Pasaran Saham Malaysia Teruk? Ini Top 10 Saham Syariah Paling Untung Tahun 2019 (Large Cap)

2019 telah pun berakhir dan umum tahu bahawa FBM KLCI telah pun menunjukkan prestasi yang tidak begitu baik, turun 6% dalam tempoh setahun.

2/3 daripada top 30 syarikat terbesar Malaysia yang membentuk indeks FBM KLCI mencatatkan penurunan pada tahun lalu, namun ini tidak bermakna bahawa semua saham-saham dekat Bursa Malaysia tu jatuh tersembam.

Masih ada saham-saham yang padu teruk di kalangan saham Large Cap yang telah mencatatkan kenaikan sehingga beratus-ratus peratus seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

Macamana nak kira peratusan keuntungan?

Kita ambil contoh saham $DAYANG yang berada di tempat pertama dalam senarai:

Harga 2 Januari 2019: RM0.515
Harga 31 Disember 2019: RM2.54
Kenaikan Setahun: RM2.54 – RM0.515 = RM2.025
Peratus Kenaikan: (RM2.025 / RM0.515) * 100 = 393.20%

1. DAYANG

Sumber: Bursa Marketplace

2. FRONTKN

Sumber: Bursa Marketplace

3. GCB

Sumber: Bursa Marketplace

4. FGV

Sumber: Bursa Marketplace

5. Velesto

Sumber: Bursa Marketplace

6. SOP

Sumber: Bursa Marketplace

7. VS

Sumber: Bursa Marketplace

8. EKOVEST

Sumber: Bursa Marketplace

9. GAMUDA

Sumber: Bursa Marketplace

10. MFCB

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham Mungkin Nampak ‘Mahal’, Tapi Naik Tetap Tinggi

Ingatkan bila harga saham tu dah atas RM1, dia nak naik mesti lambat kan? Tapi tengok saja senarai Top 10 Saham Syariah Paling Untung Tahun 2019 (Kategori Large Cap, Atas RM2 Bilion) ni. Biar nampak ‘mahal’, namun boleh mencatatkan kenaikan sampai beratus peratus, dan steady je naik.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Year) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Baru nak berjinak-jinak dengan dunia pelaburan saham patuh syariah? Jangan risau, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

“Success happens when preparation meets opportunity.”

Semoga tahun 2020 ini menyaksikan kebangkitan pasaran saham Bursa Malaysia, dan lebih ramai akan beroleh keuntungan daripada pasaran saham.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!