Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018

Bulan Mei 2018 terkenal dengan peristiwa Pilihan Raya Umum Ke-14 yang diadakan pada 9 Mei 2018. Banyak pengalaman suka duka dilalui bersama pada bulan ini, di mana kita dapat lihat saham-saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan yang diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad telah melonjak naik seperti yang kita kupas dalam Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14.

Indeks FBMKLCI 2 Mei 2018: 1,870.40 Mata

Indeks FBMKLCI 30 Mei 2018 Paras Terendah Bulan Mei: 1,709.50 Mata

Indeks FBMKLCI 31 Mei 2018: 1,740.60 Mata

Penurunan Sebulan: 129.8 Mata atau 6.93%

Kita dapat lihat bagaimana pasaran saham jatuh banyak ekoran daripada penjualan besar-besaran oleh Jerung Antarabangsa. Setiap hari mereka ini membawa keluar pelaburan mereka beratus juta nilainya.

Tetapi itu tidak bermakna semuanya kelihatan suram belaka, jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018 seperti berikut:

1. Thriven Global

Sumber: Bursa Marketplace

Thriven Global Berhad, (dahulunya Mulpha Land Berhad) adalah syarikat induk pelaburan yang terlibat dalam perniagaan pembangunan dan pelaburan hartanah. Teladan Kuasa Sdn Bhd milik Fakhri Yassin Mahiaddin, anak sulung Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan pemilik saham terbesar iaitu sebanyak 29.87%.

2. Ewein Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. OPCOM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Dato’ Seri Mukhriz bin Mahathir masih merupakan pemegang saham terbesar dalam syarikat gentian optik ini iaitu sebanyak 23.28%.

4. GSB Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. APFT Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Padini Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Scanwolf Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

8. Inari Amertron

Sumber: Bursa Marketplace

9. Unisem (M)

Sumber: Bursa Marketplace

10. Globetronics Technology (GTRONIC)

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Berkaitan Pakatan Harapan Mendominasi Senarai

Thriven Berhad milik Fakhri Yassin, anak kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin; Ewein Berhad yang ada hubungan rapat dengan kerajaan negeri Pulau Pinang; serta OPCOM Holdings yang dimiliki oleh Mokhzani Mahathir, anak kepada Tun Dr Mahathir. Ketiga-tiga syarikat yang menduduki ranking 3 teratas dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Bulan Mei 2018 adalah syarikat yang ada kena-mengena dengan Pakatan Harapan.

Walaupun Indeks FBMKLCI menunjukkan penurunan sepanjang bulan Mei, namun itu tidak bermakna tiada peluang untuk kita memperolehi keuntungan. Tetapi adakah sentimen ini akan berkekalan? Atau pasaran bakal rebound dalam masa terdekat?

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

 1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
 2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
 3. AmInvestment Bank Berhad (window)
 4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
 5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
 6. Hong Leong Investment Bank (window)
 7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
 8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
 9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
 10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
 11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
 12. Public Investment Bank Berhad (window)
 13. RHB Investment Bank Berhad (window)
 14. TA Securities Holdings Berhad (window)
 15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
 16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!