Lebihan Duit KWSP Nak Labur Di Mana?

Baru-baru ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ada mengumumkan bahawa caruman syer pekerja akan diturunkan daripada 11% kepada 9%. Ini bagi membolehkan orang ramai mempunyai duit lebihan untuk dibelanjakan, sekaligus dapat merancakkan lagi ekonomi negara.

Sumber: Laman Web KWSP

Sekiranya kita bergaji RM3,000 dengan caruman KWSP sedia ada sebanyak RM330, kini dengan caruman 9% kita akan ada lebihan sebanyak RM60. Bagi mereka yang bergaji RM5,000 pula, kini akan ada lebihan sebanyak RM100.

Bagi kita yang tidak terjejas daripada segi pendapatan dan dapat meneruskan kehidupan seperti biasa, pasti akan tergoda untuk membelanjakan lebihan 2% yang boleh dibawa pulang. Nampak macam sedikit, tetapi jika kita tidak membuat perancangan, pasti kita akan menghabiskannya begitu sahaja.

Seeloknya, kita melaburlah dengan duit lebihan tersebut. Tapi persoalannya, nak melabur kat mana? Ada ke tempat yang kita boleh melabur RM100 setiap bulan dengan pulangan yang OK?

Sumber: The Star

Berdasarkan kepada dividen KWSP yang dilihat berada di paras 5% – 6% setahun, dan jika kita ingin laburkan lebihan 2% yang akan dibawa ‘pulang’, kalau boleh kita mahukan pelaburan tersebut memberikan pulangan yang lebih tinggi daripada ini. Yang lagi elok adalah jika kita boleh anggapkan 2% dilaburkan seperti KWSP (untuk jangka masa panjang) tapi dengan kebolehan untuk mengeluarkannya pada bila bila masa tanpa tempoh berkunci (seperti KWSP).

Pelaburan Patuh Syariah Di Wahed Invest

Salah satu tempat yang boleh kita laburkan duit lebihan tersebut adalah di Wahed Invest. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai. Modal permulaan pun cuma RM100 sahaja, dan boleh top-up setiap bulan.

Bergantung kepada toleransi kita terhadap risiko dan portfolio yang bersesuaian, Wahed Invest akan melaburkan wang kita ke dalam pelbagai instrumen seperti:

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Yang lagi bestnya, nak buka akaun dengan Wahed Invest kita boleh buat secara online menggunakan aplikasi telefon pintar saja. Tak perlu walk-in ke mana-mana cawangan atau berjumpa secara face-to-face dengan ejen. Memang sesuai sangat dengan situasi semasa yang memerlukan kita mengurangkan kontak dengan orang ramai.

Selepas membuka akaun dengan Wahed Invest dengan modal serendah RM100, kita perlu menjawab lapan soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko, objektif pelaburan dan juga portfolio yang sesuai dengan kita.

Berapa Pulangan Pelaburan Wahed Invest?

Tahun 2020 adalah tahun yang mencabar bagi semua pihak. Ramai yang merungut apabila pulangan pelaburan telah berkurang jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya. Tetapi tidak bagi Wahed Invest.

Pulangan Pelaburan Mengikut Portfolio Wahed Malaysia Setahun
Sehingga Kini (24 Disember 2020)

Sumber: Wahed Invest Malaysia. Prestasi masa lalu tidak menjamin prestasi masa hadapan. Pulangan dikira mengikut tarikh permulaan portfolio pelaburan Wahed dicipta (29 November 2019) hingga 24 Disember 2020

Bagi portfolio yang sangat konservatif, pulangan adalah sebanyak 3.6% dalam masa setahun. Lebih tinggi daripada apa yang ditawarkan oleh simpanan tetap yang kebanyakannya tak sampai 2% bagi tahun 2020 ini. Pelaburan sederhana konservatif pula menyaksikan pulangan sebanyak 8.3%.

Bagi mereka yang sanggup berdepan dengan risiko yang lebih tinggi, maka potensi pulangan juga adalah lebih tinggi. Portfolio sederhana mencatatkan pulangan sebanyak 12.4% manakala portfolio sederhana agresif adalah sebanyak 16.3%.

Seterusnya bagi mereka yang boleh menerima risiko yang tinggi pula, pulangan juga tinggi dengan melabur di Wahed Invest. Portfolio agresif mencatatkan pulangan 18.3% manakala portfolio sangat agresif pula memberikan pulangan sebanyak 21.0%.

Kita juga boleh pilih untuk melabur ke dalam portfolio emas, yang mencatatkan pulangan sebanyak 19.9% bagi tahun 2020.

Sekiranya kegawatan ekonomi yang melanda dunia disebabkan pandemik Covid-19 pun boleh dapat keuntungan sebanyak ini, maka tak mustahil untuk mendapat pulangan yang lebih tinggi pada tahun 2021 nanti.

Daripada melabur ke dalam skim yang bukan-bukan yang menyebabkan kita terjebak dengan skim cepat kaya, Wahed Invest merupakan pelaburan yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan patuh Syariah. Siap boleh pilih portfolio yang sesuai dengan diri sendiri.

Apa yang penting adalah kita melabur secara konsisten setiap bulan atau setiap minggu. Boleh gunakan teknik Dollar Cost Averaging (DCA) bagi memperolehi keuntungan jangka masa panjang.

Tak kisah ekonomi gawat ke ekonomi sihat ke, yang penting kita kembangkan duit secara sah dan patuh Syariah. Semuanya di hujung jari saja dan kita tak perlu pening kepala untuk uruskan dana secara aktif.

Kalau pelaburan saham, kita kena jual beli selalu dan perlu monitor setiap hari. Apa kata kita biarkan saja kepada mereka yang berpengalaman untuk uruskan duit kita.

Bagi mereka yang dah ada akaun dengan Wahed Invest, tahniah kerana berjaya meraih keuntungan yang tinggi. Teruskan melabur secara konsisten setiap bulan bagi merebut peluang lebihan duit KWSP bagi meraih pulangan yang lebih tinggi.

Bagi yang mungkin pertama kali dengar mengenai Wahed Invest dan berminat untuk membuka akaun, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja. Lepas dah buka akaun, boleh teruskan untuk melabur setiap bulan menggunakan konsep DCA tadi.

Penafian Penulis:

Artikel ini dibuat dengan kerjasama Wahed Invest.

Wahed Invest beroperasi di Malaysia sebagai Wahed Technologies Sdn Bhd (“Wahed Invest”) yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) sebagai syarikat Pengurusan Pelaburan Digital (DIM). Wahed Invest diberi kuasa untuk menjalankan perniagaan pengurusan dana yang menggabungkan teknologi inovatif ke dalam perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara automatik yang ditawarkan kepada pelanggan di bawah lesen yang dikeluarkan mengikut Jadual 2 Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Wahed Invest tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Kuasa dan kebenaran yang diberikan daripada SC tidak menunjukkan atau memberi pandangan bahawa SC mengesyorkan atau menyokong produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Dokumen ini belum disemak oleh SC.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan Bon Dan Sukuk Serendah RM1,000

Ketika keadaan ekonomi dan pasaran saham berada pada keadaan yang tidak memberangsangkan, kita pasti lebih cenderung untuk mencari jenis pelaburan yang lebih selamat dengan mengurangkan risiko pelaburan kita.

Seperti yang kita ketahui, pelaburan yang mempunyai risiko rendah adalah pelaburan dalam kelas aset berpendapatan tetap seperti bon dan sukuk. Namun, bagaimana jika kita mempunyai modal kecil tetapi ingin melabur dalam bon atau sukuk?

Tapi sebelum itu, apa itu bon dan sukuk ini?

Apa Itu Bon?

Bon terletak di bawah jenis pelaburan berpendapatan tetap. Ini bermaksud keuntungan yang diperoleh pelabur telah ditetapkan di awal pelaburan dan ianya tidak akan berubah sepanjang tempoh pelaburan dan sukar untuk terdedah kepada risiko sentimen.

Secara ringkasnya, pelaburan bon ini adalah seperti kita memberi pinjaman kepada penerbit bon yang terdiri sama ada dari kerajaan negara itu sendiri atau pun syarikat. Pelaburan dalam bon boleh memperoleh keuntungan melalui dua cara iaitu melalui pembayaran kupon dan juga kenaikan harga bon tersebut.

Apa Pula Sukuk?

Sukuk adalah satu sijil kewangan Islam yang mengambil konsep sama seperti bon dalam kewangan Barat. Sukuk yang dikeluarkan perlu mematuhi undang-undang agama Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Sekarang kita dah tahu apa itu bon dan sukuk, jom kita tengok pula apa pilihan yang ada untuk pelabur runcit macam kita.

Exchange Traded Bond And Sukuk (ETBS)

Exchange Traded Bond and Sukuk atau secara singkatnya digelar ETBS adalah bon atau sukuk yang diniagakan di Bursa Malaysia dengan pecahan yang lebih kecil. Dengan wujudnya ETBS ini, bererti pelaburan aset berpendapatan tetap tidak semestinya memerlukan modal yang tinggi.

Dengan modal serendah RM1,000 tidak termasuk kos transaksi, kita boleh membuat pelaburan dalam kelas aset tersebut. Dengan menggunakan akaun CDS yang sedia ada, kita boleh membuat pembelian dan penjualan ETBS sama seperti pembelian dan penjualan saham di Bursa Malaysia.

Di antara contoh ETBS yang kita boleh lihat di Bursa Malaysia adalah DanaInfra Nasional. DanaInfra Nasional (DIN040000223) dijual sekitar harga RM103 seunit dengan pembelian minimum sebanyak 1 lot yang bersamaan dengan 10 unit. Bon ini diterbitkan pada Februari 2013 dan mempunyai tempoh matang sehingga Februari 2023.

Bon ini memberikan keuntungan sebanyak 4% setahun dan dibayar melalui dua kali pembayaran iaitu pada bulan Januari dan Julai. Sekiranya kita membuat keputusan untuk menjual pegangan tersebut sebelum tempoh matang, kita boleh terus membuat jualan seperti mana kita menjual pegangan saham.

Secara ringkasnya, pelaburan melalui ETBS ini adalah sama seperti pelaburan dalam bon yang bernilai besar tetapi yang membezakannya adalah kita boleh melabur dengan menggunakan modal yang lebih kecil.

Pelaburan melalui ETBS ini mungkin dapat mengurangkan risiko terhadap volatility harga terhadap sentimen-sentimen pasaran. Namun begitu, kita perlu mengambil kira isu liquidity (kecairan) jika ingin membuat pelaburan di ETBS kerana tahap kecairannya tidak sama seperti saham.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!