Tahap Kewangan 6 Negara Dunia

Those who don’t know history are doomed to repeat it.”

― Edmund Burke

Marilah kita singkap serba sedikit sejarah kewangan dunia dahulu supaya kita boleh belajar dari peristiwa ini. Mungkin ada yang berubah sekarang seperti negara China yang kini merupakan kuasa kedua ekonomi terbesar dunia.

Jepun

Jepun adalah negara yang mempunyai kadar simpanan wang di antara yang tertinggi di dunia. Namun sejak 20 tahun yang lalu, ekonominya berada di tahap mendatar (stagnant) dan tidak berubah.

Kredit: Asia Fund Managers

Semasa krisis kewangan dunia pada tahun 2008 tercetus berlakunya pertambahan hutang dan kurangnya permintaan domestik. Apabila ekonomi Jepun kembali pulih, berlaku pula gempa bumi yang menggangu serba sedikit sosial dan ekonomi.

Faktor lain adalah pertambahan golongan warga tua yang semakin meningkat di Jepun mengakibatkan kurangnya produktiviti negara ini.

Pakar ekonomi Paul Krugman juga menyatakan bahawa tabiat menyimpan oleh individu dan syarikat membuatkan ekonomi Jepun perlahan dan memberi impak yang negatif terhadap permintaan.

Greece

Photo by Hert Niks from Pexels

Ramai di kalangan pesara membunuh diri kerana tidak sanggup menghadapi tekanan sebagai orang tua yang miskin selepas Greece jatuh muflis pada tahun 2012.

Krisis brain drain berlaku di sana di mana mereka yang bijak pandai meninggalkan kampung halaman dan bekerja di luar negara.

Masalah utama Greece adalah kekurangan pendapatan. Ini terjadi kerana sistem cukai yang kurang efektif.

Itali

Pernah terjadi satu gelen minyak naik daripada USD10 kepada USD16 dalam masa satu hari sahaja. Kadar cukai terpaksa dinaikkan bagi membantu bayaran hutang negara sekitar tahun 2012.

Golongan birokrat berpendidikan tinggi menaikkan kadar cukai terhadap golongan kaya, namun hanya mengayakan mereka semula serta pihak bank. Ekonomi Itali juga merudum dengan tindakan bank mencetak lebih banyak wang, kenaikan kadar cukai dan peningkatan inflasi.

Thomas Jefferson yang merupakan  Presiden ketiga Amerika juga pernah menyatakan:

“I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around (these banks) will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power of currency shall be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.”

– Thomas Jefferson

Boleh kita fikirkan sejenak kata-kata penuh hikmah di atas untuk kebaikan generasi akan datang.

Perancis

Photo by Atypeek Dgn from Pexels

Orang Perancis ketika ini tidak mahu bekerja dengan kuat, ingin berehat lebih banyak, menggalas tugasan yang tak banyak dan ingin bersara awal. Perancis sedang bergelumang dengan hutang yang banyak akibat produktiviti yang menurun, lalu ekonomi negara turut mengalami situasi yang sama.

Perancis merupakan negara ekonomi kedua terbesar di Eropah. Bagi menyelesaikan masalah ini,kerajaan Perancis menaikkan kadar cukai terhadap orang kaya.

Tindakan ini telah membuatkan ramai orang kaya meninggalkan negara ini.

China

Photo by Ágoston Fung from Pexels

Hampir 40 tahun lalu, kadar pengangguran di China adalah tinggi dan pertumbuhan ekonomi mereka tersekat-sekat kerana pihak tentera yang berkuasa. Ianya juga disebabkan oleh faktor mereka tidak efisien dan menyendiri daripada ekonomi dunia.

Hari ini, mereka berkembang dengan cepat disebabkan modal pelaburan yang besar daripada simpanan domestik dan pelabur dari luar negara yang banyak melabur.

Kadar produktiviti mereka juga tinggi dengan kos buruh yang rendah. Bagi mereka ‘speed is profit’.

Kerajaan China melakukan inovasi sebagai prioriti dengan slogan “Made In China 2025” yang telah diumumkan pada tahun 2015 dengan tujuan untuk memodenkan industri pembuatan.

Seperti yang kita tahu, Presiden Amerika iaitu Donal Trump cuba menyekat kemaraan China dalam ekonomi global apabila mengenakan kadar tarif yang tinggi bagi barangan yang dibuat dari China.

Mexico

Negara ini lebih kepada ekonomi sosial. Ianya mempunyai persekitaran yang tidak berapa sesuai untuk anak-anak kerana Mexico mempunyai ramai pengedar dadah yang mempunyai lebih banyak wang, pengaruh dan senjata berbanding kerajaan.

Setelah melihat beberapa contoh negara di atas, maka bersyukurlah bagi kita yang ada di Malaysia.

Sumber Rujukan:

Forbes

Investopedia

The Balance

Federation Of American Scientists

NY Times

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ant International Buka Pusat Perniagaan Digital Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Penyedia teknologi pembayaran dan kewangan, Ant International, akan membuka sebuah pusat perniagaan digital baharu di Malaysia dengan memanfaatkan tenaga kerja teknologi tempatan bagi memacu usaha niaga globalnya.

Presidennya Douglas Feagin berkata kewujudan pusat berkenaan dijangka menawarkan lebih daripada 500 peluang pekerjaan baharu bagi tahun pertama selain menambah pengambilan baharu dalam tempoh empat tahun seterusnya sehingga 2028.

“Pusat perniagaan baharu itu akan berpindah ke The Exchange 106 (Kuala Lumpur) menjelang 2025,” katanya pada sesi taklimat media di sini, hari ini.

Feagin berkata sebahagian besar daripada peranan terbabit adalah berteraskan teknologi, sejajar dengan visi syarikat yang memanfaatkan teknologi dan inovasi bagi melonjakkan dagangan global dan keterangkumannya.

Kumpulan terbesar adalah jabatan teknologi dan pembangunan merangkumi barisan jurutera pembangunan perisian, diikuti oleh produk dan reka bentuk, sains data dan kawalan risiko. 

Pada masa sama, katanya, Ant International akan menyediakan sumber khusus untuk pembangunan serta dan memupuk tenaga kerja teknologi menerusi latihan komprehensif, bimbingan dan pendedahan kepada perniagaan global.

Beliau juga menyifatkan pelaburan awal dan sedia ada itu sebagai memaparkan komitmen syarikat, bukan saja dari segi memupuk bakat-bakat tempatan tetapi juga dalam menentukan kedudukan sektor teknologi.

Malah, inisiatif itu juga adalah sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk meningkatkan keupayaan, mengembangkan ruang pejabat serta menyokong pertumbuhan berterusan peralatan dan perkhidmatan digital.

“Syarikat yakin dengan kerjasama bersama rakan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kami dapat memanfaatkan bakat teknologi tempatan bagi mempercepat impak kemampuan perniagaan ini di peringkat tempatan dan serata dunia,” katanya.

Beroperasi di Malaysia sejak 2014, Ant International telah bekerjasama dengan rakan tempatan dalam menggalakkan komuniti teknologi kewangan (fintech) yang mantap dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia menerusi pembayaran digital lebih mudah, di samping menyokong kemasukan digital dan mewujudkan peluang ekonomi untuk perniagaan tempatan.

Ant International merupakan sekutu Kumpulan Ant dengan empat tonggak perniagaannya adalah Alipay + Cross Border Mobile Payment Service, Antom Merchant Payment Services, Worldfirst dan ANEXT Bank.

— BERNAMA