Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Berapa kos sebenar yang perlu kita ‘lebur’ untuk memiliki sesebuah hartanah?

Buat pengetahuan kita semua, kebanyakan bank menawarkan pembiayaan sehingga 90% daripada harga rumah untuk rumah pertama dan kedua.

Baki 10% harus disediakan bakal pembeli rumah tidak kiralah duit tersebut datangnya dari simpanan, ibu bapa atau pinjaman dari rakan-rakan.

Dan berdasarkan kajian, di antara punca utama pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera adalah rendah adalah kerana bakal pembeli hartanah tidak tahu akan kos dan tidak mempunyai wang deposit yang mencukupi untuk membayar wang pendahuluan.

“Jika kita bercadang membeli rumah jenis subsale, wajib sediakan 10% deposit daripada harga rumah!”

Selanjutnya, kami akan kongsikan kos asas untuk jumlah wang pendahuluan beserta kos lain seperti yuran guaman, duti setem, surat perjanjian guaman dan duti setem untuk surat perjanjian.

“Ramai pembeli rumah pertama tidak tahu bahawa membeli dan membiayai rumah memerlukan lebih daripada hanya deposit dan pinjaman. Kita juga perlu membayar yuran dan caj lain.”

Sumber : Edgeprop.my

Hartanah RM300,000

Untuk hartanah berharga RM300,000, kita perlu keluarkan tidak lebih daripada RM30,000 sebagai wang pendahuluan atau 10% dari harga semasa hartanah. Yuran guaman yang kita perlu keluarkan adalah RM3,000 dan duti setem memorandum pemindahan adalah RM5,000. 

Manakala surat perjanjian yuran guaman adalah RM2,700 dan duti setem surat perjanjian adalah RM1,350 menjadikan kos keseluruhan yang kita perlu keluarkan adalah RM42,050.

Hartanah RM400,000

Kita perlu sediakan 10% wang pendahuluan dari harga semasa hartanah yakni RM40,000. Selain itu, kos-kos lain seperti yuran guaman sebanyak RM4,000 dan duti setem memorandum pemindahan sebanyak RM7,000.

Untuk surat perjanjian yuran guaman pula adalah sebanyak RM3,600 dan akhir sekali RM1,800 untuk duti setem surat perjanjian. Ini menjadikan kos keseluruhan yang perlu dikeluarkan untuk hartanah RM400,000 adalah sekitar RM56,400.

Hartanah RM500,000

Jangan terkejut jika kita mendapati kos wang pendahuluan untuk hartanah pada harga RM500,000 adalah RM50,000. Kita juga perlu menyediakan RM5,000 sebagai yuran guaman dan duti setem memorandum pemindahan sebanyak RM9,000.

Oh ya, untuk surat perjanjian yuran guaman pula adalah sekitar RM4,500 dan duti setem surat perjanjian adalah RM2,250. Kos keseluruhan yang anda perlu keluarkan adalah sebanyak RM70,750.

Hartanah RM600,000

Kos wang pendahuluan adalah RM60,000, manakala yuran guaman adalah sekitar RM5,800 dan duti setem memorandum pemindahan adalah sebanyak RM12,000.

Untuk kos seterusnya iaitu surat perjanjian yuran guaman dan duti setem surat perjanjian pula masing-masing adalah sebanyak RM5,320 dan RM2,700 menjadikan kos keseluruhan adalah RM85,820.

Hartanah RM700,000

Wang pendahuluan yang perlu disediakan adalah RM70,000 diikuti RM6,600 untuk yuran guaman dan RM15,000 untuk duti setem memorandum pemindahan.

Manakala surat perjanjian yuran guaman pula adalah RM6,760 dan duti setem surat perjanjian adalah RM3,150. Kos keseluruhan adalah sekitar RM100,790.

Solusi untuk kebanyakan orang yang masih belum cukup wang untuk memiliki hartanah adalah dengan membeli rumah mampu milik yang kini sedang hangat dipromosikan oleh Kerajaan seperti Rumah SelangorKu untuk warga Selangor, RUMAWIP untuk warga Wilayah Persekutuan dan Rumah Mampu Milik Johor untuk warga Johor.

Semoga pendedahan ini sedikit sebanyak dapat membantu bakal pembeli hartanah untuk membuat congakan kos, membantu bakal pembeli membuat simpanan dari awal dan sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera yang kian meruncing saat ini.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Pasti ramai di antara kita pernah ditawarkan oleh warga asing untuk menyewa kediaman milik kita. Sebagai seorang pelabur hartanah, agak sukar untuk kita menolak ‘rezeki’ yang datang apatah lagi kebanyakan warga asing tidak tahu harga sewa pasaran.

Sekiranya harga median sewaan adalah RM800 untuk sebuah apartmen di Sungai Buloh, kita berkemungkinan besar boleh menyewakan sehingga RM1,200 kepada warga asing.

Tunggu dulu, jangan terburu-buru dan terus menyerahkan kunci rumah kita kepada mereka. Fahami bahawa terdapat impak sosial dan juga perkara yang kita sebagai pemilik kediaman perlu ambil tahu sebelum sewakan kediaman kepada warga asing.

Buat pengetahuan anda, terdapat dua jenis warga asing yakni mereka yang bekerja sebagai pekerja mahir dan mereka yang bekerja sebagai pekerja tidak mahir.

Golongan pekerja mahir ini biasanya berasal dari negara maju seperti Jepun, Australia, Korea dan benua Eropah. Mereka gemar untuk tinggal di kawasan primer seperti KLCC, Mont Kiara, Damansara dan juga Petaling Jaya yang mempunyai akses pengangkutan awam.

Berbeza dengan pekerja tidak mahir yang majoritinya berasal dari negara sedang membangun seperti Bangladesh, Myanmar, Indonesia dan benua Afrika. Tiada tempat spesifik untuk lokasi mereka, akan tetapi mereka tinggal dalam komuniti mereka dan mempunyai wazir atau ketua yang menguruskan urusan mereka.

Jom lihat apa poin yang kita perlu tahu sebelum nak sewakan kediaman kepada warga asing!

1. Tinjauan Berkala

Benar, kebersihan adalah subjektif. Sebagai pemilik rumah, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan melakukan tinjauan berkala seperti setiap 1 bulan atau 3 bulan sekali untuk memastikan rumah kita berada dalam keadaan bersih.

Di antara perkara yang kita boleh lakukan adalah dengan menetapkan bahawa penyewa tidak dibenarkan sama sekali untuk membela haiwan peliharaan di dalam rumah.

Tinjauan ini penting untuk memastikan perabot (sekiranya ada) tidak rosak atau hilang.

Tinjauan ini juga penting untuk kita sebagai pemilik kediaman melihat dan mendengar sendiri masalah yang dihadapi penyewa.

2. Jumlah Penyewa

Sekiranya bakal penyewa adalah pekerja yang bekerja di Malaysia, pastikan bahawa jumlah ‘kepala’ yang akan menyewa tidak melebihi had.

Sesetengah kejiranan atau kediaman strata sangat menitik beratkan aspek keselamatan dan privasi di mana mereka tidak membenarkan kemasukan warga asing yang terlalu ramai bagi mengelakkan gangguan bunyi bising, kebersihan dan keselamatan.

Jangan terkejut jika rumah apartmen 3 bilik 2 bilik air dengan keluasan 750 kaki persegi boleh disumbat sehingga 10 orang dalam satu rumah!

3. Harga

Kebanyakan ekspatriat samada dari golongan mahir atau tidak mahir tidak kisah untuk membayar lebih bagi menyewa sebuah kediaman.

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman mampu mengenakan kadar sewaan bulanan yang lebih tinggi kepada mereka berbanding penyewa tempatan.

4. Sifat Penyewa

Golongan ekspatriat yang mengambil keputusan untuk menyewa berbanding membeli rumah di Malaysia pada kebiasaannya hanya menetap dalam tempoh kurang 3 tahun di Malaysia.

Sebagai pemilik rumah, kita perlu bersedia untuk mencari penyewa baru sekiranya mereka secara tiba-tiba memberitahu nak pulang ke negara asal.

Tiada siapa yang ingin kediaman mereka kosong tanpa penyewa untuk satu tempoh yang lama.

5. Risiko

Semenjak awal 2000-an lagi, Malaysia menghadapi masalah lambakan warga asing yang tinggal melebihi tempoh masa yang ditetapkan.

Dan sekiranya Jabatan Imigresen Malaysia mengadakan operasi dan warga asing yang menyewa di rumah kita tidak mempunyai permit perjalanan yang sah atau visa tamat tempoh, kita boleh disabitkan kesalahan kerana bersubahat.

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman perlu sedar akan risiko yang dihadapi sekiranya menyewakan kediaman kepada warga asing.

