KWSP Bakal Cecah RM1 Trilion Lagi Setahun Dua

Katanya simpanan dalam KWSP bakal mencecah RM1 trilion dalam tahun 2020 atau 2021.

Ianya meningkat dengan ketara sekali, daripada nilai RM344.6 bilion yang dicatatkan pada tahun 2008.

Sumber: The Edge Markets

Ini berdasarkan pertumbuhan caruman daripada ahli yang meningkat pada kadar 9.3% setiap tahun, sehingga mencecah paras RM839.6 bilion pada penghujung 2018.

Memang tunggu masa saja nak cecah angka RM1 trilion ni.

Bakal Cecah RM2 Trilion Pada Tahun 2028

Berdasarkan kira-kira yang dijalankan, simpanan dalam KWSP ni bakal mencecah paras RM2 trilion pula dalam masa tak sampai 10 tahun. Ini berdasarkan caruman yang diperolehi daripada ahli-ahli KWSP sebanyak RM1 ke RM2 bilion setiap bulan, selepas ditolak pengeluaran.

Untuk rekod, pada tahun 2018 KWSP mencatatkan sumbangan sebanyak RM71.5 bilion dan pengeluaran sebanyak RM47.6 bilion. Banyak tu!

Sumber: The Edge Markets

Habis Tu Kenapa KWSP Katanya Nak Tutup?

Caruman orang ramai meningkat sampai nak cecah RM1 trilion dalam masa setahun dua lagi, tapi dah kenapa KWSP katanya nak tutup?

CEO KWSP sendiri yang mengeluarkan kenyataan ini pada persidangan Invest Malaysia 2019 yang berlangsung di Kuala Lumpur baru-baru ini:

“Lebih membimbangkan apabila lebih 15 juta tenaga kerja di negara ini akan mencapai usia persaraan tidak lama lagi, malah Malaysia juga dijangka mencapai status negara tua pada 2030.

“Menjelang tempoh itu, terdapat kemungkinan pencarum ini mengeluarkan simpanan mereka pada jumlah yang besar. Ini bermakna KWSP bakal berdepan situasi di mana kita tidak mempunyai tunai untuk menyokong aktiviti pengeluaran berkenaan.

Tidak mustahil, satu hari nanti KWSP juga tidak akan wujud lagi – Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Tunku Alizakri Alias

Boleh baca selanjutnya mengenai topik ini di Kalau Ditakdirkan KWSP Tiada, Apa Kita Nak Buat?

5 Fakta Membimbangkan Mengenai Simpanan KWSP:

  1. Pada tahun 2017, KWSP telah menaikkan sasaran simpanan minima pada umur 55 tahun kepada RM228,000 daripada RM197,000. Namun, hanya 18% daripada pencarum KWSP mencapai sasaran tersebut berbanding 50% yang disasarkan oleh KWSP menjelang tahun 2021.
  2. 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
  3. Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
  4. Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
  5. 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Apa lagi pilihan kita selain daripada KWSP untuk dijadikan sebagai tabung persaraan?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

China Menguasai Pasaran Telefon Pintar Dunia

Beberapa tahun lepas, pasaran telefon pintar didominasi oleh dua syarikat gergasi daripada Amerika Syarikat dan Korea iaitu Apple dan Samsung. Selama 7 tahun berturut-turut, hanya Apple dan Samsung yang berjaya memegang tempat pertama dan kedua.

Tetapi baru-baru ini, buat pertama kalinya Huawei berjaya mendapat tempat kedua sebagai penjual telefon pintar terbanyak mengalahkan Apple. Setakat suku ke-3 tahun 2018, Huawei telah menjual sebanyak 52 juta unit telefon berbanding Apple sebanyak 46.9 juta.

Jika anda perhatikan betul-betul, 3 daripada 5 syarikat teratas ini merupakan syarikat yang berasal dari China. Mari kita lihat satu persatu pesaing terbesar kepada Apple dan Samsung ini.

Huawei: Pencabar Terdekat Samsung

Negara asal: Shenzhen, China

Huawei telah membelanjakan sejumlah wang yang besar bagi meningkatkan kualiti dan kebolehan kameranya. Lihat sahaja telefon “flagship” nya, P20 Pro. Rata-rata mereka yang membeli P20 Pro adalah disebabkan kebolehan kameranya menghasilkan gambar yang cantik dan berkualiti.

Selain daripada itu, warna telefonnya yang seakan-akan pelangi (rekabentuk ini juga dikenali sebagai Twilight) membezakan mereka daripada telefon lain yang menggunakan satu warna sahaja.

Rekabentuk Huawei yang elegan serta kameranya yang baik telah berjaya memikat hati ramai pelanggan. Perkara ini terbukti apabila pra-tempahan Mate 20 habis dalam masa beberapa jam sahaja semasa ia dilancarkan di Malaysia.

Xiaomi: Pilihan Si Kedekut

Negara asal: Beijing, China

Xiaomi cukup terkenal dengan rekabentuknya yang seakan-akan Apple sehinggakan digelar ‘Apple of China’. Apabila Apple memperkenalkan ‘notch’, Xiaomi pun turut sama meniru tanpa segan silu. Namun apa yang membuatkan mereka berjaya adalah harganya yang jauh lebih murah berbanding jenama lain.

Bayangkanlah, dengan spefikasi yang hampir sama dengan Samsung Galaxy S9, Xiaomi Mi8 dijual pada harga RM1,300 lebih murah berbanding Galaxy S9.

Oppo: Raja Swafoto

Negara asal: Dongguan, China

Oppo bermula sebagai sebuah syarikat pembuat MP3 dan pemain DVD sebelum memasuki pasaran telefon pintar. Oppo yang mementingkan kualiti kamera depannya dilihat berjaya meraih populariti di kalangan milenial yang suka berswafoto.

China Bakal Menguasai Lebih Separuh Pasaran Dunia Menjelang Akhir 2019

Menurut kajian tekini oleh TrendForce, telefon pintar daripada China bakal menguasai 54% pasaran dunia menjelang akhir tahun ini. Secara kesuluruhannya, daripada 12 syarikat pembuat telefon yang tertinggi, 9 daripadanya berasal dari China.

Tuan Mohd Kauthar Rozmal merupakan seorang perancang kewangan peribadi dan graduan jurusan matematik.

Sumber Rujukan: Statista

Iklan

QSR Nak Jual KFC dan Pizza Hut Pada Harga RM6 Bilion

QSR Brand (M) Holdings (QSR) dipercayai merancang menjual dua rangkaian restoran makanan segera miliknya iaitu Kentucky Fried Chicken (KFC) dan Pizza Hut di Asia Tenggara pada harga kira-kira S$1.96 bilion (RM6 bilion), lapor The Straits Times.

Akhbar Singapura itu menjelaskan, maklumat tersebut didedahkan oleh satu sumber yang mengetahui mengenai perkara berkenaan namun enggan mendedahkan identitinya kerana mendakwa maklumat diperoleh bersifat peribadi.

Katanya, sumber menjelaskan, cadangan menjual dua rangkaian restoran makanan segera berkenaan ada kaitannya dengan masalah ekonomi di Malaysia yang perlahan dan kurang memberangsangkan di Asia Tenggara.

“Pemegang saham utama syarikat Malaysia, termasuk firma ekuiti swasta CVC Capital Partners, sedang bekerjasama dengan seorang penasihat untuk menilai kepentingan daripada pembeli berpotensi untuk kepentingan mengawal dalam QSR.

“Mereka sepakat menganggarkan nilai jualan kedua-dua buah rangkaian restoran makanan segera itu kira-kira S$1.96 bilion,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, pelabur-pelabur QSR telah meminta tawaran tidak mengikat untuk diserahkan pada akhir bulan November ini.

“Pemegang saham memutuskan untuk meneruskan penjualan saham dan bukannya menghidupkan kembali penyenaraian yang berpotensi seperti yang dirancang sebelum ini, selepas pasaran lemah membawa kepada kekurangan tawaran awam permulaan di negara ini,” katanya.

Untuk rekod, majoriti saham KFC Malaysia sebanyak 51 peratus dipegang oleh Johor Corporation yang juga milik penuh kerajaan Johor.

Selain itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) turut memiliki saham rangkaian restoran berkenaan sebanyak 25 peratus.

Difahamkan, sebanyak 830 cawangan restoran KFC telah dibuka di Malaysia, Singapura, Brunei dan Kemboja manakala sebanyak 470 cawangan Pizza Hut telah dibuka di Malaysia dan Singapura.

Sumber:

Tak Jadi Nak IPO, Kini Nak Jual Terus

Desas-desas QSR Brands nak IPO hampir jadi realiti. Namun, QSR Tak Jadi Nak IPO, Melepas Nak Jadi Pemegang Saham Syarikat KFC dan Pizza Hut.

Mengikut kajian yang dijalankan, KFC berada di tempat pertama selaku restoran segera yang menjadi pilihan rakyat Malaysia. Pizza Hut pula berada di tempat ketiga. Kedua-duanya adalah milik QSR Brands.

Sumber: Statista

Jadi persoalannya sekarang, siapa agak-agaknya bakal jadi pemilik baru KFC dan Pizza Hut ni?

Iklan

Kenapa Dan Bagaimana Mata Wang Kripto Bakal Membentuk Generasi Kewangan Akan Datang

Semenjak beribu tahun yang lalu, cara dunia berfikir dan menggunakan wang telah banyak kali berubah. Ini telah didokumentasikan dengan baik oleh ahli akademik dan ahli sejarah, dan beberapa sumber pembelajaran baik yang boleh kami cadangkan termasuk, Niall Ferguson’s The Ascent of Money, ringkasan terperinci dan senarai rujukan mengenai sejarah wang di Wikipedia, atau untuk mereka yang lebih cenderung untuk belajar secara visual, pameran khusus mengenai sejarah wang di Muzium British.

Walaupun semua ini merupakan pelbagai kisah yang disampaikan melalui medium yang berbeza, mereka semua mempunyai satu perkara yang sama: perubahan berterusan adalah tema utama dan perkara lazim yang terdapat di dalam kisah wang.

Kenapa Ianya Berlaku Sekarang?

Pada pandangan kami, perubahan ini terjadi apabila tiga perkara berlaku: perubahan minda secara kolektif, terdapat permintaan pengguna terhadapnya, dan adanya teknologi tersedia untuk menyokong perubahan ini.

Secara asasnya, aspek wang yang paling penting ialah penerimaan minda mengenainya. Sebagai manusia, kita percaya bahawa wang bekerja dengan cara tertentu kerana kita diajar sebegitu. Namun, itu tidak bermakna inilah satu-satunya cara ianya boleh atau harus berfungsi. Pengarang dan ahli sejarah yang terkenal, Yuval Noah Harari ada menyatakan bahawa, “Syiling emas dan mata wang dolar mempunyai nilai hanya dalam imaginasi kita semua”.

Sebagai contoh, sama ada secara teknikalnya ia berfungsi atau tidak, ciptaan Bitcoin dan blockchain telah membolehkan kita semua membayangkan semula wang dan sistem kewangan global seperti yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Pengguna dunia telah berubah secara dramatik semenjak beberapa dekad yang lalu, baik dari segi demografi dan tingkah laku. Sama ada dalam bidang perdagangan, media sosial, berita atau maklumat peribadi, pertambahan pengguna yang semakin bijak mahukan dan mengharapkan produk yang lebih murah atau bebas, lebih cepat, lebih selamat, dan lebih disesuaikan dengan keperluan khusus mereka, dengan lebih banyak kawalan keseluruhan oleh individu. Perkara yang sama berlaku dengan cara-cara pengguna (mahu) menggunakan wang mereka.

Teknologi perlu sentiasa berevolusi untuk memenuhi permintaan ini. Sebagai contoh, pergerakan daripada syiling emas yang berat kepada yang lebih senang digerakkan seperti mata wang kertas, peralihan ini hanya boleh dilaksanakan dengan berkesan melalui teknologi baharu: kesan air atau watermarking. Keberkesanan yang diharapkan pengguna selalunya memerlukan ekonomi skala yang besar, yang membentuk tulang belakang kemajuan tamadun manusia, di mana teknologi selalunya memainkan peranan utama.

Di dalam dunia wang, ini boleh disamakan dengan beberapa mata wang atau sistem bayaran secara tunggal, terbuka dan saling beroperasi. Sedekad lalu, pemikiran sebegini tidak boleh difahami. Sekarang kita mempunyai mata wang kripto yang global, terbuka dan saling beroperasi seperti Bitcoin.

Apabila kita fikirkan bagaimana kebanyakan industri atau dinasti lain terganggu, ia biasanya bukan pengoptimuman sistem itu sendiri, tetapi sesuatu yang sama sekali berbeza yang datang dari arah yang tidak dijangka’ dan mengubah status quo. Gangguan adalah sebahagian daripada proses evolusi, dan pada pandangan kami, ianya memerlukan anjakan paradigma yang lengkap.

Kemunculan bank dalam talian dan ‘fintech’ bukanlah anjakan paradigma. Dalam kebanyakan kes, pesaing ini mengubah pemasaran, pengedaran atau pengalaman pengguna sekitar mengakses wang seperti yang kita tahu hari ini, tetapi tidak mengubah wang itu sendiri. Dalam skema yang lebih besar, kesannya agak kecil. Mata wang kripto menangani wang di terasnya, yang membolehkan kita membayangkan dan melaksanakan perkara dengan cara yang berbeza –  anjakan paradigma yang sebenar.

Untuk pertama kali dalam beberapa generasi, kita sekarang telah mempunyai tiga faktor utama yang menjadi pemangkin kepada perubahan ini: pemikiran baharu, keperluan pengguna yang kekal, dan teknologi baharu: desentralisasi mata wang kripto.

Untuk Apa Semua Ini?

Setiap revolusi memerlukan platform atau sistem operasinya sendiri, dan setiap satunya tersedia dengan produk, perkhidmatan dan akses ke ekonomi baharu. Kita telah menyaksikan ini berlaku dengan telekomunikasi: talian telefon landline hanya digunakan untuk bercakap, kemudian telefon bimbit yang membolehkan anda bercakap dan menghantar teks ditawarkan. Sudah tentu pada mulanya semua berharga lebih mahal tetapi apabila ekonomi skala bermula, ia menjadi lebih murah, lebih pantas dan lebih senang diguna berbanding teknologi sebelumnya.

Dan akhirnya, telefon pintar berdaya-internet, yang semakin murah dan lebih mudah diguna, ditambah pula dengan produk dan perkhidmatan baharu yang boleh didapati seperti peta, aplikasi, media sosial dan sebagainya. Yang pentingnya, setiap anjakan memerlukan ‘naik taraf’ dari cara lama untuk mengakses dan menggunakan sesuatu, kepada cara yang lebih baharu dan lebih berkesan.

Wang sedang menjalani peralihan atau anjakan yang sama, dan dengan setiap perubahan datang untuk mengakses barangan dan perkhidmatan dengan lebih cekap dan lebih meluas — tentu sekali, ekonomi baharu. Wang kertas sesuai untuk transaksi secara bersemuka dan untuk menyimpan nilai secara fizikal. Wang digital menjadikan proses transaksi semakin baik: pembayaran lebih cepat dan murah, kiriman wang, e-dagang antarabangsa, dan produk serta perkhidmatan dalam talian baharu yang tidak dapat diakses dengan wang secara tunai.

Mata wang kripto merupakan peringkat berikutnya dalam evolusi ini, bukan hanya untuk menjadikan transaksi dan penyimpanan wang lebih cekap, tetapi juga menawarkan akses kepada kelas aset baharu dan ekonomi baharu bagi barangan dan perkhidmatan, sering dirujuk sebagai ‘aplikasi desentralisasi’.

Ekonomi Hibrid

Pada dasarnya, kita sedang melihat sistem kewangan sejajar baru dibina dalam masa nyata, dan kami percaya bahawa sistem kewangan yang baharu dan lebih baik ini akan membantu manusia untuk generasi yang akan datang. Sama seperti semua sistem, ia tidak sempurna, dan akan sentiasa terus berubah, tetapi kami percaya ia adalah satu perubahan langkah yang penting, dan amat sesuai untuk dunia yang kita diami sekarang.

Peralihan dari ekonomi lama ke baharu ini akan mengambil masa, jadi kita juga membayangkan banyak produk dan perkhidmatan hibrid yang akan merapatkan jurang dunia kewangan lama dan baharu apabila industri berkembang. Beberapa kes penggunaan ini boleh diringkaskan secara meluas seperti berikut:

 

Ekonomi berpusat sedia ada Ekonomi hibrid/peralihan Ekonomi desentralisasi baharu (atau Sistem Kewangan Baharu)
Bayaran (Mekanisme) Perdagangan: VISA, Mastercard

Pindahan wang – Western Union, Transferwise dan sebagainya

Perdagangan: Menerima bayaran kripto melalui perantara dan menukarnya kepada mata wang tempatan

Pindahan wang: Mata wang tempatan > kripto > mata wang kripto model hibrid

Perdagangan: Tiada perantara, kripto mudah diterima secara langsung (spt. BTC, ETH)

Pindahan wang: Tiada yuran pertukaran, model yuran “rendah dan telus” sudah lewah.

Bayaran (Ekosistem) Kebanyakan POS, e-dagang dsbg. Melalui bayaran kad atau atas talian Pesaing sedia ada akan menambah kripto sebagai salah satu pilihan bayaran

Isyarat awal untuk kebolehoperasian

Umum

Produk dan perkhidmatan baharu yang hanya boleh diakses dengan kripto sahaja spt. Storj, cryptokitties, dsbg.

Kebolehoperasian

Umum mengubah ekosistem pembayaran dan pembiayaan

Pelaburan Saham, bon dan komoditi syarikat berpusat sedia ada Saham, bon dan komoditi syarikat berpusat sedia ada yang telah ditokenkan untuk ekonomi disentralisasi.

Contoh. Syiling stable fiat-backed

Saham dan bon di dalam syarikat disentralisasi yang baru tertubuh (spt. ICOs)
Simpanan Nilai Mata wang tempatan,  Dolar Amerika, emas dan lain-lain. Mata wang tempatan,  Dolar Amerika, emas dan lain-lain yang ditokenkan Pilihan, cara baharu menyimpan nilai spt. Bitcoin
Pinjaman Kebanyakan modal berpagar dan data peribadi yang proprietari Memerdekakan data peribadi dan modal. Blockchain Umum = Data Pengguna yang lebih baik = pemarkahan kredit yang lebih baik

Lebih banyak pasaran global = lebih banyak

Kecairan dan suntikan modal = kredit yang lebih murah

Pelbagai jenis kes penggunaan ketika ekonomi beralih dari yang lama kepada yang baharu

Sistem hibrid dan sistem kewangan baharu/ekonomi desentralisasi di dalam jadual di atas mempunyai satu perkara penting yang sama: Pelanggan dan perniagaan memerlukan mata wang kripto untuk mengaksesnya. Pada pendapat kami, sama dengan Internet masa kini, kita tidak akan mungkin hidup di dalam dunia yang didesentrilisasikan 100%, dan akan sentiasa ada ruang untuk beberapa perantara yang dipercayai untuk menawarkan lawang yang diyakini ke dunia baru ini.

Tetapi di dalam dunia baharu ini, akan terdapat kurang pesaing berbanding yang terdapat sekarang, dan sebahagian daripada fungsi mereka ialah untuk mengaitkan pasaran sedia ada secara agresif.

Kita pada dasarnya, berada di fasa membina kepercayaan dan akses kepada / pengedaran untuk ekonomi baharu ini.

Ia Sedang Terjadi Sekarang

Idea untuk sistem kewangan selari baharu yang sedang dibina di depan mata kita kelihatan agak sukar untuk dilaksanakan, tetapi apabila kita melihat kepada data dan momentum di pasaran, jelas bahawa banyak perkara sedang bergerak pantas berbanding apa yang dipercayai ramai.

Kami telah mendokumentasikan secara mendalam sebab-sebab kenapa penggunaan mata wang kripto bergerak lebih pantas daripada apa yang ramai orang percaya, dan bagaimana aspek ‘ketamakan’ nya menyemarakkan aspek ‘keperluan’. Kami juga telah menjelaskan mengapa blockchain ialah gangguan besar dan hanya memperlahankan peralihan yang lebih luas kepada sistem kewangan berasaskan kripto yang lebih baik ini. Tawaran Syiling Permulaan (ICOS) juga sebahagian besarnya hanyalah mengelirukan.

Pada pandangan kami, ramai yang merasakan mereka memahami semuanya dan kemudiannya mereka hilang ke dalam pelbagai jenis gangguan, hanya untuk akhirnya kembali sedar bahawa mata wang kripto yang desentralisasikan merupakan cara paling realistik untuk maju ke hadapan. Kami sudah menyaksikan banyak bukti-bukti anekdot untuk menyokong perkara ini, dan peningkatan kegagalan projek blockchain dan ICO juga menyokong bukti ini.

Pos asal oleh Simon Wardley (CC3.0 BY-SA)

Penulisan Tim Urban tentang mengapa pemimpin berwawasan  seperti Elon Musk boleh melihat masa depan dengan baik berbanding ramai orang merupakan cara terbaik untuk merumuskan keadaan semasa mengenai evolusi wang. Ramai yang tidak dapat melihat dunia masa kini, sebaliknya mereka melihat dunia yang ditinggalkan, 10-50 tahun lampau. Minoriti yang kecil sahaja yang boleh melihat apa yang sebenarnya berlaku pada hari ini.

Mata wang kripto sudah tiba, ianya sedang berkembang, dan tatkala sesetengah halangan termasuk penskalaan dan pengawalan masih ada, isu-isu ini sedang ditangani dengan pantas  dengan cara yang diselaraskan secara global oleh sebilangan besar pemegang kepentingan utama. Jika difikirkan bagaimana bezanya keadaan industri lima tahun lalu berbanding hari ini, bayangkan bagaimana ia akan kelihatan dalam lima hingga sepuluh tahun akan datang.

Bagaimana Kesannya Kepada Kita, Dan Dunia Secara Keseluruhan?

Secara ringkas, ketika dunia bergerak ke dalam sistem kewangan yang baharu dan lebih baik ini, ia seharusnya memberi impak positif ke atas kebanyakan pengguna dalam pelbagai cara dalam kehidupan seharian mereka, seperti yang kita gambarkan dalam visi kami. Ini termasuk mempunyai wang yang boleh digerakkan dengan lebih murah, lebih pantas dan lebih selamat, menghapuskan perantara yang tidak perlu dan memberikan semua nilai ini kepada pengguna.

Barangan dan perkhidmatan yang saling beroperasi dengan keseimbangan yang baik di antara ketelusan dan privasi, ditambah dengan pengalaman pengguna yang baik. Pengawalan yang lebih berkesan, kurang mengekang dan tidak mahal. Wang yang menjadi lebih bijak dan boleh diprogram. Dan yang paling penting, sistem kewangan yang adil dengan akses yang terbuka dan saksama buat semua.

Disebabkan itu, kesan peralihan seluruh dunia ke sistem kewangan baharu juga mungkin akan menyaksikan antara pengagihan kekayaan yang paling cepat dan paling agresif dalam sejarah. Ini disebabkan oleh orang ramai yang ‘membeli ke dalam sistem’, yang bermaksud bahawa dengan membeli mata wang kripto seperti Bitcoin, seseorang itu sedang membantu membiayai keseluruhan penyelidikan dan pembangunan keseluruhan ekosistem, tetapi lebih penting lagi, juga dapat ‘pemilikan pegangan’ di dalamnya. Ini bermaksud bahawa lebih cepat anda ‘melabur’, semakin tinggi risikonya, tetapi juga berpotensi untuk memberikan pulangan yang lebih besar.

Ianya seperti melabur ke dalam Visa atau Mastercard di pasaran awam, dan kemudian dapat menggunakan saham tersenarai awam mereka untuk membeli minuman Coca Cola dari kedai tempatan anda. Semakin ramai orang menggunakan saham Visa atau Mastercard mereka untuk urus niaga, lebih banyak rangkaian pembayaran mereka digunakan, dan syarikat-syarikat ini menjadi lebih berharga, diterjemahkan di dalam peningkatan harga saham mereka.

Di samping itu, mata wang kripto seperti Bitcoin mempunyai bekalan yang terhad, yang menambah kepada keseluruhan maklum balas positif. Ada pula yang mengatakan mekanisme ini sebagai ‘dapat melabur di internet secara keseluruhan’, dari titik permulaannya.

Tidak kira bagaimana anda melihatnya, sekarang setiap orang ada peluang untuk mengambil bahagian dalam ekonomi baharu ini dengan membeli idea evolusi wang dan menjadi sebahagian pemilik sistem kewangan masa depan.

Wang telah berkembang selama beribu-ribu tahun dan terus berubah. Kami percaya dunia kini sedang menyaksikan salah satu daripada perubahan terpenting masa kini.

Oleh Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai tim lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Dan katanya lesen akan diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Iklan

5 Cara Berjimat Untuk Pelajar Universiti

Jika peningkatan kos sara hidup kini membebankan kebanyakkn rakyat Malaysia yang bekerja, apatah lagi kepada pelajar universiti, kan? Menjadi pelajar universiti bukannya mudah.

Selain daripada pergi ke kelas, mengulang kaji pelajaran dan buat assignment last minute, pelajar juga perlu bijak menguruskan kewangan dengan baik supaya tidak menganggu tumpuan dalam kehidupan sebagai seorang pelajar.

Di antara kajian yang dibuat di universiti-universiti yang terdapat Malaysia, sesetengah pelajar mengutamakan perbelanjaan mereka kepada gajet dan cara perbelanjaan juga banyak dipengaruhi oleh rakan-rakan sebaya.

Jom kita tengok 5 Cara Berjimat Untuk Pelajar Universiti seperti berikut:

1. Gunakan Kad Pelajar Sebaik Mungkin

Terdapat kedai buku dan alat tulis yang menyediakan potongan harga bagi pelajar universiti. Sentiasa membawa kad pelajar ke mana-mana. Jangan tinggalkan di rumah, di hostel atau di mana seaja anda tinggal. Kad pelajar juga boleh digunakan bagi mendapatkan potongan harga untuk menonton wayang.

2. Gunakan Pengangkutan Awam / Pengangkutan Yang Disediakan

Banyak universiti menyediakan perkhidmatan percuma untuk pelajar ke kelas.  Cuma pelajar kena keluar awal untuk menunggu dan bersesak-sesak dengan pelajar lain. Sekiranya tidak berminat untuk naik pengangkutan awam, boleh la kongsi kereta dengan kawan, tapi berkongsi la juga bayar minyak tu. Nanti marah pula kawan berkecil hati.

Sekiranya tak dapat kongsi bayar minyak, sebaiknya beli la basikal sekiranya tidak mampu kongsi bayar minyak kereta member. Terbakar juga lemak-lemak yang degil.

Sentiasa rancang  keperluan serta perjalanan destinasi yang dituju. Sekiranya destinasi tidak jauh, tidak salah ssekiranya pelajar berjalan kaki.

3. Berjimat Dengan Tinggal Di Asrama

Tingal di asrama dan pelajar boleh jimatkan wang daripada membayar sewa rumah yang mungkin beratus-ratus setiap bulan. Hampir setiap universiti tempatan menyediakan asrama untuk pelajar-pelajarnya. Kebanyakkannya juga menyediakan kemudahan yang banyak seperti air, elektrik dan gym.  Penjimatan yang berganda ! Bil air dan elektrik pun tak perlu risau.

4. Elakkan Membeli Telefon Pintar Yang Mahal

Adakalanya ternampak kawan guna Iphone, terasa dan tercabar nafsu batin juga nak pakai Iphone. Sekarang ni memang telefon pintar hangat di pasaran.  Setiap masa ada saja keluaran model telefon pintar. Baru nak beli Samsung Note 12, bulan-bulan depan dah keluar Samsung Note 13.

Cari la telefon pintar mampu milik yang menawarkan fungsi dan aplikasi yang sama dengan telefon jenama terkenal. Tapi pelajar harus pandai membezakan kualiti samaada original atau pun cap ayam untuk mengelakkan ianya cepat rosak dan terpaksa beli lagi yang baru untuk berulang kali.

5. Rajinlah Pergi Ke Perpustakaan

Belajar di universiti memerlukan buku-buku dan sumber rujukan. Ada subjek yang memerlukan pelajar untuk menggunakan buku yang berharga puluh-puluh ringgit dan juga ratus-ratus ringgit. Malah buku tersebut cuma digunakkan untuk satu semester atau pun cuma terdapat beberapa bab saja dalam buku itu digunakan kan untuk menjawab peperiksaan.

Belajar di perpustakaan atau pinjam buku di perpustakaan menjimatkan wang. Pelajar juga boleh mengunakan Wi-Fi di sana untuk melayari internet.

Namun, anda perlu juga tahu 3 perkara yang menyebabkan pelajar susah untuk berjimat-cermat:

1. Kredit Telefon

Kredit telefon memang penting. Lebih-lebih lagi untuk hubungi mak ayah di kampung, nak call lecturer, girlfriend, boyfriend dan sebagainya. Pelajar sekarang kira beruntung kerana banyak aplikasi seperti Whatsapp, WeChat, LINE dan Telegram menyediakan perkhidmatan panggilan percuma dan chat. Kalau dulu-dulu, nak berSMS pun kena dikenakan caj RM0.20/SMS. Fuh!

Tapi dalam kelebihan ini pelajar biasanya akan menghabiskan kredit dengan mengisi kuota Internet akibat daripada sering terlibat dengan aktiviti-aktiviti d media sosial seperti Facebook, Instagram dan penghantaran gambar-gambar yang kononnya lawak di group-group WhatsApp.

2. Berpacaran

Bila dah masuk universiti ni, ramai pelajar akan mengambil kesempatan untuk mencari pacar masing-masing. Until Jannah la katanya. Berpacaran atau ber’couple’ akan menyebabkan pelajar selalu keluar bersama-sama dan menghabiskan duit kepada hiburan seperti menonton wayang dan ke tempat-tempat lepak hipster, air segelas pun dah menelan berbelas Ringgit.

Jangan jadi seperti anda yang menyara pasangan anda, dan beliau pula menjadi jodoh kepada orang lain di kemudian hari.

3. Rokok / Vape

Merokok dan vape bukan saja memberi impak negatif kepada kewangan, ia juga memberi kesan negatif kepada kesihatan. Dengan kenaikan harga rokok sekarang, memang akan membebankan pelajar sekiranya ketagihan rokok.

Vape pula ada harga yang sampai beratus-ratus Ringgit. Mungkin ada pelajar berfikiran, ada rokok seludup dan ada perisa vape yang murah, tapi kalau tiap-tiap minggu beli memang memakan belanja yang besar.

Kalau tak dapat juga tahan ketagihan rokok atau vape, caranya ialah tidak perlu beli rokok, sebaliknya tiap-tiap hari minta untuk berkongsi tanpa segan silu dengan kawan-kawan (itu pun kalau sanggup berkongsi air liur).

Nak Seribu Daya, Taknak Satu Alasan

Itu adalah antara cara untuk berjimat untuk pelajar universiti. Kadang cara ini mudah dan boleh difikirkan tapi untuk dipraktiskan agak sukar. Tapi itu terpulang kepada diri sendiri. Sekiranya kemahuan itu kuat, tiada yang mustahil.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!