7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja

Baru-baru ini, kita amat bertuah kerana Wahed Invest Dilancarkan di Malaysia. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai.

Bergantung kepada toleransi kita terhadap risiko dan portfolio yang bersesuaian, Wahed Invest akan melaburkan wang kita ke dalam pelbagai instrumen seperti:

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Tanpa melengahkan masa, jom kita tengok cara-cara untuk melabur dalam Wahed Invest dengan modal serendah RM100 dengan 7 langkah mudah.

1. Muat Turun Aplikasi Telefon Pintar

Pertama sekali, kita kena muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store.

2. Lancar Aplikasi Wahed Invest Dan Buka Akaun

Seterusnya, kita buka akaun kita dengan memasukkan emel dan kata laluan. Sahkan emel dengan code verifikasi yang dihantar pada emel.

3. Jawab Soalan Untuk Kenalpasti Diri Kita Sebagai Seorang Pelabur

Jawab lapan soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko, objektif pelaburan dan juga portfolio yang sesuai dengan kita.

Tetapkan Portfolio Pilihan

Wahed Invest akan mencadangkan portfolio yang bersesuaian, kita kena tetapkan samada ini adalah portfolio yang memang sesuai atau kita boleh pilih portfolio lain.

4. Buka Akaun Pelaburan Dengan Wahed Invest

Dah bersedia untuk buka akaun pelaburan anda dengan Wahed Invest? Masukkan nama, tarikh lahir, alamat tempat tinggal dan surat-menyurat, nombor telefon dan sebagainya.

Masukkan Kod Promosi

Nak promosi terhebat untuk akaun Wahed Invest anda? Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda:

MOHAHM884

Anda akan memperolehi RM20 sebagai tambahan modal pelaburan anda.

5. E-KYC (E-Know Your Customer) / Kenalpasti Pelanggan Anda Secara Elektronik

Biasa kalau kita nak buka akaun baru dengan mana-mana bank, mesti dia minta macam-macam dokumen sebagai bukti kita adalah diri kita yang sebenarnya. Kena bawa Kad Pengenalan atau Lesen Memandu, bil elektrik atau bil air atas nama kita atau sebarang dokumen pembuktian diri dan alamat tempat tinggal kita.

Begitu juga halnya dengan Wahed Invest, cuma kali ini semua dokumen dihantar dan diproses secara online. Jangan risau pasal keselamatan, kerana mereka menggunakan tahap keselamatan dan penyulitan (encryption) seperti yang bank gunakan.

6. Masukkan Modal Pelaburan

Kita kena masukkan modal pelaburan minima RM100. Nak masukkan modal boleh gunakan perkhidmatan FPX untuk transfer duit ke dalam akaun pelaburan kita. Senang macam nak checkout item di website e-commerce. Biasanya ia akan mengambil 1-2 hari bekerja untuk proses, dan Wahed Invest akan memaklumkan kita bahawa deposit tersebut telah diterima dan pelaburan kita telah pun bermula.

7. Monitor Portfolio Dan Prestasi

Kita boleh monitor prestasi semasa pelaburan kita, naik ke turun. Tapi jangan risau, kerana anggaplah Wahed Invest ini sebagai pelaburan jangka masa panjang.

Kita juga boleh tengok di manakah pelaburan kita dan pecahan pelaburan kita, berdasarkan portfolio yang kita pilih tadi. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai saham, ETF, REIT, sukuk dan indeks yang ada, jemput baca Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia.

Akhir sekali, kita boleh dapat snapshot pegangan portfolio kita termasuklah dengan jumlah keuntungan dan fee yang Wahed kenakan terhadap jumlah yang dilaburkan. Kita juga boleh track cash bonus (referral bonus) yang kita dapat bila kita refer kepada setiap kawan-kawan yang buka akaun dan dah mula melabur (dengan sekurang-kurangnya RM-100).

Bonus – Masukkan Kod Referral Dan Dapatkan RM10

Langkah terakhir dan dikira sebagai bonus, bagi setiap kawan yang anda refer untuk membuka akaun dengan Wahed Invest; anda akan dapat RM10. Lagi ramai anda ajak untuk sertai dan guna kod anda, lagi banyak bonus anda akan dapat ke dalam dana pelaburan anda.

Cepat sikit duit pelaburan tu berkembang kan?

Muat Turun Sekarang Dan Dapatkan Bonus Anda Hari Ini

Jadi apa tunggu lagi, muat turun aplikasi Wahed Invest di Google Play Store atau Apple App Store sekarang juga.

Jangan lupa untuk ikuti langkah #4 untuk dapatkan bonus anda hari ini juga. Pastikan anda masukkan kod promosi berikut semasa mendaftar pada page Semak Semula Butiran anda.

Previous ArticleNext Article

12 Comments

  1. Salam nak tanya juga, kalau ASB dia takde istilah rugi sebab tak de negatif dalam dividen. Jadi, wahed pun sama juga ke tiada negatif dalam account selepas sebulan?

  2. salam..nak tanya..kalau nk masukkan duit bulanan tu mmg dh tetap rm100 ke atau kita ikut suka hati kita je…contoh below rm100

  3. Assalamu’alaikum,tuan.
    Jika saya ingin membuka akaun wahed invest untuk emas sahaja.
    Bermakna saya nak buka akaun yang ke dua TANPA merubah akaun yang sedia ada.

  4. Jujur ckp saya tak pandai sgt investment ni. tp sy cuba invest minimum je sebab takut tak ok. tp Alhamdulillah, lepas beberapa bulan boleh nampak hasil walaupun sikit-sikit lama2 jd mountain. platform ni recommended utk baru2 nak join jgk. masa register masukkan kod “binmoh1”, dan start RM100 utk mula invest. tq guys 👍

    1. Sorry bro, I nak tanya soalan bodoh dr I ni sbb dah byk kali I nak download Wahed app tapi tak berjaya.. jadi macamana nak berjaya.. betul tak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penswastaan ​​MAHB Cermin Keyakinan Pelabur Asing Terhadap Potensi Pertumbuhan Syarikat Tempatan – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Pengumuman penswastaan ​​Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mencerminkan keyakinan yang semakin meningkat, terutamanya oleh pelabur asing, terhadap potensi kewangan dan pertumbuhan syarikat tempatan, kata seorang ahli ekonomi.

Pengarah program Sarjana Pentadbiran Perniagaan Putra Business School, Prof Madya Ahmed Razman Abdul Latiff berkata pengumuman itu akan memberi kesan positif kepada prestasi dan status kewangan MAHB pada masa hadapan.

“Keyakinan ini diperkukuhkan lagi oleh harga tawaran tinggi untuk baki saham MAHB oleh Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Saya pasti lembaga pengarah MAHB dan pemegang saham utama mereka telah melakukan kajian terperinci terhadap strategi pelaburan terbaik untuk MAHB. Salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan ialah kesan pelaburan sedemikian terhadap agenda nasional dan aset strategik negara,” katanya kepada Bernama.

Semalam Gateway Development Alliance dan pemegang sahamnya mengumumkan tawaran suka rela prasyarat bagi mengambil alih semua saham dalam MAHB yang belum dimiliki oleh konsortium berkenaan, pada harga tawaran RM11.00 sesaham.

Konsortium itu diterajui oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan malaysia – Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan KWSP.

Pemegang saham konsortium itu  juga dianggotai oleh anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur terkemuka dunia dengan pengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang.

Harga tawaran sebanyak RM11.00 itu mencerminkan nilai ekuiti berjumlah RM18.4 bilion.

Sehingga 14 Mei, 2024, konsortium dan syarikat induk masing-masing secara agregat memiliki 41.1 peratus saham MAHB yang diterbitkan

Apabila tawaran ini selesai sepenuhnya, Khazanah akan meningkatkan pemilikannya dalam MAHB daripada 33.2 peratus kepada 40 peratus manakala KWSP daripada 7.9 peratus kepada 30 peratus

Secara kolektif, para pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memegang baki 30 peratus saham.

Mengenai kemungkinan risiko penjualan saham dalam jumlah yang besar kepada rakan kongsi asing, beliau berkata memandangkan had penjualan kepada rakan kongsi asing hanya 30 peratus, ia tidak akan menimbulkan sebarang risiko kritikal atau ketara kepada syarikat itu atau pemegang saham tempatan.

Sementara itu, timbalan presiden Persatuan Ekonomi Malaysia Profesor Dr Yeah Kim Leng berkata penswastaan itu akan memberikan ruang kepada MAHB untuk memanfaatkan nilai aset, mencari peluang pertumbuhan baharu dan menangani cabaran baharu dalam landskap ekonomi dan kewangan global pasca COVID-19 yang berubah dengan pantas yang mengubah prospek industri lapangan terbang di dalam negara dan serantau.

Beliau berkata rakan kongsi asing akan mencari kelebihan khusus syarikat seperti sistem proprietari dan pengetahuan yang akan menambah kepada nilai perusahaan dan pertumbuhan masa depan.

Menurutnya, rakan kongsi asing itu juga boleh menyediakan akses yang lebih besar kepada modal dan pasaran, termasuk kepakaran industri global.

“Apa yang penting, memandangkan MAHB juga memiliki lapangan terbang di negara lain, ia berpotensi berubah menjadi pemain lapangan terbang utama global dengan penyertaan GIP. Sebahagian besar daripada penciptaan nilai atau 70 peratus akan terakru kepada Khazanah dan KWSP.

“Dengan pengalaman luas Khazanah dan KWSP dalam pelaburan antarabangsa, pemilihan rakan kongsi global mereka kemungkinan besar akan melalui penilaian intensif dan kajian terperinci,” kata Yeah.

Selain itu, katanya, perjalanan udara sedang mencatatkan pertumbuhan pantas dan persaingan antara lapangan terbang juga semakin sengit, sekali gus memerlukan strategi baharu yang berterusan.

“Rasional untuk menjadikan MAHB sebagai syarikat persendirian nampaknya kelihatan kukuh dan diharapkan persekitaran global akan kekal stabil agar entiti yang diswastakan itu dapat merealisasikan rancangan jangka panjangnya,” katanya.

— BERNAMA