Options Trading Halal Atau Haram? Dengarkan Penjelasan Dr Zaharuddin Abdul Rahman

Masih ramai yang terlibat dalam Options Trading disebabkan percaya dengan cakap sifu. Asalnya niat mereka nak melabur dalam saham global patuh syariah (nak beli saham Microsoft, Facebook, Tesla) tetapi akhirnya terjebak dengan instrumen Options disebabkan ianya tidak memerlukan modal yang besar.

Jom fahami penerangan Dr. Zaharuddin Abd Rahman, pakar muamalat tanahair.

Dan berikut adalah transkrip perbualan di antara Dr. Zaharuddin Abd Rahman dan Ustaz Yaakub Yusra, Pengarah Urusan MADAD yang giat membangunkan pusat tahfiz di utara tanah air dan juga rajin berkongsi ilmu di media sosial.

Ustaz Yaakub Yusra:

Persoalan-persoalan ini adalah yang berlaku InsyaAllah dalam masyarakat kita khususnya dan secara amnya. Antara benda yang kalau tuan-tuan tengok dengan data yang dikeluarkan yang terbaru pada 2018. 

Penghujung tahun 2018 dikeluarkan data sebanyak 1,116 kes yang dikeluarkan oleh bahagian komersial jenayah Bukit Aman. Orang-orang kita kena tipu dengan pelaburan yang pelik dan tidak sah. Orang kita juga rajin sungguh sehinggakan RM60 juta untuk pertengahan tahun 2018 sahaja orang sudah ditipu dan kena scam.

Jadi, perkara sebegini membuatkan skeptikal itu mungkin berlaku dan beralih kepada Forex, Futures Trading dan sebagainya dan terbaru tanya kepada Dr Zaharuddin berkaitan Options Trading ini.

Mungkin Options Trading ini kebanyakan pedagang baru (newbie) termasuk saya sendiri tidak berapa faham penjelasannya. Jadi hendak mohon kepada Al-Fadhil Dr untuk memberikan sedikit penerangan.

InsyaAllah tuan-tuan nanti dah faham, tuan-tuan akan jumpa dengan perkara-perkara ini. Akaun CDS pun mungkin hari ini kita baru tengok borang. Kemudian bercerita tentang Options. Ingat Options itu pilihan, bukan ya tuan-tuan. Yang pasti, pilihan di tangan anda, InsyaAllah.

Jadi kita minta Fadhil Dr Zaharuddin sebab Dr Zaharuddin ini adalah player dalam stock market (pasaran saham) ini.

Beliau bukan bercerita ala-ala gajah terbang (atau perkara yang tidak sahih), cerita macam-macam tetapi tidak melabur, akaun CDS pun tak ada, itu payah. Beliau adalah ahlinya (yang pakar) InshaAllah kita minta mudah-mudahan memberikan kefahaman buat kita. 

Dr Zaharuddin: 

Baik, berkenaan dengan Options Trading ini, ia merupakan alat kewangan yang canggih, ia adalah derivatif. Ciri-ciri derivatif ini susah sikit bagi orang yang tak biasa dalam kewangan ini untuk faham. Cuma ia adalah seperti satu kontrak yang mana saya diberi pilihan untuk beli atau tidak beli, untuk menyelesaikan pembelian saya atau tidak.

Contohnya saya cakap pada Ustaz, saya kata Motor Ustaz ini. Motor tak boleh, ia perlu sesuatu yang market harga pasarannya bergerak. Harga yang turun naik. Contohnya saham yang ustaz ada kan, saham ini saya nak beli daripada ustaz. Contohnya saya letak harga hari ini RM2. Saya kata mula letak RM2.

Untuk saya dapatkan pengesahan daripada Ustaz di mana Ustaz akan jual kepada saya. Dia ada tanggungjawab menjual kepada saya dengan harga RM2 bagi 1 unit. Jadi saya letak duit sikit, nah duit. Ini RM500 atau RM1,000 untuk saya dapatkan sijil itu.

Jadi, saya dapatlah sijil dia itu. Sijil yang menyatakan saya ada hak untuk beli saham tadi daripada si fulan ataupun ustaz ini dengan harga RM2 bagi 1 unit.

Jadi, dia ada kewajipan untuk tunaikan permintaan saya kalau saya kata hendak teruskan tapi saya ada tempoh. Tempoh luput atau pun tempoh bila berakhir. Saya punya hak itu.

Maka saya tengoklah, contohnya tempoh saya adalah 90 hari. Dalam 90 hari, harganya naik turun RM2, jadi RM1.90, RM1.80, RM1.95, RM2.10, jadi kalau harga pada hari yang ke-90 itu harga itu jadi mahal iaitu RM2.05, RM 2.10 atau RM 2.80, saya ada hak untuk beli dari Ustaz. Saya kata saya hendak beli (confirm), saya bayar pada dia, setiap satu unit RM2 sahaja.

Padahal harga pasaran RM2.80, so siapa yang untung? Saya yang untung. Dia rugi. Sebab saya sudah beli daripada dia, saya boleh jual di pasaran. Automatik saya untung RM0.80 per unit. Dia dapat apa? Dia rugi.

Katakanlah pula tiba-tiba scenario yang kedua, harga itu turun RM1.80. Saya tadi dah janji dengan dia, saya boleh beli dengan dia RM2. Tiba-tiba harga turun. Saya kata saya tak jadilah kalau begitu. Hendak laksanakan options ini. Maka dia kata tak apa, okay. Tapi saya okay atau tidak?

Saya tidak okay sebab saya bayar dia RM1,000 tadi. Premium untuk dapatkan sijil itu. Saya rugi, dia untung kan? Dia dapat RM1,000 macam tu sahaja. Nampak tak? Itu Options Trading. Halal ke haram? Panjang ceritanya.

Saya sudah sebut tadi. Ini adalah Majma’ al-Fiqh al-Islami, Kesatuan Ulama Fiqh sedunia, kemudian AAOIFI (Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions), semua kata ini tidak harus kecuali mana-mana Institusi Kewangan Islam yang buat benda itu untuk lindung nilai.

Lindung nilai ini terlibat untuk Institusi Kewangan Islam atau pun kalau tuan-tuan terlibat dalam perniagaan import eksport barang daripada luar negara atau ke luar negara. Contohnya saya nak beli barang dari Vietnam, contohnya kain. Saya beli secara banyak.

Mereka jual menggunakan harga mata wang Dollar, maka saya takut. Saya sudah simpan duit sebanyak 1 juta contohnya untuk beli semua kain-kain itu tapi saya takut nanti pertukaran mata wang asing menjadikan saya kerugian.

Daripada 1 juta saya cukup, jadi tak cukup. Maka saya pun pergi ke bank, saya beritahu yang saya hendak buat Options untuk Currency Options. Bank kata boleh, saya pun bagi risiko tadi pada bank, bank pula akan buat dengan bank lain, bank lain pun akan buat dengan bank lain, bank lain pun akan buat dengan bank lain, ia pusing sampailah ke Alor Setar. Itu cerita lainlah. Tapi macam itulah keadaannya.

Maka saya tadi, tiba-tiba pada hari itu nanti, sebab saya bayar premium tadi tu, saya rasa seperti saya sudah keluarkan kos. Tapi kos itu berbaloi untuk saya selamatkan saya punya bisnes. Tapi saya bukan nak dapatkan untung daripada options yang saya buat ini. Saya cuma nak selamatkan saya punya bisnes.

Yang itu boleh, itu Islamic Bank (Perbankan Islam) buat. Bukan macam yang orang zaman sekarang buat di luar sana. Okay saya hendak mainlah, Kena, tak kena, kena, tak kena. Tak kena akan rugi. Kena akan untung.

Itu yang tidak boleh. Itu spekulasi yang berlebihan.  Yang untuk lindung nilai seperti yang saya sebut tadi. Itu sahaja jawapan saya.

Sumber Rujukan:

Bukan kami yang kata, tapi tokoh kewangan Islam yang kata.

Jauhilah yang kabur, pilih instrumen yang jelas patuh syariah.

Rebut peluang bersama-sama dengan Dr. Zaharuddin Abd Rahman dalam Seminar Jom Saham yang bakal diadakan pada hari Jumaat 1 Januari 2020 dari pukul 9 pagi sehingga 12 tengah hari.

Daftar sekarang, sebelum tiket habis -> SeminarJomSaham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan Bon Dan Sukuk Serendah RM1,000

Ketika keadaan ekonomi dan pasaran saham berada pada keadaan yang tidak memberangsangkan, kita pasti lebih cenderung untuk mencari jenis pelaburan yang lebih selamat dengan mengurangkan risiko pelaburan kita.

Seperti yang kita ketahui, pelaburan yang mempunyai risiko rendah adalah pelaburan dalam kelas aset berpendapatan tetap seperti bon dan sukuk. Namun, bagaimana jika kita mempunyai modal kecil tetapi ingin melabur dalam bon atau sukuk?

Tapi sebelum itu, apa itu bon dan sukuk ini?

Apa Itu Bon?

Bon terletak di bawah jenis pelaburan berpendapatan tetap. Ini bermaksud keuntungan yang diperoleh pelabur telah ditetapkan di awal pelaburan dan ianya tidak akan berubah sepanjang tempoh pelaburan dan sukar untuk terdedah kepada risiko sentimen.

Secara ringkasnya, pelaburan bon ini adalah seperti kita memberi pinjaman kepada penerbit bon yang terdiri sama ada dari kerajaan negara itu sendiri atau pun syarikat. Pelaburan dalam bon boleh memperoleh keuntungan melalui dua cara iaitu melalui pembayaran kupon dan juga kenaikan harga bon tersebut.

Apa Pula Sukuk?

Sukuk adalah satu sijil kewangan Islam yang mengambil konsep sama seperti bon dalam kewangan Barat. Sukuk yang dikeluarkan perlu mematuhi undang-undang agama Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Sekarang kita dah tahu apa itu bon dan sukuk, jom kita tengok pula apa pilihan yang ada untuk pelabur runcit macam kita.

Exchange Traded Bond And Sukuk (ETBS)

Exchange Traded Bond and Sukuk atau secara singkatnya digelar ETBS adalah bon atau sukuk yang diniagakan di Bursa Malaysia dengan pecahan yang lebih kecil. Dengan wujudnya ETBS ini, bererti pelaburan aset berpendapatan tetap tidak semestinya memerlukan modal yang tinggi.

Dengan modal serendah RM1,000 tidak termasuk kos transaksi, kita boleh membuat pelaburan dalam kelas aset tersebut. Dengan menggunakan akaun CDS yang sedia ada, kita boleh membuat pembelian dan penjualan ETBS sama seperti pembelian dan penjualan saham di Bursa Malaysia.

Di antara contoh ETBS yang kita boleh lihat di Bursa Malaysia adalah DanaInfra Nasional. DanaInfra Nasional (DIN040000223) dijual sekitar harga RM103 seunit dengan pembelian minimum sebanyak 1 lot yang bersamaan dengan 10 unit. Bon ini diterbitkan pada Februari 2013 dan mempunyai tempoh matang sehingga Februari 2023.

Bon ini memberikan keuntungan sebanyak 4% setahun dan dibayar melalui dua kali pembayaran iaitu pada bulan Januari dan Julai. Sekiranya kita membuat keputusan untuk menjual pegangan tersebut sebelum tempoh matang, kita boleh terus membuat jualan seperti mana kita menjual pegangan saham.

Secara ringkasnya, pelaburan melalui ETBS ini adalah sama seperti pelaburan dalam bon yang bernilai besar tetapi yang membezakannya adalah kita boleh melabur dengan menggunakan modal yang lebih kecil.

Pelaburan melalui ETBS ini mungkin dapat mengurangkan risiko terhadap volatility harga terhadap sentimen-sentimen pasaran. Namun begitu, kita perlu mengambil kira isu liquidity (kecairan) jika ingin membuat pelaburan di ETBS kerana tahap kecairannya tidak sama seperti saham.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!