Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Guna CGS International (CGS-CIMB) iTrade

Saham IPO merupakan saham yg pre-list di papan Bursa Malaysia.

IPO untuk tawaran awam boleh dimohon melalui online banking seperti Maybank2u dan CIMBClicks sebelum ini. Sekarang dah tak boleh guna CIMBClicks, tapi kena guna laman web baharu yang khusus untuk mohon IPO secara online. Yang penting kena ada akaun CDS bersama CGS International (CGS-CIMB) yang aktif untuk memohon.

Kita semua boleh rebut peluang untuk membeli IPO syarikat semasa ianya diumumkan. Jadi, panduan ini akan menerangkan dengan ringkas cara membeli saham IPO dengan mudah menggunakan CGS International iTrade.

Cara Mohon IPO Guna CGS International iTrade

Sebelum itu, pastikan anda telah mempunyai akaun pelaburan yang dikenali sebagai central depository system (CDS) bersama CGS International terlebih dahulu. Pastikan juga CDS akaun anda adalah direct account dan bukannya nominee account.

Baca: Nak Buka Akaun CDS Online Dengan CGS International Secara PERCUMA? Jom Ikut Tutorial Ini

Jangan risau, anda boleh ada lebih daripada satu akaun pelaburan. Jadi boleh buka akaun trading dengan CGS International walaupun dah pernah buka dengan broker / bank pelaburan lain. Ada banyak kelebihan bila buka dengan CGS International seperti caj brokerage antara yang terendah, dapat kajian saham padu daripada pakar penganalisis dan lain-lain lagi. Nak buka pun PERCUMA khas untuk pembaca setia kami.

  • 1. Layari laman web www.eipocimb.com

Langkah pertama sekali yang perlu anda buat adalah dengan melayari laman web www.eipocimb.com dan log masuk ke akaun anda.

Sekiranya anda sudah ada akaun Trading bersama CGS International sebelum ini, boleh gunakan User ID dan Password yang sama untuk log masuk.  

  • 2. Pilih IPO

Anda akan dapat lihat pelbagai jenis IPO yang sedang dibuka permohonannya. Pilih IPO yang anda inginkan.

Selain itu, yang best di laman web ini akan akan dapat akses terus ke prospektus IPO. Boleh terus klik dan baca prospektus. Mudah dan teratur, tak perlu tercari-cari prospektus pada laman web lain lagi.

Prospektus dalam bahasa Melayu turut disediakan di sini.

Kajian dari penganalisis juga boleh didapati dari laman web ini. Memang terbaik!

  • 3. Semak maklumat IPO yang dipilih

Lepas pilih IPO, semak maklumat IPO berkenaan. Semak juga tarikh-tarikh penting seperti tarikh tutup permohonan dan tarikh penyenaraian IPO terbabit.

  • 4. Baca terma dan syarat

Baca terma dan syarat sehingga habis, kemudian tanda jika anda setuju dan klik ‘Yes’.

  • 5. Baca terma dan syarat selanjutnya

Anda akan dibawa ke laman terma dan syarat seterusnya. Baca sehingga habis, kemudian tanda klik ‘Accept’.

  • 6. Isi kuantiti IPO yang ingin dimohon

Masukkan kuantiti IPO yang ingin dimohon kemudian pilih mod pembayaran. Boleh bayar menggunakan online banking seperti CIMB Clicks dan Maybank2u.com. Cuma perlu masukkan nombor akaun bank berkenaan sahaja.

  • 7. Masukkan Trading PIN

Setelah selesai, masukkan Trading PIN anda. Penting untuk diingat bahawa anda perlu tutup Pop-Up Blocker sebelum klik ‘Confirm’.

Untuk bantuan tutup Pop-Up Blocker boleh klik pada bahagian kanan skrin.

  • 8. Log masuk online banking

Anda akan dibawa ke laman Pop-Up online banking pilihan anda. Log masuk dan ikut semua langkah sehingga pembayaran berjaya.

  • 9. Semak status permohonan IPO

Setelah pembayaran berjaya, anda boleh semak status permohonan IPO tadi. Boleh juga semak laman web online bank anda untuk pastikan duit berjaya ditolak.

  • 10. Status permohonan IPO

Pending Balloting bermaksud permohonan berjaya diproses dan sedang menunggu keputusan pengundian IPO nanti. Sekiranya proses pembayaran tadi tidak berjaya, anda boleh klik Pending Payment dan cuba bayar sekali lagi.

Anda boleh semak status permohonan anda selepas tarikh pengundian tamat atau pada keesokkan harinya.

Jika permohonan anda gagal, duit anda akan dipulangkan sepenuhnya ke akaun bank anda.

Baca: Rahsia Buat Keuntungan Dengan Membeli IPO

Soalan : Berapa minima perlu beli?
Minima hanya 100 unit dan tiada had maksimum.

Soalan : Bolehkah saya memohon satu-satu IPO itu banyak kali?
Tak boleh. Hanya satu permohonan sahaja dibenarkan bagi setiap pemohon.

Soalan : Kalau sudah ada akaun CDS di RHB Investment, boleh buka CDS di CGS International?
Boleh, tiada masalah.

Previous ArticleNext Article
Individu berlesen/berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti.

Portal Semak Sebelum Labur SC membolehkan anda menyemak sama ada seseorang individu atau entiti dibenarkan oleh SC untuk menawarkan, mempromosi atau menjual sebarang produk dan perkhidmatan pasaran modal.

Perladangan: El Nino Secara Rasminya Tiba

Saranan dinaik taraf kepada WAJARAN TINGGI daripada Neutral; Saham Pilihan Utama: Johor Plantations Group (JPG), Sarawak Oil Palms (SOP), IOI Corp (IOI), Hap Seng Plantations (HSP), London Sumatra Indonesia (LSIP) dan SD Guthrie (SDG)

Satu makluman rasmi berkaitan El Nino telah dikeluarkan oleh Pentadbiran Lautan dan AtmosferaKebangsaan AS (NOAA) walaupun tahap keterukan fenomena ini masih lagi belum dapat dipastikan. Meskipun berdepan dengan risiko-risiko geopolitik semasa, kami percaya harga CPO akan terus terkawal pada paras semasa dengan ia berpotensi menaik sekiranya fenomena El Nino kali ini dianggap kuat.

NOAA AS mengumumkan bahawa El Nino sudahpun muncul

Mengeluarkan makluman berkaitan El Nino yang meramalkan fenomena ini akan bertambah kuat kepada tahap sederhana atau kuat. Dari segi tahap kekuatan, kebarangkalian untuk El Nino kuat muncul memuncak pada 88% untuk tempoh Nov 2026-Jan 2027. Sekiranya kejadian El Nino kuat melanda, keluaran minyak sawit akan terjejas dan kesan ini mungkin berlarutan sehingga dua tahun, bergantung pada tahap keterukan
fenomena ini.

Pada tahun-tahun sebelum ini, kesan ketara terhadap hasil keluaran CPO daripada El Nino hanyalah dirasai semasa tempoh-tempoh El Nino kuat. Kami ingin menekankan bahawa Biro Meteoreologi Australia masih lagi belum mengumumkan pengesahan tentang kemunculan El Nino

Menurut rekod sebelum ini, El Nino selalunya menyebabkan hasil tanaman merosot antara 2% dan 20%

Kami mengambil maklum bahawa semasa dua kejadian El Nino yang kuat pada 1997-1998 dan 2015-2016: hasil tanaman mengalami penurunan sebanyak 17% pada 1998-1999 dan kejatuhan 14% dalam keluaran hasil tanaman pada 2016-2017 yang kesannya hanya dirasai selepas setahun. Bagi harga CPO pula, harga purata CPO menokok setinggi 21% semasa tahun-tahun melandanya El Nino dan mencapai paras purata tambahan 26% setahun selepas El Nino muncul.

Oleh demikian itu, walaupun kami mengekalkan ramalan harga CPO buat masa sekarang sementara menunggu pengesahan mengenai kekuatan fenomena El Nino, kami percaya adanya potensi kenaikan

Andaian harga CPO kami berjumlah MYR4,400/tan untuk 2026 dan MYR4,300/tan untuk 2027, khususnya untuk 2027. Hal ini demikian kerana harga CPO sepatutnya meningkat dan bukannya menurun selepas El Nino berlalu lebih-lebih lagi apabila ia merupakan satu kejadian yang kuat.

Faktor-faktor lain yang boleh menaikkan harga CPO ialah kesan daripada skim tadbir urus eksport komoditi Indonesia

Yang akan menyalurkan semula urus niaga eksport melalui Danantara Sumberdaya Indonesia. Walaupun Kerajaan Indonesia sekarang mempertimbang untuk mengurangkan skop skim ini, tahap pengawasan yang lebih ketat masih akan dikenakan terhadap eksport dan mekanisme penetapan harga akan dibuat pada harga barangan eksport. Hal ini bertujuan mencegah masalah pembuatan invois yang lebih murah daripada yang sepatutnya dan amalan harga pindahan.

Sebaik sahaja skim ini berkuat kuasa (tarikh akhir pada 31 Dis 2026), pengeksport dikehendaki untuk menghantar laporan bulanan yang memperincikan tentang maklumat jenis produk, jumlah barangan, nilai, dan pengelasan tarif, dan mereka hendaklah menyimpan semua hasil eksport dalam bank-bank milik kerajaan Indonesia.

Kami percaya berlakunya peningkatan eksport lebih awal sebelum skim ini dilaksanakan pada fasa peralihan awal, namun sebaik sahaja ia dilaksanakan, kita mungkin dapat melihat berlakunya penangguhan eksport dari Indonesia yang membawa kepada bekalan lebih terhad dan harga lebih tinggi. Kita juga mungkin dapat menyaksikan syarikat perladangan Indonesia berhadapan dengan kos lebih mahal berkait dengan langkah pengawasan lebih ketat ini, tetapi harga CPO mungkin juga menaik untuk mengimbangi masalah kos ini.

WAJARAN TINGGI

Saranan-saranan kami untuk saham-saham perladangan dalam semakan kerana harga-harga saham untuk syarikat perladangan serantau mengalami pembetulan yang ketara baru-baru ini susulan perubahan kawal selia di Indonesia.

Penganalisis
Hoe Lee Leng +603 2302 8110 ([email protected])

Penafian :
Laporan penyelidikan ini disediakan oleh pasukan Penyelidikan RHB (RHB Research Team) dari RHB Investment Bank Bhd.