Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Guna CGS-CIMB iTrade (TERKINI)

Saham IPO merupakan saham yg pre-list di papan Bursa Malaysia.

IPO untuk tawaran awam boleh dimohon melalui online banking seperti Maybank2u dan CIMBClicks sebelum ini. Sekarang dah tak boleh guna CIMBClicks, tapi kena guna laman web baharu CGS-CIMB iTrade yang khusus untuk mohon IPO secara online. Yang penting kena ada akaun CDS bersama CGS-CIMB yang aktif untuk memohon.

Kita semua boleh rebut peluang untuk membeli IPO syarikat semasa ianya diumumkan. Jadi, panduan ini akan menerangkan dengan ringkas cara membeli saham IPO dengan mudah menggunakan CGS-CIMB iTrade.

Cara Mohon IPO Guna CGS-CIMB iTrade

Sebelum itu, pastikan anda telah mempunyai akaun pelaburan yang dikenali sebagai central depository system (CDS) bersama CGS-CIMB terlebih dahulu. Pastikan juga CDS akaun anda adalah direct account dan bukannya nominee account.

Baca: Nak Buka Akaun CDS Online Dengan CGS-CIMB Secara PERCUMA? Jom Ikut Tutorial Ini

Jangan risau, anda boleh ada lebih daripada satu akaun pelaburan. Jadi boleh buka akaun trading dengan CGS-CIMB walaupun dah pernah buka dengan broker / bank pelaburan lain. Ada banyak kelebihan bila buka dengan CGS-CIMB seperti caj brokerage antara yang terendah, dapat kajian saham padu daripada pakar penganalisis dan lain-lain lagi. Nak buka pun PERCUMA khas untuk pembaca setia kami.

  • 1. Layari laman web www.eipocimb.com

Langkah pertama sekali yang perlu anda buat adalah dengan melayari laman web www.eipocimb.com dan log masuk ke akaun anda.

Sekiranya anda sudah ada akaun Trading bersama CGS-CIMB sebelum ini, boleh gunakan User ID dan Password yang sama untuk log masuk.  

  • 2. Pilih IPO

Anda akan dapat lihat pelbagai jenis IPO yang sedang dibuka permohonannya. Pilih IPO yang anda inginkan.

Selain itu, yang best di laman web ini akan akan dapat akses terus ke prospektus IPO. Boleh terus klik dan baca prospektus. Mudah dan teratur, tak perlu tercari-cari prospektus pada laman web lain lagi.

Prospektus dalam bahasa Melayu turut disediakan di sini.

Kajian dari penganalisis juga boleh didapati dari laman web ini. Memang terbaik!

  • 3. Semak maklumat IPO yang dipilih

Lepas pilih IPO, semak maklumat IPO berkenaan. Semak juga tarikh-tarikh penting seperti tarikh tutup permohonan dan tarikh penyenaraian IPO terbabit.

  • 4. Baca terma dan syarat

Baca terma dan syarat sehingga habis, kemudian tanda jika anda setuju dan klik ‘Yes’.

  • 5. Baca terma dan syarat selanjutnya

Anda akan dibawa ke laman terma dan syarat seterusnya. Baca sehingga habis, kemudian tanda klik ‘Accept’.

  • 6. Isi kuantiti IPO yang ingin dimohon

Masukkan kuantiti IPO yang ingin dimohon kemudian pilih mod pembayaran. Boleh bayar menggunakan online banking seperti CIMB Clicks dan Maybank2u.com. Cuma perlu masukkan nombor akaun bank berkenaan sahaja.

  • 7. Masukkan Trading PIN

Setelah selesai, masukkan Trading PIN anda. Penting untuk diingat bahawa anda perlu tutup Pop-Up Blocker sebelum klik ‘Confirm’.

Untuk bantuan tutup Pop-Up Blocker boleh klik pada bahagian kanan skrin.

  • 8. Log masuk online banking

Anda akan dibawa ke laman Pop-Up online banking pilihan anda. Log masuk dan ikut semua langkah sehingga pembayaran berjaya.

  • 9. Semak status permohonan IPO

Setelah pembayaran berjaya, anda boleh semak status permohonan IPO tadi. Boleh juga semak laman web online bank anda untuk pastikan duit berjaya ditolak.

  • 10. Status permohonan IPO

Pending Balloting bermaksud permohonan berjaya diproses dan sedang menunggu keputusan pengundian IPO nanti. Sekiranya proses pembayaran tadi tidak berjaya, anda boleh klik Pending Payment dan cuba bayar sekali lagi.

Anda boleh semak status permohonan anda selepas tarikh pengundian tamat atau pada keesokkan harinya.

Jika permohonan anda gagal, duit anda akan dipulangkan sepenuhnya ke akaun bank anda.

Baca: Rahsia Buat Keuntungan Dengan Membeli IPO

Soalan : Berapa minima perlu beli?
Minima hanya 100 unit dan tiada had maksimum.

Soalan : Bolehkah saya memohon satu-satu IPO itu banyak kali?
Tak boleh. Hanya satu permohonan sahaja dibenarkan bagi setiap pemohon.

Soalan : Kalau sudah ada akaun CDS di RHB Investment, boleh buka CDS di CGS-CIMB?
Boleh, tiada masalah.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Daftar berdua untuk dapatkan akses secara PERCUMA.!

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: