4 Cara Elak Duit Booking Rumah Lesap

Siapa yang tidak marah apabila duit simpanan untuk membuat bayaran booking rumah yang telah dikumpul selama betahun-tahun akhirnya hangus dalam sekelip mata hanya disebabakan oleh kesilapan daripada pihak sendiri ataupun di pihak lain.

Impian ingin memilki sebuah rumah sendiri musnah. Mana tidaknya, rumah yang diinginkan untuk dijadikan tempat tinggal dan juga sebagai aset penting tidak dapat dimiliki. Siapa yang boleh duduk senang apabila berhadapan situasi sebegini.

Bagi mengelakkan perkara sebegini berlaku, lihat 4 garis panduan yang boleh anda gunakan ketika anda berurusan sebelum membayar deposit rumah.

1. Semakan Kelayakan Pinjaman Terlebih Dahulu

Langkah awal yang perlu anda lakukan adalah dengan membuat semakan kelayakan pinjaman perumahan anda dengan pihak bank ataupun LPPSA  sebelum anda melakukan sebarang pembayaran deposit rumah yang anda beli.

Jangan membuat keputusan secara terburu-buru untuk membeli rumah sehingga anda telah mendapat keputusan berkenaan dengan pinjaman perumahan anda daripada pihak yang berkenaan.

Sekiranya anda gagal dalam langkah awal ini, kemungkinan besar duit deposit anda akan lesap disebabkan oleh kegagalan anda dalam pinjaman perumahan.

2. Geran

Pastikan bahawa rumah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan serta mempunyai dokumentasi yang lengkap bagi mengesahkan bahawa ianya adalah milik penjual rumah itu sendiri.

Jika tiada geran rumah tersebut, elakkan daripada membuat sebarang deposit rumah.

3. Melantik Peguam

Sebaiknya, anda perlu melantik peguam terlebih dahulu dan mendapatkan nasihat daripada mereka.

Pastikan juga segala pembayaran berkaitan deposit hendaklah dilakukan melalui peguam yang telah dilantik bagi mengelakkan segala jenis penipuan berlaku.

Elakkan mendengar pendapat daripada mereka-mereka yang tidak arif berkaitan pembelian hartanah.

4. Dokumen Secara Bertulis

Keadaan sebegini perlu bila anda terpaksa membuat pembayaran booking bagi mengelakkan hartanah tersebut terlepas ke tangan pembeli lain.

Pastikan anda telah membuat dokumen bertulis yang mendapat persetujuan dan ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak ketika anda menyerahkan deposit rumah tersebut.

Dokumen sebegini amat penting sebagai salah satu bukti hitam putih sekiranya berlaku permasalahan yang tidak diingini di kemudian hari.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA