6 Langkah Untuk Elak Riba Bila Guna Akaun Konvensional Untuk Trade Saham Global

Bila kita melabur di pasaran saham tempatan, isu akaun konvensional tidak menjadi isu. Ini kerana ada sebanyak 16 broker tempatan yang menawarkan akaun Islamik untuk jual beli saham di Bursa Malaysia.

Namun, apabila kita ke peringkat antarabangsa lain pula isunya. Kebanyakan broker yang mempunyai platform untuk jual beli saham global hanya menawarkan akaun konvensional. Tiada pilihan untuk memilih akaun Islamik.

Alhamdulillah, baru-baru ini Dr. Zaharuddin Abd Rahman yang merupakan Pengasas ShariahScreener.com dan MyClaaz.com, Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace telah memberikan tips bagaimana untuk mengelakkan diri daripada riba apabila kita guna akaun konvensional untuk jual beli saham global.

This image has an empty alt attribute; its file name is dr-zaharuddin-700x921.jpg

Jom kita dengarkan perkongsian beliau.

1. Buka Platform Dengan Organisasi Yang Bukan Bank

Di antara platform yang sering digunakan oleh pelabur global adalah Saxo Bank.

Kredit Gambar: Saxo Bank

Untuk mengelakkan diri daripada riba, kita haruslah menggunakan platform yang bukan merupakan sebuah bank.

Salah satu yang disarankan untuk kita guna adalah TradeStation.

Kredit Gambar: TradeStation

Dr. Zaharuddin sendiri pun menggunakan TradeStation untuk membeli dan menjual saham-saham global. Disebabkan TradeStation adalah bukan bank, maka dapat juga kita elak daripada riba.

2. Guna Cash Account (Akaun Wang Tunai)

Seterusnya, pastikan kita buka cash account. Kalau duit dalam akaun ada USD1,000, maka kita hanya boleh beli saham bernilai USD1,000.

Jangan risau, kerana saham global kita boleh beli hanya 1 unit. Saham Apple baru berharga USD130 seunit, boleh beli 7 unit dengan modal USD1,000. Saham Facebook pula baru USD270 seunit, saham Tesla keras sedikit berharga hampir USD800.

Saham McDonalds baru USD213 seunit, saham Starbucks pula baru USD104 seunit. Macam-macam kita boleh beli dengan modal USD1,000 ini.

3. Jangan Guna Kemudahan Margin, Leverage, Buying Power Dan Lain-Lain

Bila dah deposit duit ke dalam akaun, pastinya kita akan dapat pelbagai tawaran seperti kemudahan margin, leverage dan sebagainya.

Dengan deposit USD1,000, ada broker yang membenarkan kita beli saham sehingga 3 kali ganda atau USD3,000.

Sebaiknya kita hanya gunakan cukup-cukup wang yang ada di dalam akaun tersebut. Ada USD1,000 guna sehingga USD1,000 saja, jangan guna lebih.

4. Guna Semua Duit Dalam Akaun Untuk Beli Saham

Image by MOHAMMEd ALIM from Pixabay

Hampir sama macam point-point sebelum ini, hanya deposit sejumlah amaun yang akan kita gunakan untuk beli saham.

Sebagai contoh saham Facebook sekarang berharga USD270 seunit. Sekiranya kita ada modal USD1,000 kita hanya mampu beli 3 unit atau USD810. Maka masukkan dalam USD820 atau lebih sedikit kerana akan ada kos transaksi nak beli saham tersebut. Nak tinggalkan sikit baki dalam akaun kita, tiada masalah.

Ini kerana kebanyakan akaun konvensional akan beri faedah atau interest ke atas baki duit kita dalam akaun. Sekiranya terlalu banyak duit kita simpan, takut banyak pula faedah yang kita akan terima.

5. Jangan Short Selling

Biasanya kita buat duit dalam saham adalah dengan teknik ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’.

Tetapi di pasaran saham global, ada pula teknik short selling di mana kita jual dulu baru beli kemudian. Ini bermakna kita akan untung apabila harga saham semakin menurun.

Maka jangan lakukan short selling untuk meraih keuntungan.

6. Beli Saham Patuh Syariah

Yang ni sudah terang lagi nyata. Bila nak beli saham di pasaran saham global, pastikan kita hanya beli saham-saham yang patuh Syariah.

Kita beruntung kerana di Malaysia, kita ada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang mengemaskini senarai saham-saham patuh Syariah setiap bulan Mei dan November.

Bagaimana Pula Status Patuh Shariah Saham Di Amerika Syarikat?

Apa yang mungkin menjadi persoalan adalah bagaimana seseorang pelabur mengetahui status kepatuhan Shariah bagi syarikat yang tersenarai di pasaran Amerika Syarikat, khususnya NASDAQ dan S&P 500?

Kini, bersumberkan kajian mendalam oleh para penganalisa yang berpusat di Malaysia, para pelabur sudah boleh mencari dan mengenalpasti status Shariah melalui laman web ShariahScreener.com, satu servis kewangan yang disediakan oleh syarikat Elzar Shariah Solution Sdn Bhd. Ianya diketuai oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, beliau yang merupakan Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace.

Ketika ini, laman web ShariahScreener.com telah menapis secara automatik dan manual terhadap lebih daripada 4,000 saham di Nasdaq dan 506 saham di S&P 500.

Tapisan pula dilaksanakan melalui dua peringkat iaiatu tapisan jenis bisnes (Business Activity Screening) diikuti dengan tapisan nisbah kewangan (Financial Ratio).

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Seperti contoh di atas, buat masa ini (November 2022) saham Apple Inc diklasifikasikan sebagai tidak patuh syariah. Mesti ramai rasa pelik sebab bisnes utama Apple ni dah sah-sah iPhone, tetapi macam mana boleh dikategorikan sebagai tidak patuh syariah?

Sebenarnya Apple Inc juda ada income lain iaitu pendapatan faedah dan dividen. Pendapatan faedah dan dividen daripada pelaburan tidak patuh Syariah akan dibandingkan dengan hasil utama Syarikat. Bila tak lepas benchmark (contohnya 5%), maka sebab itu dia diklasifikasikan sebagai saham yang tidak patuh syariah.

Berbeza dengan saham Microsoft ($MSFT) yang masih diklasifikasikan sebagi patuh syariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada pembaca Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet

Previous ArticleNext Article

Mulakan Azam Tahun Baharu Dengan Berhijrah Ke Akaun Patuh Syariah Maybank Islamic

“Dah nak masuk tahun 2023, apa kata kita mula mencari keberkatan dalam setiap sen simpanan kita”

Alhamdulillah hari ini kita masih diberikan peluang untuk terus bernafas di muka bumi Allah sebagai hamba-Nya setelah mengharungi ujian hebat wabak berbahaya yang melanda seluruh dunia beberapa tahun yang lalu. 

Menjadi salah seorang insan yang lahir dan membesar di bumi Malaysia juga merupakan rezeki dan nikmat yang sangat besar kepada kita. 

Hidup dalam persekitaran mesra muslim ini, bukan sahaja mudah untuk mencari makanan halal dan masjid untuk beribadah. Malah untuk mendapatkan perkhidmatan perbankan dan kewangan Islam juga sangat mudah!

Kenapa Perlu Menggunakan Perbankan Islam?

Sebagai umat islam, adalah wajib untuk kita menghindari perkara yang jelas haram dan membuat perkara yang diredhai Allah. 

Perkhidmatan perbankan konvensional ini jelas haram disisi Islam kerana penglibatan dalam aktiviti seperti:

  1. Riba, apabila pengguna dikenakan faedah atas perkhidmatan yang disediakan
  2. Maisir, penglibatan dalam aktiviti yang mempunyai elemen perjudian
  3. Gharar, ketidakpastian dalam transaksi

Dengan ekosistem perbankan Islam, semua perkara haram ini terhindar dan menjadikan setiap sen duit yang disimpan dalam akaun bank anda lebih berkat dan suci dalam Islam. 

Berita baik kepada pengguna perkhidmatan Maybank, kini anda boleh menukar akaun perbankan konvensional kepada akaun patuh Syariah secara online! Anda hanya perlu layari laman sesawang Maybank2u.

Bukan itu sahaja, kepada mereka yang menukar akaun perbankan konvensional kepada akaun patuh Syariah, anda juga berpeluang untuk memenangi hadiah berbentuk wang ringgit!

Bukan sahaja harta anda menjadi semakin berkat, malah anda berpeluang memenangi hadiah lagi. Nikmat Tuhan apa lagi yang kita nak dustakan ini?

Beralih Ke Perbankan Islam Dan Raih Peluang Menang Sehingga RM1,000

Khas untuk anda yang menukar ke akaun patuh Syariah secara online, anda hanya perlu tinggalkan sekurang-kurangnya baki akhir bulanan sebanyak RM5,000 sahaja. Dengan berbuat demikian, anda akan mendapat 5 peluang kelayakan untuk memenangi hadiah baucar Shopee bernilai RM500.

Selain itu, peluang untuk anda menang wang tunai sebanyak RM50 setiap bulan, anda hanya perlu mengekalkan baki akhir bulanan sebanyak RM10,000 setiap bulan.

Bagi mereka yang berniaga dan mempunyai akaun semasa konvensional, anda juga berpeluang memenangi hadiah wang tunai sehingga RM1,000 apabila menukar ke akaun patuh Syariah. Anda hanya perlu mengekalkan baki akhir bulanan sekurang-kurangnya RM50,000 untuk Perusahaan Kecil Sederhana dan RM100,000 untuk Perbankan Perniagaan. 

Cara Mudah Tukar Akaun Patuh Syariah

Jadi, macam mana? Menarik bukan hadiah yang ditawarkan? Nak tukar ke akaun patuh Syariah pun senang sangat! Jom ikut langkah-langkah berikut:

Langkah 1: Klik pada tiga titik di atas belah kanan akaun semasa atau simpanan anda

Langkah 2: Pilih ‘Switch to Islamic Account”

Langkah 3: Ikuti langkah seterusnya untuk menyelesaikan pertukaran ke akaun patuh Syariah  

Akhir sekali, tinggalkan sekurang-kurangnya baki akhir bulanan sebanyak RM5,000. Dengan berbuat demikian, anda akan mendapat 5 peluang kelayakan untuk memenangi hadiah baucar Shopee bernilai RM500. Ada 50 baucar untuk dimenangi semuanya.

Kalau nak peluang menang hadiah wang tunai sebanyak RM50 setiap bulan pula, anda hanya perlu kekalkan baki akhir bulanan sebanyak RM10,000 setiap bulan. 

Mudah sangat!

Bagi mereka yang berniaga dan mempunyai akaun semasa konvensional, ikut langkah mudah seperti di bawah ini:

Langkah 1:

Hantar dokumen yang berkaitan melalui e-mel kepada kakitangan jualan seperti berikut:

  1. Eksekutif Perhubungan (Relationship Executive)
  2. Pengurus Perhubungan (Relationship Manager)
  3. Pengurus Pembangunan Perniagaan (Business Development Manager)

Langkah 2: 

Dokumen yang diserahkan akan disahkan dan akaun anda akan dipindahkan kepada akaun patuh Syariah pada 1 haribulan pada bulan berikutnya.

Kemudian, anda berpeluang memenangi wang tunai sehingga RM1,000. Anda hanya perlu mengekalkan baki akhir bulanan sekurang-kurangnya RM50,000 untuk Perusahaan Kecil Sederhana dan RM100,000 untuk Perbankan Perniagaan. 

Nilai Yang Kita Bayar Untuk Satu Keberkatan

Dunia ini adalah tempat umat manusia beramal soleh untuk perjalanan ke dunia akhirat. Kita akan sentiasa diuji dan digoda untuk melakukan dosa dan kemungkaran. 

Dengan tindakan anda hari ini menukar dan beralih ke akaun perbankan Islam, semoga ianya menjadi batu loncatan untuk segala kebaikan yang bakal anda lakukan di jalan yang diredhai Allah.

Allah SWT berfirman maksudnya:  “Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk.” (Al-A’raf, ayat 157)

Ingat antara tanda-tanda rezeki yang kita peroleh adalah halal dan diberkati Allah adalah apabila berasa cukup dengan apa yang kita ada. Semoga simpanan dan perniagaan kita semua menjadi lebih berkat dan suci dalam Islam.

Jadi, jom beralih ke akaun patuh Syariah hari ini! Untuk akaun individu, klik sini: Akaun Patuh Syariah

Untuk akaun bisnes, klik sini: Maybank Business Account