Alton Industry Berpangkalan Di Amerika Syarikat Akan Labur RM2 Bilion Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) — Alton Industry Ltd Group (Alton) yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) sedang mengembangkan tapak pembuatan serta penyelidikan dan pembangunan (R&D) ke Malaysia di samping merancang untuk melabur lebih RM2 bilion dalam tempoh tujuh tahun akan datang.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, David Lu berkata pembinaan kemudahan pembuatan baharu Alton di Johor Bahru telah mula dilaksanakan dan dijadualkan siap pada 2024 sebelum berperanan sebagai pusat R&D global bagi platform teknologi baharu.

“Apabila siap, Alton bersedia untuk terus berkembang bagi meyokong kapasiti pengeluaran dan memenuhi permintaan yang pelbagai dan permintaan yang sentiasa meningkat daripada jumlah pelanggan global,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Kenyataan itu susulan mesyuarat beliau dengan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di New York, AS.

David berkata pihaknya gembira untuk mengembangkan jejak global ke Malaysia.

“Kemudahan baharu ini akan membolehkan kami menyokong pelanggan global kami dan membolehkan pengembangan ke pasaran lain dengan pantas.

“Insentif daripada kerajaan Persekutuan, negeri dan pihak berkuasa tempatan, sebagai tambahan akan menyokong dari segi infrastruktur sekali gus menjadikan ini satu langkah pelaburan yang baik untuk syarikat,” katanya.

Menurut kenyataan yang sama, Tengku Zafrul mengalu-alukan pengembangan global yang besar oleh Alton, di samping komitmen pelaburan fasa satunya bernilai RM500 juta.

“Keputusan Alton untuk mengembangkan pangkalan pembuatan dan R&D di Malaysia mencerminkan keyakinannya terhadap daya tarikan negara sebagai destinasi pelaburan,” katanya.

Beliau berkata pelaburan itu juga sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 yang dilancarkan Malaysia baru-baru ini, yang bertujuan mewujudkan persekitaran mesra pelaburan selain dengan pesat menerima guna teknologi untuk meningkatkan ekosistem sektor pembuatan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Datuk Arham Abdul Rahman berkata MIDA bersedia memberikan sokongan yang diperlukan kepada Alton untuk memastikan pelaksanaan projek pelaburan yang lancar di negara ini.

Alton membuat pelbagai jenis alatan komersial dan pengguna, perkakasan dan kelengkapan, selain perkakasan rumah dan produk penjagaan lantai.

Syarikat ini beroperasi di lebih 75 negara di seluruh dunia, dengan pejabat di China, Jepun, Hong Kong, Eropah dan AS.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA