4 Cara Elak Duit Booking Rumah Lesap

Siapa yang tidak marah apabila duit simpanan untuk membuat bayaran booking rumah yang telah dikumpul selama betahun-tahun akhirnya hangus dalam sekelip mata hanya disebabakan oleh kesilapan daripada pihak sendiri ataupun di pihak lain.

Impian ingin memilki sebuah rumah sendiri musnah. Mana tidaknya, rumah yang diinginkan untuk dijadikan tempat tinggal dan juga sebagai aset penting tidak dapat dimiliki. Siapa yang boleh duduk senang apabila berhadapan situasi sebegini.

Bagi mengelakkan perkara sebegini berlaku, lihat 4 garis panduan yang boleh anda gunakan ketika anda berurusan sebelum membayar deposit rumah.

1. Semakan Kelayakan Pinjaman Terlebih Dahulu

Langkah awal yang perlu anda lakukan adalah dengan membuat semakan kelayakan pinjaman perumahan anda dengan pihak bank ataupun LPPSA  sebelum anda melakukan sebarang pembayaran deposit rumah yang anda beli.

Jangan membuat keputusan secara terburu-buru untuk membeli rumah sehingga anda telah mendapat keputusan berkenaan dengan pinjaman perumahan anda daripada pihak yang berkenaan.

Sekiranya anda gagal dalam langkah awal ini, kemungkinan besar duit deposit anda akan lesap disebabkan oleh kegagalan anda dalam pinjaman perumahan.

2. Geran

Pastikan bahawa rumah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan serta mempunyai dokumentasi yang lengkap bagi mengesahkan bahawa ianya adalah milik penjual rumah itu sendiri.

Jika tiada geran rumah tersebut, elakkan daripada membuat sebarang deposit rumah.

3. Melantik Peguam

Sebaiknya, anda perlu melantik peguam terlebih dahulu dan mendapatkan nasihat daripada mereka.

Pastikan juga segala pembayaran berkaitan deposit hendaklah dilakukan melalui peguam yang telah dilantik bagi mengelakkan segala jenis penipuan berlaku.

Elakkan mendengar pendapat daripada mereka-mereka yang tidak arif berkaitan pembelian hartanah.

4. Dokumen Secara Bertulis

Keadaan sebegini perlu bila anda terpaksa membuat pembayaran booking bagi mengelakkan hartanah tersebut terlepas ke tangan pembeli lain.

Pastikan anda telah membuat dokumen bertulis yang mendapat persetujuan dan ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak ketika anda menyerahkan deposit rumah tersebut.

Dokumen sebegini amat penting sebagai salah satu bukti hitam putih sekiranya berlaku permasalahan yang tidak diingini di kemudian hari.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/