Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mei 2018

Indeks FMBKLCI mengalami penurunan sebanyak 6.3% ekoran daripada kemenangan Pakatan Harapan yang seterusnya mendedahkan bahawa hutang Malaysia yang mencecah RM1 trilion. Ini menyebabkan jerung-jerung antarabangsa membawa keluar pelaburan mereka, sekaligus menyebabkan pasaran saham menjadi lemah.

Sebab itu tersangatlah penting kita mengikut Trading Plan dan follow tahap Cut Loss masing-masing. Tapi kalau seawal minit pertama pembukaan pada pukul 9.00 pagi, terus membuat gap down ke paras terendah yang mungkin untuk sehari berdagang iaitu 30% seperti MyEG dan George Kent; memang tak sempat lah nak jual.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Mei 2018 seperti berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. George Kent

Sumber: Bursa Marketplace

2. HSS Engineers (HSSEB)

Sumber: Bursa Marketplace

3. My E.G. Services

Sumber: Bursa Marketplace

4. Gabungan AQRS (GBGAQRS)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Barakah Offshore Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

6. Cuscapi Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Excel Force MSC (EFORCE)

Sumber: Bursa Marketplace

8. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. TH Heavy Engineering

Sumber: Bursa Marketplace

10. Ahmad Zaki Resources (AZRB)

Sumber: Bursa Marketplace

Kerajaan Baru, Banyak Syarikat Berkaitan Barisan Nasional Dan Projek Lama Terjejas

Apabila rakyat Malaysia memilih Pakatan Harapan sebagai kerajaan baru pada PRU-14 pada 9 Mei 2018, banyak syarikat-syarikat yang berkaitan Barisan Nasional terjejas teruk. Baca saja Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 nak tahu bagaimana mereka telah membuat gap down semaksimum yang mungkin sehingga mengakibatkan Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent.

Bukan itu sahaja, Tun Dr Mahathir Mohamad turut mengumumkan penghapusan serta pengurangan kadar tol – sekaligus banyak syarikat konsesi lebuhraya mengalami kejatuhan teruk. Begitu juga halnya apabila projek HSR dan ECRL dibatalkan, maka syarikat yang telah memenangi tender turut terjejas.

Bagi mereka yang sempat nak jual, sekurang-kurangnya dapat juga selamatkan modal daripada jatuh lebih banyak lagi. Tapi lumrah pelaburan saham, kalau dah jatuh, pasti naik kembali. Cuma kita tak tahu cepat atau lambat saja. Boleh juga tengok Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Mei 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA