Skim Sukuk SRI Dan Geran Bon Diperluas Untuk Memudahcara Kewangan Mampan

KUALA LUMPUR, 23 Ogos (Bernama) — Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan peluasan Skim Sukuk Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) dan Geran Bon (Geran) bagi memudahcarakan syarikat menjana sukuk dalam memenuhi keperluan kewangan mampan mereka.

SC berkata geran tersebut juga kini diperluaskan kepada sukuk berkaitan SRI yang diterbitkan di bawah Rangka Kerja Sukuk berkaitan SRI (Rangka Kerja) yang diperkenalkan pada Jun 2022.

“Peluasan geran itu akan membolehkan penerbit sukuk berkaitan SRI yang layak untuk mengimbangi sehingga 90 peratus daripada kos semakan luaran yang ditanggung, tertakluk kepada jumlah maksimum RM300,000 bagi setiap terbitan

“Peluasan itu adalah sebahagian daripada keutamaan Pelan Induk Pasaran 3 untuk memudahcarakan peralihan kewangan yang menyokong komitmen dan aspirasi negara untuk beralih kepada ekonomi rendah karbon dan berdaya tahan iklim,” kata SC dalam satu kenyataan.

Badan berkanun itu berkata pelan induk tersebut bermatlamat menggalakkan penerbitan sukuk berkaitan SRI oleh syarikat korporat dalam industri intensif karbon ketika mereka beralih ke arah amalan kemampanan yang lebih baik dan aktiviti rendah karbon.

Geran tersebut yang dahulunya dikenali sebagai Skim Geran Sukuk SRI Hijau, juga terpakai untuk sukuk yang diterbitkan di bawah Rangka Kerja Sukuk SRI SC dan bon yang diterbitkan di bawah Piawaian Bon Hijau, Sosial dan Kemampanan ASEAN.

“Ciri perbezaan utama berkenaan Rangka Kerja ialah keperluan untuk mempunyai semakan luaran sebelum dan selepas terbitan, kerana SC percaya ia adalah penting dalam memberikan pendapat dan pengesahan bebas mengenai objektif mampan penerbit serta keselarasannya terhadap Rangka Kerja tersebut,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/skim-sukuk-sri-dan-geran-bon-diperluas-untuk-memudahcara-kewangan-mampan/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA