Krisis Beras: Dunia Mengalami Gangguan Bekalan Beras Yang Kritikal

Untuk memahami krisis ini dengan lebih menyeluruh kita perlu faham mengenai keadaan geopolitik yang berlaku sekarang. Sejak perang antara Ukraine dan Rusia, dunia mengalami gangguan bekalan yang sangat meruncing kerana Ukraine dan Rusia merupakan antara pengeluar bahan asas makanan kepada penduduk dunia. Sejak Rusia mengumumkan sekatan ke atas pelabuhan Odesa di Ukraine, banyak negara yang memerlukan bahan seperti gandum terkesan. Bekalan makanan kepada negara-negara miskin di Afrika juga terputus.

Pelabuhan Odesa

Apabila gandum yang merupakan bahan asas makanan terjejas penduduk dunia mula mencari alternatif lain untuk meneruskan kehidupan. Perkara ini telah meletakan beras sebagai pilihan utama semua. India sebagai pengeluar beras terbesar juga mula mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengurangkan kadar eksport mereka sebanyak 40% untuk memastikan penduduk India terjamin dengan bekalan makanan.

Apabila India mengurangkan kadar eksport mereka, bekalan beras dunia berlaku renjatan dan berlaku peningkatan harga purata beras dunia. Melihat kepada keadaan domestik pula, Malaysia hanya mampu menyediakan 70% keperluan beras dalam negara manakala mengimport 30% beras daripada Thailand dan Vietnam. Krisis beras di Malaysia juga disebabkan isu penipuan dalam label beras tempatan dan import. Apabila kekurangan beras import, terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab yang mengubah label beras tempatan kepada beras import. Hal ini menyebabkan stok beras tempatan hampir tiada di kebanyakan pasar raya di Malaysia.

Gambar: malaysiaaktif

Harga Purata Beras Dunia

Harga purata beras dunia kini telah mencapai RM8.6 per kg. Malaysia berada dalam negara pengimport dengan harga yang paling murah iaitu RM2.6 per kg. Negara pengimport beras terbesar seperti Singapura telah mencapai harga RM12 per kg. 

Data dari Indonesia lebih jelas kerana dalam datu kajian yang dilakukan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat penyusutan yang jelas dalam kadar pengeluaran beras di Indonesia. Indonesia menghasil hampir 55 juta tan metrik beras pada tahun yang lepas dan mereka hanya mengimport 5% beras mereka kepada luar negara.

Kadar Pengeluaran Beras Di Indonesia Juga Surut

Butang panik telah dibunyikan di Indonesia beberapa hari yang lalu kerana bukan saja terdapat penyusutan pada kadar pengeluaran beras di sana tetapi Indonesia juga gagal dalam mencapai tahap simpanan beras untuk sara diri negara. Indonesia meletakan nilai 2.4 juta tan sebagai paras terendah mereka untuk meyimpan beras.

Manakala Malaysia hanya meletakan nilai 0.29 juta tan. Stok beras yang ada di Malaysia hanya mampu untuk bertahan selama 7-8 bulan. Pada waktu ini, Indonesia memerlukan 700,000 tan metrik untuk memastikan stok penimbal sara diri negara berada dalam keadaan baik.

Thailand Umum Kenaikan Harga Beras Mendadak

Apabila Thailand yang merupakan pengeluar beras kedua terbesar mengumumkan kenaikan mendadak harga beras pada bulan lepas dari RM2350 per tan metrik kepada RM 3200 per tan metrik. Hal ini telah menyebabkan perebutan stok beras yang ada di pasaran. 

Perubahan Iklim Dunia

Perubahan iklim juga menyumbang kepada penyusutan hasil keluaran beras di seluruh dunia terutama negara-negara di Asia Tenggara yang berada pada garisan khatulistiwa. Satu kajian dalam Malaysia menunjukkan sejak tahun 2017, Malaysia menggunakan 700,000 hektar kawasan untuk penanaman padi. Sejak 2017, data menunjukan setiap tahun Malaysia kehilangan lebih 50,000 hektar disebab hujan dan banjir yang melanda negara.

Banyak perkara yang menyumbang kepada krisis beras di Malaysia. Perhatian yang serius perlu diberikan oleh semua pihak agar kita lebih peka dan melihat isu ini secara menyeluruh. Usaha untuk menyelesaikan isu ini perlu dititik beratkan supaya kita lebih bersedia di masa akan datang.

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA