7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja

Baru-baru ini, kita amat bertuah kerana Wahed Invest Dilancarkan di Malaysia. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai.

Bergantung kepada toleransi kita terhadap risiko dan portfolio yang bersesuaian, Wahed Invest akan melaburkan wang kita ke dalam pelbagai instrument seperti:

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Tanpa melengahkan masa, jom kita tengok cara-cara untuk melabur dengan modal serendah RM100 ke dalam Wahed Invest dengan 7 langkah mudah.

1. Muat Turun Aplikasi Telefon Pintar

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store.

2. Lancar Aplikasi Wahed Invest Dan Buka Akaun

Seterusnya, kita buka akaun kita dengan memasukkan emel dan kata laluan. Sahkan emel dengan code verifikasi yang dihantar pada emel.

3. Jawab Soalan Untuk Kenalpasti Diri Kita Sebagai Seorang Pelabur

Jawab lapan soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko, objektif pelaburan dan juga portfolio yang sesuai dengan kita.

Tetapkan Portfolio Pilihan

Wahed Invest akan mencadangkan portfolio yang bersesuaian, kita kena tetapkan samada ini adalah portfolio yang memang sesuai atau kita boleh pilih portfolio lain.

4. Buka Akaun Pelaburan Dengan Wahed Invest

Dah bersedia untuk buka akaun pelaburan anda dengan Wahed Invest? Masukkan nama, tarikh lahir, alamat tempat tinggal dan surat-menyurat, nombor telefon dan sebagainya.

Masukkan Kod Promosi

Nak promosi terhebat untuk akaun Wahed Invest anda? Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda:

ezaado1

Anda akan memperolehi RM40 sebagai tambahan modal pelaburan anda.

5. E-KYC (E-Know Your Customer) / Kenalpasti Pelanggan Anda Secara Elektronik

Biasa kalau kita nak buka akaun baru dengan mana-mana bank, mesti dia minta macam-macam dokumen sebagai bukti kita adalah diri kita yang sebenarnya. Kena bawa Kad Pengenalan atau Lesen Memandu, bil elektrik atau bil air atas nama kita atau sebarang dokumen pembuktian diri dan alamat tempat tinggal kita.

Begitu juga halnya dengan Wahed Invest, cuma kali ini semua dokumen dihantar dan diproses secara online. Jangan risau pasal keselamatan, kerana mereka menggunakan tahap keselamatan dan penyulitan (encryption) seperti yang bank gunakan.

6. Masukkan Modal Pelaburan

Kita kena masukkan modal pelaburan minima RM100. Nak masukkan modal boleh gunakan perkhidmatan FPX untuk transfer duit ke dalam akaun pelaburan kita. Senang macam nak checkout item di website e-commerce. Biasanya ia akan mengambil 1-2 hari bekerja untuk proses, dan Wahed Invest akan memaklumkan kita bahawa deposit tersebut telah diterima dan pelaburan kita telah pun bermula.

7. Monitor Portfolio Dan Prestasi

Kita boleh monitor prestasi semasa pelaburan kita, naik ke turun. Tapi jangan risau, kerana anggaplah Wahed Invest ini sebagai pelaburan jangka masa panjang.

Kita juga boleh tengok di manakah pelaburan kita dan pecahan pelaburan kita, berdasarkan portfolio yang kita pilih tadi. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai saham, ETF, REIT, sukuk dan indeks yang ada, jemput baca Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia.

Akhir sekali, kita boleh dapat snapshot pegangan portfolio kita termasuklah dengan jumlah keuntungan dan fee yang Wahed kenakan terhadap jumlah yang dilaburkan. Kita juga boleh track cash bonus (referral bonus) yang kita dapat bila kita refer kepada setiap kawan-kawan yang buka akaun dan dah mula melabur (dengan sekurang-kurangnya RM-100).

Bonus – Masukkan Kod Referral Dan Dapatkan $10 USD

Langkah terakhir dan dikira sebagai bonus, bagi setiap kawan yang anda refer untuk membuka akaun dengan Wahed Invest; anda akan dapat $10 USD (RM40). Lagi ramai anda ajak untuk sertai dan guna kod anda, lagi banyak bonus anda akan dapat ke dalam dana pelaburan anda.

Cepat sikit duit pelaburan anda berkembang kan?

Muat Turun Sekarang Dan Dapatkan Bonus Anda Hari Ini

Jadi apa tunggu lagi, muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store sekarang juga.

Jangan lupa untuk ikuti langkah #4 untuk dapatkan bonus anda hari ini juga. Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda:

ezaado1

Anda akan memperolehi RM40 sebagai tambahan modal pelaburan anda. Penggunaan kod tersebut adalah terhad, siapa cepat dia dapat.

Disclaimer:

Wahed Technologies Sdn Bhd (“Wahed”) dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sebagai syarikat Pengurusan Pelaburan Digital (DIM). Wahed diberi kuasa untuk menjalankan perniagaan pengurusan dana yang melibatkan teknologi inovatif dalam perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara secara automatik yang ditawarkan kepada pelanggan di bawah lesen yang dikeluarkan mengikut Jadual 2 Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Wahed tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Previous ArticleNext Article

11 Comments

  1. Salam nak tanya juga, kalau ASB dia takde istilah rugi sebab tak de negatif dalam dividen. Jadi, wahed pun sama juga ke tiada negatif dalam account selepas sebulan?

  2. salam..nak tanya..kalau nk masukkan duit bulanan tu mmg dh tetap rm100 ke atau kita ikut suka hati kita je…contoh below rm100

  3. Assalamu’alaikum,tuan.
    Jika saya ingin membuka akaun wahed invest untuk emas sahaja.
    Bermakna saya nak buka akaun yang ke dua TANPA merubah akaun yang sedia ada.

  4. Jujur ckp saya tak pandai sgt investment ni. tp sy cuba invest minimum je sebab takut tak ok. tp Alhamdulillah, lepas beberapa bulan boleh nampak hasil walaupun sikit-sikit lama2 jd mountain. platform ni recommended utk baru2 nak join jgk. masa register masukkan kod “binmoh1”, dan start RM100 utk mula invest. tq guys 👍

    1. Sorry bro, I nak tanya soalan bodoh dr I ni sbb dah byk kali I nak download Wahed app tapi tak berjaya.. jadi macamana nak berjaya.. betul tak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mudahnya Melabur Saham Amerika Syarikat Dengan MIDF Invest

Saya pasti ramai pembaca setia dan follower kami dah ada akaun CDS untuk jual beli saham di Bursa Malaysia. Dan ramai juga yang berminat untuk mula melabur ke luar negara, tetapi mungkin tidak tahu caranya.

Jom kami kongsikan kepada anda satu platform online yang membolehkan anda beli saham-saham dan ETF (Exchange Traded Fund) yang ada di Amerika Syarikat.

Jom Berkenalan Dengan MIDF

Kalau nak tahu, MIDF atau nama panjangnya Malaysian Industrial Development Finance Berhad, adalah merupakan anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB). Alah, yang korang dok beli unit amanah Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Wawasan (ASW) dan Amanah Saham Didik (ASD) tu.

Bagi mereka yang dah lama terlibat dengan pelaburan saham, pasti pernah terbaca laporan MIDF Research. Mereka sering mengeluarkan kajian tentang saham-saham tempatan, kajian mendalam mengenai fundamental sesebuah syarikat dan berapa harga sasaran saham tersebut. Mereka juga ada mengeluarkan laporan mengenai ekonomi, sektor dan ekuiti negara.

MIDF Invest Lancarkan Aplikasi Saham Amerika Syarikat

Pada awal bulan Julai yang lalu, MIDF Amanah Investment Bank Berhad telah melancarkan aplikasi MIDF Invest yang membolehkan rakyat Malaysia melabur di pasaran saham Amerika Syarikat.

Kini anda boleh melabur di dalam lebih daripada 6,000 saham dan ETF yang ada di Wall Street. Semuanya boleh dilakukan secara online menggunakan aplikasi MIDF Invest.

Daripada pembukaan akaun, masukkan duit dan boleh terus melabur. Semuanya hanya dalam beberapa minit saja, hanya dengan telefon pintar anda.

Dan katanya kini mereka ada sistem baru yang memudahkan lagi proses pembukaan akaun dan beberapa update terkini yang mereka baru lancarkan.

Beli Saham Terkemuka Dunia

Kalau selama ini anda hanya beli saja jenama kasut dan peralatan sukan yang terkenal di seluruh dunia, kini anda boleh beli saham syarikat mereka pula. Hasil daripada keuntungan saham tersebut, boleh pula digunakan untuk beli kasut sukan baru pula.

Begitulah dia punya pusingan. Untung saham, sokong dan beli barangan keluaran syarikat lagi. Untung lagi, guna duit keuntungan untuk beli lagi.

Sama juga halnya apabila kita suka minum kopi ‘mahal’ di kafe sambil bersantai jumpa kawan-kawan dan kenalan. Kini anda boleh beli saham syarikat tersebut dengan mudah.

Untung daripada saham nanti, boleh pula belanja kawan-kawan minum kopi bersama-sama anda. Best kan?

Serendah USD5 Untuk Beli Saham Amerika Syarikat

Ya betul, nak beli saham-saham terkemuka di Amerika Syarikat takdelah mahal mana. Kos brokerage adalah sangat berpatutan.

Lagi banyak anda beli, lagi murah kos tersebut.

Sekiranya anda buat perbandingan dengan broker-broker tempatan yang lain, pasti anda terkejut betapa murahnya kos untuk jual beli saham di platform MIDF Invest ini.

Hadiah Menarik Untuk Dimenangi Sempena Minggu Saham Digital

Sempena Minggu Saham Digital anjuran PNB, MIDF Invest menjalankan permainan perdagangan saham dari 18 sehingga 26 November. Peluang terbaik untuk anda cuba aplikasi ini dan berpeluang untuk menang pelbagai hadiah menarik dan wang tunai.

Sambil cuba-cuba melabur saham di Amerika Syarikat, sambil itu anda berpeluang untuk memang hadiah dan wang tunai lagi. Siapa nak bagi?

Broker Tempatan Dikawal Selia Pihak Berkuasa

Bila anda jual beli saham di platform yang dipercayai seperti MIDF Invest, pastinya akan berasa lebih selamat apabila tahu bahawa ianya dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Bukan senang nak dapat lesen untuk beroperasi di Malaysia ini, pastinya pelbagai peraturan ketat dan undang-undang yang mereka perlu ikuti.

Berbanding aplikasi luar negara yang tidak berlesen, sekiranya mereka ini ‘tutup kedai’ anda boleh hilang semua wang anda di dalamnya. Nanti siapa yang nak bantu anda?

Sedangkan yang berlesen ada depan mata, sibuk nak cari yang lain juga.

Sokongan Yang Padu

Dan sekiranya anda berdepan dengan sebarang masalah seperti pembukaan akaun, ada problem nak transfer duit ke apa ke, terus hubungi Happiness Agent yang bersedia untuk membantu anda.

Mereka ini bekerja 24 jam sehari, setiap hari bagi memastikan segala permasalahan anda dapat ditangani dengan segera.

Mula Melabur Saham Amerika Syarikat Dan Buka Akaun MIDF Invest Hari Ini

Jadi apa anda tunggu lagi? Jom buka akaun MIDF Invest hari ini juga. Scan saja QR code di bawah atau klik link ini:

Proses pendaftaran kini lebih cepat dengan adanya sistem baru dan update terbaru yang mereka baru saja lancarkan. Hanya dalam beberapa minit anda boleh daftar akaun, transfer duit dan mula beli saham-saham di Amerika Syarikat.

Oh ya, lupa nak bagitahu.

Bagi mereka yang beragama Islam, kini anda ada pilihan untuk buka akaun patuh Syariah. Bila dah buka akaun patuh Syariah, anda hanya boleh melihat dan membeli saham-saham patuh Syariah saja.

Barulah untung dunia dan untung akhirat!

Kongsi Kegembiraan Dengan MIDF Invest

Lepas ini, bolehlah anda kongsikan kegembiraan anda jual beli saham-saham terkemuka dengan rakan-rakan anda. Pasti mereka pun teruja dengan kehebatan anda merebut peluang untuk melabur saham Amerika Syarikat bersama-sama dengan MIDF Invest.