Perkara ini tidak tertakluk kepada golongan pekerja tidak mahir sahaja, bahkan kepada golongan pekerja mahir sekali.

Kita sebenarnya bebas untuk menyewakan apa jua jenis kediaman kepada warga asing, kecuali rumah mampu milik dan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Hal ini kerana, perbuatan menyewakan kediaman kepada warga asing ini adalah pengkhianatan kepada usaha kerajaan untuk membantu masyarakat setempat dan golongan B40.

Iklan

‘Wish List’ Untuk Bajet 2020 Dalam Industri Hartanah

Bajet 2019 yang diumumkan oleh pihak kerajaan tahun lepas pada 2 November telah mengejutkan banyak pihak. Bajet 2020 pula akan diumumkan pada 11 Oktober ini.

CEO FAR Capital dan pakar pelaburan hartanah, Faizul Ridzuan, berkata bahawa Bajet 2020 yang akan datang perlukan beberapa perubahan. Beberapa ‘ wish list ’ atau isu yang akan dibincangkan ini telah pun dibangkitkan oleh ramai pihak yang berpengaruh dalam industri ini, tetapi tidak dibangkitkan oleh pihak Kerajaan.

Permintaan 1: Perlu Memberi Lebih Insentif Kepada Pihak Pemaju Untuk Membina Rumah Mampu-Milik

Insentif oleh pihak kerajaan penting bagi menggalakkan pemaju-pemaju hartanah untuk memberi kerjasama membina rumah mampu milik. Salah satu cadangan yang diberikan ialah untuk mengurangkan kos pematuhan dan kos modal (compliance and capital charges) kepada pihak pemaju, iaitu dalam 8% hingga 20% dari nilai pembangunan kasar (GDV) sesebuah projek. Ini diadakan supaya dapat mengurangkan kos yang dicaj kepada pemaju dan meningkatkan kemampuan untuk membeli rumah.

Jika pihak Kerajaan sudi untuk memberi lebih insentif kepada pemaju hartanah swasta, ini mungkin dapat menggalakkan pemaju membina lebih banyak rumah mampu milik, dan seterusnya meningkatkan kuantiti rumah mampu-milik di negara ini.

Permintaan 2: Memberi Insentif HOC Yang Sama Kepada Rumah Sekunder

Insentif pihak Kerajaan dalam Kempen Pemilikan Rumah 2019 (HOC) patut diberi kepada pembeli rumah pertama yang berhasrat membeli hartanah sekunder juga.

Antara insentif yang ditawarkan dalam HOC ialah pengecualian duti setem bagi hartanah bawah RM1 juta. Pembeli juga boleh mendapat minima diskaun 10% dari pemaju hartanah. Sekarang, kempen HOC ini dilihat sebagai cara mudah bagi pemaju hartanah untuk selesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka sahaja.

Walaupun ini dilihat sebagai inisiatif pihak Kerajaan menolong pemaju-pemaju hartanah ini menjual stok rumah sedia ada, insentif ini hanya dikira sebagai adil jika ia boleh dilaksanakan oleh penjual rumah pasaran sekunder juga. Insentif ini tidak patut dihadkan kepada hartanah pemaju sahaja, kerana terdapat banyak lagi pilihan rumah dengan harga mampu-milik dalam pasaran hartanah sekunder.

Ini dijangka dapat meningkatkan tahap pemilikan rumah, dan secara tidak langsung menyokong matlamat kerajaan untuk meningkatkan tahap pemilikan rumah di negara ini.

Permintaan 3: Ke Arah Skim Sewa-untuk-Memiliki (Rent-to-Own scheme) Yang Melibatkan Hartanah Sekunder

Skim Sewa-Untuk-Memiliki ( Rent-to-Own Scheme ) ialah sebuah skim yang memberi pilihan kepada penyewa untuk membeli dan memiliki rumah tersebut selepas 5 tahun menyewa. Skim ini yang sedia ada di Malaysia dipercayai lebih ke arah memanfaatkan pemaju hartanah lebih dari pembeli rumah.

Kebanyakan pemaju hartanah terlibat dalam skim ini hendak menyelesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka. Pemaju meletakkan unit mereka untuk disewa kerana mereka tak mampu nak menjual unit-unit rumah tersebut.

Faizul percayai bahawa skim ini akan menjadi lebih adil jika ia dibuka kepada pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), supaya lebih mudah untuk pembeli rumah pertama membeli hartanah sekunder.

Tambahan pula, ini seiring dengan inisiatif kerajaan untuk memudahkan pemilikan rumah kepada golongan yang tidak mampu untuk membeli rumah sekarang dengan adanya skim sewa untuk memiliki ini.

Permintaan 4: Kelulusan bagi Projek Baru Di Masa Depan Perlu Lebih Ketat Dan Disokong Data Yang Kukuh

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) perlu semak semula proses memberi kelulusan bagi projek baru supaya lebih ketat dan disokong data yang kukuh sebelum meluluskan pembinaan projek oleh pemaju.

Pihak kerajaan dan pemaju hartanah perlu bekerja seiring dengan permintaan pasaran untuk mengelakkan lebihan stok rumah di masa depan. Kebanyakan pemaju hartanah membina hartanah tanpa melakukan penyelidikan tentang permintaan dan bekalan hartanah di kawasan tersebut.

Ini menyebabkan kenaikan sebanyak 30.6% jumlah kuantiti rumah yang tak terjual di Malaysia tahun ini, menurut Jabatan Penilaian
dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

Contoh terbaik ialah Cyberjaya. Sekarang, di Cyberjaya terdapat banyak hartanah siap dibina yang tak terjual. Ini disebabkan oleh kerana terlalu banyak stok hartanah di kawasan tersebut, tetapi tiada peluang pekerjaan di sana. Jadi, tiada motivasi untuk orang berpindah ke sana dan menyebabkan permintaan pasaran hartanah di sana sangat teruk.

Jika pihak kerajaan memainkan peranan dan mengetatkan proses kelulusan sesebuah projek di situ, masalah lebihan stok rumah ini tidak akan berlaku. Peranan kerajaan dan pemaju untuk menyelidik permintaan pasaran dan bekalan hartanah di sesebuah kawasan itu sangat penting.

Jika diabaikan, ia mungkin akan membawa kepada isu yang lebih besar seperti masalah lambakan stok rumah tak terjual, seperti yang berlaku sekarang.

Permintaan 5: Kenaikan RPGT dan Pelaksanaan Cukai Harta Pusaka

Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ialah cukai yang dikenakan atas keuntungan modal yang dibuat oleh pemilik rumah apabila melakukan transaksi untuk menjual rumah mereka. Jika kadar RPGT ini dinaikkan, pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), tidak mahu menjual rumah mereka.

Ini akan menggalakkan pembeli rumah pertama untuk membeli hartanah yang tak terjual oleh pemaju, dari membeli dari pemilik hartanah sekunder.

Akhir sekali, jika pihak kerajaan sudi mengenakan cukai harta pusaka di negara ini, ia mungkin dapat membantu dalam isu rumah mampu milik. Cukai yang dikenakan dari RPGT dan cukai harta pusaka tersebut boleh digunakan untuk menambah dana bagi membina lebih rumah mampu milik di negara ini.

Secara tidak langsung, ini akan membantu pemaju dan meningkatkan stok rumah mampu milik kepada masyarakat.

Permintaan 6: Meningkatkan Kualiti Hidup Masyarakat Dengan Membina Lebih Banyak Laluan MRT

MRT 1 Sungai Buloh-Kajang (SBK) sudah siap, manakala MRT 2 Sungai
Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) sudah disahkan dan sedang dalam pembinaan. Walau bagaimanapun, MRT 3 Circle Line belum disahkan lagi.

Kami berharap pihak kerajaan akan mengumumkan berita baik semasa pengumuman Bajet 2020 seperti pembinaan MRT Line 3 disahkan.

Dengan adanya MRT 3, kami dapat meningkatkan peluang pekerjaan dan meningkatkan pembangunan berorientasikan transit (transit-oriented developments) di Lembah Klang kerana MRT 3 dijangka akan meliputi semua kawasan-kawasan yang penting seperti Bandar Malaysia, Ampang, Ecocity, Bukit Kiara, dan Sentul.

Pembeli rumah, pekerja professional, pelajar kolej dan penyewa akan memilih untuk duduk berdekatan dengan stesen MRT untuk jimat masa dalam perjalanan. Secara amnya, nilai hartanah di kawasan sekitar meningkat apabila MRT 1 telah siap dan ada potensi untuk meningkat lagi apabila MRT Line 2 siap dibina nanti.

Selain itu, ia akan memberi galakan kepada masyarakat untuk menggunakan pengangkutan awam dan mengelakkan golongan muda dari melibatkan diri dengan hutang yang dikira sebagai liabiliti seperti pinjaman bank untuk membayar kereta. Hal ini juga akan membantu beri
sokongan untuk mengurangkan pemanasan global dan mesra alam sekitar.

Jika MRT 3 disahkan oleh pihak kerajaan, maka ia akan meningkatkan kualiti hidup masyarakat dan membuka pelbagai peluang keemasan kepada sektor swasta, sektor awam dan juga masyarakat.

Faizul percaya bahawa terdapat pelbagai kebaikan yang boleh dibuat dalam industri hartanah bagi menolong golongan B40 dan M40 ini. Beliau sangat berharap bahawa Bajet 2020 yang akan datang akan mengandungi beberapa penambahbaikan yang boleh memudahkan cabaran-cabaran yang dihadapi dalam industri hartanah sekarang.

Jika anda ada idea yang lebih bernas dari idea yang telah diberi di atas ini, anda boleh berkongsi idea anda di laman facebook kami iaitu: facebook.com/faizul.ridzuan.official/

Iklan

Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019?

Mengikut laporan yang dikeluarkan oleh The Star baru-baru ini, katanya lebih banyak rumah yang akan dilelong bagi tempoh Julai-Disember 2019.

Apa kata kita dengar pesanan otai hartanah, Tuan Ahyat Ishak mengenai topik yang hangat ini.

1. Laporan terkini menunjukkan bahawa semakin banyak rumah dilelong pada 6 bulan awal tahun ini. Dan dikatakan akan meningkat dalam 6 bulan seterusnye. Adakah ini #bahaya atau #peluang?
.
2. Rumah2 akan dilelong sekiranye pemilik gagal membayar komitmen bulanan kepada pihak institusi kewangan seperti bank selama 3 hingga 6 bulan bergantung kpd prosidur bank.
.
3. Otai lelong NCM: Ng Chan Mau melaporkan bahawa bilangan rumah yg dilelong semakin meningkat sejak beberapa tahun tahun yg lepas. Peningkatan 20% dari tahun 2017 ke 2018. Dan tahun ni, tak sampai setengah tahun pun dah cecah lebih setengah drpd tahun lepas! (Rujukan 1)
.
2017: 29,000 unit bernilai rm13b
2018: 35,000 unit bernilai rm16b
2019: 18,000 unit bernilai rm9b 
.
4. NCM laporkan bahawa lelong di Johor dan pantai timur melonjak 50%. Yg menariknye, ramai pembida Singapura dan China menyerang hartanah lelong di Johor melalui platform e-bid mereka. 
.
5. Satu lagi update menarik pasaran lelong ni ialah rumah2 lelong ni semakin susah nak dijual. Dulu 2-3 kali lelong dah boleh jual. Sekarang perlu 3-4 kali lelong. Harga2 rumah yg kena lelong pun makin banyak berharga rm500k ke atas banding dulu bawah rm500k. Ini dilaporkan oleh Leong Auctioneer.
.
6. Semakin ramai orang suka cari peluang2 beli rumah utk #duduksendiri atau #pelaburan dalam kolam lelong. Memang best dapat beli rumah bawah harga pasaran. Cumanye ikan2 dalam #kolamlelongni ada banyak #duri dan #bisa. Kalau tak masuk gelanggang dgn #ilmuyg betul dan #jemaah yg betul memang bahaya! Itu sebabnye dalam program advance Pejuang Hartanah, Ahyat memang ada modul khas utk ilmu lelong. Dan ramai students2 Ahyat dapat banyak tangkap #ikanikanemas dalam kolam ini.
.
7. Tapikan, kalau kita nak rebut peluang2 ikan2 emas tu, jangan pulak kita lupa punchline paling penting: JANGAN KITA JADI PENYUMBANG KEPADA RUMAH LELONG! Pastikan kita beli rumah yg kita benar2 #mampu dan bukan beli berdasarkan apa yg kita #layak. Amaran Ahyat, sebelum beli rumah, kena betul2 faham: NAK BELI SENANG, NAK BELA SUSAH. Ramai yg beli tanpa fikirkan part yg lebih berat nak membela rumah tu!
.
Sama2 kita doakan agar Allah sentiasa menjauhkan diri kita dan keluarga drpd musibah kewangan sehingga tak mampu bayar tanggungan bulanan sehingga rumah dilelong.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Baca lagi tips-tips berkenaan hartanah di bawah:

Iklan

Ada Apa Dengan Batu Maung? Kawasan Yang Sedang Meningkat Naik

Sebut saja Batu Maung, mungkin ramai yang tak tahu di mana lokasinya. Tapi bagi mereka yang menetap atau bekerja di Pulau Pinang, pasti teruja dengan pembangunan pesat yang dialami Batu Maung dan kawasan sekitarnya.

Di Mana Batu Maung Ni?

Batu Maung terletak di Barat Daya Pulau Pinang. Kalau kita nak masuk Pulau Pinang melalui jalan darat, daripada lebuhraya hanya perlu melalui Jambatan Kedua Pulau Pinang dan dah nak sampai Batu Maung ni.

Kalau masuk Pulau Pinang melalui jalan udara pula, memang dekat sangatlah bila dah landing di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Asal-Usul Batu Maung

Sebelum siapnya Jambatan Kedua Pulau Pinang, Batu Maung tak terkenal pun. Kerana pada masa itu, hanya ada perkampungan nelayan sahaja. Nak beli ikan murah dan segar, ramai yang akan ke Batu Maung.

Pembangunan yang berlaku di Batu Maung bermula dengan rancaknya apabila telah siap Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah). Mulalah pemaju hartanah berlumba-lumba untuk membina rumah di sini.

Lokasi Menarik Batu Maung

Di antara kawasan tumpuan pelancong di sini adalah Muzium Perang yang dibina oleh tentera British pada tahun 1930-an. Kalau nak tengok peninggalan perang, bolehlah datang ke sini.

Juga ada Akuarium Batu Maung bagi mereka yang nak tengok keindahan ikan-ikan. Maklumlah, asal-usul Batu Maung pun kampung nelayan kan?

Selain daripada itu, Batu Maung juga terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Agilent Technologies, Clarion, Renesas, Osram, Intel, Bosch dan banyak lagi.

Pernah pergi tak Design Village Premium Outlet Mall? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, cuma perlu menyeberangi Jambatan tersebut dah sampai.

Infrastruktur Pengangkutan Batu Maung

Batu Maung sebenarnya terletak di lokasi yang strategik iaitu berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Batu Maung juga terletak bersebelahan dengan Bayan Lepas dan dihubungkan dengan George Town oleh Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu. Malah, bas Rapid Penang pun ada melalui Kawasan Batu Maung bagi menghubungkannya dengan tempat lain di Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk anda ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga semakin lancar sejak itu. Baca saja artikel daripada The Star berikut untuk maklumat lanjut.

Senang cerita, daripada segi akses pengangkutan di Batu Maung cukup lengkap.

Sektor Hartanah Batu Maung

Biasalah kan, kalau pembangunan dah rancak, sektor hartanah pun mestilah rancak juga. Untuk itu, jom kita tengok perkembangan sektor hartanah di Batu Maung.

Untuk itu, kita akan guna laman web Brickz sebagai rujukan, sebab ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia juga merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Sumber: Brickz

Jom kita tengok hartanah landed di Batu Maung seperti di atas. Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga lebih kurang RM1 juta.

Kita ambil saja rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sampai RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Memang berpotensi besar sangatlah hartanah di Batu Maung ini.

Projek Perumahan Mewah Batu Maung

Kenapa semakin banyak pemaju membangunkan projek mewah berharga RM1 juta dan ke atas di Batu Maung? Sebab utamanya adalah kawasan tanah yang lebih luas sekaligus kawasan built-up yang lebih besar, dan kawasan yang penuh dengan pokok-pokok dan tumbuh-tumbuhan yang membentuk rimbunan hijau.

Maka dapatlah anda menikmati ketenangan selepas seharian penat bekerja dengan kawasan lapang yang luas untuk bermain bersama-sama dengan keluarga tercinta. Keadaan trafik yang tak sesak dan kedudukannya yang sangat strategik menjadikan Batu Maung sebuah kawasan yang semakin ‘hot’ dan meningkat naik.

Sumber: Brickz

Tengok saja harga hartanah di Batu Maung untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Kalau diikutkan kepada trendline hartanah mewah, pada April 2013 ianya berada di paras RM1.1 juta dan meningkat naik ke paras RM1.3 juta pada November 2017.

Agak-agaknya akan naik lagi atau tak tahun ini dan akan datang?

Sunway Cassia @ Batu Maung

Dengar cerita Sunway Property baru siapkan satu projek di Batu Maung ni yang bernama Sunway Cassia.

Tengok dulu video di bawah mana tahu berkenan ke:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!