DHL Express Melabur RM200 Juta Untuk Membina Pintu Laluan Pengisihan Jenis Automatik Penuh Di KLIA

DHL Express, iaitu penyedia perkhidmatan ekspres antarabangsa terkemuka di dunia, mengumumkan pelaburan sebanyak RM200 juta untuk membina pintu laluan pengisihan jenis automatik penuh pertamanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pelan ini melambangkan pelaburan terbesar di Malaysia setakat ini dan selari dengan rancangan pengembangan syarikat bagi memenuhi permintaan sektor logistik di Malaysia yang bertumbuh pesat.

Hari ini, syarikat berkenaan telah mengadakan majlis pecah tanah bagi merasmikan pembinaan pintu laluan tersebut yang dijangka siap menjelang suku pertama 2023. Perasmian majlis tersebut disempurnakan bersama Yang Berbahagia Datuk Isham bin Ishak, Ketua Setiausaha, Kementerian Pengangkutan Malaysia, serta Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei.

Yang Berbahagia Datuk Isham bin Ishak, Ketua Setiausaha, Kementerian Pengangkutan Malaysia berkata, “Kami berbesar hati melihat DHL Express memanfaatkan lokasi strategik Malaysia dan ketersambungan yang baik menerusi pelan pembinaan Kuala Lumpur Gateway, yang bertepatan dengan usaha kami untuk menaik taraf Malaysia sebagai hab pengangkutan dan logistik di rantau ini menjelang 2025. Pelaburan DHL Express turut membuktikan keyakinan terhadap Malaysia serta potensinya sebagai pintu laluan logistik pilihan di Asia Tenggara.”

Ken Lee, Ketua Pegawai Eksekutif, DHL Express Asia Pasifik berkata, “Usaha pengembangan ini menyerlahkan kepentingan Malaysia dalam rangkaian Asia Pasifik DHL Express dan keyakinan berterusan kami terhadap negara ini. Kuala Lumpur Gateway baharu akan mengukuhkan keupayaan logistik kami bagi menyokong pertumbuhan perdagangan di Asia Tenggara, disebabkan kedudukan strategiknya di sepanjang laluan perdagangan utama antara Malaysia dan negara-negara seperti Singapura, Taiwan, Hong Kong dan China.”

Pintu laluan seluas 13,422 meter persegi ini yang terletak di Terminal Kargo Udara KLIA 1 (KACT1), bukan sahaja akan mengembangkan saiz kelengkapan DHL Express sedia ada di Kuala Lumpur sebanyak tiga kali ganda, bahkan meningkatkan kapasiti pemprosesan penghantaran sebanyak lebih 400%. Kemudahan ini akan dilengkapi dengan sistem pengisihan automatik yang boleh mengendalikan 10,000 bungkusan sejam, 24 jam sehari, berbanding dengan 2,400 bungkusan sejam buat masa ini. Ia akan menjadi kemudahan pengisihan automatik kedua dalam rangkaian Asia Tenggara DHL Express selepas Singapura.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bahkan sebelum pandemik, DHL Express telah menyaksikan peningkatan ketara dalam jumlah import dan eksport di Malaysia. Pintu laluan pengisihan automatik penuh akan membolehkan kami menampung pertumbuhan jumlah penghantaran dan bungkusan yang dipacu lonjakan e-dagang rentas sempadan, sekali gus membantu kami terus memenuhi peningkatan permintaan pengguna Malaysia terhadap perkhidmatan logistik yang cekap. Ia berperanan penting dalam menyokong iltizam berterusan kami untuk memposisikan Malaysia sebagai antara penggiat logistik utama di rantau ini, serta mengukuhkan lagi hubungan Malaysia dengan rangkaian logistik global,” kata Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei.

Kuala Lumpur Gateway baharu DHL akan menampilkan teknologi canggih dan direka untuk kecekapan pemprosesan penghantaran yang optimum, termasuk sistem pendimensian dan penimbangan berkelajuan tinggi. Selari dengan komitmen DHL Express terhadap sekuriti penghantaran pelanggan, pintu laluan ini akan dilengkapi dengan lebih 250 televisyen litar tertutup dan sistem saringan sinar-X berkelajuan tinggi. Sistem solar puncak 500 kilowatt dan sistem pencahayaan yang cekap tenaga juga akan dipasang padanya, selaras dengan komitmen syarikat ke arah sasaran pelepasan sifar menjelang 2050.

Pintu laluan baharu ini akan dilengkapi dengan dua pesawat khusus yang terbang 5 kali seminggu ke dan dari Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, dan 4 kali seminggu ke dan dari Singapura. Pada masa ini, DHL Express memiliki enam pintu laluan antarabangsa di Malaysia, iaitu di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Subang, dan Kuala Lumpur.

Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham