6 Langkah Untuk Elak Riba Bila Guna Akaun Konvensional Untuk Trade Saham Global

Bila kita melabur di pasaran saham tempatan, isu akaun konvensional tidak menjadi isu. Ini kerana ada sebanyak 16 broker tempatan yang menawarkan akaun Islamik untuk jual beli saham di Bursa Malaysia.

Namun, apabila kita ke peringkat antarabangsa lain pula isunya. Kebanyakan broker yang mempunyai platform untuk jual beli saham global hanya menawarkan akaun konvensional. Tiada pilihan untuk memilih akaun Islamik.

Alhamdulillah, baru-baru ini Dr. Zaharuddin Abd Rahman yang merupakan Pengasas ShariahScreener.com dan MyClaaz.com, Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace telah memberikan tips bagaimana untuk mengelakkan diri daripada riba apabila kita guna akaun konvensional untuk jual beli saham global.

This image has an empty alt attribute; its file name is dr-zaharuddin-700x921.jpg

Jom kita dengarkan perkongsian beliau.

1. Buka Platform Dengan Organisasi Yang Bukan Bank

Di antara platform yang sering digunakan oleh pelabur global adalah Saxo Bank.

Kredit Gambar: Saxo Bank

Untuk mengelakkan diri daripada riba, kita haruslah menggunakan platform yang bukan merupakan sebuah bank.

Salah satu yang disarankan untuk kita guna adalah TradeStation.

Kredit Gambar: TradeStation

Dr. Zaharuddin sendiri pun menggunakan TradeStation untuk membeli dan menjual saham-saham global. Disebabkan TradeStation adalah bukan bank, maka dapat juga kita elak daripada riba.

2. Guna Cash Account (Akaun Wang Tunai)

Seterusnya, pastikan kita buka cash account. Kalau duit dalam akaun ada USD1,000, maka kita hanya boleh beli saham bernilai USD1,000.

Jangan risau, kerana saham global kita boleh beli hanya 1 unit. Saham Apple baru berharga USD130 seunit, boleh beli 7 unit dengan modal USD1,000. Saham Facebook pula baru USD270 seunit, saham Tesla keras sedikit berharga hampir USD800.

Saham McDonalds baru USD213 seunit, saham Starbucks pula baru USD104 seunit. Macam-macam kita boleh beli dengan modal USD1,000 ini.

3. Jangan Guna Kemudahan Margin, Leverage, Buying Power Dan Lain-Lain

Bila dah deposit duit ke dalam akaun, pastinya kita akan dapat pelbagai tawaran seperti kemudahan margin, leverage dan sebagainya.

Dengan deposit USD1,000, ada broker yang membenarkan kita beli saham sehingga 3 kali ganda atau USD3,000.

Sebaiknya kita hanya gunakan cukup-cukup wang yang ada di dalam akaun tersebut. Ada USD1,000 guna sehingga USD1,000 saja, jangan guna lebih.

4. Guna Semua Duit Dalam Akaun Untuk Beli Saham

Image by MOHAMMEd ALIM from Pixabay

Hampir sama macam point-point sebelum ini, hanya deposit sejumlah amaun yang akan kita gunakan untuk beli saham.

Sebagai contoh saham Facebook sekarang berharga USD270 seunit. Sekiranya kita ada modal USD1,000 kita hanya mampu beli 3 unit atau USD810. Maka masukkan dalam USD820 atau lebih sedikit kerana akan ada kos transaksi nak beli saham tersebut. Nak tinggalkan sikit baki dalam akaun kita, tiada masalah.

Ini kerana kebanyakan akaun konvensional akan beri faedah atau interest ke atas baki duit kita dalam akaun. Sekiranya terlalu banyak duit kita simpan, takut banyak pula faedah yang kita akan terima.

5. Jangan Short Selling

Biasanya kita buat duit dalam saham adalah dengan teknik ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’.

Tetapi di pasaran saham global, ada pula teknik short selling di mana kita jual dulu baru beli kemudian. Ini bermakna kita akan untung apabila harga saham semakin menurun.

Maka jangan lakukan short selling untuk meraih keuntungan.

6. Beli Saham Patuh Syariah

Yang ni sudah terang lagi nyata. Bila nak beli saham di pasaran saham global, pastikan kita hanya beli saham-saham yang patuh Syariah.

Kita beruntung kerana di Malaysia, kita ada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang mengemaskini senarai saham-saham patuh Syariah setiap bulan Mei dan November.

Bagaimana Pula Status Patuh Shariah Saham Di Amerika Syarikat?

Apa yang mungkin menjadi persoalan adalah bagaimana seseorang pelabur mengetahui status kepatuhan Shariah bagi syarikat yang tersenarai di pasaran Amerika Syarikat, khususnya NASDAQ dan S&P 500?

Kini, bersumberkan kajian mendalam oleh para penganalisa yang berpusat di Malaysia, para pelabur sudah boleh mencari dan mengenalpasti status Shariah melalui laman web ShariahScreener.com, satu servis kewangan yang disediakan oleh syarikat Elzar Shariah Solution Sdn Bhd. Ianya diketuai oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, beliau yang merupakan Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace.

Ketika ini, laman web ShariahScreener.com telah menapis secara automatik dan manual terhadap lebih daripada 4,000 saham di Nasdaq dan 506 saham di S&P 500.

Tapisan pula dilaksanakan melalui dua peringkat iaiatu tapisan jenis bisnes (Business Activity Screening) diikuti dengan tapisan nisbah kewangan (Financial Ratio).

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Seperti contoh di atas, buat masa ini (November 2022) saham Apple Inc diklasifikasikan sebagai tidak patuh syariah. Mesti ramai rasa pelik sebab bisnes utama Apple ni dah sah-sah iPhone, tetapi macam mana boleh dikategorikan sebagai tidak patuh syariah?

Sebenarnya Apple Inc juda ada income lain iaitu pendapatan faedah dan dividen. Pendapatan faedah dan dividen daripada pelaburan tidak patuh Syariah akan dibandingkan dengan hasil utama Syarikat. Bila tak lepas benchmark (contohnya 5%), maka sebab itu dia diklasifikasikan sebagai saham yang tidak patuh syariah.

Berbeza dengan saham Microsoft ($MSFT) yang masih diklasifikasikan sebagi patuh syariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada pembaca Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Akan Pendekkan Tempoh Proses Pensijilan Halal Kepada 30 Hari – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 13 Okt (Bernama) — Kerajaan akan memendekkan tempoh memproses pensijilan halal kepada 30 hari daripada 51 hari sebelum ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Halal Development Corporation (HDC) bersama-sama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan menerajui usaha memudah cara pemprosesan pensijilan halal khususnya untuk pengeksport produk halal,” katanya dalam ucapan pembentangan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut beliau lagi, sebanyak sembilan institusi kewangan menawarkan program khusus untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) halal di bawah platform bersepadu halal yang menawarkan akses kepada dana khas dan program bina upaya.

Katanya ia selaras dengan Pelan Induk Industri Halal 2030 yang menetapkan penanda aras sumbangan industri halal sebanyak 11 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2030.

— BERNAMA

TAG: Anwar Ibrahim, Belanjawan 2024, Dewan Rakyat, Pensijilan Halal, HDC