Cara Mencarum Takaful Murah Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dicarum terus menggunakan akaun 2 secara online, bayaran dilakukan sekali untuk setahun dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk dapatkan pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Ingat, bagi Muslim pastikan pilih Takaful bukan Insurans pada ruang Penyedia Insurans/Takaful.

Ada 3 penyedia Takaful yang terlibat dalam inisiatif i-Lindung:

 1. Etiqa Family TakafulBerhad
 2. FWD Takaful Berhad
 3. Prudential BSN TakafulBerhad

Jom tengok salah satu contoh Pelan Takaful yang tersenarai:

 • Umur layak mohon: 17-59 Tahun
 • Tempoh perlindungan: 1 Tahun
 • Jumlah perlindungan: RM10k-RM200k
 • Tiada pemeriksaan kesihatan, hanya jawab 5 soalan kesihatan

Manfaat yang ditawarkan:

Jumlah caruman setahun: RM276.00

 • Manfaat kematian: RM200,000
 • 100% jumlah perlindungan tidak termasuk sebarang jumlah derma akan dibayar sekirang pemegang polisi meninggal dunia
 • Manfaat Pengebumian: RM3,000
 • Perbelanjaan pengebumian khas sebanyak RM3,000 akan dibayar sebaik sahaja slip sijil kematian diserahkan
 • Manfaat Total and Permanent Disability (TPD): RM200,000
 • 100% jumlah perlindungan akan dibayar sekiranya pemegang polisi hilang upaya kekal atau menyeluruh (TPD)
 • Kematian secara tidak sengaja / Manfaat TPD: RM200,000
 • Tambahan 100% daripada jumlah perlindungan tidak termasuk sebarang jumlah derma akan dibayar sekiranya pemegang polisi meninggal dunia atau mengalami TPD disebabkan kemalangan.
Semak juga sebarang pengecualian polisi jika ada
Semak sekirannya pelan yang dipilih ada Waiting Period atau tempoh menunggu

Pelan di atas hanya sebagai contoh, ada lebih kurang 9 pilihan pelan yang lain berdasarkan kriteria pemohon.

Ingat semak maklumat pelan dengan lebih mendalam, klik dan muat turun

Product Disclosure Sheet

Brochure

Antara pilihan takaful yang lain:

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.

Previous ArticleNext Article

Prudential Malaysia Bekerjasama Dengan KWSP Untuk Memperkasakan Ahli-Ahli KWSP Serta Insan Tersayang Ke Arah Kebebasan Kewangan

Penyedia perkhidmatan insurans dan takaful keluarga terkemuka memberdayakan akses kepada pelan kewangan mampu pilik melalui i-Lindung KWSP

Penyedia perkhidmatan insurans dan takaful keluarga terkemuka memberdayakan akses kepada pelan kewangan mampu pilik melalui i-Lindung KWSP.

Untuk mendapatkan pelan perlindungan ini, para ahli hanya perlu log masuk ke aplikasi telefon bimbit KWSP i-Akaun, di bahagian Pelan Perlindungan Ahli, pilih pelan perlindungan yang bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi turut merangkumi pasangan dan anak-anak. Selanjutnya, bayaran boleh dibuat melalui pemotongan dari KWSP.

“Sejak pelancaran i-Lindung, respon dan permintaan yang diterima bagi pelan-pelan perlindungan KWSP telah mendapat sambutan yang menggalakkan. Ramai rakyat Malaysia mahukan pelan perlindungan yang mampu milik serta komprehensif untuk mereka dan insan tersayang, khususnya dalam lanskap ekonomi yang mencabar ini. Ini telah mendorong kami untuk melancarkan PRUGuard Family dan PRUCare Family. Kini, ahli-ahli KWSP boleh melindungi diri serta keluarga melalui KWSP,” jelas Encik Lim Eng Seong, Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Assurance Malaysia Berhad.

“Kos sara hidup dan penjagaan kesihatan dilihat terus meningkat. Sebagai penyedia perkhidmatan insuran dan takaful keluarga terkemuka dalam negara, kami amat memahami keperluan untuk menghasilkan pelan-pelan perlindungan bagi mengatasi cabaran ini. Seperti yang dilaporkan oleh PIDM, rakyat mudah terlepas pandang mengenai kepentingan untuk mendapatkan perlindungan memandangkan ramai yang masih kurang memahami impak risiko kewangan dan kejadian yang tidak diduga.

Mereka juga beranggapan bahawa insurans adalah mahal dan lebih cenderung untuk melabur simpanan untuk tujuan lain. Melalui kerjasama dengan KWSP, kami berharap dengan pelan PruBSN Lindung Famili dan PruBSN Cegah Famili dapat membantu lebih ramai rakyat Malaysia untuk melindungi diri mereka dan ahli keluarga daripada situasi luar jangkaan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail.

PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili (Perlindungan Hayat Bersyarat) PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili adalah pelan-pelan perlindungan bertempoh yang efektif memberikan perlindungan kepada individu dan tanggungan sehingga RM200,000. Pelan-pelan perlindungan ini akan diperbaharui secara tahunan, memberikan jaminan dan perlindungan kewangan kepada individu dan keluarga apabila berlaku perkara yang tidak diduga seperti berlaku kematian serta hilang upaya menyeluruh atau kekal (TPD). Kos bagi PRUGuard Family dan PruBSN Lindung Famili adalah serendah RM13.802 setiap tahun bagi setiap ahli yang dilindungi dan menyediakan manfaat tambahan sekaligus kepada individu dan tanggungan sehingga 300% di atas jumlah yang dilindungi, apabila berlaku kematian akibat kemalangan.

PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili (Perlindungan Penyakit Kritikal) PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili memberikan peluang kepada rakyat Malaysia dan ahli keluarga mereka untuk memiliki pelan perlindungan penyakit kritikal yang berpatutan. Pelan-pelan perlindungan ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai peracangan masa hadapan sekiranya mereka didiagnos dengan penyakit kritikal atau sudah meninggal dunia. Pelan-pelan perlindungan ini turut menjamin pembaharuan pelan secara tahunan serta kos serendah RM16.303 setiap tahun untuk setiap ahli yang dilindungi. PRUCare Family dan PruBSN Cegah Famili memberikan perlindungan kepada 43 jenis penyakit kritikal sehingga RM200,000 serta manfaat bayaran sekaligu sekiranya individu tersebut atau tanggungan meninggal dunia.

Selain itu, PAMB dan PruBSN juga akan menganjurkan Kempen Fam-tastic Bonanza bermula 5 Februari 2024 sehingga 30 April 2024. Kempen ini akan memberikan peluang kepada semua ahli KWSP yang melanggan mana-mana pelan perlindungan untuk memenangi pelbagai ganjaran seperti:

• E-Baucer Shell bernilai RM30 bagi 3,000 ahli KWSP yang pertama
• Hadiah-hadiah Fam-tastic Bonanza:
o Hadiah Utama – Baucer Percutian bernilai RM10,000 untuk seorang pemenang
o Tempat Kedua – e-Baucer Harvey Norman bernilai RM5,000 untuk dua orang pemenang
o Tempat Ketiga – Baucer AEON bernilai RM2,000 untuk 10 orang pemenang
o Tempat Keempat – e-Baucer Shopee bernilai RM1,000 untuk 20 orang pemenang
o Saguhati – e-Baucer Lazada bernilai RM100 untuk 200 orang pemenang

Untuk maklumat lanjut mengenai pelan-pelan perlindungan baru yang mampu milik serta manfaatnya, sila layari www.prudential.com.my dan www.prubsn.com.my.