DHL Express Melabur RM200 Juta Untuk Membina Pintu Laluan Pengisihan Jenis Automatik Penuh Di KLIA

DHL Express, iaitu penyedia perkhidmatan ekspres antarabangsa terkemuka di dunia, mengumumkan pelaburan sebanyak RM200 juta untuk membina pintu laluan pengisihan jenis automatik penuh pertamanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pelan ini melambangkan pelaburan terbesar di Malaysia setakat ini dan selari dengan rancangan pengembangan syarikat bagi memenuhi permintaan sektor logistik di Malaysia yang bertumbuh pesat.

Hari ini, syarikat berkenaan telah mengadakan majlis pecah tanah bagi merasmikan pembinaan pintu laluan tersebut yang dijangka siap menjelang suku pertama 2023. Perasmian majlis tersebut disempurnakan bersama Yang Berbahagia Datuk Isham bin Ishak, Ketua Setiausaha, Kementerian Pengangkutan Malaysia, serta Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei.

Yang Berbahagia Datuk Isham bin Ishak, Ketua Setiausaha, Kementerian Pengangkutan Malaysia berkata, “Kami berbesar hati melihat DHL Express memanfaatkan lokasi strategik Malaysia dan ketersambungan yang baik menerusi pelan pembinaan Kuala Lumpur Gateway, yang bertepatan dengan usaha kami untuk menaik taraf Malaysia sebagai hab pengangkutan dan logistik di rantau ini menjelang 2025. Pelaburan DHL Express turut membuktikan keyakinan terhadap Malaysia serta potensinya sebagai pintu laluan logistik pilihan di Asia Tenggara.”

Ken Lee, Ketua Pegawai Eksekutif, DHL Express Asia Pasifik berkata, “Usaha pengembangan ini menyerlahkan kepentingan Malaysia dalam rangkaian Asia Pasifik DHL Express dan keyakinan berterusan kami terhadap negara ini. Kuala Lumpur Gateway baharu akan mengukuhkan keupayaan logistik kami bagi menyokong pertumbuhan perdagangan di Asia Tenggara, disebabkan kedudukan strategiknya di sepanjang laluan perdagangan utama antara Malaysia dan negara-negara seperti Singapura, Taiwan, Hong Kong dan China.”

Pintu laluan seluas 13,422 meter persegi ini yang terletak di Terminal Kargo Udara KLIA 1 (KACT1), bukan sahaja akan mengembangkan saiz kelengkapan DHL Express sedia ada di Kuala Lumpur sebanyak tiga kali ganda, bahkan meningkatkan kapasiti pemprosesan penghantaran sebanyak lebih 400%. Kemudahan ini akan dilengkapi dengan sistem pengisihan automatik yang boleh mengendalikan 10,000 bungkusan sejam, 24 jam sehari, berbanding dengan 2,400 bungkusan sejam buat masa ini. Ia akan menjadi kemudahan pengisihan automatik kedua dalam rangkaian Asia Tenggara DHL Express selepas Singapura.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahkan sebelum pandemik, DHL Express telah menyaksikan peningkatan ketara dalam jumlah import dan eksport di Malaysia. Pintu laluan pengisihan automatik penuh akan membolehkan kami menampung pertumbuhan jumlah penghantaran dan bungkusan yang dipacu lonjakan e-dagang rentas sempadan, sekali gus membantu kami terus memenuhi peningkatan permintaan pengguna Malaysia terhadap perkhidmatan logistik yang cekap. Ia berperanan penting dalam menyokong iltizam berterusan kami untuk memposisikan Malaysia sebagai antara penggiat logistik utama di rantau ini, serta mengukuhkan lagi hubungan Malaysia dengan rangkaian logistik global,” kata Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei.

Kuala Lumpur Gateway baharu DHL akan menampilkan teknologi canggih dan direka untuk kecekapan pemprosesan penghantaran yang optimum, termasuk sistem pendimensian dan penimbangan berkelajuan tinggi. Selari dengan komitmen DHL Express terhadap sekuriti penghantaran pelanggan, pintu laluan ini akan dilengkapi dengan lebih 250 televisyen litar tertutup dan sistem saringan sinar-X berkelajuan tinggi. Sistem solar puncak 500 kilowatt dan sistem pencahayaan yang cekap tenaga juga akan dipasang padanya, selaras dengan komitmen syarikat ke arah sasaran pelepasan sifar menjelang 2050.

Pintu laluan baharu ini akan dilengkapi dengan dua pesawat khusus yang terbang 5 kali seminggu ke dan dari Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, dan 4 kali seminggu ke dan dari Singapura. Pada masa ini, DHL Express memiliki enam pintu laluan antarabangsa di Malaysia, iaitu di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Subang, dan Kuala Lumpur.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.