7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja

Baru-baru ini, kita amat bertuah kerana Wahed Invest Dilancarkan di Malaysia. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai.

Bergantung kepada toleransi kita terhadap risiko dan portfolio yang bersesuaian, Wahed Invest akan melaburkan wang kita ke dalam pelbagai instrument seperti:

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Tanpa melengahkan masa, jom kita tengok cara-cara untuk melabur dengan modal serendah RM100 ke dalam Wahed Invest dengan 7 langkah mudah.

1. Muat Turun Aplikasi Telefon Pintar

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store.

2. Lancar Aplikasi Wahed Invest Dan Buka Akaun

Seterusnya, kita buka akaun kita dengan memasukkan emel dan kata laluan. Sahkan emel dengan code verifikasi yang dihantar pada emel.

3. Jawab Soalan Untuk Kenalpasti Diri Kita Sebagai Seorang Pelabur

Jawab lapan soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko, objektif pelaburan dan juga portfolio yang sesuai dengan kita.

Tetapkan Portfolio Pilihan

Wahed Invest akan mencadangkan portfolio yang bersesuaian, kita kena tetapkan samada ini adalah portfolio yang memang sesuai atau kita boleh pilih portfolio lain.

4. Buka Akaun Pelaburan Dengan Wahed Invest

Dah bersedia untuk buka akaun pelaburan anda dengan Wahed Invest? Masukkan nama, tarikh lahir, alamat tempat tinggal dan surat-menyurat, nombor telefon dan sebagainya.

Masukkan Kod Promosi

Nak promosi terhebat untuk akaun Wahed Invest anda? Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda:

ezaado1

Anda akan memperolehi RM40 sebagai tambahan modal pelaburan anda.

5. E-KYC (E-Know Your Customer) / Kenalpasti Pelanggan Anda Secara Elektronik

Biasa kalau kita nak buka akaun baru dengan mana-mana bank, mesti dia minta macam-macam dokumen sebagai bukti kita adalah diri kita yang sebenarnya. Kena bawa Kad Pengenalan atau Lesen Memandu, bil elektrik atau bil air atas nama kita atau sebarang dokumen pembuktian diri dan alamat tempat tinggal kita.

Begitu juga halnya dengan Wahed Invest, cuma kali ini semua dokumen dihantar dan diproses secara online. Jangan risau pasal keselamatan, kerana mereka menggunakan tahap keselamatan dan penyulitan (encryption) seperti yang bank gunakan.

6. Masukkan Modal Pelaburan

Kita kena masukkan modal pelaburan minima RM100. Nak masukkan modal boleh gunakan perkhidmatan FPX untuk transfer duit ke dalam akaun pelaburan kita. Senang macam nak checkout item di website e-commerce. Biasanya ia akan mengambil 1-2 hari bekerja untuk proses, dan Wahed Invest akan memaklumkan kita bahawa deposit tersebut telah diterima dan pelaburan kita telah pun bermula.

7. Monitor Portfolio Dan Prestasi

Kita boleh monitor prestasi semasa pelaburan kita, naik ke turun. Tapi jangan risau, kerana anggaplah Wahed Invest ini sebagai pelaburan jangka masa panjang.

Kita juga boleh tengok di manakah pelaburan kita dan pecahan pelaburan kita, berdasarkan portfolio yang kita pilih tadi. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai saham, ETF, REIT, sukuk dan indeks yang ada, jemput baca Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia.

Akhir sekali, kita boleh dapat snapshot pegangan portfolio kita termasuklah dengan jumlah keuntungan dan fee yang Wahed kenakan terhadap jumlah yang dilaburkan. Kita juga boleh track cash bonus (referral bonus) yang kita dapat bila kita refer kepada setiap kawan-kawan yang buka akaun dan dah mula melabur (dengan sekurang-kurangnya RM-100).

Bonus – Masukkan Kod Referral Dan Dapatkan $10 USD

Langkah terakhir dan dikira sebagai bonus, bagi setiap kawan yang anda refer untuk membuka akaun dengan Wahed Invest; anda akan dapat $10 USD (RM40). Lagi ramai anda ajak untuk sertai dan guna kod anda, lagi banyak bonus anda akan dapat ke dalam dana pelaburan anda.

Cepat sikit duit pelaburan anda berkembang kan?

Muat Turun Sekarang Dan Dapatkan Bonus Anda Hari Ini

Jadi apa tunggu lagi, muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store sekarang juga.

Jangan lupa untuk ikuti langkah #4 untuk dapatkan bonus anda hari ini juga. Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda:

ezaado1

Anda akan memperolehi RM40 sebagai tambahan modal pelaburan anda. Penggunaan kod tersebut adalah terhad, siapa cepat dia dapat.

Disclaimer:

Wahed Technologies Sdn Bhd (“Wahed”) dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sebagai syarikat Pengurusan Pelaburan Digital (DIM). Wahed diberi kuasa untuk menjalankan perniagaan pengurusan dana yang melibatkan teknologi inovatif dalam perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara secara automatik yang ditawarkan kepada pelanggan di bawah lesen yang dikeluarkan mengikut Jadual 2 Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Wahed tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Previous ArticleNext Article

8 Comments

  1. Assalamu’alaikum,tuan.
    Jika saya ingin membuka akaun wahed invest untuk emas sahaja.
    Bermakna saya nak buka akaun yang ke dua TANPA merubah akaun yang sedia ada.

  2. Jujur ckp saya tak pandai sgt investment ni. tp sy cuba invest minimum je sebab takut tak ok. tp Alhamdulillah, lepas beberapa bulan boleh nampak hasil walaupun sikit-sikit lama2 jd mountain. platform ni recommended utk baru2 nak join jgk. masa register masukkan kod “binmoh1”, dan start RM100 utk mula invest. tq guys 👍

    1. Sorry bro, I nak tanya soalan bodoh dr I ni sbb dah byk kali I nak download Wahed app tapi tak berjaya.. jadi macamana nak berjaya.. betul tak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sebenarnya Pengagihan Pendapatan ASB Adalah Berdasarkan Budi Bicara?

ASB melabur dimana?

Adat pelaburan, ada untung ada rugi. Ada ups and downs nya.

Dan orang sering kaitkan pelaburan dengan perniagaan. Peniaga nasi lemak tepi jalan yang hari-hari mesti sold out pun, kalau ditakdirkan pagi tersebut hujan lebat; maka pastinya tak ramai yang akan singgah beli nasi lemak pagi itu. Anggaplah kita takde rezeki pada hari tersebut.

Yang tak ada rugi tu, biasanya skim cepat kaya.

Berbalik kepada pengumuman ASB Bagi Pengagihan Pendapatan 5.5% Bagi Tahun 2019, ianya merupakan prestasi yang terendah dalam sejarah sejak tahun 1990.

Pernah juga ASB berikan pulangan berbelas-belas peratus, namun kini ianya kelihatan semakin menurun pula. Dan yang lebih mengejutkan lagi, pihak ASB akan memberi pengagihan pendapatan daripada keuntungan yang dijana mereka, sekiranya ada, dan ianya tertakluk kepada budi bicara pihak pengurusan dan kelulusan pemegang amanah.

Nampak seperti konsep jaminan simpanan (Wadiah Yad Dhamanah) seperti akad yang digunakan Tabung Haji sebelum ini.

Ini bukan cerita rekaan. Maklumat ini jelas tertera dalam halaman PROSPEKTUS & HALAMAN SERLAHAN PRODUK di laman web ASNB.

Sumber: http://www.asnb.com.my/asnbv2_2funds.php

Tak berapa jelas dengan info di atas, jom kita zoom:

Dengan adanya ayat penyata ini, pihak Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) selaku pengurus dana bebas untuk memberikan pulangan kepada para pelabur berdasarkan peratusan yang mereka rasa wajar.

Tidak seperti unit amanah lain, pulangan kepada para pelabur adalah 100% berdasarkan prestasi kewangan/pelaburan mereka.

Kalau nak tahu, atau memang dah tahu pun, ASB banyak melabur di pasaran saham tempatan Bursa Malaysia. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Nak Tahu Dekat Mana ASB Laburkan Duit Kita?

Dan untuk rekod, Prestasi Top 20 Pegangan Skim ASB Dalam Bursa Malaysia Meningkat Bagi Setengah Tahun 2019.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-Pegangan-Saham-Terbesar-Skim-ASB-di-Bursa-Malaysia-700x566.jpg
Sumber: The Edge dan Bloomberg

Namun pulangan daripada ASB telah merosot sejak kebelakangan ini:

This image has an empty alt attribute; its file name is Pulangan-ASB-2019-700x525.png

Memandangkan ASB merupakan jerung yang banyak melabur di Bursa Malaysia. Ada tahun mesti untung besar, ada tahun untung sikit, ada tahung rugi besar, dan ada tahun rugi sikit.

This image has an empty alt attribute; its file name is 190129-Prestatsi-FBMKLCI-1982-2019.png

Tengok saja prestasi tahunan FBM KLCI (30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia) seperti di atas. Bukan untung setiap tahun, ada juga tahun yang rugi.

Maknanya bila untung besar, ASB tak boleh bagi pulangan yang besar kerana perlu menampung pula tahun-tahun yang rugi. Sama juga bila tahun tersebut pelaburan ASB mengalami kerugian, takkan tak bagi apa-apa pulangan langsung kepada para pelabur?

Persoalannya sekarang, jika pihak ASB memberi pengagihan pendapatan daripada keuntungan yang dijana mereka, sekiranya ada, dan ianya tertakluk kepada budi bicara pihak pengurusan dan kelulusan pemegang amanah; apakah mekanisme yang digunakan untuk menentukan kadar pengagihan pendapatan tersebut?

Iklan

Apa Kata Pakar Ekonomi Tentang Belanjawan 2020?

Belanjawan 2020 telah pun dibentangkan pada hari 11 Oktober 2019 yang lalu. Acara tahunan yang dinanti-nantikan seluruh rakyat Malaysia ini, bakal memberi petunjuk mengenai halatuju ekonomi untuk tahun depan. “Kemakmuran Bersama: Menjana Pertumbuhan Inklusif yang Berkualiti ke Arah Ekonomi Berpendapatan Tinggi” adalah merupakan tema bagi Belanjawan kali ini.

Belanjawan kali ini adalah merupakan belanjawan yang seimbang dan berpaksikan kepada empat teras utama berikut:

1. Memacu Pertumbuhan Ekonomi dalam Ekonomi Baharu dan Era Digital

2. Pelaburan Ke Atas Rakyat: Meningkatkan Keupayaan Modal Insan

3. Mewujudkan Masyarakat yang Bersatu, Inklusif dan Saksama

4. Memulihkan Institusi dan Kewangan Awam

Pelbagai reaksi diterima daripada orang awam, ada yang menyokong tetapi ramai juga yang tidak bersetuju. Apa kata kita dengar pendapat ahli ekonomi pula berkenaan Belanjawan 2020 ini?

Bicara Pasca Belanjawan 2020 Daripada Pakar Ekonomi

This image has an empty alt attribute; its file name is Apa-Kata-Pakar-Ekonomi-Tentang-Belanjawan-2020-3-700x525.jpg

Pada 18 Oktober yang lalu, pihak Securities Industry Development Corporation (SIDC) telah pun menganjurkan acara Post Budget 2020: Outlook and Perspectives For The Economy & Capital Market Businesses yang bertempat di Bukit Kiara, Kuala Lumpur.

Acara tersebut dihadiri oleh YB Dr. Ong Kian Ming yang merupakan Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Kamarul Bahrin Haron, Naib Ketua Editor Astro Awani, adalah merupakan moderator pada acara tersebut. 4 orang pakar ekonomi turut hadir bagi menjayakan majlis tersebut.

Mereka adalah Johan Mahmood Merican, Pengarah, Pejabat Belanjawan Negara daripada Kementerian Kewangan; Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia; Lee Jim Leng, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Investment Bank; dan Dr. Veerinderjeet Singh, Pengerusi Kumpulan Axcelasia Inc.

Pakar Ekonomi Majoriti Memberikan Skor 8/10

Kalau nak tahu, tiga daripada empat panelis tersebut memberikan skor 8/10 terhadap Belanjawan 2020; manakala seorang panelis memberikan skor 7.5/10. Ini menunjukkan bahawa Malaysia berada di landasan yang betul berdasarkan apa yang dirancang oleh pihak Kerajaan.

Sejak mengambil alih tampuk pemerintahan setahun yang lalu, hasilnya adalah memberangsangkan:

  • Imbangan pembayaran Malaysia kekal positif, dengan lebihan akaun semasa RM43.4 bilion dan rizab antarabangsa RM431.3 bilion
  • Ekonomi Malaysia kekal berdaya tahan dengan pertumbuhan KDNK dalam separuh tahun pertama 2019 4.7%, dengan pertumbuhan 4.9% dalam suku kedua
  • Kerajaan berjaya mengawal inflasi pada 0.2% dalam tempoh separuh pertama 2019, berbanding 1% pada 2018 dan 3.7% pada 2017
  • Kadar inflasi 2019 dijangka pada 0.9%
  • FDI yang diluluskan telah meningkat 47% kepada RM80.1 bilion pada 2018 berbanding dengan RM54.4 bilion pada 2017.- “Perang perdagangan yang berlarutan mewujudkan peluang yang unik untuk Malaysia kembali menjadi destinasi pilihan utama bagi FDI yang mempunyai nilai tambah tinggi”

Orang kata biarlah nombor berbicara – dan berdasarkan angka-angka inilah, kita dapat lihat bagaimana Malaysia kekal berdaya saing di dalam situasi ekonomi yang semakin mencabar.

Belanjawan 2020 Bakal Merancakkan Lagi Ekonomi Malaysia

Walaupun berdepan dengan perang perdagangan dan ekonomi dunia yang semakin perlahan, Malaysia berada dalam keadaan yang baik berbanding kebanyakan negara serantau yang lain. Disebabkan itulah kita memerlukan catalyst yang boleh melonjakkan lagi ekonomi kita.

Johan Mahmood Merican yang mewakili pihak kerajaan berkata, kerajaan telah menjalankan pelbagai inisiatif bagi membantu golongan B40 dan M40 dengan meningkatkan subsidi dan bantuan sosial kepada RM24.2 bilion termasuk bantuan Kebajikan seperti Bantuan Sara Hidup (BSH) serta subsidi berkaitan bahan api. Perlindungan mySalam pula dipanjangkan mulai 1 Januari 2020 kepada 45 penyakit kritikal, kepada individu yang berumur sehingga 65 tahun dan mereka yang mempunyai pendapatan kasar tahunan sehingga RM100,000. Ini baru sebahagian saja usaha kerajaan, tetapi memang ramai yang akan terkena tempias dan memperolehi nikmatnya.

Lee Jim Leng yang mewakili pihak pelabur pula berkata, peluang sentiasa terbuka bagi orang ramai yang ingin melabur ke dalam pasaran modal. Ini kerana apabila pasaran yang kelihatan downtrend, ianya merupakan masa yang terbaik untuk membeli saham pada harga diskaun.

Dr. Veerinderjeet Singh yang merupakan pakar dalam percukaian pula, menyarankan kerajaan menghapuskan ketirisan dan memastikan lebih ramai lagi rakyat Malaysia yang terlibat sama dalam membayar cukai. Bayangkan, di Malaysia kita ada 14 juta lebih pekerja tetapi hanya 2 juta yang membayar cukai pendapatan? Nampak macam tak seimbang pula kan?

Yang terakhir sekali, Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid pula menekankan peranan yang boleh dimainkan oleh sistem wakaf yang dapat membantu meningkatkan ekonomi negara. Sambil kita menderma dan berwakaf, sambil mengumpul pahala, sambil itu juga ekonomi naik sama.

Berdoalah Agar Negara Kita Semakin Maju

Belanjawan 2020 telah pun dibentangkan, data-data setakat ini cukup memberangsangkan, halatuju ekonomi bagi tahun depan semakin jelas, dan pakar ekonomi pun telah memberikan pandangan; maka sama-samalah kita berusaha dan berdoa agar Malaysia terus maju dan kemakmuran negara dapat dikecapi bersama seluruh rakyat Malaysia.

Iklan

6 Kelebihan Sri Melaka Residensi Yang Perlu Anda Tahu

Bila kita sebut pasal Melaka, semua orang tahu bahawa Melaka adalah merupakan destinasi pelancongan utama Malaysia. Bila hujung minggu atau cuti sekolah, mesti ramai yang berpusu-pusu ke Melaka untuk menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.

Bila sebut pasal hartanah pula, perkara yang paling penting adalah lokasi. Perkara kedua penting adalah lokasi dan perkara ketiga penting adalah lokasi.

Di Melaka inilah, terletaknya sebuah hartanah yang sangat ‘panas’. Memang menepati mantra “lokasi, lokasi, lokasi” idaman yang dicari-cari selama ini.

Jom kita tengok apa yang bestnya pasal Sri Melaka Residensi ni.

1. Berhampiran Dengan Bandaraya Melaka

Sri Melaka Residensi berada di Bukit Serindit iaitu 3 kilometer daripada bandar Melaka Raya, di mana terletaknya tarikan pelancong seperti Jonker Walk, Mahkota Parade, Dataran Pahlawan dan bermacam-macam lagi. Ianya juga berhampiran dengan kemudahan-kemudahan lain seperti sekolah, hospital, balai polis dan pasaraya terkemuka.

Senang cerita, Sri Melaka Residensi memang terletak di lokasi yang sangat strategik. Sesuai untuk mereka yang bekerja di sekitar Melaka, dekat sangat nak ke mana-mana. Juga bagi mereka yang suka berjalan-jalan, nak pergi ke tempat tumpuan pelancong pun dekat. Nak pergi shopping pun boleh sangat.

2. Dikelilingi Rimbauan Hijau Taman Rekreasi Bukit Serindit

Siapa kata kehidupan di bandar Melaka tak boleh dikelilingi suasana kehijauan? Sri Melaka Residensi ini dikelilingi Taman Rekreasi Bukit Serindit, taman rekreasi yang sangat popular di kalangan orang Melaka.

Setelah penat balik daripada kerja, pastinya terubat dengan pemandangan hijau di sekeliling kawasan. Bagi yang suka beriadah, pastinya ia satu bonus untuk anda. Balik kerja, boleh terus ke taman rekreasi. Tak pun bangun awal pagi, boleh satu dua round keliling taman dulu sebelum ke tempat kerja.

Tak perlu pergi jauh-jauh untuk bersenam lepas ni.

3. Lengkap Dengan Kemudahan Umpama Gaya Hidup Mewah

Kalau nak rasai gaya hidup moden di Melaka, maka Sri Melaka Residensi adalah jawapannya.

Nak senaraikan memang banyak, di antaranya:

  • Komuniti Berpagar (Gated & Guarded)
  • Gimnasium
  • Kolam Renang
  • Gelanggang Bola Keranjang
  • Gelanggang Badminton
  • Gelanggang Futsal
  • Taska
  • Taman Permainan
  • Dewan Serbaguna
  • Deretan Kedai

Boleh dikatakan kemudahan yang disediakan memang cukup lengkap, samada untuk keluarga atau pun yang bujang; tua mahu pun muda. Di sini terdapat bermacam-macam aktiviti yang boleh dilakukan.

4. Harga Tersangatlah Berpatutan

Taknak cakap banyak, tengok saja harga Sri Melaka Residensi berbanding harga projek-projek lain:

Negeri Nama Projek Harga Harga Selepas Diskaun 7% Bumiputera Keluasan Harga / kps Bilik Bilik Air
Melaka Sri Melaka Residensi, Bukit Serindit RM232,000 RM208,800 (Diskaun 10% Bumiputera) 1000 kps RM208 3 2
Selangor Canopy Hills, Kajang RM230,000 RM213,900 590 kps RM362 2 1
Kuala Lumpur M Centura, Sentul RM350,000 RM325,500 650 kps RM500 2 1
Johor Vida Heights, Larkin RM278,000 RM258,540 549 kps RM470 2 1
Penang Utropolis, Batu Kawan RM270,000 RM251,100 500 kps RM502 1 1

Kalau di kawasan bandar-bandar lain seperti Kajang, Sentul, Larkin dan Batu Kawan; memang ada projek perumahan berpatutan iaitu pada sekitar RM300,000.

Tapi tak boleh menandingi daripada segi harga Sri Melaka Residensi yang bermula daripada RM208,800 selepas 10% diskaun untuk Bumiputera. Hanya RM208 saja untuk sekaki persegi. Yang lain hanya mampu menyediakan satu atau dua bilik, Sri Melaka Residensi ada TIGA bilik. Yang lain hanya ada satu bilik air, Sri Melaka Residensi ada DUA bilik air.

Murah pun murah, luas pun luas, memang berbaloi-baloi.

5. Hartanah Di Melaka Yang Semakin Meningkat Naik

Orang ramai mesti ingat hartanah di Melaka ni tak bernilai dan tak meningkat naik sangat kan? Untuk mendapatkan info mengenai hartanah di Melaka, kita akan lihat data yang diperolehi daripada laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Lihat sendiri bagaimana harga rumah di Melaka didapati meningkat dari setahun ke setahun. Siapa sangka bahawa harga rumah di Melaka naik sebanyak 52.4 mata dari tahun 2010 sehingga 2017. Kenaikan yang dicatatkan adalah sebanyak 52.4% dalam masa 7 tahun atau 7.49% setahun.

Agak-agak tahun 2018 yang lalu harga hartanah naik ke tak? Tahun 2019 ni bagaimana pula?

Siapa lambat, memang makin naiklah hartanah di Melaka.

Siapa lambat beli unit Sri Melaka Residensi ni, jangan menyesal kalau ianya sold-out tak lama lagi. Dahlah harga tak masuk akal.

6. Dibangunkan Oleh Pemaju Yang Berkaliber

Rumah dahlah murah, tapi mesti ada udang di sebalik batu. Boleh percaya ke dengan pemaju Sri Melaka Residensi ni?

Kalau nak tahu, syarikat di sebaliknya adalah Potensi Lestari Sdn Bhd. Mungkin tak pernah dengar, tapi syarikat ini adalah sebahagian daripada Setia Awan.

Alah, Setia Awan pemaju yang terkenal di Perak tu. Di antara projek terkemuka yang telah siap dibina oleh Setia Awan adalah:

  • Taman Lestari Baru
  • Taman Serdang Bestari
  • Taman Wangsa Permai
  • Lekir Apartment
  • D Mall
  • D Hotel
  • Seri Iskandar Business Centre
  • Lavender Heights

Rumah atas tanah ada, rumah bertingkat-tingkat ada, bangunan komersial ada, hotel pun ada.

Jadi anda tak perlu risau, developer memang trusted.

Selain daripada itu, terdapat lagi satu projek hartanah yang konfem ada permintaan sebab ianya disasarkan kepada golongan pelajar universiti.

UniSuites di Kampar, Perak yang sedang dibangunkan oleh Setia Awan ini sangat berhampiran dengan beberapa kolej dan universiti terkenal di sana. Ianya bakal jadi perumahan pelajar-pelajar yang ‘cool’, lengkap dengan kemudahan moden dan boleh jalan kaki saja ke tempat pengajian.

Sesuai sangat untuk pelabur hartanah, senang nak cari penyewa di kalangan pelajar. Dan katanya, harga pun tersangatlah berpatutan.

Ketahui lebih lanjut mengenai UniSuites di sini.

Bertindaklah Hari Ini

Tengok sendiri video Sri Melaka Residensi di bawah:

Apa tunggu lagi? Pergi cepat ke rumah contoh dan tengok sendiri. Untuk maklumat lanjut, layari laman web Sri Melaka Residensi atau Facebook Sri Melaka Residensi untuk dapatkan info terkini berkenaan projek terbaik ini.

 

Iklan

Mudarabah, Sejenis Kontrak Pelaburan Syariah

Biasanya bila kita buka akaun bank atau melabur ke dalam mana-mana instrumen pelaburan yang patuh syariah, kita akan terjumpa istilah Mudarabah ni.

Namun tahukah kita apa yang dimaksudkan Mudarabah?

Apa Itu Mudarabah?

Mudarabah adalah salah satu bentuk kontrak pelaburan dalam kewangan Islam, di mana konsep perkongsian untung dan rugi dilaksanakan.

Ia adalah satu kontrak usahasama di antara pemodal yang dinamakan sebagai Rabbul Mal dan pengusaha atau Mudarib. Dalam kontrak ini, pemodal akan memberi modal untuk diusahakan oleh pengusaha dalam menjana keuntungan.

Keuntungan yang diperoleh akan dikongsi bersama menurut nisbah perkongsian keuntungan yang telah dipersetujui. Ada yang bahagi ikut 50%-50%, ada yang 70%-30%, bergantung kepada persetujuan kedua belah pihak.

Manakala dalam keadaan rugi, kerugian modal akan ditanggung oleh pemodal sahaja dan pengusaha akan kerugian masa dan tenaga yang telah diperuntukkan.

Sekiranya dibuktikan pengusaha cuai atau lalai dalam melaksanakan tanggungjawabnya, pemodal boleh menuntutnya daripada pihak pengusaha.

Ada Dua Jenis Kontrak Mudarabah

Pertama kita ada Mudarabah Terhad di mana projek atau perlaburan adalah terhad kepada syarat-syarat tertentu seperti kawasan projek, jenis projek, tempoh projek, dan sebagainya.

Jenis kedua pula adalah Mudarabah Tidak Terhad dan syarat-syarat itu fleksibel, yang penting pembahagian keuntungan adalah jelas.

Dalam kontrak Mudarabah, terdapat enam komponen utama yang perlu wujud di dalam perjanjian.

  1. Pihak yang berkontrak iaitu pemodal dan pengusaha
  2. Ijab (penawaran) dan Qabul (penerimaan) merangkumi surat tawaran dan surat janji terima.
  3. Pengurusan iaitu pihak yang menguruskan projek tersebut yang dikendalikan oleh pengusaha, ia menjadi sebahagian daripada kos operasi.
  4. Modal sama ada wang tunai atau asset selainnya.
  5. Perkongsian Keuntungan daripada hasil keuntungan sebenar projek.
  6. Perkongsian Kerugian dengan pemodal menanggung risiko 100% nilai modal.

Sumber: https://www.aims.education/study-online/mudarabah-contract-in-islamic-banking/

Contoh Penggunaan Mudarabah

Sebagai contoh mudah aplikasi kontrak Mudarabah, Ahmad sebagai pemilik modal atau pelabur ingin mencari peluang pelaburan baru. Kawannya Mahmud sedang berkira-kira membuat perniagaan nasi lemak sementara cuti semester selama tiga bulan. Modal yang diperlukan adalah sebanyak RM1,000.00.

Ahmad mencadangkan kepada Mahmud untuk membuat kontrak Mudarabah di mana keuntungan dibahagi 50:50 di antara mereka berdua setelah 3 bulan. Ahmad bersetuju dan menandatangani perjanjian Mudarabah dengan Mahmud setelah Mahmud membuat proposal ringkas kos, jangkaan untung, jenis jualan, dan strategi pemasaran.

Seteelah jualan nasi lemak selama 3 bulan, keuntungan bersih adalah RM3000. Ahmad dapat RM1,500 dan Mahmud dapat RM1,500. Modal awal RM,1000 juga diserahkan kembali kepada Ahmad.

Dalam aplikasi kewangan Islam pula, di antara produk perbankan yang menggunakan kontrak ini adalah Maybank Premier Mudharabah Account-I, akaun pelaburan yang dibuka untuk tujuan melakukan transaksi saham.

Baki akaun akan dilaburkan oleh pihak Maybank ke pelaburan-pelaburan patuh Shariah dan keuntungan dikongsi. Ia adalah pelaburan Mudarabah Tidak Nisbah perkongsian keuntungan akaun ini adalah 60:40, 60% diberikan kepada pemilik akaun dan 40% kepada Maybank.

Untuk info lanjut nengenai akaun ini, layari: https://bit.ly/312V2b1

Di peringkat pengawalselia industri perbankan dan Takaful, pihak Bank Negara Malaysia (BNM) ada mengeluarkan garis panduan Mudarabah sebagai rujukan kepada industri.

Ia menggariskan syarat-syarat serta mekanisme pengurusan kontrak Mudarabah oleh pihak kewangan Islam. Sila rujuk: https://www.bnm.gov.my/index.php?ch=57&pg=137&ac=418&bb=file

Selain daripada produk perbankan, kontrak Mudarabah juga turut diaplikasikan secara meluas oleh Takaful dan membuat struktur Sukuk.

Semoga perkongsian ini membantu kita memahami produk dan kontrak dalam kewangan Islam.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!