China Southern Airlines Tawar Semula Penerbangan Terus Guangzhou-Pulau Pinang

GEORGE TOWN, 12 Jan (Bernama) — China Southern Airlines akan menawarkan kembali perkhidmatan penerbangan terus di antara Guangzhou dengan Pulau Pinang mulai 1 Mac, 2023.

Exco Pelancongan dan Ekonomi Kreatif negeri, Yeoh Soon Hin berkata syarikat penerbangan itu telah terbang ke Pulau Pinang sejak 1991 sekali gus membuka laluan udara di antara China dan Pulau Pinang.

Beliau berkata penyambungan penerbangan terus itu akan menggalakkan lebih keyakinan dalam pasaran pelancongan negeri dan menawarkan berita menarik untuk peserta industri pelancongan tempatan memandangkan China mempunyai perbelanjaan pelancongan keluar tertinggi di dunia.

“Kita mengalu-alukan China Southern Airlines untuk menyambung perkhidmatan bagi laluan Guangzhou-Pulau Pinang semasa pelonggaran sekatan rentas sempadan China,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata syarikat penerbangan itu akan terbang terus dari Guangzhou ke Pulau Pinang pada 5:25 petang mulai 1 Mac dan seterusnya dengan jangkaan masa ketibaan (ETA) di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) adalah kira-kira pukul 9 malam.

Pada 2 Mac, pesawat itu akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) pada 9:05 pagi dan ETA di Guangzhou pada pukul 12:35 tengah hari, katanya.

Yeoh berkata penyambungan laluan udara di antara Pulau Pinang dengan China itu adalah sebahagian daripada tanggungjawabnya untuk membantu semua pengendali pelancongan di negeri ini.

“Pihak saya sentiasa berusaha untuk mengukuhkan kehadiran pasaran dan populariti Pulau Pinang di China.

“Kita juga bergerak seiring dengan trend semasa dan mempromosikan ‘Experience Penang’ di China menerusi perkhidmatan pengehosan video pendek, TikTok,” katanya dengan menambah akaun TikTok itu kini memperoleh lebih 200,000 pengikut.

Beliau berkata pihaknya juga merancang untuk melancarkan satu siri strategi promosi dalam talian dan luar talian di utara, tengah dan selatan China tahun ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA