Krisis Laut Merah Beri Impak Kecil Perkapalan, Pelabuhan Malaysia – Maybank IB

KUALA LUMPUR, 15 Feb (Bernama) — Kesan krisis Laut Merah terhadap perkapalan dan pelabuhan Malaysia adalah kecil berbanding negara-negara Eropah yang banyak bergantung kepada eksport Asia, sekali gus perlu menanggung kos perkapalan yang lebih tinggi, kata Maybank Investment Bank (Maybank IB).

Bank pelaburan itu berkata pengeksport Malaysia secara amnya mengalami gangguan yang lebih terhad dengan kenaikan kos penghantaran yang sederhana.

“Walaupun wujud cabaran dalam rantaian bekalan serta kenaikan kos pengangkutan, prospek perdagangan Malaysia sebaliknya kekal positif serta stabil. Malah, pelabuhan Malaysia juga pernah mengalami gangguan minimum dengan kesan terhad bagi laluan perdagangan ke Eropah dan Amerika Syarikat,” katanya dalam nota penyelidikannya hari ini.

Namun, pada masa sama, Maybank IB berkata segelintir pengimport dalam industri kimia, jentera dan automotif mengalami kelewatan rantaian bekalan yang menjejaskan garis masa bagi pengeluaran masing-masing.

Bank pelaburan itu bagaimanapun tidak menjangkakan kenaikan kadar pengangkutan yang ketara bagi laluan Laut Merah itu berikutan ciri ‘backhaul’ atau hala balik, kecuali bagi produk mewah seperti wain dan makanan ‘gourmet’ yang terhad serta khusus yang mungkin tertakluk kepada kadar pengangkutan kontena lebih tinggi.

“Secara keseluruhannya, gangguan (krisis) ini secara amnya adalah positif bagi sektor perkapalan. Kadar (sewa) kontena global, terutamanya dari Asia Timur ke Eropah, dijangka kekal tinggi dan stabil pada paras semasa iaitu dua hingga empat kali lebih tinggi berbanding paras terendah pada November 2023,” katanya.

Maybank IB menyifatkan kenaikan kadar itu disebabkan terutamanya oleh tempoh perjalanan dan kos operasi berbanding kekangan kapasiti.

“Kadar bagi intra-Asia dijangka lebih stabil, meningkat sedikit daripada paras sebelum pandemik manakala kadar domestik berdepan gangguan yang minimum,” katanya.

Berikutan itu, Maybank IB mengekalkan saranan “beli” terhadap MISC Group dan Westports Holdings dengan kesan minimum dilihat bagi MISC kerana tumpuannya terhadap sewaan jangka panjang.

Merujuk Bumi Armada, bank pelaburan itu mengunjurkan syarikat berkenaan mencatat keuntungan teras bersih tertinggi sebanyak RM844 juta bagi tahun kewangan 2024.

Berikutan itu, saranan belian dikekalkan namun harga sasarannya diturunkan kepada 65 sen.

“Ini (bagaimanapun) bergantung kepada sama ada kemudahan penyimpanan dan pemunggahan pengeluaran terapung Kraken telah diatasi oleh Bumi Armada selain pengiktirafan permulaan sewa kapal kosong bagi 30 peratus usaha sama FSPO Sterling V mulai April 2024 serta kos kewangan yang berkurangan,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA