Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018

Bulan Mei 2018 terkenal dengan peristiwa Pilihan Raya Umum Ke-14 yang diadakan pada 9 Mei 2018. Banyak pengalaman suka duka dilalui bersama pada bulan ini, di mana kita dapat lihat saham-saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan yang diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad telah melonjak naik seperti yang kita kupas dalam Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14.

Indeks FBMKLCI 2 Mei 2018: 1,870.40 Mata

Indeks FBMKLCI 30 Mei 2018 Paras Terendah Bulan Mei: 1,709.50 Mata

Indeks FBMKLCI 31 Mei 2018: 1,740.60 Mata

Penurunan Sebulan: 129.8 Mata atau 6.93%

Kita dapat lihat bagaimana pasaran saham jatuh banyak ekoran daripada penjualan besar-besaran oleh Jerung Antarabangsa. Setiap hari mereka ini membawa keluar pelaburan mereka beratus juta nilainya.

Tetapi itu tidak bermakna semuanya kelihatan suram belaka, jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018 seperti berikut:

1. Thriven Global

Sumber: Bursa Marketplace

Thriven Global Berhad, (dahulunya Mulpha Land Berhad) adalah syarikat induk pelaburan yang terlibat dalam perniagaan pembangunan dan pelaburan hartanah. Teladan Kuasa Sdn Bhd milik Fakhri Yassin Mahiaddin, anak sulung Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan pemilik saham terbesar iaitu sebanyak 29.87%.

2. Ewein Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. OPCOM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Dato’ Seri Mukhriz bin Mahathir masih merupakan pemegang saham terbesar dalam syarikat gentian optik ini iaitu sebanyak 23.28%.

4. GSB Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. APFT Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Padini Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Scanwolf Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

8. Inari Amertron

Sumber: Bursa Marketplace

9. Unisem (M)

Sumber: Bursa Marketplace

10. Globetronics Technology (GTRONIC)

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Berkaitan Pakatan Harapan Mendominasi Senarai

Thriven Berhad milik Fakhri Yassin, anak kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin; Ewein Berhad yang ada hubungan rapat dengan kerajaan negeri Pulau Pinang; serta OPCOM Holdings yang dimiliki oleh Mokhzani Mahathir, anak kepada Tun Dr Mahathir. Ketiga-tiga syarikat yang menduduki ranking 3 teratas dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Bulan Mei 2018 adalah syarikat yang ada kena-mengena dengan Pakatan Harapan.

Walaupun Indeks FBMKLCI menunjukkan penurunan sepanjang bulan Mei, namun itu tidak bermakna tiada peluang untuk kita memperolehi keuntungan. Tetapi adakah sentimen ini akan berkekalan? Atau pasaran bakal rebound dalam masa terdekat?

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee