Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai

Untuk menjadi syarikat yang kukuh, prestasi kewangan sangat penting. Hal ini kerana hanya dengan prestasi kewangan yang baik dapat menjamin simpanan tunai yang banyak. Syarikat-syarikat di bawah merupakan syarikat yang mempunyai simpanan tunai yang luar biasa. Kenali 5 syarikat yang paling banyak simpanan tunai di Bursa Malaysia.

1. MAYBANK

Merupakan syarikat perbankan terbesar di Malaysia. Mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM98 billion. Maybank mempunyai beberapa segmen bisnes selain perbankan seperti bank pelaburan dan insurans takaful. Pelabur institusi yang melabur di dalam Maybank adalah Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan banyak lagi.

Pada Nov 2021, Maybank mencatatkan keuntungan bersih RM1.68 billion dan jualan RM11.146 billion. Namun begitu, bagi pelabur muslim, Maybank tidak diiktiraf status patuh syariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti. Oleh itu, Maybank tidak boleh didagangkan dan dilaburkan oleh pelabur beragama Islam.

2. PCHEM

Merupakan leader dalam industri kimia dan mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM70.8 bilion. Bisnes PCHEM adalah sebagai pengeluar produk petrochemical seperti olefins, polymers, fertilisers, methanol dan produk kimia yang lain.

Selain dari milik Petronas, PCHEM juga dimiliki oleh beberapa institusi seperti Amanah Saham Bumiputera dan Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP). PCHEM menunjukkan prestasi yang baik sepanjang tahun 2021. Hal ini kerana, keuntungan bersih syarikat meningkat dari RM466 juta pada Feb 2021 kepada RM1.9 bilion pada Nov 2021.

3. HARTA

Syarikat HARTA merupakan pemain dalam industri sarung tangan getah selain TOPGLOVE yang mengeksport produk-produk mereka kepada lebih 30 buah negara. Bermula hanya dengan satu baris mesin pengeluaran pada tahun 1988, kini HARTA mempunyai teknologi canggih yang mampu mengeluarkan 45,000 sarung tangan getah dalam masa 1 jam.

Kadar pengeluaran tahunan mereka mencecah 44 billion setahun. Permintaan sarung tangan getah meningkat dengan mendadak apabila pandemik melanda. Oleh itu, HARTA membuat pelan pengembangan bisnes untuk meningkatkan kadar pengeluaran kilang-kilang mereka.

Tahun 2020, untung bersih syarikat ini hanya RM434 juta. Hasil pengembangan bisnes yang bagus pada tahun 2021, HARTA mencatatkan keuntungan bersih sehingga RM2.8 billion. Sehingga kini mereka masih lagi dalam fasa pengembangan. Target pengeluaran sarung tangan oleh HARTA adalah 95 billion setahun berbanding kadar pengeluaran sekarang hanya 44 billion.

4. INARI

Inari sebelum ini menjadi sebutan kerana merupakan syarikat teknologi pertama berjaya memasuki dalam senarai constituent indeks FBMKLCI. Syarikat INARI telah terpilih untuk menjadi penanda aras dalam indeks FBMKLCI. Market capitalization telah mencapai 13.5 billion, disokong oleh permintaan pada produk-produk elektrik dan elektronik , INARI berada pada landasan yang betul untuk menguasai market share dalam pasaran.

Produk dalam segmen RF mendapat sambutan oleh pelanggan dalam dan luar negara. Kelebihan INARI adalah mempunyai margin keuntungan yang tinggi iaitu 23%.

5. PADINI

Merupakan pemain dalam industri produk pengguna. Ini merupakan syarikat jenama terkenal dalam menjual pakaian dan aksesori. Ketika pandemik COVID-19 melanda, PADINI berada dalam keadaan terumbang-ambing kerana masyarakat tidak membelanjakan wang untuk membeli produk mereka.

Hal ini disebabkan oleh kemelesetan ekonomi yang melanda. Tahun 2022 merupakan tahun PADINI perlu membuktikan keuntungan kepada para pelaburnya. Pemulihan ekonomi semakin jelas, sempadan negara mula dibuka dan aktiviti ekonomi boleh bergerak seperti biasa.

Syarikat ini mempunyai cash reserve yang banyak dan berjaya mengharungi fasa kemelesetan ekonomi pada tahun 2020.

Kesemua syarikat di atas merupakan leader dalam industri masing-masing. Mempunyai perniagaan yang stabil penting dalam mengharungi fasa-fasa downturn dalam bisnes. Dengan pengurusan syarikat yang baik, peningkatan simpanan tunai menjamin perniagaan untuk menjadi ampuh dan mampu survive dalam apa juga keadaan.

Data adalah sehingga Januari 2022. Senarai saham yang diberikan bukan satu saranan belian tetapi hanya untuk tujuan pendidikan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Status Saham Patuh Syariah Sering Berubah

Pelaburan merupakan satu tindakan di mana pelabur melaburkan wang atau aset ke dalam pasaran modal dengan menjangkakan pulangan pada masa akan datang dapat meningkat. Seperti yang diketahui ramai, terdapat pelaburan secara Islamik dan juga konvensional. Pelaburan Islamik dapat didefinisikan sebagai pelabur yang menyumbang wang mereka bagi tujuan memperoleh keuntungan yang dibenarkan dalam syariat Islam. Manakala pelaburan konvensional adalah bebas dimana segala aktiviti pelaburan tidak perlu bertepatan dengan syariat Islam.

Terdapat dua pendekatan bagi mewujudkan kebolehan pasaran saham dalam sektor kewangan Islam di Malaysia. Pertama adalah dengan mengenal pasti produk dan perkhidmatan konvensional sedia ada yang secara amnya boleh diterima oleh Islam, dan mengubah suai dan menghapuskan sebarang unsur terlarang yang dapat mematuhi prinsip Syariah. Kedua, dengan melibatkan penggunaan pelbagai prinsip Syariah untuk memudahkan penghasilan dan inovasi produk dan perkhidmatan baharu.

Antara isu yang ingin dihuraikan adalah saham-saham yang patuh syariah kerap berubah statusnya menjadi saham tidak patuh syariah. Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengemas kini status saham-saham patuh syariah di Bursa Malaysia pada setiap tahun sebanyak dua kali.  

Antara kriteria yang diukur oleh pihak MPS dalam menentukan sesuatu saham patuh syariah adalah berdasarkan aktiviti utama syarikat. Secara jelasnya, semua aktiviti yang dijalankan oleh syarikat mestilah tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebagai contoh, pihak MPS akan mengeluarkan sesuatu syarikat atau sekuriti daripada senarai sekuriti lulus syariah apabila operasi utama syarikat berteraskan riba, aktiviti perjudian, mengeluar atau memasarkan produk yang haram serta menjalankan kegiatan yang mempunyai unsur gharar iaitu ketidakpastian dalam perniagaan sesebuah syarikat.

Antara saham patuh syariah popular yang bertukar statusnya menjadi saham tidak patuh syariah adalah REDtone Digital Berhad. REDtone Digital Berhad merupakan syarikat komunikasi di Malaysia dan telah disenaraikan sebagai saham patuh syariah pada Mei 2020. Namun, status saham syarikat ini berubah kepada saham tidak patuh syariah pada Mei 2021. Walaubagaimanapun, saham ini bertukar kembali ke dalam senarai saham patuh syariah pada Mei 2022. Secara keseluruhannya, saham REDtone Digital Berhad telah berubah status syariahnya sebanyak tiga kali dalam tempoh dua tahun.

Oleh itu, setiap pelabur yang mengutamakan pelaburan patuh syariah, perlulah berhati-hati dalam pemilihan saham yang sering berubah status patuh syariahnya dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa saham tersebut. Hal ini kerana, apabila saham yang dimiliki dalam tempoh pengumuman untuk bertukar statusnya kepada saham tidak patuh syariah, pelabur perlulah menjual dengan kadar segera saham yang dimiliki itu untuk mendapatkan keuntungan yang halal. Manakala, selepas pengumuman dibuat, saham patuh syariah yang bertukar statusnya akan menjadikan keuntungan yang didapati oleh pelabur tidak halal dan keuntungan tersebut perlulah diderma atau dibuat amal kebajikan. 

Artikel sumbangan:

NUR ZULKIRAH BINTI ZULKIFLI (288890)

BIFS3013 ISLAMIC INVESTMENT,

Universiti Utara Malaysia (UUM)

Baca lagi: Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee