Defect Liability Claim : Berapa Lama Rumah Kita Ada ‘Waranti’?

Defect Liability Claim dalam bahasa mudah adalah waranti yang diberikan pemaju hartanah kepada pembeli rumah seandainya berlaku kecacatan pada unit rumah anda. 

Kesedaran tentang defect liability claim di kalangan pembeli rumah pertama di Malaysia sebenarnya masih rendah.

Ada yang menyangka, kerosakan pada rumah itu berada di bawah tanggungjawab mereka sebagai pembeli untuk diperbaiki. 

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Hakikatnya, rumah yang anda beli dari pemaju hartanah tidak kira harga, keluasan dan lokasi khususnya rumah undercon ada waranti selama 24 bulan atau 2 tahun dari tarikh anda mendapat kunci rumah. 

Defect Liability Claim sudah termaktub dalam perundangan Akta Pembangunan Perumahan (Housing Development Act) tahun 1996. 

Untuk rumah high rise yang lazimnya memegang status strata title atau landed strata, pembeli dilindungi di bawah Akta Hakmilik Strata (Strata Title Act) tahun 1985 dan Akta Pengurusan Strata (Strata Management Act) tahun 2013. 

Sebagai pembeli rumah, anda perlu tahu hak anda kerana rumah merupakan keperluan asas, tempat berlindung daripada terik matahari, hujan dan binatang buas. 

Apatah lagi, rumah yang dibeli atas kapasiti pelaburan jangka panjang. Tak ada orang yang nak beli rumah yang mempunyai banyak kerosakan dan sudah tidak sesuai didiami selepas tempoh 5 tahun. 

Berapa Lama Tempoh Waranti Ini? 

Tempoh waranti dari pemaju untuk rumah anda ini selama 24 bulan atau 2 tahun dan anda sebagai pembeli tidak perlu mengeluarkan sebarang kos untuk membaiki kerosakan itu. 

Pemaju hartanah wajib membaik pulih kecacatan itu dalam tempoh waranti. 

Sebagai pembeli rumah, anda perlu menyemak secara teliti keadaan dalaman dan rumah anda dari setiap spektrum dan melaporkan sebarang kerosakan pada pemaju hartanah. 

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Ini sudut yang anda perlu perhatikan sekiranya berlaku sebarang kerosakan :- 

1. Jubin & lantai 

2. Tingkap / Sliding door 

3. Pintu tandas, bilik & rumah 

4. Dinding dalaman & luar rumah 

5. Sistem paip tandas, dapur & luar rumah 

6. Bumbung rumah (untuk elak kebocoran)

Apa yang ramai tidak tahu adalah, selagi defect pada rumah anda tidak diselesaikan, baki 5% daripada retention sum bank tidak akan diluluskan oleh peguam hartanah anda. 

“Tahukah anda, duit pinjaman hartanah dari bank anda dikawal oleh peguam S&P anda. Peguam dan bank hanya meluluskan 95% kepada pemaju hartanah. Baki 5% adalah untuk retention sum.”

Bagaimana Kalau Defect Berlaku Selepas Tempoh Waranti Tamat?

Terkini, melalui Rang Undang-Undang (Pindaan) Pembatasan 2018 yang diluluskan pada April 2018, kini pembeli mempunyai had masa 3 tahun daripada tarikh kecacatan DITEMUI untuk mengambil tindakan terhadap pemaju hartanah.

Tempoh maksimum untuk pembeli mengambil tindakan undang-undang terhadap pemaju hartanah adalah di bawah 15 tahun daripada tempoh kerosakan rumah. 

Baca : 6 Tips Elak Masalah Semasa Renovate Rumah

Pembeli tidak boleh mengambil sebarang tindakan undang-undang pada pemaju hartanah seandainya kerosakan rumah sudah melebihi 15 tahun. 

Jika kerosakan yang anda temui pada rumah anda adalah pada tahun 2005, anda tidak boleh claim waranti itu pada tahun 2022.

Itupun bergantung kepada keadaan semasa pemaju hartanah itu kerana pada hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang telah disenarai hitam dan muflis. 

Ada projek strata yang masih memegang status geran Master Title semenjak tahun 1997 hingga ke hari ini!

Kes defect pada rumah undercon tidak terbatas kepada rumah high rise sahaja, rumah teres landed pun banyak yang mengalami defect, bergantung kepada pemaju hartanah yang membangunkan projek itu. 

Baca : Reputasi Pemaju Main Peranan Dalam Jualan Hartanah?

Ada juga beberapa kes di mana, pemaju hartanah berkeras tidak mahu membaiki defect pada unit pembeli.

Sekiranya anda berdepan dengan situasi ini, ikuti langkah di bawah atau baca artikel di bawah. 

Baca : Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

  1. Hantar surat rasmi pada pada pemaju dan CC kepada peguam hartanah anda
  2. Jika tiada tindakbalas, buat aduan rasmi pada Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Kesimpulannya, jadilah pembeli rumah yang bijak dengan membuat semakan defect. Memang normal jika anda tiada ilmu untuk menyemak kecacatan dan kerosakan rumah. 

Apa yang anda boleh buat adalah dengan mengupah servis agensi/individu untuk buat semakan secara holistik sebelum anda masuk rumah itu dan renovate rumah.

Minta borang Defect List samada dalam bentuk dokumen bercetak atau online daripada wakil pemaju hartanah secepat mungkin untuk anda semak defect pada dalaman rumah. 

Sumber Rujukan :