Cara Jual Rumah Yang Masih Ada Hutang Bank (Terkini 2022)

Sepanjang tahun 2021, hartanah kediaman telah menyumbang sebahagian besar transaksi hartanah pada angka 198,812 dengan nilai RM76.9 bilion.

Data dari NAPIC menunjukkan, subsektor kediaman mencatatkan peningkatan 3.9% dalam jumlah transaksi berbanding tahun 2020 dengan pertambahan 16.7% dalam nilai.

Baca : Sekilas Pandang Pasaran Hartanah Bagi Separuh Tahun Pertama 2021 Di Malaysia

Peningkatan ini berpunca daripada peningkatan transaksi di empat negeri utama iaitu :-

 • Pulau Pinang sebanyak 16.3%
 • Selangor sebanyak 10.7%
 • Kuala Lumpur sebanyak 4.9%
 • Perak sebanyak 3.2%

Apa yang lebih mengejutkan, Selangor menyumbang jumlah nilai tertinggi dalam pasaran hartanah negara pada tahun 2021.

Sebanyak 24.5% jumlah dan nilai pasaran hartanah dengan 48,755 transaksi dicatatkan di Selangor.

Data di atas jelas menunjukkan pasaran hartanah sedang memulih selepas badai pandemik dan kelembapan ekonomi yang melanda Malaysia ekoran wabak dan ketidakstabilan politik.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Fokus artikel ini adalah untuk menunjukkan kepada anda cara jual rumah dari pasaran sekunder (subsales) yang masih ada hutang bank.

Jika anda ada unit kediaman subsales yang ingin dilepaskan pada kadar segera, baca artikel ini sampai habis.

Prosesnya sebenarnya lebih kurang sama dengan proses jual beli rumah biasa.

Langkah pertama yang anda perlu lakukan adalah dengan menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar yang sah.

Dapatkan harga terkini (market value) rumah anda menerusi khidmat ejen hartanah tersebut atau membuat rujukan secara online di Brickz.my.

Harga rumah yang anda ingin jual sangat penting kerana melibatkan :-

 1. Persaingan harga semasa
 2. Kadar hutang semasa rumah
 3. Kemampuan kewangan bakal pembeli
 4. Kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Selepas ejen hartanah tersebut berjaya mendapatkan pembeli yang berminat dengan rumah anda, bakal pembeli itu perlu membayar booking fee.

Baca : Apa Jadi Bila Kita Bayar Booking Fee Rumah?

Booking fee yang turut dikenali sebagai earnest deposit adalah sejumlah wang yang telah ditetapkan untuk dibayar kepada pemilik hartanah sebagai tanda bahawa anda ingin membeli rumah tersebut.

Ia juga menyatakan bahawa pembeli bersedia dengan komitmen yang bakal digalas sebelum membuat pinjaman atau pembiayaan perumahan.

Langkah kedua, pembeli rumah perlu dapatkan pinjaman dari bank seperti orang lain melainkan pembeli ingin beli secara cash.

Baca : Adakah Berbaloi Beli Rumah Subsale Sebagai Rumah Pertama Anda?

Terdapat lebih daripada 17 institusi kewangan yang menawarkan perkhidmatan pinjaman wang untuk hartanah dan cara menilai semua produk institusi kewangan termasuk bank adalah dengan menggunakan portal RinggitPlus.com

Ketiga, jika pihak institusi kewangan atau bank membatalkan permohonan pembeli rumah anda, booking fee yang dibayar awal tadi akan dipulangkan semula dalam masa 30 hari – 60 hari mengikut klausa.

Baca : Boleh Dapat Semula Duit Booking Bila Pinjaman Perumahan Tak Diluluskan?

Keempat, jika permohonan pinjaman bank oleh pembeli berjaya, pemilik rumah dan pembeli rumah akan tandatangan Sales & Purchase Agreement (SPA).

Pemilik rumah dan pembeli rumah tidak perlu berjumpa empat mata dan semuanya akan diuruskan oleh ejen hartanah tersebut.

Kelima, pembeli akan tandatangan Surat Perjanjian Pinjaman. Dalam kes normal, tempoh di antara 3 bulan – 7 bulan akan diambil oleh bank A untuk membuat pengeluaran (disbursement) pada bank B.

Kelima, pembeli akan tandatangan Surat Perjanjian Pinjaman. Dalam kes normal, tempoh di antara 3 bulan – 7 bulan akan diambil oleh bank A untuk membuat pengeluaran (disbursement) pada bank B.

Contohnya :-

Pembeli mohon pinjaman dari CIMB tetapi pemilik masih ada baki hutang dengan Maybank sebanyak RM100,000 untuk pinjaman RM270,000 (90% daripada harga rumah).

RM100,000 akan keluar terlebih dahulu dari CIMB ke Maybank untuk menyelesaikan hutang lama. Tempoh masa yang diambil kurang lebih 21 hari ke 90 hari.

Kemudian, peguam hartanah akan minta baki RM170,000 untuk dimasukkan ke akaun legal firm.

Baca : 8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Dalam fasa ini, peguam hartanah akan pastikan yang unit kediaman tersebut tiada hutang tertunggak dengan mana-mana pihak.

Fasa ini penting kerana peguam hartanah akan pastikan yang hartanah tidak mempunyai baki tertunggak hatta RM1 pun.

Antara hutang tertunggak yang ramai pemilik rumah terlepas pandang adalah :-

 • Cukai pintu
 • Cukai tanah
 • Maintenance fee
 • Bil elektrik (TNB)
 • Indah Water Konsortium (IWK)

Seterusnya, pemilik rumah perlu hantar borang pemakluman atas pelupusan hartanah kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Sekiranya pemilik ada membuat untung hasil pelupusan hartanah itu, dia perlu membuat bayaran menerusi Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dan nisbahnya berbeza mengikut tahun.

Baca : Update Terkini Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Sekiranya tiada keuntungan, maka pemilik tidak perlu membayar cukai kepada LHDN.

Selepas itu, peguam hartanah akan menyelesaikan baki wang kepada pemilik rumah dan biasanya menggunakan cek.

Kesimpulannya, prosesnya tidaklah serumit yang disangka oleh ramai orang.

Baca : Ini Proses Lengkap Untuk Jual Kondo Anda

Pemilik dan pembeli rumah hanya perlu menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar yang sah dan sabar menanti.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!