Top 10 Syarikat Teknologi Terbesar Dunia Pada Masa Kini

Jika sedekad lalu, kita boleh lihat hampir keseluruhan syarikat berasaskan teknologi ini tertumpu di Lembah Silikon yang berada di California. Kini dengan perkembangan ekonomi dunia yang dipelopori oleh Negara China, telah merubah landskap dunia teknologi seluruh dunia.

Berikut adalah syarikat teknologi yang terbesar pada masa kini berdasarkan Market Capitalization.

10. Intel Corp. (INTC): $206 bilion

Sebuah syarikat perintis dalam teknologi cip komputer. Era 1990-an merupakan era terbaik untuk Syarikat Intel kerana ianya merupakan waktu puncak teknologi dunia perkomputeran. Intel merupakan pengeluar cip komputer terbesar pada ketika itu dan mereka menguasai pasaran pembuatan cip komputer dan menjadi pilihan pengeluar komputer.

Kini mereka telah beralih daripada sebuah pengeluar cip kepada syarikat telefon pintar dan mereka juga menyediakan perkhidmatan simpanan data untuk pelanggan.

Intel masih lagi membayar dividen kepada pemegang saham mereka dan merupakan sebuah syarikat Blue Chip di Amerika Syarikat.

9. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM): $214 bilion

Merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Taiwan dan mempelopori bidang semikonduktor. Syarikat ini merupakan syarikat yang diasaskan pada tahun 1980 ketika era semikonduktor baru sahaja dikomersialkan.

Syarikat ini mula menjdi terkenal apabila mendapat kontrak untuk mengeluarkan cip telefon untuk Syarikat Apple. Apple yang menggunakan cip yang dibangunkan oleh Samsung dan pada masa yang sama turut menggunakan cip yang dibangunkan oleh TSMC.

8. Samsung Electronics (SSNLF): $243 bilion

Samsung merupakan jaguh yang berasal dari Korea Selatan. Kebangkitan Syarikat Samsung adalah disebabkan oleh perkembangan yang memberangsangkan industri telefon pintar. Samsung merupakan sebuah syarikat konglomerat yang mempunyai pelbagai cabang perniagaan, tetapi perniagaan semikonduktornya adalah yang terkenal dan menaikkan nama Samsung di persada dunia.

Samsung merupakan pesaing utama kepada Apple dalam pembangunan telefon pintar. Kes saman-menyaman di antara kedua syarikat ini juga berlanjutan hampir satu dekad.

Lebih menarik lagi, Samsung merupakan pembekal utama bagi produk Apple daripada segi cip telefon dan juga paparan LCD yang mana Samsung merupakan syarikat pengeluar paparan LCD terbesar dunia.

7. Tencent Holdings (TCEHY): $400 bilion

Sebuah syarikat yang berpengkalan di China dan sedang meningkat naik. Satu-satunya syarikat di dalam senarai ini yang tidak disenaraikan dalam mana-mana pasaran saham di Amerika Syarikat.

Tencent menyediakan perkhidmatan media sosial kepada pengguna yang tertumpu di negara Asia. Di antara media sosial yang paling hebat adalah WeChat.

Syarikat ini juga memegang portfolio tebesar dalam industri permaianan yang menggunakan platform telefon pintar yang terkenal di negara Asia seperti “League of Legends,” “Arena of Valor” dan “Fortnite. Tahun lepas sahaja, syarikat mencatatkan pertumbuhan sebanyak 32% dalam Market Capitalization.

6. Alibaba Group Holding (BABA): $449 bilion

Merupakan syarikat peruncitan Internet yang diasaskan oleh Jack Ma. Syarikat ini menguasai pasaran peruncitan di negara China melalui e- commerce.

Saham Syarikat Alibaba telah diapungkan di pasaran Nasdaq pada tahun 2014. Alibaba juga telah membeli saham Lazada yang merupakan pilihan utama bagi rakyat Asean untuk berbelanja di dalam talian.

Alibaba turut mengembangkan perniagaanya kepada servis pengkomputeran awan, kedai fizikal dan juga produksi filem. Alibaba dijangka akan menjadi syarikat yang akan bersaing dengan Amazon dalam masa beberapa tahun akan datang.

5. Facebook (FB): $525 bilion

Facebook merupakan sebuah syarikat media sosial yang paling popular pada hari ini. Pada tahun lepas, Facebook telah mengalami satu skandal yang mana mereka dipercayai menjual maklumat pengguna yang menggunakan Facebook kepada pihak ketiga, tetapi dinafikan oleh pihak Facebook.

Walaupun terpalit dengan skandal tersebut, Syarikat Facebook ini masih lagi membuat keuntungan melalui perkhidmatan pegiklanan yang mereka tawarkan.

Facebook juga telah membeli media sosial seperti Instagram dan juga WhatsApp tetapi kini telah mendapat persaingan daripada media sosial yang lain seperti Snapchat, Pinterest dan Amazon (bahagian pengiklanan).

4. Alphabet (GOOGL, GOOG): $818 bilion

Google sekarang ini merupakan sebuah syarikat yang bersaing dengan Facebook dalam pengiklanan digital. Syarikat ini yang juga berpengkalan di Lembah Silikon yang terletak di California di yang mana mereka berjiran dengan syarikat Facebook.

Google merupakan sebuah syarikat Internet yang menyediakan perkhidmatan  carian di atas talian yang merupakan pilihan paling popular orang ramai ketika ini.

Google juga mempunyai laman sosial video yang paling banyak digunakan iaitu YouTube. Syarikat Google juga  mendominasi penggunaan telefon bimbit melalui perisian Android yang sediakan kepada pengeluar telefon pintar tanpa dikenakan sebarang caj.

Syarikat ini juga merupakan pelabur yang aktif dalam melabur dalam pelbagai syarikat baru termasuklah Syarikat Uber.

3. Amazon.com (AMZN): $888 bilion

Amazon merupakan sebuah syarikat yang bermula sebagai sebuah syarikat yang menjual buku secara dalam talian. Syarikat ini telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 1994, dan berjaya mencapai Market Capitalization sebanyak $1 trilion pada tahun ini.

Syarikat Amazon yang mempelbagaikan perniagaan mereka termasuk dalam menyediakan perkhidmatan cloud storage, peruncitan, jualan buku secara online dan juga produksi perfileman. Syarikat ini juga sekarang semakin aktif dalam perkhidmatan pengiklanan dan akan bersaing hebat dengan Facebook dan Google.

Dalam peruncitan pula, syarikat ini bersaing hebat dengan Syarikat Walmart dan tidak mustahil dalam masa lima tahun lagi Amazon dapat mengatasi jualan peruncitan yang dilakukan oleh Walmart. Prinsip yang digunapakai oleh Syarikat Amazon adalah memastikan pelanggan mereka gembira dengan perkhidmatan yang diberikan.

Pelanggan merupakan salah satu faktor kejayaan yang terbesar berbanding dengan pesaing mereka. Jeff Bezos pernah menyatakan sekiranya kita berjaya memenuhi hasrat pelanggan, kita tidak perlu risau dengan pesaing kita.

Kita perlu sentiasa memikirkan cara untuk menggembirakan pelanggan supaya mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang kita berikan dan seterusnya menjadi pelanggan setia.

2. Apple (AAPL): $931 bilion

Syarikat Apple merupakan syarikat yang pertama mencapai nilai Market Capitalization sebanyak $1 trilion pada tahun lepas. Syarikat ini dahulunya pernah hampir muflis ketika era Steve Jobs. Pada masa itu Steve Jobs telah kembali ke Apple setelah beliau disingkirkan pada tahun 1986.

Di antara langkah yang diambil beliau untuk menyelamatkan Apple adalah bekerjasama dengan Microsoft dalam membangunkan perisian, yang mana Microsoft boleh meletakkan perisian mereka ke dalam komputer keluaran Apple.

Kebangkitan syarikat ini bermula pada tahun 1998 iaitu pada fasa pertama ketika pengenalan Macintosh generasi baru yang telah menggabungkan skrin dan CPU dalam satu komputer.

Pada fasa kedua pula, syarikat ini berjaya membangunkan sebuah produk peranti alat muzik yang dikenali sebagai iPod. Peranti ini telah merubah gaya manusia mendengar muzik dengan iPod yang pada masa itu boleh memuatkan 1000 buah lagu.

Dengan pengenalan alat ini, ianya membuatkan Syarikat Sony menderita kerana tidak mampu lagi menjual pemain muzik yang dikenali sebagai Walkman yang telah menguasai hampir 20 tahun dalam industri muzik.

Kebangkitan terbesar bagi Apple adalah ketika pengenalan iPhone, yang pada masa itu merupakan sebuah telefon pintar yang pertama menggunakan skrin sentuh sepenuhnya untuk berfungsi. Dengan pengenalan telefon ini, ianya telah mengatasi Nokia yang sebelum ini memonopoli penggunaan telefon sebanyak 90% pasaran dunia.

1. Microsoft Corp. (MSFT): $1.04 trilion

Syarikat Microsoft merupakan sebuah syarikat yang telah mendominasi perisian komputer pada era tahun 1990 sehingga ke hari ini. Syarikat ini diasaskan oleh Bill Gates bersama dengan rakannya iaitu Paul Allen pada tahun 1976.

Bill Gates merupakan seorang kanak-kanak yang berusia 13 tahun semasa penubuhan syarikat Microsoft. Beliau telah membawa syarikat ini ke IPO pada tahun 1986, di mana revolusi komputer baru sahaja hendak bermula.

Bill Gates telah berjaya membawa Microsoft ke tahap yang lebih hebat ketika beliau memegang tampuk pengurusan syarikat tersebut. Hampir seluruh komputer di dunia ini menggunakan perisian yang dibangunkan oleh pihak Microsoft.

Walaubagaimanapun, Microsoft telah mengalami kegagalan dalam perlumbaan telefon pintar kerana tidak memandang serius ancaman yang dibawa oleh pihak Google dan juga Apple. Microsoft tidak berjaya membawa mengembangkan perisian telefon pintar kerana rata-rata pengguna tidak gemar menggunakan perisian yang dibawa oleh syarikat Microsoft.

Semua ini di berlaku bawah pengurusan Steve Ballmer yang dipercayai kurang mempunyai visi untuk syarikat berkembang. Beliau telah digantikan oleh CEO yang bernama Satya Nadella yang berasal dari India.

Kini syarikat Microsoft telahpun berjaya memintas Market Capitalization syarikat Apple dengan memberi perkhidmatan simpanan awam untuk pelanggan mereka. Teknologi ini diberi nama Azure yang mana semakin berkembang dan bersaing sengit dengan Syarikat Amazon dan Google.

Microsoft sekarang tidak lagi menumpukan perhatian kepada mengeluarkan perisian komputer untuk syarikat lain kerana sekarang kebanyakan pengguna lebih gemar menggunakan telefon pintar berbanding dengan komputer.

Sumber Rujukan: https://finance.yahoo.com/news/10-most-valuable-tech-companies-193201023.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM