Lebihan Duit KWSP Nak Labur Di Mana?

Baru-baru ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ada mengumumkan bahawa caruman syer pekerja akan diturunkan daripada 11% kepada 9%. Ini bagi membolehkan orang ramai mempunyai duit lebihan untuk dibelanjakan, sekaligus dapat merancakkan lagi ekonomi negara.

Sumber: Laman Web KWSP

Sekiranya kita bergaji RM3,000 dengan caruman KWSP sedia ada sebanyak RM330, kini dengan caruman 9% kita akan ada lebihan sebanyak RM60. Bagi mereka yang bergaji RM5,000 pula, kini akan ada lebihan sebanyak RM100.

Bagi kita yang tidak terjejas daripada segi pendapatan dan dapat meneruskan kehidupan seperti biasa, pasti akan tergoda untuk membelanjakan lebihan 2% yang boleh dibawa pulang. Nampak macam sedikit, tetapi jika kita tidak membuat perancangan, pasti kita akan menghabiskannya begitu sahaja.

Seeloknya, kita melaburlah dengan duit lebihan tersebut. Tapi persoalannya, nak melabur kat mana? Ada ke tempat yang kita boleh melabur RM100 setiap bulan dengan pulangan yang OK?

Sumber: The Star

Berdasarkan kepada dividen KWSP yang dilihat berada di paras 5% – 6% setahun, dan jika kita ingin laburkan lebihan 2% yang akan dibawa ‘pulang’, kalau boleh kita mahukan pelaburan tersebut memberikan pulangan yang lebih tinggi daripada ini. Yang lagi elok adalah jika kita boleh anggapkan 2% dilaburkan seperti KWSP (untuk jangka masa panjang) tapi dengan kebolehan untuk mengeluarkannya pada bila bila masa tanpa tempoh berkunci (seperti KWSP).

Pelaburan Patuh Syariah Di Wahed Invest

Salah satu tempat yang boleh kita laburkan duit lebihan tersebut adalah di Wahed Invest. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai. Modal permulaan pun cuma RM100 sahaja, dan boleh top-up setiap bulan.

Bergantung kepada toleransi kita terhadap risiko dan portfolio yang bersesuaian, Wahed Invest akan melaburkan wang kita ke dalam pelbagai instrumen seperti:

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Yang lagi bestnya, nak buka akaun dengan Wahed Invest kita boleh buat secara online menggunakan aplikasi telefon pintar saja. Tak perlu walk-in ke mana-mana cawangan atau berjumpa secara face-to-face dengan ejen. Memang sesuai sangat dengan situasi semasa yang memerlukan kita mengurangkan kontak dengan orang ramai.

Selepas membuka akaun dengan Wahed Invest dengan modal serendah RM100, kita perlu menjawab lapan soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko, objektif pelaburan dan juga portfolio yang sesuai dengan kita.

Berapa Pulangan Pelaburan Wahed Invest?

Tahun 2020 adalah tahun yang mencabar bagi semua pihak. Ramai yang merungut apabila pulangan pelaburan telah berkurang jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya. Tetapi tidak bagi Wahed Invest.

Pulangan Pelaburan Mengikut Portfolio Wahed Malaysia Setahun
Sehingga Kini (24 Disember 2020)

Sumber: Wahed Invest Malaysia. Prestasi masa lalu tidak menjamin prestasi masa hadapan. Pulangan dikira mengikut tarikh permulaan portfolio pelaburan Wahed dicipta (29 November 2019) hingga 24 Disember 2020

Bagi portfolio yang sangat konservatif, pulangan adalah sebanyak 3.6% dalam masa setahun. Lebih tinggi daripada apa yang ditawarkan oleh simpanan tetap yang kebanyakannya tak sampai 2% bagi tahun 2020 ini. Pelaburan sederhana konservatif pula menyaksikan pulangan sebanyak 8.3%.

Bagi mereka yang sanggup berdepan dengan risiko yang lebih tinggi, maka potensi pulangan juga adalah lebih tinggi. Portfolio sederhana mencatatkan pulangan sebanyak 12.4% manakala portfolio sederhana agresif adalah sebanyak 16.3%.

Seterusnya bagi mereka yang boleh menerima risiko yang tinggi pula, pulangan juga tinggi dengan melabur di Wahed Invest. Portfolio agresif mencatatkan pulangan 18.3% manakala portfolio sangat agresif pula memberikan pulangan sebanyak 21.0%.

Kita juga boleh pilih untuk melabur ke dalam portfolio emas, yang mencatatkan pulangan sebanyak 19.9% bagi tahun 2020.

Sekiranya kegawatan ekonomi yang melanda dunia disebabkan pandemik Covid-19 pun boleh dapat keuntungan sebanyak ini, maka tak mustahil untuk mendapat pulangan yang lebih tinggi pada tahun 2021 nanti.

Daripada melabur ke dalam skim yang bukan-bukan yang menyebabkan kita terjebak dengan skim cepat kaya, Wahed Invest merupakan pelaburan yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan patuh Syariah. Siap boleh pilih portfolio yang sesuai dengan diri sendiri.

Apa yang penting adalah kita melabur secara konsisten setiap bulan atau setiap minggu. Boleh gunakan teknik Dollar Cost Averaging (DCA) bagi memperolehi keuntungan jangka masa panjang.

Tak kisah ekonomi gawat ke ekonomi sihat ke, yang penting kita kembangkan duit secara sah dan patuh Syariah. Semuanya di hujung jari saja dan kita tak perlu pening kepala untuk uruskan dana secara aktif.

Kalau pelaburan saham, kita kena jual beli selalu dan perlu monitor setiap hari. Apa kata kita biarkan saja kepada mereka yang berpengalaman untuk uruskan duit kita.

Bagi mereka yang dah ada akaun dengan Wahed Invest, tahniah kerana berjaya meraih keuntungan yang tinggi. Teruskan melabur secara konsisten setiap bulan bagi merebut peluang lebihan duit KWSP bagi meraih pulangan yang lebih tinggi.

Bagi yang mungkin pertama kali dengar mengenai Wahed Invest dan berminat untuk membuka akaun, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja. Lepas dah buka akaun, boleh teruskan untuk melabur setiap bulan menggunakan konsep DCA tadi.

Penafian Penulis:

Artikel ini dibuat dengan kerjasama Wahed Invest.

Wahed Invest beroperasi di Malaysia sebagai Wahed Technologies Sdn Bhd (“Wahed Invest”) yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) sebagai syarikat Pengurusan Pelaburan Digital (DIM).

Wahed Invest diberi kuasa untuk menjalankan perniagaan pengurusan dana yang menggabungkan teknologi inovatif ke dalam perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara automatik yang ditawarkan kepada pelanggan di bawah lesen yang dikeluarkan mengikut Jadual 2 Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Wahed Invest tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Kuasa dan kebenaran yang diberikan daripada SC tidak menunjukkan atau memberi pandangan bahawa SC mengesyorkan atau menyokong produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Dokumen ini belum disemak oleh SC.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA