Malaysia Airlines Kendali Pesawat Penumpang Pertama Guna Bahan Api Mampan (Sisa Minyak Masak)

KUALA LUMPUR, 30 Mei (Bernama) — Malaysia Airlines Bhd akan mengendalikan penerbangan penumpang pertama menggunakan bahan api penerbangan mampan (SAF) antara Kuala Lumpur dan Singapura pada 5 Jun bersempena Hari Alam Sekitar Sedunia.

Syarikat itu berkata penerbangan yang dikuasakan SAF — dari Kuala Lumpur ke Singapura menerusi MH603 dan dari Singapura ke Kuala Lumpur melalui MH606 — mengulangi komitmen syarikat penerbangan kebangsaan itu terhadap tema ‘Sustainable Tomorrow’ serta menandakan kemajuan ketara ke arah mencapai penggunaan sumber bahan api yang lebih bersih dan berdaya maju untuk penerbangan biasa menjelang 2025.

“Penerbangan itu akan dikendalikan oleh pesawat Boeing 737-800, menggunakan gabungan kira-kira 38 peratus SAF dan bahan api jet konvensional.

“Berbanding bahan api jet fosil konvensional, pilihan bahan api mampan ini, diperbuat daripada 100 peratus sisa boleh diperbaharui dan sisa bahan mentah (seperti minyak masak), boleh mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sehingga 80 peratus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Malaysia Airlines menjemput tetamu dan penyokong kemampanan untuk melakukan perjalanan dengan penerbangan penting tersebut. Tetamu boleh menempah mulai sekarang hingga 4 Jun untuk menikmati diskaun sehingga 15 peratus apabila mereka melakukan penerbangan ini.

“Untuk menikmati diskaun, gunakan kod promo ‘SAF2022’ semasa daftar keluar di www.malaysiaairlines.com. Tetamu digalakkan untuk menempah secepat mungkin kerana tiket dijual dengan pantas,” tambahnya.

— BERNAMA


Berita asal:

https://thekapital.my/malaysia-airlines-kendali-pesawat-penumpang-pertama-guna-bahan-api-mampan/

Previous ArticleNext Article

21 Penulis Buku Sumbang Royalti Biayai Aktiviti Amal, Kebajikan

SHAH ALAM (Berita Harian): Sekumpulan 21 penulis buku bersepakat menyerahkan semua royalti hasil jualan cetakan pertama buku tulisan mereka untuk membiayai kerja-kerja amal dan kebajikan di Selangor.

Royalti cetakan pertama berjumlah RM20,000 itu diserahkan kumpulan penulis berkenaan kepada Perbadanan Wakaf Selangor yang diwakili Pengerusinya, Datuk Ibrahim Md Yusof, selain kepada Maahad Tahfiz Integrasi Sains Madinatul Huffaz di Gombak, baru-baru ini.

Wakil kumpulan itu, Khairul Anuar Basri, 46, berkata inisiatif terbabit dalam usaha mereka memanjangkan pahala kebajikan daripada pembaca naskhah yang dihasilkannya dan rakan-rakan penulis.

“Usaha ini untuk kami mencari keberkatan melalui pelbagai cara yang mana boleh dimanfaatkan oleh penerima bagi mencapai matlamat mereka yang tersendiri,” katanya pada majlis pelancaran buku ‘Ujian Kita, Usah Berdukacita’.

Majlis pelancaran buku terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd itu dilancarkan oleh Mufti Selangor, Datuk Seri DrAnhar Opir dan dihadiri hampir 1,000 tetamu.

Terdahulu, diperdengarkan bacaan ayat suci al-Quran oleh Johan Qari Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa 2014, Tirmizi Ali, dikuti tadabbur al-Quran oleh Hariri Mohd Daud sebelum tazkirah ‘Ujian itu indah’ disampaikan pendakwah, Datuk Dr Norhafizah Musa.

Kredit berita: Norzamira Che Noh, Berita Harian