Inflasi Keseluruhan Dijangka Pada Purata Dua Dan 3.5 Peratus, Sebahagian Besar Cerminkan Potensi Kenaikan Yang Disebabkan Rasionalisasi Subsidi

KUALA LUMPUR, 20 Mac (Bernama) – Inflasi keseluruhan dijangka kekal sederhana pada tahun ini, berpurata antara dua peratus dan 3.5 peratus, sebahagian besarnya mencerminkan potensi kenaikan yang disebabkan oleh rasionalisasi subsidi dalam negara.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM) dalam Laporan Tinjauan Ekonomi dan Monetari 2023, inflasi teras dijangka berpurata antara dua peratus dan tiga peratus pada tahun ini.

“Prospek inflasi kekal amat bergantung kepada risiko peningkatan disebabkan oleh faktor dasar dalam negeri dan pengaruh luaran.

“Dalam negeri, potensi pelarasan harga barangan keperluan akan mendorong kenaikan harga barangan yang terlibat, terutamanya barangan yang berkaitan dengan tenaga dan makanan,” menurut BNM.

Yang ketara, bank pusat itu berkata prospek inflasi bergantung kepada kemungkinan pelarasan terhadap subsidi bahan api secara menyeluruh.

“Berikutan bahagian bahan api yang besar dalam kumpulan Indeks Harga Pengguna (IHP), pelarasan harga bahan api akan secara langsung menyebabkan kenaikan inflasi keseluruhan.

“Kesan daripada pelarasan harga bahan api sekali sahaja ini dijangka luput dalam tempoh setahun yang terhad dan sentimen jangka pendek yang stabil apabila kesan asas berkurangan,” menurut bank pusat itu.

Bagaimanapun, BNM berkata tahap risiko kenaikan inflasi akan bergantung kepada kesan yang sederhana yang sejajar dengan pertumbuhan pindahan pelarasan dasar, iaitu syarikat menaikkan harga untuk menampung kenaikan kos, lantas menyebabkan tekanan harga yang lebih meluas pada barangan lain.

Menurut bank pusat itu, dinamik upah-harga juga boleh mewujudkan risiko kebarangkalian yang kecil terhadap inflasi, meskipun risiko kesan pusingan kedua sedemikian dinilai sebagai kecil di Malaysia kerana kenaikan gaji adalah selaras dengan pertumbuhan produktiviti.

Meskipun demikian, BNM berkata kesan jangka pendek rasionalisasi subsidi bahan api terhadap inflasi dan pertumbuhan juga akan bergantung kepada jumlah dan masa pelarasan harga tersebut.

Selain itu, skop bantuan bersasar yang diberikan seiring dengan rasionalisasi subsidi juga adalah penting, kata BNM kerana bantuan itu akan mengurangkan kesan kos yang lebih tinggi terhadap golongan yang mudah terjejas berikutan peralihan tersebut.

Sementara itu, bank pusat itu berkata susulan meredanya kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) terhadap kadar faedah borong dan runcit, keadaan monetari dan kewangan domestik dijangka kekal kondusif bagi aktiviti pengantaraan kewangan, lantas menyokong pertumbuhan ekonomi.

BNM berkata dasar monetari pada tahun ini akan memberikan tumpuan kepada mengekalkan pendirian dasar monetari yang kondusif untuk pertumbuhan yang mampan serta pada masa yang sama menguruskan risiko berhubung inflasi.

“Inflasi yang sederhana dan pertumbuhan ekonomi yang lebih baik pada tahun ini menyediakan landskap yang sesuai untuk pelaksanaan beberapa dasar seperti yang diumumkan oleh kerajaan.

“Pelaksanaan dasar ini termasuk usaha kerajaan untuk memperluas dan mempelbagaikan asas hasil, rasionalisasi subsidi dan dasar dalam negeri yang lain seperti dasar gaji progresif,” menurut BNM.

Bank pusat itu berkata memandangkan tahap potensi perubahan yang akan dilaksanakan serta sebaran langkah mitigasi yang berkaitan, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) akan terus menilai cara faktor-faktor ini akan memberikan kesan dinamik inflasi dan keadaan permintaan.

Melangkaui dasar dalam negeri, MPC juga akan berwaspada terhadap risiko prospek kenaikan inflasi, termasuk harga komoditi global dan perkembangan pasaran kewangan, menurut BNM.

 — BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA