Tron Bradbury Energy akan buka hab EV serantau di Lembah Wawasan Malaysia

PELABUHAN KLANG, 23 Jan (Bernama) — Pengeluar automotif dan bateri kenderaan elektrik (EV), Tron Bradbury Energy (Malaysia) Sdn Bhd (TBE), akan membuka hab EV serantaunya di Malaysia yang berupaya menjana hasil dianggarkan melebihi RM2 bilion setahun.

Berikutan itu, syarikat berkenaan telah memeterai satu memorandum persefahaman (MoU) dengan pengurus aset Bradbury Asset Management (Hong Kong) Ltd dalam satu majlis di sini, pada Jumaat.

Hab itu akan terletak di Lembah Wawasan Malaysia (MVV).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bradbury Keith Loo berkata hab berkenaan akan meningkatkan kapasitinya daripada operasi pemasangan EV dengan turut merangkumi kapasiti pengeluaran dan pengedaran serta kemudahan penyelidikan dan pembangunan (R&D) bateri.

“Hab itu dijangka menjana hasil lebih daripada RM2 bilion setahun,” katanya pada majlis perasmian kilang pemasangan kenderaan EV pertama syarikat itu di Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) di sini.

 Kilang yang menumpukan sistem penyimpanan tenaga dan komersial EV, telah dirasmikan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Sementara itu dalam ucapan beliau, Tengku Zafrul berkata TBE dijangka mentransformasi operasi pemasangan sedia ada di PKFZ kepada sebuah fasiliti pengeluaran khusus dan merancang mewujudkan kemudahan R&D bateri di Malaysia.

“Kedua-dua perancangan ini apabila direalisasikan kelak, akan menjadi satu langkah penting dan saya teruja untuk melihat impak serta peluang positif daripadanya ke atas rakyat, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta Malaysia secara menyeluruh,” katanya.

Tengku Zafrul berkata walaupun industri EV agak baharu di Malaysia, statistik menunjukkan aliran peningkatan permintaan terhadap EV pada tahun lepas.

Ini termasuk jualan bateri EV (BEV) yang melonjak lebih 200 peratus tahun ke tahun kepada lebih 10,000 BEV daripada kira-kira 3,000 unit pada 2022, kata beliau.

“Jika kita gabungkan EV hibrid dan sepenuhnya, jumlah EV yang dijual pada tahun lepas adalah kira-kira lima peratus daripada 800,000 unit jualan keseluruhan industri (TIV) iaitu peningkatan sebanyak 70 peratus tahun ke tahun.

“Sasaran kita adalah untuk memastikan EV kita mencecah sekurang-kurangnya 20 peratus TIV menjelang 2030 dan 50 peratus menjelang 2040 serta 80 peratus menjelang 2050. Saya yakin kita berada di landasan tepat bagi mencapai sasaran berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi TBE Richard Huang berkata syarikat itu melihat peluang pertumbuhan yang memberangsangkan di Malaysia.

“Kami teruja dengan potensi daripada kerjasama ini untuk meletakkan Malaysia sebagai peneraju dalam pasaran EV yang mencatat pertumbuhan pesat,” katanya.

Beliau juga menyifatkan sokongan kewangan Bradbury Asset Management itu sebagai pemacu utama bagi menjayakan inisiatif-inisiatif TBE.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT