FGV Kembali Untung Selepas Margin Yang Lebih Tinggi Dalam Produk Sawit

KUALA LUMPUR, 31 Mei (Bernama) — Keuntungan bersih FGV Holdings Bhd dalam suku pertama berakhir 31 Mac 2022 mula pulih untuk dicatatkan pada angka RM369.24 juta berbanding kerugian bersih sebanyak RM35.42 juta semasa suku pertama 2021. 

Keuntungan ini disumbangkan oleh margin produk sawit, segmen hiliran, perniagaan baja dan logistik yang lebih tinggi. 

Perolehan melonjak kepada RM5.85 bilion dalam suku yang ditinjau daripada RM3.39 bilion sebelumnya di tengah-tengah purata harga minyak sawit mentah (MSM) yang lebih tinggi, kata syarikat perladangan itu dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

“Keuntungan dalam sektor perladangan naik kepada RM517.87 juta berbanding kerugian berjumlah RM52.80 juta sebelum ini.

“Ini disebabkan oleh purata harga MSM yang lebih baik sebanyak RM5,058 satu tan daripada RM3,172 satu tan yang direkodkan dalam suku yang sama tahun sebelumnya,” kata FGV. 

Keuntungan dalam sektor perladangan juga menokok dengan peningkatan kuantiti jualan MSM iaitu 28 peratus.

“Prestasi sektor yang agak memberangsangkan ini disokong oleh perniagaan hiliran serta baja dan bahagian hasil yang lebih positif daripada usaha sama iaitu RM22.89 juta berbanding RM2.17 juta dahulu,” katanya.

Keuntungan sektor perladangan sebahagiannya telah diimbangi oleh caj nilai saksama yang lebih tinggi ke atas perjanjian pajakan tanah sebanyak RM159.14 juta daripada RM143.75 juta yang direkodkan pada suku yang sama tahun sebelum ini.

Mengulas mengenai segi operasi, pengeluaran tandan buah segar (FFB) bertambah kepada 0.83 juta tan daripada 0.74 juta tan manakala hasil menokok kepada 3.02 tan sehektar, katanya. 

Kadar perahan minyak yang dicapai pada suku semasa adalah 20.28 peratus, lebih baik daripada 20.05 peratus yang dicatatkan pada suku pertama 2021.

“Kami agak teruja bagi mengumumkan satu lagi suku yang menguntungkan di tengah-tengah ketidaktentuan dan cabaran yang dihadapi oleh kumpulan. 

“Kami akan berusaha untuk mengekalkan momentum positif ini dalam memenuhi jangkaan pihak berkepentingan kami serta bagi mencapai sasaran yang ditetapkan untuk 2022,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mohd Nazrul Izam Mansor dalam satu kenyataan berasingan.

Sementara itu, sektor gula FGV mencatatkan kerugian sebanyak RM30.78 juta pada suku pertama 2022 daripada RM50.68 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas berikutan oleh margin kasar yang lebih rendah disebabkan peningkatan dalam kos gula mentah, pengangkutan dan gas yang ditanggung pada suku semasa. 

Sektor logistik dan lain-lain melaporkan keuntungan suku pertama 2022 yang lebih tinggi sebanyak RM21.92 juta berbanding RM13.76 juta sebelumnya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/fgv-kembali-untung-selepas-margin-yang-lebih-tinggi-dalam-produk-sawit/

Previous ArticleNext Article

Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Langkah Penting Tangani Isu Kompleks Pekerja

KUALA LUMPUR, 19 Julai  (Bernama) — Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig yang akan terletak di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri merupakan satu langkah penting ke arah menangani isu-isu kompleks dalam ekonomi gig yang sedang berkembang pesat di Malaysia.

Muna Wan Nordin, ketua pegawai eksekutif Qwork, penyedia khidmat teknologi sumber manusia, yang memuji langkah itu berkata suruhanjaya tersebut perlu merangkumi perlindungan menyeluruh untuk pekerja gig, platform dan majikan.

“Dengan penyertaan semua pihak berkepentingan, kita dapat memastikan amalan saksama, pembinaan kapasiti untuk pekerja dan pengiktirafan rasmi pengaturan kerja gig, yang akan membolehkan pekerja menikmati faedah seperti pekerja sepenuh masa,” katanya kepada Bernama hari ini.

E-hailing, perkhidmatan penghantaran makanan, penghantar cepat dan perkhidmatan penghantaran adalah antara pekerjaan utama yang menjadi pilihan pekerja gig terutamanya dalam kalangan belia Malaysia yang menganggur yang tidak mendapat mencari pekerjaan tetap kerana penawaran kerja yang rendah.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada awal bulan ini berkata satu rang undang-undang berkaitan kebajikan pekerja gig akan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Suruhanjaya itu akan menyelia perkara yang melibatkan kebajikan pekerja e-hailing dan p-hailing, serta pekerja sambilan dan separa profesional.

Ahmad Zahid juga berkata penggubalan undang-undang ini perlu kerana hanya kira-kira 250,000 daripada 1.16 juta pekerja gig di Malaysia ketika ini yang mencarum kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial.

Menurut Muna, suruhanjaya itu juga perlu mengurangkan halangan bagi platform tempatan dan menggalakkan pekerjaan gig mahir yang menyumbang kepada ekonomi negara.

“Dengan langkah-langkah ini, kita memanfaatkan potensi penuh ekonomi gig dan mewujudkan persekitaran yang mampan dan saksama untuk semua yang terlibat,” katanya.

Ketua pemasaran Qwork, Vikram C. Mogan berkata, syarikat itu baru-baru ini menjalin kerjasama strategik dengan TalentCorp untuk merevolusikan landskap ekonomi gig Malaysia.

Memanfaatkan pengetahuan daripada platform dikuasakan AI Qwork, TalentCorp akan menerbitkan kertas putih penyelidikan komprehensif mengenai gig dan ekonomi kerja yang fleksibel serta faedah fiskalnya kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS).

Beliau berkata, kerjasama itu juga bertujuan untuk merapatkan jurang bagi komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan dengan menyediakan akses kepada peluang gig dan latihan kemahiran penting, memupuk ekonomi gig yang lebih inklusif yang memberi manfaat kepada semua orang, terutamanya mereka yang secara tradisinya terpinggir daripada tenaga kerja.

Suruhanjaya itu boleh secara aktif menggalakkan korporat untuk bekerjasama dengan agensi kerajaan memajukan agenda tenaga kerja negara, menyediakan tenaga kerja yang  bersedia untuk industri dan masa depan, katanya.

Penasihat Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (Penghantar) Fairuz Jamaludin baru-baru ini berkata penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (Segim) akan berfungsi sebagai pusat komprehensif untuk menyelia peruntukan keselamatan, kebajikan dan persaraan pekerja gig, serta mengawal selia kapitalisme digital dalam industri.

Beliau berkata penubuhan Segim adalah suatu yang perlu kerana tiada badan kawal selia pada ketika ini yang boleh menangani isu-isu seperti sesetengah pekerja p-hailing dan e-hailing yang menerima gaji  tidak mencukupi.

— BERNAMA