FGV Kembali Untung Selepas Margin Yang Lebih Tinggi Dalam Produk Sawit

KUALA LUMPUR, 31 Mei (Bernama) — Keuntungan bersih FGV Holdings Bhd dalam suku pertama berakhir 31 Mac 2022 mula pulih untuk dicatatkan pada angka RM369.24 juta berbanding kerugian bersih sebanyak RM35.42 juta semasa suku pertama 2021. 

Keuntungan ini disumbangkan oleh margin produk sawit, segmen hiliran, perniagaan baja dan logistik yang lebih tinggi. 

Perolehan melonjak kepada RM5.85 bilion dalam suku yang ditinjau daripada RM3.39 bilion sebelumnya di tengah-tengah purata harga minyak sawit mentah (MSM) yang lebih tinggi, kata syarikat perladangan itu dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

“Keuntungan dalam sektor perladangan naik kepada RM517.87 juta berbanding kerugian berjumlah RM52.80 juta sebelum ini.

“Ini disebabkan oleh purata harga MSM yang lebih baik sebanyak RM5,058 satu tan daripada RM3,172 satu tan yang direkodkan dalam suku yang sama tahun sebelumnya,” kata FGV. 

Keuntungan dalam sektor perladangan juga menokok dengan peningkatan kuantiti jualan MSM iaitu 28 peratus.

“Prestasi sektor yang agak memberangsangkan ini disokong oleh perniagaan hiliran serta baja dan bahagian hasil yang lebih positif daripada usaha sama iaitu RM22.89 juta berbanding RM2.17 juta dahulu,” katanya.

Keuntungan sektor perladangan sebahagiannya telah diimbangi oleh caj nilai saksama yang lebih tinggi ke atas perjanjian pajakan tanah sebanyak RM159.14 juta daripada RM143.75 juta yang direkodkan pada suku yang sama tahun sebelum ini.

Mengulas mengenai segi operasi, pengeluaran tandan buah segar (FFB) bertambah kepada 0.83 juta tan daripada 0.74 juta tan manakala hasil menokok kepada 3.02 tan sehektar, katanya. 

Kadar perahan minyak yang dicapai pada suku semasa adalah 20.28 peratus, lebih baik daripada 20.05 peratus yang dicatatkan pada suku pertama 2021.

“Kami agak teruja bagi mengumumkan satu lagi suku yang menguntungkan di tengah-tengah ketidaktentuan dan cabaran yang dihadapi oleh kumpulan. 

“Kami akan berusaha untuk mengekalkan momentum positif ini dalam memenuhi jangkaan pihak berkepentingan kami serta bagi mencapai sasaran yang ditetapkan untuk 2022,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mohd Nazrul Izam Mansor dalam satu kenyataan berasingan.

Sementara itu, sektor gula FGV mencatatkan kerugian sebanyak RM30.78 juta pada suku pertama 2022 daripada RM50.68 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas berikutan oleh margin kasar yang lebih rendah disebabkan peningkatan dalam kos gula mentah, pengangkutan dan gas yang ditanggung pada suku semasa. 

Sektor logistik dan lain-lain melaporkan keuntungan suku pertama 2022 yang lebih tinggi sebanyak RM21.92 juta berbanding RM13.76 juta sebelumnya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/fgv-kembali-untung-selepas-margin-yang-lebih-tinggi-dalam-produk-sawit/

Previous ArticleNext Article

Dewan Negara Lulus Empat Rang Undang-Undang

KUALA LUMPUR, 15 Ogos (Bernama) — Dewan Negara hari ini meluluskan empat Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan kastam, eksais, zon bebas dan cukai pelancongan.

RUU tersebut adalah RUU Kastam (Pindaan) 2022, RUU Eksais (Pindaan) 2022, RUU Zon Bebas (Pindaan) 2022 dan RUU Cukai Pelancongan (Pindaan) 2022.

Timbalan Menteri Kewangan II  Yamani Hafez Musa ketika menggulung usul perbahasan RUU Kastam (Pindaan) 2022 berkata pindaan tersebut bagi tujuan menambah baik perundangan percukaian negara, selari dengan perubahan semasa perniagaan.

“Semua perkara yang kita pinda ini, kita buat melalui pandangan dan maklum balas daripada pelanggan dan ia lebih kepada memudahkan pelanggan untuk memenuhi obligasi mereka sebagai pencukai tanpa diberi denda, kerana kalau akta lama, mereka didenda.

“Saya rasa lebih baik kita belajar daripada krisis COVID-19 ini di mana ada Perintah Kawalan Pergerakan, saya rasa tidak adil untuk mereka diberi denda dan kita perlu beri kuasa kepada menteri untuk pastikan mereka ini diberi sedikit kelonggaran supaya boleh membayar kerana mereka ini sebenarnya adalah pembayar cukai yang baik, bukan sengaja tidak dibayar,” katanya.

Yamani Hafez berkata RUU Eksais (Pindaan) 2022 dilaksanakan bagi memasukkan peruntukan baharu yang membolehkan fasilitasi tertentu diberikan kepada pembayar cukai ketika berlakunya kecemasan awam atau krisis kesihatan awam. 

Selain itu, beliau berkata RUU Zon Bebas (Pindaan) 2022 dilakukan bagi memasukkan peruntukan baharu bagi kelonggaran pihak industri dan kerajaan untuk melaksanakan obligasi yang perlu disempurnakan dalam tempoh tertentu ketika kecemasan awam atau krisis kesihatan awam. 

RUU Cukai Pelancongan (Pindaan) 2022 pula dilakukan bagi memasukkan peruntukan baharu yang membolehkan fasilitasi tertentu diberikan kepada pembayar cukai ketika kecemasan awam atau krisis kesihatan awam.

Sementara itu, sebelum sesi persidangan hari ini ditangguh, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata cadangan supaya Jawatankuasa Pilihan Khas menimbang terlebih dahulu pelantikan Ahli Dewan Negara tidak pernah diamalkan oleh mana-mana negara Komanwel yang mempunyai Perlembagaan seperti Malaysia.

Malah, katanya cadangan supaya fungsi jawatankuasa itu untuk menimbang pelantikan Ahli Dewan Negara adalah tidak selaras dengan Perkara 40 (1) Perlembagaan Persekutuan.  

“Pelantikan Ahli Dewan Negara dalam Perkara 40 (1) Perlembagaan Persekutuan adalah kuasa prerogatif untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong. 

“Saya setuju pelantikan Ahli Dewan Negara perlu memberi nilai tambah kepada institusi Parlimen dengan mengambil kira kepakaran dan kelayakan individu dan saya yakin Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) meneliti perkara ini serta kerajaan mengalu-alukan cadangan menambah baik kriteria Ahli Dewan Negara,” katanya.

Terdahulu, Senator Datuk A. Kesavadas membawa usul mencadangkan pemilihan Ahli Dewan Negara dipertimbangkan melalui Jawatankuasa Pilihan Khas dan separuh daripada pelantikan senator oleh Yang di-Pertuan Agong diagihkan kepada individu bukan bipartisan.

Persidangan Dewan Negara bersambung esok. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/dewan-negara-lulus-empat-rang-undang-undang/