Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mei 2018

Indeks FMBKLCI mengalami penurunan sebanyak 6.3% ekoran daripada kemenangan Pakatan Harapan yang seterusnya mendedahkan bahawa hutang Malaysia yang mencecah RM1 trilion. Ini menyebabkan jerung-jerung antarabangsa membawa keluar pelaburan mereka, sekaligus menyebabkan pasaran saham menjadi lemah.

Sebab itu tersangatlah penting kita mengikut Trading Plan dan follow tahap Cut Loss masing-masing. Tapi kalau seawal minit pertama pembukaan pada pukul 9.00 pagi, terus membuat gap down ke paras terendah yang mungkin untuk sehari berdagang iaitu 30% seperti MyEG dan George Kent; memang tak sempat lah nak jual.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Mei 2018 seperti berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. George Kent

Sumber: Bursa Marketplace

2. HSS Engineers (HSSEB)

Sumber: Bursa Marketplace

3. My E.G. Services

Sumber: Bursa Marketplace

4. Gabungan AQRS (GBGAQRS)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Barakah Offshore Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

6. Cuscapi Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Excel Force MSC (EFORCE)

Sumber: Bursa Marketplace

8. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. TH Heavy Engineering

Sumber: Bursa Marketplace

10. Ahmad Zaki Resources (AZRB)

Sumber: Bursa Marketplace

Kerajaan Baru, Banyak Syarikat Berkaitan Barisan Nasional Dan Projek Lama Terjejas

Apabila rakyat Malaysia memilih Pakatan Harapan sebagai kerajaan baru pada PRU-14 pada 9 Mei 2018, banyak syarikat-syarikat yang berkaitan Barisan Nasional terjejas teruk. Baca saja Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 nak tahu bagaimana mereka telah membuat gap down semaksimum yang mungkin sehingga mengakibatkan Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent.

Bukan itu sahaja, Tun Dr Mahathir Mohamad turut mengumumkan penghapusan serta pengurangan kadar tol – sekaligus banyak syarikat konsesi lebuhraya mengalami kejatuhan teruk. Begitu juga halnya apabila projek HSR dan ECRL dibatalkan, maka syarikat yang telah memenangi tender turut terjejas.

Bagi mereka yang sempat nak jual, sekurang-kurangnya dapat juga selamatkan modal daripada jatuh lebih banyak lagi. Tapi lumrah pelaburan saham, kalau dah jatuh, pasti naik kembali. Cuma kita tak tahu cepat atau lambat saja. Boleh juga tengok Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Mei 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: