Industri Besi Dan Keluli Tempatan Terkesan Akibat Kekurangan Aktiviti Dalam Sektor Pembinaan Di China

KUALA LUMPUR, 3 April (Bernama) — Industri besi dan keluli tempatan sedang menghadapi cabaran berikutan kekurangan aktiviti dalam sektor pembinaan di China, kata Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong.

Beliau berkata kerajaan telah melaksanakan dua keputusan penting, antaranya pelaksanaan moratorium selama dua tahun kepada pemain industri tempatan untuk menangani cabaran tersebut.

Katanya mulai 15 Ogos 2023, kementerian telah mengenakan moratorium selama dua tahun ke atas semua pertanyaan, penilaian permohonan semasa, permohonan baharu, pemindahan lesen, pembesaran, regularisasi dan pelbagai bagi Lesen Pengilang.

Selain itu, katanya pengeluaran surat pengesahan untuk pengecualian daripada Lesen Pengilang (ICA10) di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian 1975 (Akta 156) bagi aktiviti pengilangan dalam industri besi dan keluli.

“Moratorium ini memberikan ruang kepada pemain industri tempatan untuk menyelaras dan membina semula (industri) supaya mereka boleh menghadapi cabaran akan datang termasuk lebihan kapasiti sedunia dan pelepasan karbon.

“Isu pelepasan karbon akan diambil kira setiap kali pemain industri meminta pinjaman bank — moratorium ini membantu syarikat dan pemain industri untuk mencari jalan keluar,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan Senator Tan Sri Low Kian Chuan yang ingin tahu mengenai keberkesanan inisiatif sedia ada kerajaan dalam membantu dan memperkasakan industri besi dan keluli tempatan.

Dalam pada itu, Liew berkata penubuhan Jawatankuasa Bebas dan Khas bagi industri besi dan keluli untuk mengkaji semula sektor itu mampu memberikan nafas baharu kepada industri berkenaan.

“Jawatankuasa tersebut akan memberi laporan kepada kementerian dalam tempoh enam bulan dan kementerian akan melaksanakan cadangan yang dicadangkan untuk memberikan suntikan dan nafas baharu kepada industri ini,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA