Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai

Untuk menjadi syarikat yang kukuh, prestasi kewangan sangat penting. Hal ini kerana hanya dengan prestasi kewangan yang baik dapat menjamin simpanan tunai yang banyak. Syarikat-syarikat di bawah merupakan syarikat yang mempunyai simpanan tunai yang luar biasa. Kenali 5 syarikat yang paling banyak simpanan tunai di Bursa Malaysia.

1. MAYBANK

Merupakan syarikat perbankan terbesar di Malaysia. Mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM98 billion. Maybank mempunyai beberapa segmen bisnes selain perbankan seperti bank pelaburan dan insurans takaful. Pelabur institusi yang melabur di dalam Maybank adalah Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan banyak lagi.

Pada Nov 2021, Maybank mencatatkan keuntungan bersih RM1.68 billion dan jualan RM11.146 billion. Namun begitu, bagi pelabur muslim, Maybank tidak diiktiraf status patuh syariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti. Oleh itu, Maybank tidak boleh didagangkan dan dilaburkan oleh pelabur beragama Islam.

2. PCHEM

Merupakan leader dalam industri kimia dan mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM70.8 bilion. Bisnes PCHEM adalah sebagai pengeluar produk petrochemical seperti olefins, polymers, fertilisers, methanol dan produk kimia yang lain.

Selain dari milik Petronas, PCHEM juga dimiliki oleh beberapa institusi seperti Amanah Saham Bumiputera dan Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP). PCHEM menunjukkan prestasi yang baik sepanjang tahun 2021. Hal ini kerana, keuntungan bersih syarikat meningkat dari RM466 juta pada Feb 2021 kepada RM1.9 bilion pada Nov 2021.

3. HARTA

Syarikat HARTA merupakan pemain dalam industri sarung tangan getah selain TOPGLOVE yang mengeksport produk-produk mereka kepada lebih 30 buah negara. Bermula hanya dengan satu baris mesin pengeluaran pada tahun 1988, kini HARTA mempunyai teknologi canggih yang mampu mengeluarkan 45,000 sarung tangan getah dalam masa 1 jam.

Kadar pengeluaran tahunan mereka mencecah 44 billion setahun. Permintaan sarung tangan getah meningkat dengan mendadak apabila pandemik melanda. Oleh itu, HARTA membuat pelan pengembangan bisnes untuk meningkatkan kadar pengeluaran kilang-kilang mereka.

Tahun 2020, untung bersih syarikat ini hanya RM434 juta. Hasil pengembangan bisnes yang bagus pada tahun 2021, HARTA mencatatkan keuntungan bersih sehingga RM2.8 billion. Sehingga kini mereka masih lagi dalam fasa pengembangan. Target pengeluaran sarung tangan oleh HARTA adalah 95 billion setahun berbanding kadar pengeluaran sekarang hanya 44 billion.

4. INARI

Inari sebelum ini menjadi sebutan kerana merupakan syarikat teknologi pertama berjaya memasuki dalam senarai constituent indeks FBMKLCI. Syarikat INARI telah terpilih untuk menjadi penanda aras dalam indeks FBMKLCI. Market capitalization telah mencapai 13.5 billion, disokong oleh permintaan pada produk-produk elektrik dan elektronik , INARI berada pada landasan yang betul untuk menguasai market share dalam pasaran.

Produk dalam segmen RF mendapat sambutan oleh pelanggan dalam dan luar negara. Kelebihan INARI adalah mempunyai margin keuntungan yang tinggi iaitu 23%.

5. PADINI

Merupakan pemain dalam industri produk pengguna. Ini merupakan syarikat jenama terkenal dalam menjual pakaian dan aksesori. Ketika pandemik COVID-19 melanda, PADINI berada dalam keadaan terumbang-ambing kerana masyarakat tidak membelanjakan wang untuk membeli produk mereka.

Hal ini disebabkan oleh kemelesetan ekonomi yang melanda. Tahun 2022 merupakan tahun PADINI perlu membuktikan keuntungan kepada para pelaburnya. Pemulihan ekonomi semakin jelas, sempadan negara mula dibuka dan aktiviti ekonomi boleh bergerak seperti biasa.

Syarikat ini mempunyai cash reserve yang banyak dan berjaya mengharungi fasa kemelesetan ekonomi pada tahun 2020.

Kesemua syarikat di atas merupakan leader dalam industri masing-masing. Mempunyai perniagaan yang stabil penting dalam mengharungi fasa-fasa downturn dalam bisnes. Dengan pengurusan syarikat yang baik, peningkatan simpanan tunai menjamin perniagaan untuk menjadi ampuh dan mampu survive dalam apa juga keadaan.

Data adalah sehingga Januari 2022. Senarai saham yang diberikan bukan satu saranan belian tetapi hanya untuk tujuan pendidikan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.