.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street