Tahap Kewangan 6 Negara Dunia

Those who don’t know history are doomed to repeat it.”

― Edmund Burke

Marilah kita singkap serba sedikit sejarah kewangan dunia dahulu supaya kita boleh belajar dari peristiwa ini. Mungkin ada yang berubah sekarang seperti negara China yang kini merupakan kuasa kedua ekonomi terbesar dunia.

Jepun

Jepun adalah negara yang mempunyai kadar simpanan wang di antara yang tertinggi di dunia. Namun sejak 20 tahun yang lalu, ekonominya berada di tahap mendatar (stagnant) dan tidak berubah.

Kredit: Asia Fund Managers

Semasa krisis kewangan dunia pada tahun 2008 tercetus berlakunya pertambahan hutang dan kurangnya permintaan domestik. Apabila ekonomi Jepun kembali pulih, berlaku pula gempa bumi yang menggangu serba sedikit sosial dan ekonomi.

Faktor lain adalah pertambahan golongan warga tua yang semakin meningkat di Jepun mengakibatkan kurangnya produktiviti negara ini.

Pakar ekonomi Paul Krugman juga menyatakan bahawa tabiat menyimpan oleh individu dan syarikat membuatkan ekonomi Jepun perlahan dan memberi impak yang negatif terhadap permintaan.

Greece

Photo by Hert Niks from Pexels

Ramai di kalangan pesara membunuh diri kerana tidak sanggup menghadapi tekanan sebagai orang tua yang miskin selepas Greece jatuh muflis pada tahun 2012.

Krisis brain drain berlaku di sana di mana mereka yang bijak pandai meninggalkan kampung halaman dan bekerja di luar negara.

Masalah utama Greece adalah kekurangan pendapatan. Ini terjadi kerana sistem cukai yang kurang efektif.

Itali

Pernah terjadi satu gelen minyak naik daripada USD10 kepada USD16 dalam masa satu hari sahaja. Kadar cukai terpaksa dinaikkan bagi membantu bayaran hutang negara sekitar tahun 2012.

Golongan birokrat berpendidikan tinggi menaikkan kadar cukai terhadap golongan kaya, namun hanya mengayakan mereka semula serta pihak bank. Ekonomi Itali juga merudum dengan tindakan bank mencetak lebih banyak wang, kenaikan kadar cukai dan peningkatan inflasi.

Thomas Jefferson yang merupakan  Presiden ketiga Amerika juga pernah menyatakan:

“I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around (these banks) will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power of currency shall be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.”

– Thomas Jefferson

Boleh kita fikirkan sejenak kata-kata penuh hikmah di atas untuk kebaikan generasi akan datang.

Perancis

Photo by Atypeek Dgn from Pexels

Orang Perancis ketika ini tidak mahu bekerja dengan kuat, ingin berehat lebih banyak, menggalas tugasan yang tak banyak dan ingin bersara awal. Perancis sedang bergelumang dengan hutang yang banyak akibat produktiviti yang menurun, lalu ekonomi negara turut mengalami situasi yang sama.

Perancis merupakan negara ekonomi kedua terbesar di Eropah. Bagi menyelesaikan masalah ini,kerajaan Perancis menaikkan kadar cukai terhadap orang kaya.

Tindakan ini telah membuatkan ramai orang kaya meninggalkan negara ini.

China

Photo by Ágoston Fung from Pexels

Hampir 40 tahun lalu, kadar pengangguran di China adalah tinggi dan pertumbuhan ekonomi mereka tersekat-sekat kerana pihak tentera yang berkuasa. Ianya juga disebabkan oleh faktor mereka tidak efisien dan menyendiri daripada ekonomi dunia.

Hari ini, mereka berkembang dengan cepat disebabkan modal pelaburan yang besar daripada simpanan domestik dan pelabur dari luar negara yang banyak melabur.

Kadar produktiviti mereka juga tinggi dengan kos buruh yang rendah. Bagi mereka ‘speed is profit’.

Kerajaan China melakukan inovasi sebagai prioriti dengan slogan “Made In China 2025” yang telah diumumkan pada tahun 2015 dengan tujuan untuk memodenkan industri pembuatan.

Seperti yang kita tahu, Presiden Amerika iaitu Donal Trump cuba menyekat kemaraan China dalam ekonomi global apabila mengenakan kadar tarif yang tinggi bagi barangan yang dibuat dari China.

Mexico

Negara ini lebih kepada ekonomi sosial. Ianya mempunyai persekitaran yang tidak berapa sesuai untuk anak-anak kerana Mexico mempunyai ramai pengedar dadah yang mempunyai lebih banyak wang, pengaruh dan senjata berbanding kerajaan.

Setelah melihat beberapa contoh negara di atas, maka bersyukurlah bagi kita yang ada di Malaysia.

Sumber Rujukan:

Forbes

Investopedia

The Balance

Federation Of American Scientists

NY Times

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: