5 Faktor Yang Mempengaruhi Harga Caruman Takaful

Takaful merupakan salah satu cara untuk melindungi kewangan keluarga ketika kita masih hidup dan selepas meninggal dunia. Namun harga premium yang dibayar mungkin berbeza-beza.

Sebenarnya terdapat beberapa perkara yang akan mempengaruhi harga premium seseorang berdasarkan kepada:

1. Umur

Umur merupakan faktor utama yang akan mempengaruhi harga premium. Ianya berkaitan dengan risiko kematian dan kadar jangka hayat purata.

Bagi mereka yang berusia sekitar 20-an, risiko mereka untuk mendapat penyakit adalah lebih rendah berbanding mereka yang berusia 50-an.

Jadi jika anda membuat keputusan untuk mendapatkan takaful pada usia 20-an, anda akan mendapat harga yang lebih murah berbanding jika anda mendapatkan takaful pada usia yang lebih tua.

2. Gaya Hidup Dan Pekerjaan

Photo by Pixabay from Pexels

Jika anda menggemari sukan lasak dan berisiko tinggi  serta mungkin mengancam nyawa seperti sukan permotoran dan skydiving, harga takaful anda tentunya lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mengamalkan gaya hidup seperti itu.

Begitu juga halnya dengan pekerjaan. Sekiranya pekerjaan anda mempunyai risiko mengancam nyawa, harga premium takaful adalah lebih tinggi daripada mereka yang sekadar bekerja di dalam pejabat sambil duduk depan komputer.

3. Merokok

Jika anda merupakan seorang perokok, anda perlu bersedia untuk dikenakan harga takaful yang lebih tinggi. Seperti yang semua orang tahu, perokok lebih berisiko untuk mendapat pelbagai jenis penyakit seperti strok, kanser, sakit jantung dan sebagainya.

Tetapi sekiranya anda berjaya berjaya berhenti menghisap rokok selama 12 bulan, anda tidak lagi dianggap perokok oleh syarikat takaful.

4. Sejarah Perubatan Keluarga

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-pixabay-236380-700x463.jpg

Jika anda ingin memohon takaful, anda perlu mengemukakan sejarah rekod perubatan keluarga anda.

Jadi mereka dapat mengesan adakah anda berpotensi untuk mendapat penyakit yang sama. Jika kebanyakan ahli keluarga anda bebas daripada penyakit-penyakit kronik serta penyakit keturunan, anda akan diberikan harga premium yang lebih murah.

Tetapi sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah penyakit keturunan, anda masih boleh mendapatkan harga yang lebih rendah dengan cara mendapatkan polisi takaful pada usia yang lebih muda.

5. Penyakit Sedia Ada

Ini bermaksud keadaan kesihatan anda semasa memohon untuk mendapatkan takaful.

Adakah ketika itu anda sedang mengidap penyakit? Atau pernah mengidap penyakit seperti kencing manis atau darah tinggi?

Ada syarikat takaful yang memerlukan anda pergi membuat pemeriksaan kesihatan sebelum menerima anda sebagai pelanggan.

Bagi mereka yang disahkan telah mempunyai penyakit, harga yang dikenakan adalah lebih tinggi kerana anda dilihat sebagai seorang yang berisiko tinggi.

Buatlah Perbandingan

Namun begitu, anda masih boleh membandingkan harga di antara sebuah syarikat takaful dengan syarikat takaful yang lain. Selain daripada harga, bandingkan juga manfaat serta coverage yang diberikan.

Jadi anda akan dapat menilai polisi daripada syarikat takaful mana yang lebih sesuai dengan keperluan anda.

Sumber Rujukan: iBanding

Previous ArticleNext Article

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.