Cara Mencarum Takaful Murah Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dicarum terus menggunakan akaun 2 secara online, bayaran dilakukan sekali untuk setahun dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk dapatkan pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Ingat, bagi Muslim pastikan pilih Takaful bukan Insurans pada ruang Penyedia Insurans/Takaful.

Ada 3 penyedia Takaful yang terlibat dalam inisiatif i-Lindung:

 1. Etiqa Family TakafulBerhad
 2. FWD Takaful Berhad
 3. Prudential BSN TakafulBerhad

Jom tengok salah satu contoh Pelan Takaful yang tersenarai:

 • Umur layak mohon: 17-59 Tahun
 • Tempoh perlindungan: 1 Tahun
 • Jumlah perlindungan: RM10k-RM200k
 • Tiada pemeriksaan kesihatan, hanya jawab 5 soalan kesihatan

Manfaat yang ditawarkan:

Jumlah caruman setahun: RM276.00

 • Manfaat kematian: RM200,000
 • 100% jumlah perlindungan tidak termasuk sebarang jumlah derma akan dibayar sekirang pemegang polisi meninggal dunia
 • Manfaat Pengebumian: RM3,000
 • Perbelanjaan pengebumian khas sebanyak RM3,000 akan dibayar sebaik sahaja slip sijil kematian diserahkan
 • Manfaat Total and Permanent Disability (TPD): RM200,000
 • 100% jumlah perlindungan akan dibayar sekiranya pemegang polisi hilang upaya kekal atau menyeluruh (TPD)
 • Kematian secara tidak sengaja / Manfaat TPD: RM200,000
 • Tambahan 100% daripada jumlah perlindungan tidak termasuk sebarang jumlah derma akan dibayar sekiranya pemegang polisi meninggal dunia atau mengalami TPD disebabkan kemalangan.
Semak juga sebarang pengecualian polisi jika ada
Semak sekirannya pelan yang dipilih ada Waiting Period atau tempoh menunggu

Pelan di atas hanya sebagai contoh, ada lebih kurang 9 pilihan pelan yang lain berdasarkan kriteria pemohon.

Ingat semak maklumat pelan dengan lebih mendalam, klik dan muat turun

Product Disclosure Sheet

Brochure

Antara pilihan takaful yang lain:

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.

Previous ArticleNext Article

BNM Pelawa Permohonan Lesen Penanggung Insurans, Pengendali Takaful Digital

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mempelawa permohonan bagi lesen penanggung insurans dan pengendali takaful digital (DITO) yang boleh dikemukakan dalam tempoh 2 Jan, 2025 hingga 31 Dis, 2026.

Dalam kenyataan hari ini, bank pusat itu berkata lesen berkenaan dikeluarkan kepada pemohon yang terbukti dapat memaparkan kapasiti dan keupayaan mencapai matlamat dasar yang disasarkan dan pada masa yang sama mengekalkan tumpuan teguh terhadap aspek pengurusan risiko dan perlindungan pengguna.

Sehubungan itu, semua pemohon perlu berbincang dengan BNM sebelum mengemukakan permohonan dan boleh berbuat demikian mulai 1 Okt, 2024 menerusi [email protected].

Ini sejajar dengan langkah BNM mengeluarkan Dokumen Dasar Rangka Kerja Pelesenan dan Pengawalseliaan DITO hari ini yang menggariskan keperluan memudahkan penyertaan mereka yang dapat memberi tawaran nilai kukuh serta bermakna dari segi rangkuman, persaingan dan kecekapan serta selaras dengan teras strategik Pelan Sektor Kewangan 2022–2026 untuk memajukan pendigitalan dalam sektor kewangan.

“Pemohon yang berminat dikehendaki memenuhi kriteria penilaian dalam beberapa aspek seperti kehematan termasuk ciri-ciri dan integriti pemohon, sifat dan kecukupan sumber kewangan serta kekukuhan dan kebolehlaksanaan rancangan perniagaan dan teknologi,” katanya.

Aspek lain seperti amalan pengendalian perniagaan dan perlindungan pengguna, Syariah (jika berkaitan), lngkah-langkah pencegahan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan serta keupayaan mencapai tawaran nilai yang bermakna demi kepentingan Malaysia.

BNM berkata semua pemohon berminat juga perlu memastikan bahawa prosedur permohonan digariskan dalam dokumen dasar ini dipatuhi sepenuhnya.

“Ini berserta pematuhan terhadap dokumen dasar lain yang berkaitan seperti Prosedur Permohonan untuk Lesen Baharu di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 selain Prosedur Permohonan Perolehan Kepentingan dalam bentuk Saham dan menjadi Syarikat Induk Kewangan,” katanya.

Menurut bank pusat itu, DITO terbabit akan turut melalui fasa asas bagi tempoh tiga hingga tujuh tahun untuk membuktikan daya maju perniagaan dan kekukuhan operasi mereka.

Sepanjang tempoh fasa asas itu juga, kata BNM, DITO perlu mengekalkan dana modal minimum yang lebih rendah dan setara dengan operasi perniagaan DITO pada peringkat awal. 

“Kalangan DITO ini dicirikan oleh operasi digital mereka dengan model perniagaan dan produk yang inovatif untuk memenuhi keperluan pengguna secara lebih baik.

“Apabila mula beroperasi, DITO dijangka merapatkan jurang perlindungan penting dalam segmen yang berfokuskan digital serta saling melengkapi penanggung insurans, pengendali takaful berlesen sedia ada dan peserta lain dalam rantaian nilai insurans dan takaful,” kata BNM.

— BERNAMA