Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2021

Bulan Julai mencatatkan peningkatan kes Covid-19 yang semakin mendadak sehingga mencecah 5 angka sehari. Ditambah pula dengan kemelut politik yang tak berkesudahan, pasaran saham tempatan kelihatan agak lesu.

Sebelum kita mulakan bicara, jom tengok dulu prestasi Bursa Malaysia sepanjang bulan Julai yang lalu.

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 1 Julai 2021: 1,533.20 Mata

Indeks FBM KLCI 30 Julai 2021 Paras Terendah Bulan Julai: 1,494.60 Mata

Indeks FBM KLCI 3 Julai 2021 Paras Tertinggi Bulan Julai: 1,541.10 Mata

Indeks FBM KLCI 30 Julai 2021: 1,494.60 Mata

Penurunan Sebulan: -38.60 Mata atau -2.52%

Bulan Jun jatuh sebanyak 3.35%, bulan Julai sambung lagi jatuh sebanyak 2.52%. Sehingga paras support 1,500 mata FBM KLCI pun bocor.

Tetapi itu tidak bermakna semua saham mengalami kejatuhan, tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2021:

Sumber: Screener iSaham

1. Genetec Technology

Sumber: Bursa Marketplace

2. B.I.G. Industries

Sumber: Bursa Marketplace

3. Sersol Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Hwa Tai Industries

Sumber: Bursa Marketplace

5. Hong Seng Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

6. Kumpulan H&L High-Tech

Sumber: Bursa Marketplace

7. KYM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Paos Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. Kein Hing International

Sumber: Bursa Marketplace

10. BCM Alliance

Sumber: Bursa Marketplace

Peluang Masih Ada Di Kala Market Merah

Walaupun pasaran saham dilihat sedang jatuh pada keseluruhannya, tetapi itu tidak bermakna kita tak boleh meraih keuntungan yang baik. Tengok saja Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2021, yang penting kita kena melabur dengan ilmu.

Pastikan ada Trading Plan sebelum nak beli apa-apa saham dan tahu nak jual kat mana.

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Sebenarnya kita tak perlu nak menghadap pasaran saham setiap hari.

Tak perlu lari-lari dari kerja hakiki. Tak kisahlah anda seorang doktor, engineer, cikgu, lecturer, property agent, yang kerja gomen atau swasta mahupun yang bisnes sendiri.

Nak tahu macam mana kami buat? Insha-Allah kami akan kongsikan ilmu dan pengalaman dalam Webinar Swing Trading. Lupa kami nak beritahu, sesi kali ini levelnya intermediate, tak sesuai untuk mereka yang newbie. Daftar sekarang di Webinar Swing Trading

Previous ArticleNext Article

10 Pesanan Dari ‘Otai’ Kepada Trader Saham Newbie

Mereka baru yang mula mengenal dunia pasaran saham perlu berhati-hati dalam mengorak langkah. Ada yang berjaya dalam meraih pulangan yang baik kerana langkah disusun rapi, menjaga modal dengan baik dan akhirnya berjaya meraih pulangan yang baik.

Ramai trader atau pedagang baru yang tidak mampu bertahan lama dek kerana gagal untuk menguruskan emosi. Gelojoh, tamak dan mengikut sahaja orang lain menyebabkan mereka terkandas dan gagal untuk bertahan dalam dunia pasaran saham.

Modal hangus, rugi begitu sahaja tanpa ilmu dan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman. Mungkin, perkongsian ini untuk anda.

Kami kongsikan pesanan daripada Master Yus yang merupakan antara mereka yang berpengalaman dalam dunia pasaran saham di Malaysia.

Kepada para pedagang saham baru, ingat 10 pesanan ni!

1. Nak buat duit dari trading memang senang. Sambil duduk silang kaki atas sofa kat rumah pun boleh untung. Tapi kena ingat, bukan setiap hari boleh untung dengan senang.

2. Nak buat rugi pun senang. Jangan ingat tang buat untung jer. Mana ada traders yang buat 100% untung saja, tak pernah rugi. Kalau tak, dah bersepah Lembugini kat Federal Highway.

3. Bila dah untung tu, cepat cepat sedekah, segerakan zakat, pergi reward diri. Kalau tak, sedekah kat market balik lah jawabnya. Ingat, sedekah kat market, pahala langsung takde.

4. Bila ada rugi tu, stop trade dulu. Takyah nak balas dendam kat market. Kena ingat, market sentiasa betul, selalu menang. Korang tu baru nak up, baru setahun jagung dalam market, kena lah sedar diri sikit.

5. Cash adalah king. Selalu dengar kan. Tapi kenapa semua cash nak all in. Mana pergi Reserved Cash. Bila market bagi diskaun, mula la melopong. Cash semua sangkut kat puncak tertinggi Everest.

6. Belajar kawal emosi sendiri. Jika baru lepas gaduh dengan suami, takyah trade. Jika baru lepas kena marah dengan bini, takyah trade. Jika frust nape uqashah pilih kamal, takyah trade.

7. Belajar urus duit sendiri. Takyah sibuk nak cari traders lain, tolong trade kan. Duit sendiri urus sendiri, untung sendiri, rugi sendiri. Bagi duit kat orang lain, konpem merana kemudian hari.

8. Mahirkan satu satu teknik. Praktis teknik yang dah belajar sampai jadi duit. Selagi tak jadi, maknanya masih kurang praktis. Bukan salah teknik. Entry bila nampak signal, bukan sebab murah, bukan nampak macam nak naik.

9. Fokus dan sabar dalam trading. Usah kalut sangat. Tak lari market dikejar. Bila market cantik, trading dengan hepi. Bila market bergelora, tak salah duduk tepi. Bawak bertenang, yang naik akan jatuh. Yang jatuh akan naik balik. Tak perlu rushing, chil chil udah, lek lek brader sap kok lu.

10. Traders kena kuat semangat. Rugi itu pasti, untung itu realiti. Jika rasa nak give up, duduk dalam circle yang kuat semangat.

Kalau nak wangi, duduk bersama penjual minyak wangi. Bukan duduk seorang diri, kelak menangis sendiri.

Dapatkan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman dan circle yang boleh membantu. Dengan bimbingan dan ilmu yang betul, anda akan mampu berjaya dan bertahan dalam dunia pelaburan saham.

Baca juga Hafiz Tokyo Wajar Digelar ‘King Of Peram Sampai Lebam’

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee