Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai

Untuk menjadi syarikat yang kukuh, prestasi kewangan sangat penting. Hal ini kerana hanya dengan prestasi kewangan yang baik dapat menjamin simpanan tunai yang banyak. Syarikat-syarikat di bawah merupakan syarikat yang mempunyai simpanan tunai yang luar biasa. Kenali 5 syarikat yang paling banyak simpanan tunai di Bursa Malaysia.

1. MAYBANK

Merupakan syarikat perbankan terbesar di Malaysia. Mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM98 billion. Maybank mempunyai beberapa segmen bisnes selain perbankan seperti bank pelaburan dan insurans takaful. Pelabur institusi yang melabur di dalam Maybank adalah Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan banyak lagi.

Pada Nov 2021, Maybank mencatatkan keuntungan bersih RM1.68 billion dan jualan RM11.146 billion. Namun begitu, bagi pelabur muslim, Maybank tidak diiktiraf status patuh syariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti. Oleh itu, Maybank tidak boleh didagangkan dan dilaburkan oleh pelabur beragama Islam.

2. PCHEM

Merupakan leader dalam industri kimia dan mempunyai nilai market capitalization sebanyak RM70.8 bilion. Bisnes PCHEM adalah sebagai pengeluar produk petrochemical seperti olefins, polymers, fertilisers, methanol dan produk kimia yang lain.

Selain dari milik Petronas, PCHEM juga dimiliki oleh beberapa institusi seperti Amanah Saham Bumiputera dan Kumpulan Simpanan Wang Persaraan (KWSP). PCHEM menunjukkan prestasi yang baik sepanjang tahun 2021. Hal ini kerana, keuntungan bersih syarikat meningkat dari RM466 juta pada Feb 2021 kepada RM1.9 bilion pada Nov 2021.

3. HARTA

Syarikat HARTA merupakan pemain dalam industri sarung tangan getah selain TOPGLOVE yang mengeksport produk-produk mereka kepada lebih 30 buah negara. Bermula hanya dengan satu baris mesin pengeluaran pada tahun 1988, kini HARTA mempunyai teknologi canggih yang mampu mengeluarkan 45,000 sarung tangan getah dalam masa 1 jam.

Kadar pengeluaran tahunan mereka mencecah 44 billion setahun. Permintaan sarung tangan getah meningkat dengan mendadak apabila pandemik melanda. Oleh itu, HARTA membuat pelan pengembangan bisnes untuk meningkatkan kadar pengeluaran kilang-kilang mereka.

Tahun 2020, untung bersih syarikat ini hanya RM434 juta. Hasil pengembangan bisnes yang bagus pada tahun 2021, HARTA mencatatkan keuntungan bersih sehingga RM2.8 billion. Sehingga kini mereka masih lagi dalam fasa pengembangan. Target pengeluaran sarung tangan oleh HARTA adalah 95 billion setahun berbanding kadar pengeluaran sekarang hanya 44 billion.

4. INARI

Inari sebelum ini menjadi sebutan kerana merupakan syarikat teknologi pertama berjaya memasuki dalam senarai constituent indeks FBMKLCI. Syarikat INARI telah terpilih untuk menjadi penanda aras dalam indeks FBMKLCI. Market capitalization telah mencapai 13.5 billion, disokong oleh permintaan pada produk-produk elektrik dan elektronik , INARI berada pada landasan yang betul untuk menguasai market share dalam pasaran.

Produk dalam segmen RF mendapat sambutan oleh pelanggan dalam dan luar negara. Kelebihan INARI adalah mempunyai margin keuntungan yang tinggi iaitu 23%.

5. PADINI

Merupakan pemain dalam industri produk pengguna. Ini merupakan syarikat jenama terkenal dalam menjual pakaian dan aksesori. Ketika pandemik COVID-19 melanda, PADINI berada dalam keadaan terumbang-ambing kerana masyarakat tidak membelanjakan wang untuk membeli produk mereka.

Hal ini disebabkan oleh kemelesetan ekonomi yang melanda. Tahun 2022 merupakan tahun PADINI perlu membuktikan keuntungan kepada para pelaburnya. Pemulihan ekonomi semakin jelas, sempadan negara mula dibuka dan aktiviti ekonomi boleh bergerak seperti biasa.

Syarikat ini mempunyai cash reserve yang banyak dan berjaya mengharungi fasa kemelesetan ekonomi pada tahun 2020.

Kesemua syarikat di atas merupakan leader dalam industri masing-masing. Mempunyai perniagaan yang stabil penting dalam mengharungi fasa-fasa downturn dalam bisnes. Dengan pengurusan syarikat yang baik, peningkatan simpanan tunai menjamin perniagaan untuk menjadi ampuh dan mampu survive dalam apa juga keadaan.

Data adalah sehingga Januari 2022. Senarai saham yang diberikan bukan satu saranan belian tetapi hanya untuk tujuan pendidikan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……