Top 10 Syarikat Teknologi Terbesar Dunia Pada Masa Kini

Jika sedekad lalu, kita boleh lihat hampir keseluruhan syarikat berasaskan teknologi ini tertumpu di Lembah Silikon yang berada di California. Kini dengan perkembangan ekonomi dunia yang dipelopori oleh Negara China, telah merubah landskap dunia teknologi seluruh dunia.

Berikut adalah syarikat teknologi yang terbesar pada masa kini berdasarkan Market Capitalization.

10. Intel Corp. (INTC): $206 bilion

Sebuah syarikat perintis dalam teknologi cip komputer. Era 1990-an merupakan era terbaik untuk Syarikat Intel kerana ianya merupakan waktu puncak teknologi dunia perkomputeran. Intel merupakan pengeluar cip komputer terbesar pada ketika itu dan mereka menguasai pasaran pembuatan cip komputer dan menjadi pilihan pengeluar komputer.

Kini mereka telah beralih daripada sebuah pengeluar cip kepada syarikat telefon pintar dan mereka juga menyediakan perkhidmatan simpanan data untuk pelanggan.

Intel masih lagi membayar dividen kepada pemegang saham mereka dan merupakan sebuah syarikat Blue Chip di Amerika Syarikat.

9. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM): $214 bilion

Merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Taiwan dan mempelopori bidang semikonduktor. Syarikat ini merupakan syarikat yang diasaskan pada tahun 1980 ketika era semikonduktor baru sahaja dikomersialkan.

Syarikat ini mula menjdi terkenal apabila mendapat kontrak untuk mengeluarkan cip telefon untuk Syarikat Apple. Apple yang menggunakan cip yang dibangunkan oleh Samsung dan pada masa yang sama turut menggunakan cip yang dibangunkan oleh TSMC.

8. Samsung Electronics (SSNLF): $243 bilion

Samsung merupakan jaguh yang berasal dari Korea Selatan. Kebangkitan Syarikat Samsung adalah disebabkan oleh perkembangan yang memberangsangkan industri telefon pintar. Samsung merupakan sebuah syarikat konglomerat yang mempunyai pelbagai cabang perniagaan, tetapi perniagaan semikonduktornya adalah yang terkenal dan menaikkan nama Samsung di persada dunia.

Samsung merupakan pesaing utama kepada Apple dalam pembangunan telefon pintar. Kes saman-menyaman di antara kedua syarikat ini juga berlanjutan hampir satu dekad.

Lebih menarik lagi, Samsung merupakan pembekal utama bagi produk Apple daripada segi cip telefon dan juga paparan LCD yang mana Samsung merupakan syarikat pengeluar paparan LCD terbesar dunia.

7. Tencent Holdings (TCEHY): $400 bilion

Sebuah syarikat yang berpengkalan di China dan sedang meningkat naik. Satu-satunya syarikat di dalam senarai ini yang tidak disenaraikan dalam mana-mana pasaran saham di Amerika Syarikat.

Tencent menyediakan perkhidmatan media sosial kepada pengguna yang tertumpu di negara Asia. Di antara media sosial yang paling hebat adalah WeChat.

Syarikat ini juga memegang portfolio tebesar dalam industri permaianan yang menggunakan platform telefon pintar yang terkenal di negara Asia seperti “League of Legends,” “Arena of Valor” dan “Fortnite. Tahun lepas sahaja, syarikat mencatatkan pertumbuhan sebanyak 32% dalam Market Capitalization.

6. Alibaba Group Holding (BABA): $449 bilion

Merupakan syarikat peruncitan Internet yang diasaskan oleh Jack Ma. Syarikat ini menguasai pasaran peruncitan di negara China melalui e- commerce.

Saham Syarikat Alibaba telah diapungkan di pasaran Nasdaq pada tahun 2014. Alibaba juga telah membeli saham Lazada yang merupakan pilihan utama bagi rakyat Asean untuk berbelanja di dalam talian.

Alibaba turut mengembangkan perniagaanya kepada servis pengkomputeran awan, kedai fizikal dan juga produksi filem. Alibaba dijangka akan menjadi syarikat yang akan bersaing dengan Amazon dalam masa beberapa tahun akan datang.

5. Facebook (FB): $525 bilion

Facebook merupakan sebuah syarikat media sosial yang paling popular pada hari ini. Pada tahun lepas, Facebook telah mengalami satu skandal yang mana mereka dipercayai menjual maklumat pengguna yang menggunakan Facebook kepada pihak ketiga, tetapi dinafikan oleh pihak Facebook.

Walaupun terpalit dengan skandal tersebut, Syarikat Facebook ini masih lagi membuat keuntungan melalui perkhidmatan pegiklanan yang mereka tawarkan.

Facebook juga telah membeli media sosial seperti Instagram dan juga WhatsApp tetapi kini telah mendapat persaingan daripada media sosial yang lain seperti Snapchat, Pinterest dan Amazon (bahagian pengiklanan).

4. Alphabet (GOOGL, GOOG): $818 bilion

Google sekarang ini merupakan sebuah syarikat yang bersaing dengan Facebook dalam pengiklanan digital. Syarikat ini yang juga berpengkalan di Lembah Silikon yang terletak di California di yang mana mereka berjiran dengan syarikat Facebook.

Google merupakan sebuah syarikat Internet yang menyediakan perkhidmatan  carian di atas talian yang merupakan pilihan paling popular orang ramai ketika ini.

Google juga mempunyai laman sosial video yang paling banyak digunakan iaitu YouTube. Syarikat Google juga  mendominasi penggunaan telefon bimbit melalui perisian Android yang sediakan kepada pengeluar telefon pintar tanpa dikenakan sebarang caj.

Syarikat ini juga merupakan pelabur yang aktif dalam melabur dalam pelbagai syarikat baru termasuklah Syarikat Uber.

3. Amazon.com (AMZN): $888 bilion

Amazon merupakan sebuah syarikat yang bermula sebagai sebuah syarikat yang menjual buku secara dalam talian. Syarikat ini telah diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 1994, dan berjaya mencapai Market Capitalization sebanyak $1 trilion pada tahun ini.

Syarikat Amazon yang mempelbagaikan perniagaan mereka termasuk dalam menyediakan perkhidmatan cloud storage, peruncitan, jualan buku secara online dan juga produksi perfileman. Syarikat ini juga sekarang semakin aktif dalam perkhidmatan pengiklanan dan akan bersaing hebat dengan Facebook dan Google.

Dalam peruncitan pula, syarikat ini bersaing hebat dengan Syarikat Walmart dan tidak mustahil dalam masa lima tahun lagi Amazon dapat mengatasi jualan peruncitan yang dilakukan oleh Walmart. Prinsip yang digunapakai oleh Syarikat Amazon adalah memastikan pelanggan mereka gembira dengan perkhidmatan yang diberikan.

Pelanggan merupakan salah satu faktor kejayaan yang terbesar berbanding dengan pesaing mereka. Jeff Bezos pernah menyatakan sekiranya kita berjaya memenuhi hasrat pelanggan, kita tidak perlu risau dengan pesaing kita.

Kita perlu sentiasa memikirkan cara untuk menggembirakan pelanggan supaya mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang kita berikan dan seterusnya menjadi pelanggan setia.

2. Apple (AAPL): $931 bilion

Syarikat Apple merupakan syarikat yang pertama mencapai nilai Market Capitalization sebanyak $1 trilion pada tahun lepas. Syarikat ini dahulunya pernah hampir muflis ketika era Steve Jobs. Pada masa itu Steve Jobs telah kembali ke Apple setelah beliau disingkirkan pada tahun 1986.

Di antara langkah yang diambil beliau untuk menyelamatkan Apple adalah bekerjasama dengan Microsoft dalam membangunkan perisian, yang mana Microsoft boleh meletakkan perisian mereka ke dalam komputer keluaran Apple.

Kebangkitan syarikat ini bermula pada tahun 1998 iaitu pada fasa pertama ketika pengenalan Macintosh generasi baru yang telah menggabungkan skrin dan CPU dalam satu komputer.

Pada fasa kedua pula, syarikat ini berjaya membangunkan sebuah produk peranti alat muzik yang dikenali sebagai iPod. Peranti ini telah merubah gaya manusia mendengar muzik dengan iPod yang pada masa itu boleh memuatkan 1000 buah lagu.

Dengan pengenalan alat ini, ianya membuatkan Syarikat Sony menderita kerana tidak mampu lagi menjual pemain muzik yang dikenali sebagai Walkman yang telah menguasai hampir 20 tahun dalam industri muzik.

Kebangkitan terbesar bagi Apple adalah ketika pengenalan iPhone, yang pada masa itu merupakan sebuah telefon pintar yang pertama menggunakan skrin sentuh sepenuhnya untuk berfungsi. Dengan pengenalan telefon ini, ianya telah mengatasi Nokia yang sebelum ini memonopoli penggunaan telefon sebanyak 90% pasaran dunia.

1. Microsoft Corp. (MSFT): $1.04 trilion

Syarikat Microsoft merupakan sebuah syarikat yang telah mendominasi perisian komputer pada era tahun 1990 sehingga ke hari ini. Syarikat ini diasaskan oleh Bill Gates bersama dengan rakannya iaitu Paul Allen pada tahun 1976.

Bill Gates merupakan seorang kanak-kanak yang berusia 13 tahun semasa penubuhan syarikat Microsoft. Beliau telah membawa syarikat ini ke IPO pada tahun 1986, di mana revolusi komputer baru sahaja hendak bermula.

Bill Gates telah berjaya membawa Microsoft ke tahap yang lebih hebat ketika beliau memegang tampuk pengurusan syarikat tersebut. Hampir seluruh komputer di dunia ini menggunakan perisian yang dibangunkan oleh pihak Microsoft.

Walaubagaimanapun, Microsoft telah mengalami kegagalan dalam perlumbaan telefon pintar kerana tidak memandang serius ancaman yang dibawa oleh pihak Google dan juga Apple. Microsoft tidak berjaya membawa mengembangkan perisian telefon pintar kerana rata-rata pengguna tidak gemar menggunakan perisian yang dibawa oleh syarikat Microsoft.

Semua ini di berlaku bawah pengurusan Steve Ballmer yang dipercayai kurang mempunyai visi untuk syarikat berkembang. Beliau telah digantikan oleh CEO yang bernama Satya Nadella yang berasal dari India.

Kini syarikat Microsoft telahpun berjaya memintas Market Capitalization syarikat Apple dengan memberi perkhidmatan simpanan awam untuk pelanggan mereka. Teknologi ini diberi nama Azure yang mana semakin berkembang dan bersaing sengit dengan Syarikat Amazon dan Google.

Microsoft sekarang tidak lagi menumpukan perhatian kepada mengeluarkan perisian komputer untuk syarikat lain kerana sekarang kebanyakan pengguna lebih gemar menggunakan telefon pintar berbanding dengan komputer.

Sumber Rujukan: https://finance.yahoo.com/news/10-most-valuable-tech-companies-193201023.html

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Perbezaan Pelabur Dengan Pedagang Saham

Cuba tanya diri sendiri, nak untung 30% setahun atau 30% sebulan? Atau nak untung 100% dalam masa 5 tahun?

Nak cepat buat duit jadilah seorang pedagang saham. Malas nak pening-pening jadilah seorang pelabur saham.

Kalau tengah google tercari-cari apa perbezaan antara pelabur saham dengan pedagang saham, ini ada 5 perbezaannya mengikut pemahaman kami.

1. Jual Beli Durian vs Tanam Pokok Durian

Pedagang ni sama macam orang meniaga. Peniaga pasar malam ke, pasar tani ke, pasar borong atau pasar online.

Kalau buah durian tengah trending, dia akan beli durian. Dia akan jual semula dekat orang lain dengan harga lebih mahal.

Dia meniaga ikut mood. Kadang-kadang hari-hari, kadang-kadang seminggu sekali.

Itulah pedagang.

Pelabur ni lain.

Pelabur ni dia ibarat dia beli benih dan tanam pokok durian.

Tuan tanah dan pekebun akan uruskan tentang segala macam penjagaan pokok, pembajaan, pengairan dan semua lah.

Bukan hari ini tanam esok terus berbuah.
Samalah, takkan kahwin hari ini esok dapat anak? Eh.

Lepas 5 tahun tiba masa pokok untuk pokok berbuah, masa itu lah kita boleh jual hasil dia. Kalau ada rezeki berbuah lah 100 biji, kalau tak mungkin 50 biji.

Tapi tak semestinya durian. Kalau tak suka pokok durian, boleh pilih untuk tanam pokok strawberi, lebih cepat berbuah. Tak ada siapa nak marah.

Melabur dan berdagang ni objektifnya sama; nak memperoleh keuntungan dari pasaran saham, tetapi dengan cara yang berbeza.

2. Berdepan Musuh Yang Sama Tetapi Tidak Serupa

Kedua-duanya ada musuh yang tak nampak iaitu risiko. Walau bagaimanapun, risiko utama pedagang dan pelabur tidak serupa.

Sebagai pelabur, antara risiko utama adalah apabila ada perubahan yang mendadak kepada ekonomi. Contohnya masa COVID-19 orang tak boleh pergi travel sana sini. Maka perniagaan yang berasaskan pelancongan rugi teruk. Dalam keadaan panik biasanya orang akan berpusu-pusu jual saham sebab takut harga saham jatuh.

Pedagang pula, risiko utamanya adalah kantoi dalam mengawal emosi.

Contohnya harga beli saham RM1, dah buat target jual RM1.30 tetapi bila harga dah naik sampai RM1.50 pun belum jual, terketar-ketar tangan sebab pasang harapan harga dia akan naik lagi. Akhirnya harga dia terus turun jadi RM0.90.

3. Skil Berbeza

Pedagang adalah individu yang mahir dari segi teknikal. Dia mampu baca pasang surut pasaran saham. Ala-ala doktor pakar sakit jiwa yang mampu memahami psikologi manusia.

Pelabur sebaliknya adalah pakar dalam seni perniagaan (fundamental).

Insha-Allah dua-dua ilmu atau skil ini sangat mahal dan boleh diwariskan dekat anak cucu.

4. Spesis Berbeza

Pelabur biasanya spesis manusia yang berpandangan jauh dan sangat berhati-hati. Jiwa kena kental walaupun harga saham sedang jatuh.

Pedagang pula ada beberapa spesis.

i) Scalper / Momentum Trader

Mereka yang dikenali sebagai Scalper ini sangat licik, dan sangat suka ambil risiko. Beli pukul 10, jual 10.30. Beli tengahari, jual petang. Kalau nak belajar ilmu ni kena berguru dengan yang pakar momentum trading.

ii) Day Trader

Spesis samada beli pagi dan jual pada sebelah petangnya; atau pun beli petang dan jual pada keesokan harinya.

iii) Swing Trader

Seorang Swing Trader pula beli ikut trend. Mereka beli dan simpan untuk beberapa hari, biasanya setelah mencapai sasaran mereka atau jika saham bergerak agak perlahan; mereka akan jual dan tukar kepada saham lain.

iv) Position Trader

Bagi Position Trader pula, mereka beli untuk berbulan lamanya – kebiasaannya 3-6 bulan dan kurang daripada setahun. Mereka kurang mengambil risiko berbanding pedagang-pedagang yang lain, dan tidak kisah jika modal ‘tersangkut’ untuk jangka masa panjang.

Harapnya jelas.

Kenali diri sendiri dan buatlah duit dalam pasaran saham mengikut siapa diri anda, dan bukannya terikut-ikut orang lain. Zaman moden ni semua benda dah mudah, nak jadi hybrid (investor cum trader) pun tiada masalah.

Kalau tak faham tak apa. Pelan-pelan kayuh. Cari guru dan belajar dari pengalaman dia.

Kami doakan semoga anda berjaya dalam dunia pasaran saham patuh syariah.

Iklan

Top 20 Pelaburan PNB Di Bursa Malaysia Meningkat 5.41% Bagi Setengah Tahun 2019

Alhamdulillah, 2019 keadaan kembali pulih bagi pasaran saham dan juga FBMKLCI secara keseluruhannya. Disebabkan ini jugalah, saham-saham pegangan Permodalan Nasional Berhad (PNB) meningkat naik sepanjang 6 bulan pertama tahun 2019 ini.

Jom kita lihat dengan lebih mendalam prestasi saham-saham syarikat yang menjadi pegangan utama PNB seperti berikut:

Sumber: The Edge dan Bloomberg

3 syarikat yang merupakan penyumbang terbesar kepada peningkatan ini adalah HeiTech Padu, Velesto Energy dan IJM Corporation.

Manakala Kawan Food, Sime Darby dan SP Setia adalah merupakan 3 syarikat yang mengalami kemerosotan terbesar bagi 6 bulan pertama 2019 ini.

2019 Adalah Petanda Yang Baik

Kalau diikutkan, FBMKLCI telah mencatatkan prestasi terbaik setiap 10 tahun sekali, iaitu pada tahun 1989, 1999 dan 2009. Mungkinkah sejarah bakal berulang pada tahun 2019?

Boleh baca dengan lebih mendalam di Prestasi Tahunan FBMKLCI Dari 1982-2019.

Prestasi Terbaik IPO Setengah Tahun 2019

This image has an empty alt attribute; its file name is prestasi-ipo-jun-2019-table-baru-700x355.jpg

Memang terbaik prestasi IPO bagi tahun 2019 ni. Daripada 14 yang disenaraikan setakat pertengahan tahun 2019, 78.57% naik dalam masa sehari, dan 57.14% naik setakat 28 Jun 2019.

Jemput baca selanjutnya di Prestasi IPO Setengah Tahun 2019.

Iklan

Peter Lynch, Pelabur Terkemuka Dan Kisah Saham Small Cap

Mungkin ada yang tak pernah dengar nama Peter Lynch ini. Beliau merupakan orang yang berjaya menaikkan nama Magellan Fund sehingga menjadi salah satu nama besar bagi tahun 1977 sehingga 1990.

Rekod beliau adalah dengan mengembangkan dana sebanyak $20 juta menjadi $14 bilion dalam tempoh 13 tahun tersebut. Memang luarbiasa sungguh apa yang dicapai beliau.

Kelebihan Peter Lynch dalam dunia pelaburan adalah dalam syarikat yang bertaraf small cap. Walaupun Magellan Fund telah mempunyai dana pelaburan berpuluh-puluh bilion dolar, tetapi Peter Lynch tetap dengan falsafahnya yang melabur ke dalam syarikat small cap.

Beliau sentiasa melihat pelaburan dalam jangka masa yang panjang dan sentiasa mencari saham yang boleh meningkat sehingga 10 kali ganda berbanding harga semasa beliau membeli saham syarikat tersebut. Dunkin’ Donuts adalah salah satu daripadanya.

Menurut buku-buku yang ditulis oleh Peter Lynch, beliau menyarankan orang ramai melabur dalam syarikat small cap, melalui cara menunggu saham tersebut untuk berpotensi meningkat naik. Jika kita meneruskan pelaburan tanpa menunggu masa yang sesuai, ia mungkin mengancam portfolio pelaburan kita untuk bertukar menjadi rugi.

Tinjauan Peter Lynch juga mendapati bahawa kebanyakan saham large cap pada asalnya bermula daripada small cap.

Contohnya Microsoft membangunkan program bahasa komputer BASIC. Salah satu pesaingnya ketika itu ialah MS-DOS yang digunakan pada komputer IBM. Akhirnya MS-DOS menguasai sistem pasaran dunia.

Namun begitu Microsoft juga berkembang dalam perniagaan perisian kerana MS Office diterima ramai. Akhirnya, kedua syarikat-syarikat tersebut kini menjadi syarikat gergasi dunia.

Menurut Peter Lynch lagi, di antara rahsia untuk mengenalpasti syarikat saham small cap yang mempunyai potensi masa depan, adalah dengan mengesan sejauh mana big institutions atau jerung yang bermodal besar memiliki saham tersebut. Jika kurang big institutions terlibat, semakin cerah peluang untuk saham syarikat terus berkembang.

Contohnya, jika kurang daripada 50% keseluruhan pemilikan pegangan saham tersebut adalah dimiliki oleh big institutions seperti mutual funds, hedge funds dan pension funds, maka peluang untuk saham tersebut meningkat naik adalah cerah.

Disebabkan inilah Peter Lynch sangat meminati syarikat-syarikat kecil, kerana potensi syarikat untuk berkembang menjadi besar dengan cepat adalah tinggi.

Iklan

3 Saham Terbesar Yang Dimiliki Oleh Warren Buffett, 2 Daripadanya Patuh Syariah

Dalam dunia pelaburan saham, mesti kita dengar nama Warren Buffet kan? Beliau merupakan seseorang yang berpengaruh yang juga dikenali sebagai “Oracle of Omaha”.

Jom kita dengar kupasan menarik daripada Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global berkenaan kisah 3 saham terbesar yang dimiliki Warren Buffett ni.

Seorang Lagenda Dalam Dunia Pelaburan Saham

Warren Buffett adalah salah seorang lagenda dalam dunia pelaburan dunia yang berasal dari United States. Beliau mendapat hasil kekayaan daripada pasaran saham melalui syarikat Berkshire Hathaway dan melalui pasaran saham jugalah beliau berjaya menjadi di antara orang terkaya di dunia. Kebanyakan saham yang dipegang adalah untung pelaburan jangka panjang.

Jom tengok 3 saham terbesar yang dimiliki oleh Warren Buffett:

1. Apple

Apple adalah antara saham yang terbesar dipegang oleh Warren Buffett daripada segi nilai keseluruhan. Warren Buffett memegang sebanyak 250 juta saham Apple dengan nilai keseluruhan $50 billion. Beliau membeli saham Apple pada February 2017 dengan harga $129 seunit.

Hari ini saham Apple didagangkan pada harga $200 seunit. Apple adalah satu-satunya saham Teknologi yang dipegang oleh Warrant Buffett sebab Apple adalah leader kepada industri dan benchmark kepada produk Teknologi dunia.

2. Coca-Cola (Coke)


Ini adalah di antara saham pertama yang dibeli oleh Warren Buffett melalui syarikat Berkshire Hathaway. Warren Buffett membeli saham Coca-Cola pada tahun 1988 dengan harga $2.45 seunit. Hari ini, Coca-Cola didagangkan dengan harga $46 seunit. Kenaikan sebanyak 1700% dalam masa 30 tahun dan ini tak termasuk dengan dividen, kalau campur dividen mungkin jumlah ROI boleh menjadi 3000%.

Saham Coca-Cola adalah antara saham yang paling stabil di dunia atau kita boleh kata ianya recession-proof atau kalis gawat.

3. American Express (AMEX)

Di antara saham financial yang telah menjadi salah satu aset terpenting Warren Buffett. American Express adalah di antara saham Credit Card terbesar di dunia dan telah naik lebih dari 1000% selepas dibeli boleh Warren Bufett.

10 tahun lepas saham American Express didagangkan dengan harga $20 seunit dan kini harga seunit telah mencecah lebih $100. Saham ni memang akan bergerak selari dengan ekonomi dunia, kalau ekonomi bagus memang keuntungan saham ni akan melipat kali ganda.

3 Jenama Yang Dikenali Seluruh Dunia

Persamaan terbesar di antara 3 saham ni adalah mereka adalah merupakan leader kepada industri dan terkenal di merata dunia. Produk yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat ni telah menjadi gaya hidup dan susah untuk terpisah dengan aktiviti harian.

So bila dah melekat dengan kehidupan harian, secara automatik kita akan membeli atau menggunakannya. Inilah ciri-ciri terbaik untuk saham jangka panjang.

Di antara 3 saham ni, hanya dua sahaja yang patuh shariah iaitu Apple dan juga Coca-Cola. American Express tak shariah sebab dia adalah saham Credit Card yang mendapat keuntungan daripada interest.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS
Tarikh: Sabtu, 20 April 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang
<
Tempat: INTAN MILLENNIUM SQUARE (IMS)
Tarikh: Sabtu, 4 Mei 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Tatkala market Malaysia koyak sedangkan market luar negara kelihatan menarik, jom rebut peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!