Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai

Untuk menjadi syarikat yang kukuh, prestasi kewangan sangat penting. Hal ini kerana hanya dengan prestasi kewangan yang baik dapat menjamin simpanan tunai yang banyak. Syarikat-syarikat di bawah merupakan syarikat yang mempunyai simpanan tunai yang luar biasa. Kenali 5 syarikat yang paling banyak simpanan tunai di Bursa Malaysia.

1. MAYBANK

Merupakan syarikat perbankan terbesar di Malaysia. Mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM98 billion. Maybank mempunyai beberapa segmen bisnes selain perbankan seperti bank pelaburan dan insurans takaful. Pelabur institusi yang melabur di dalam Maybank adalah Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan banyak lagi.

Pada Nov 2021, Maybank mencatatkan keuntungan bersih RM1.68 billion dan jualan RM11.146 billion. Namun begitu, bagi pelabur muslim, Maybank tidak diiktiraf status patuh syariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti. Oleh itu, Maybank tidak boleh didagangkan dan dilaburkan oleh pelabur beragama Islam.

2. PCHEM

Merupakan leader dalam industri kimia dan mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM70.8 bilion. Bisnes PCHEM adalah sebagai pengeluar produk petrochemical seperti olefins, polymers, fertilisers, methanol dan produk kimia yang lain.

Selain dari milik Petronas, PCHEM juga dimiliki oleh beberapa institusi seperti Amanah Saham Bumiputera dan Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP). PCHEM menunjukkan prestasi yang baik sepanjang tahun 2021. Hal ini kerana, keuntungan bersih syarikat meningkat dari RM466 juta pada Feb 2021 kepada RM1.9 bilion pada Nov 2021.

3. HARTA

Syarikat HARTA merupakan pemain dalam industri sarung tangan getah selain TOPGLOVE yang mengeksport produk-produk mereka kepada lebih 30 buah negara. Bermula hanya dengan satu baris mesin pengeluaran pada tahun 1988, kini HARTA mempunyai teknologi canggih yang mampu mengeluarkan 45,000 sarung tangan getah dalam masa 1 jam.

Kadar pengeluaran tahunan mereka mencecah 44 billion setahun. Permintaan sarung tangan getah meningkat dengan mendadak apabila pandemik melanda. Oleh itu, HARTA membuat pelan pengembangan bisnes untuk meningkatkan kadar pengeluaran kilang-kilang mereka.

Tahun 2020, untung bersih syarikat ini hanya RM434 juta. Hasil pengembangan bisnes yang bagus pada tahun 2021, HARTA mencatatkan keuntungan bersih sehingga RM2.8 billion. Sehingga kini mereka masih lagi dalam fasa pengembangan. Target pengeluaran sarung tangan oleh HARTA adalah 95 billion setahun berbanding kadar pengeluaran sekarang hanya 44 billion.

4. INARI

Inari sebelum ini menjadi sebutan kerana merupakan syarikat teknologi pertama berjaya memasuki dalam senarai constituent indeks FBMKLCI. Syarikat INARI telah terpilih untuk menjadi penanda aras dalam indeks FBMKLCI. Market capitalization telah mencapai 13.5 billion, disokong oleh permintaan pada produk-produk elektrik dan elektronik , INARI berada pada landasan yang betul untuk menguasai market share dalam pasaran.

Produk dalam segmen RF mendapat sambutan oleh pelanggan dalam dan luar negara. Kelebihan INARI adalah mempunyai margin keuntungan yang tinggi iaitu 23%.

5. PADINI

Merupakan pemain dalam industri produk pengguna. Ini merupakan syarikat jenama terkenal dalam menjual pakaian dan aksesori. Ketika pandemik COVID-19 melanda, PADINI berada dalam keadaan terumbang-ambing kerana masyarakat tidak membelanjakan wang untuk membeli produk mereka.

Hal ini disebabkan oleh kemelesetan ekonomi yang melanda. Tahun 2022 merupakan tahun PADINI perlu membuktikan keuntungan kepada para pelaburnya. Pemulihan ekonomi semakin jelas, sempadan negara mula dibuka dan aktiviti ekonomi boleh bergerak seperti biasa.

Syarikat ini mempunyai cash reserve yang banyak dan berjaya mengharungi fasa kemelesetan ekonomi pada tahun 2020.

Kesemua syarikat di atas merupakan leader dalam industri masing-masing. Mempunyai perniagaan yang stabil penting dalam mengharungi fasa-fasa downturn dalam bisnes. Dengan pengurusan syarikat yang baik, peningkatan simpanan tunai menjamin perniagaan untuk menjadi ampuh dan mampu survive dalam apa juga keadaan.

Data adalah sehingga Januari 2022. Senarai saham yang diberikan bukan satu saranan belian tetapi hanya untuk tujuan pendidikan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam