K’jaan Tanggung Subsidi Lebih RM100 Bilion Setahun Jika Harga Minyak Mentah Dunia Cecah US$100 Setong

KUALA LUMPUR, 19 Sept (Bernama) — Kerajaan dijangka menanggung subsidi lebih RM100 bilion setahun sekiranya harga minyak mentah dunia mencecah US$100 setong, melainkan reformasi dilaksanakan terhadap sistem subsidi, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata, perbincangan berkenaan subsidi bersasar tidak dapat dielakkan apabila melibatkan anjakan besar yang perlu dilaksanakan untuk mengukuhkan kedudukan fiskal negara. 

Menjawab pertanyaan Datuk Seri Johari Abdul Ghani (BN-Titiwangsa) berkenaan komitmen politik bagi melaksanakan subsidi bersasar ini, beliau menyatakan keyakinan bahawa Kerajaan Perpaduan akan melaksanakan tindakan yang betul dan membuat perubahan sepenuhnya berkenaan subsidi bersasar.

“Pada 2022, kerajaan menanggung subsidi pukal lebih RM80 bilion bagi RON95, diesel, gas petroleum cecair dan elektrik. Hari ini, harga minyak mentah dunia mencecah US$95 setong dan akan mencecah US$100 setong tidak lama lagi. 

“Pada harga ini, (US$100) subsidi yang ditanggung kerajaan boleh melepasi RM100 bilion setahun,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Ekonomi di Dewan Rakyat hari ini.

Rafizi berkata, secara rasional, adalah lebih baik sekiranya perbelanjaan ini disasarkan kepada golongan yang benar-benar memerlukan dan diperuntukkan untuk khidmat rakyat serta perbelanjaan pembangunan lain.

Bagaimanapun, beliau berkata kaedah yang digunakan perlu adil untuk rakyat mengimbangi kesan makro lain seperti inflasi.

Sehubungan itu, Rafizi berkata kerajaan telah mewujudkan Pangkalan Data Utama (Padu) yang akan menjadi mekanisme utama subsidi bersasar, dengan mengenal pasti golongan yang layak. 

“Padu yang dijadual dilancarkan pada Januari 2024 akan mengintegrasikan data mikro daripada pelbagai agensi kerajaan. Ini juga bererti, sebagai permulaan kepada program subsidi bersasar ini,” katanya.

Menerusi sistem Padu, kriteria yang ditentukan tidak lagi mengikut kumpulan sasar sebelum ini iaitu pendapatan isi rumah semata-mata, malah turut merujuk kepada aspek lain antaranya tanggungan, lokaliti, jarak ke tempat kerja serta pemilikan aset seperti rumah, kenderaan dan tanah untuk mendapatkan pendapatan boleh belanja bersih, katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Sarawak Labur Lebih RM10 Bilion Untuk Jadikan Bintulu Sebagai Hab Gas Masam

BINTULU, 21 Sept (Bernama) — Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg hari ini berkata negeri itu melabur lebih RM10 bilion untuk menjadikan Bintulu sebagai hab gas masam dengan pembangunan Sistem Pemindahan Gas Masam Bersepadu Sarawak (SISGES) di Tanjung Kidurong.

Beliau berkata pembangunan itu yang berada dalam Taman Perindustrian Petrokimia (PIP) akan selari dengan cita-cita Sarawak untuk mencapai status negeri maju menjelang 2030.

“Gas masam dahulunya dianggap tidak menguntungkan jika dibangunkan kerana prosesnya mahal tetapi teknologi baharu telah mengurangkan kos itu dengan ketara,” katanya pada majlis pecah tanah Fasa Satu hab gas masam SISGES untuk Loji Gas Pesisir Rosmari-Marjoram Bintulu Shell di Tanjung Kidurong.

Gas masam ialah gas asli atau sebarang gas lain yang mengandungi sejumlah besar hidrogen sulfida.

Dalam pada itu, Abang Johari optimis dasar laut pelantar benua Sarawak masih mempunyai rizab gas yang besar walaupun ramalan awal yang dibuat pada awal 1990-an mendapati gas Sarawak hanya boleh bertahan selama 20 tahun lagi.

“Sudah lebih 30 tahun berlalu, semakin banyak medan minyak dan gas ditemukan di luar pesisir Sarawak, yang terbaru ialah enam medan di lima blok – SK306, SK411, SK313, SK301B dan SK315,” tambahnya.

Beliau juga berkata industri minyak dan gas di rantau ini masih kekal menarik dalam kalangan pelabur selepas minyak ditemukan di Miri lebih seabad lalu.

Beliau berkata penubuhan ibu pejabat Shell Malaysia Upstream di Miri Times Square, yang diharapkan dibuka tidak lama lagi, adalah satu lagi bukti keyakinan dan hubungan syarikat itu dengan kerajaan Sarawak.

“Bagaimanapun, kestabilan politik dan dasar kukuh Sarawak tidak boleh diketepikan sebagai faktor tambahan bagi pelabur seperti Shell untuk datang ke negeri ini bagi mengembangkan perniagaan mereka. Jika Shell buat duit, Sarawak juga akan buat duit kerana kita mengenakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST),” kata beliau.

“Sejak 2019, pendapatan Sarawak melalui SST berjumlah RM13 bilion dan bukannya 5 peratus royalti yang biasa kita terima untuk minyak dan gas,” katanya.

 Sarawak komited untuk bekerjasama dengan Shell dan Petronas bagi memastikan kejayaan Rosmari-Marjoram dan inisiatif hab gas masam SISGES, dan negeri itu mengharapkan lebih banyak kerjasama di antara Shell dan entiti minyak dan gas negeri, Petros.

Selain minyak dan gas, Abang Johari berkata Sarawak juga berminat dengan penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) yang mana tiga takungan telah dikenal pasti di luar pesisir rantau ini.

Beliau berkata perancangan telah dibuat untuk memudahkan pembangunan takungan yang sepatutnya meletakkan Sarawak di barisan hadapan CCUS di rantau ini apabila ia mula beroperasi sebelum penghujung dekad.

— BERNAMA